Laatst maakte ik deze witlof ovenschotel met ham en kaas ‘uit de losse pols’ met wat leftovers uit mijn moeders koelkast. Het resultaat was zo ontzettend lekker dat iedereen zat te smullen. Mijn moeder wilde meteen het recept hebben! En ik wilde dit recept vooral niet vergeten! En dus deel ik vandaag mijn heerlijke witlof ovenschotel zonder pakjes en zakjes met jou in mijn kookboekje. Smullen maar!
Bewaar dit Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas recept op Pinterest:
Overgebleven witlof van mijn moeder
Toen mijn moeder laatst aan huis gekluisterd zat en zelf niet kon koken, ben ik haar koelkast in gedoken om iets lekkers te maken.
Ik vind koken met leftovers namelijk erg leuk! Dan gaat de creatieve hobbykok in mij los!
Met de witlof, het gehakt en de aardappels als basis kwam ik op het idee om van mijn moeders recept voor witlof met ham en kaas uit de oven een heerlijke ovenschotel te maken.
Zonder pakjes en zakjes
Omdat ik het liefst zonder pakjes en zakjes kook, ging ik op zoek naar een lekkere mix voor bovenop mijn ovenschotel. Uiteindelijk heb ik de kookroom en ei lekker gemixt met de kaas en ham.
Eigenlijk supersimpel, maar geloof me: zo lekker!
Wil je trouwens nog meer leuke recepten zonder pakjes en zakjes ontdekken? Kijk dan ook eens naar deze recepten:
- Lekkere Lasagne zonder pakjes en pakjes
- Romige Risotto met Champignons en Broccoli
- Heerlijke nasi goreng zonder pakjes en zakjes
Recept: Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas
Recept voor 4 personen
IngrediΓ«nten:
- 600 gram aardappelschijfjes
- 4 stronken witlof
- 1 grote ui
- 1 runderbouillonblokje
- 150 gram hamblokjes
- 300 gram gehakt
- 200 ml kookroom
- 1 ei
- 200 gram geraspte kaas
- een beetje boter of olie om in te bakken
Benodigdheden
- Grote pan of koekenpan
- Ovenschaal
- Vergiet
- Garde
Bereidingswijze:
1. Kook de aardappelschijfjes in 5 minuten (in de magnetron of in de pan) gaar en laat het rustig afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
3. Snijd de onderkant van de stronkjes witlof eraf. Snijd de stronk in de lengte doormidden. Haal het binnenste gedeelte uit de witlof: Dit is het meest bitter. Snijd de rest van de witlofbladeren in reepjes. Was de witlof in koud water en laat het even uitlekken in een vergiet.
4. Snipper de ui. Doe een klein beetje boter of olie in een grote (koeken)pan en fruit de ui, totdat het glazig is.
5. Voeg het gehakt toe en bak het rul, totdat de gehakt bruin geworden is.
6. Voeg de helft van de blokjes ham en alle witlof toe aan de pan. Verpulver het bouillonblokje en voeg dit toe aan de pan. Kook het geheel op hoog vuur, totdat alle vocht uit de pan verdampt is. Blijf regelmatig doorroeren.
7. Beleg de bodem van de ovenschaal met aardappelschijfjes.
8. Doe de vulling uit de pan in de ovenschaal.
9. Leg de overige aardappelschijfjes dakpansgewijs op de ovenschotel.
10. Klop de kookroom en het ei met een garde door elkaar. Voeg de overgebleven ham en de helft van de gerapte kaas door. Roer nogmaals door.
11. Schenk het mengsel over je ovenschotel en verdeel dit zo gelijkmatig mogelijk.
12. Bedek de ovenschotel vervolgens met de overgebleven geraspte kaas.
13. Bak je witlof ovenschotel met ham en kaas circa 30 tot 45 minuten in de oven, totdat de korst mooi gebruind is.
Eet smakelijk!
Ken je deze recepten al?
- Mam’s witlofsalade met zelfgemaakte HEKS’NKAAS dressing
- Homemade Boerenfrites uit de oven
- Heerlijke TexMex Traybake boordevol groente
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbriefΒ en volg me op social media:
Deze blog bevat geen samenwerking en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan affiliate links.
12 gedachten over “Recept: Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas”
Geweldig recept. Dit was vroeger mijn lievelings gerecht. Mijn oma maakte het altijd voor mij
Dit ziet er lekker uit mijn moeder maakte vroeger altijd witlof rolletjes met ham en kaas een beetje vergelijkbaar maar toch weer anders.
Mijn lievelingsavondeten, van mijn vader geleerd. Zo lekker. Dit recept ga ik uitproberen, hoe meer variaties, hoe veel meer excuus om het vaak te eten. Yes!
witlof met ham in kaassaus: een echte klassieker! ik was nieuwsgierig hoe jij hem maakt en het i sgrappig te lezen dat jij de witlof niet in de ham rolt! Zo kan het ook natuurlijk
Je hebt me nu wel erg nieuwsgierig gemaakt naar Witlof!
Dit lijkt me een heerlijke ovenschotel om eens te proberen! Witlof met ham en kaas erover deed ik al, maar niet als schotel.
Ik vind witlof heerlijk maa4 de rest van d3 fa niet, helaas…
Een heerlijke klassieker!
ik eet dit zo graag. wij doen er wel geen aardappelschijfjes in maar eten er gewone aardappelen of puree bij
Zo maak ik mijn witlof meestal ook klaar! Ik vind het trouwens best veel werk…
Ik ga hem.pokproberen en dan de ham vervangen…ben gek op.ovenschotels
dit is toch wel een van mijn favoriete gerechten, alleen ik maak het zonder aardappelschijfjes want die mag ik niet, ik eet er dan een stukje vlees bij nog
Reacties zijn gesloten.