Recept: Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas

Laatst maakte ik deze witlof ovenschotel met ham en kaas ‘uit de losse pols’ met wat leftovers uit mijn moeders koelkast. Het resultaat was zo ontzettend lekker dat iedereen zat te smullen. Mijn moeder wilde meteen het recept hebben! En ik wilde dit recept vooral niet vergeten! En dus deel ik vandaag mijn heerlijke witlof ovenschotel zonder pakjes en zakjes met jou in mijn kookboekje. Smullen maar!

Bewaar dit Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas recept op Pinterest:

Recept Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas PIN 1

Overgebleven witlof van mijn moeder

Toen mijn moeder laatst aan huis gekluisterd zat en zelf niet kon koken, ben ik haar koelkast in gedoken om iets lekkers te maken.

Ik vind koken met leftovers namelijk erg leuk! Dan gaat de creatieve hobbykok in mij los!

Met de witlof, het gehakt en de aardappels als basis kwam ik op het idee om van mijn moeders recept voor witlof met ham en kaas uit de oven een heerlijke ovenschotel te maken.

Zonder pakjes en zakjes

recept witlof ovenschotel met ham en kaas

Omdat ik het liefst zonder pakjes en zakjes kook, ging ik op zoek naar een lekkere mix voor bovenop mijn ovenschotel. Uiteindelijk heb ik de kookroom en ei lekker gemixt met de kaas en ham.

Eigenlijk supersimpel, maar geloof me: zo lekker!

Wil je trouwens nog meer leuke recepten zonder pakjes en zakjes ontdekken? Kijk dan ook eens naar deze recepten:

Recept: Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas

Recept voor 4 personen

Witlof ovenschotel met ham en kaas

Ingrediënten:

  • 600 gram aardappelschijfjes
  • 4 stronken witlof
  • 1 grote ui
  • 1 runderbouillonblokje
  • 150 gram hamblokjes
  • 300 gram gehakt
  • 200 ml kookroom
  • 1 ei
  • 200 gram geraspte kaas
  • een beetje boter of olie om in te bakken
Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Benodigdheden

Bereidingswijze:

1. Kook de aardappelschijfjes in 5 minuten (in de magnetron of in de pan) gaar en laat het rustig afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

3. Snijd de onderkant van de stronkjes witlof eraf. Snijd de stronk in de lengte doormidden. Haal het binnenste gedeelte uit de witlof: Dit is het meest bitter. Snijd de rest van de witlofbladeren in reepjes. Was de witlof in koud water en laat het even uitlekken in een vergiet.

4. Snipper de ui. Doe een klein beetje boter of olie in een grote (koeken)pan en fruit de ui, totdat het glazig is.

5. Voeg het gehakt toe en bak het rul, totdat de gehakt bruin geworden is.

Witlof ovenschotel met ham en kaas 2

6. Voeg de helft van de blokjes ham en alle witlof toe aan de pan. Verpulver het bouillonblokje en voeg dit toe aan de pan. Kook het geheel op hoog vuur, totdat alle vocht uit de pan verdampt is. Blijf regelmatig doorroeren.

7. Beleg de bodem van de ovenschaal met aardappelschijfjes.

Witlof ovenschotel met ham en kaas

8. Doe de vulling uit de pan in de ovenschaal.

9. Leg de overige aardappelschijfjes dakpansgewijs op de ovenschotel.

10. Klop de kookroom en het ei met een garde door elkaar. Voeg de overgebleven ham en de helft van de gerapte kaas door. Roer nogmaals door.

11. Schenk het mengsel over je ovenschotel en verdeel dit zo gelijkmatig mogelijk.

12. Bedek de ovenschotel vervolgens met de overgebleven geraspte kaas.

Witlof ovenschotel met ham en kaas

13. Bak je witlof ovenschotel met ham en kaas circa 30 tot 45 minuten in de oven, totdat de korst mooi gebruind is.

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Witlof ovenschotel met ham en kaas

Deze blog bevat geen samenwerking en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan affiliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

12 gedachten over “Recept: Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas”

  1. Mijn lievelingsavondeten, van mijn vader geleerd. Zo lekker. Dit recept ga ik uitproberen, hoe meer variaties, hoe veel meer excuus om het vaak te eten. Yes!

  2. witlof met ham in kaassaus: een echte klassieker! ik was nieuwsgierig hoe jij hem maakt en het i sgrappig te lezen dat jij de witlof niet in de ham rolt! Zo kan het ook natuurlijk

  3. Dit lijkt me een heerlijke ovenschotel om eens te proberen! Witlof met ham en kaas erover deed ik al, maar niet als schotel.

  4. ik eet dit zo graag. wij doen er wel geen aardappelschijfjes in maar eten er gewone aardappelen of puree bij

  5. dit is toch wel een van mijn favoriete gerechten, alleen ik maak het zonder aardappelschijfjes want die mag ik niet, ik eet er dan een stukje vlees bij nog

Reacties zijn gesloten.