Recept: Lekkere nasi goreng zonder pakjes en zakjes

Recept: Lekkere nasi goreng zonder pakjes en zakjes

Nederlandse nasi van mama en Indische nasi goreng van opa

Nasi goreng. Oftewel gebakken rijst.

Ik ben met verschillende versies opgegroeid: De Indische versie van mijn opa met lekker kruidige smaak en amper groenten. En de wat meer Nederlandse versie van mijn moeder met een bakje nasi groenten en kruiden uit een zakje.

Beiden waren op hun eigen manier lekker en aan beiden heb ik goede herinneringen. Alleen miste ik bij opa’s variant de groenten en bij mijn moeders variant de lekkere Indische smaak. Uit een pakje smaakt het toch echt wel anders.

Kookkriebels: Een eigen variant verzinnen

En dus kwamen bij mij die bekende kookkriebels naar boven. Ik wilde een eigen variant creëren die lekker kruidig is én ook lekker wat groentes bevat. Ook wilde ik lekker grote stukjes kip erin, zodat je het als een gehele maaltijd kan serveren.

Recept nasi goreng zonder pakjes en zakjes

Een eigen nasi kruidenmix maken

Ik heb een aardig volle kruidenla en ik vind het dan ook een echte uitdaging om zelf kruidenmixen te verzinnen. Gewoon door te mixen en proeven, totdat ik er tevreden over ben. Om tot deze nasi kruidenmix te komen, heb ik wel wat pogingen moeten doen. Maar nu ben ik echt tevreden.

En deze nasi is ook – niet onbelangrijk – door de keuring gekomen bij mijn lieve man en bij mijn dochtertje.

Waar koop je al die kruiden?

Ben je overigens niet bekend met alle kruiden die ik in het recept noem? Je kunt ze allemaal gewoon bij de plaatselijke supermarkt kopen. Maar loop ook eens een toko in, want daar zijn ze meestal stukken goedkoper.

Recept nasi goreng zonder pakjes en zakjes

Mijn eigen variant: Cynthia’s nasi goreng

Dus na de heerlijke varianten van mijn opa en mijn moeder is hier nu ook mijn eigen versie: Cynthia’s nasi goreng. Een makkelijk te maken recept, met een eigen kruidenmix en simpel te serveren als een volledige maaltijd.

Ik vind het persoonlijk erg lekker om deze nasi te serveren met wat satésaus, kroepoek, gebakken uitjes en/of schijfjes komkommer. Gezond én toch een lekker Indische smaak.

Bewaartip!

En oh ja, je kunt de nasi ook in porties invriezen. Je kunt het circa zes maanden in de vriezer bewaren. Heb je een keer lekkere nasi-trek, maar geen zin om lang in de keuken bezig te zijn?

Ontdooi de nasi goreng dan en bak het eventjes op in een pan. Selamat makan! (Oftewel: eet smakelijk)

Dit is een recept voor 4 personen.

Ingrediënten

Voor de nasi kruidenmix

  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel uienpoeder

Voor de nasi goreng:

  • olijfolie of bakboter om in te bakken
  • 300 gram kipfilet in blokjes gesneden
  • 300 gram rijst
  • 450 gram nasi groenten
  • 3 scheutjes ketjap manis
  • eventueel sambal naar smaak, als je van pittige nasi houdt.

Bereidingswijze:

  1. Mix de kruiden voor de nasi kruidenmix in een schaaltje door elkaar. Laat even staan.
  2. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  3. Doe een scheutje olijfolie of boter in een wok of hapjespan. Bak hierin je kipblokjes gaar en lekker krokant.
  4. Voeg hierna de nasigroenten toe aan de kipblokjes. Bak het geheel circa 3 minuten goed door op hoog vuur. Schep het regelmatig om.
  5. Voeg de rijst en nasikruiden toe aan je wok/hapjespan. Meng het geheel lekker goed door elkaar.
  6. Voeg de scheutjes ketjap manis toe en hussel goed door. Als je dat wilt, kun je nu ook sambal toevoegen. Doe dit naar eigen smaak. Als je het niet te pittig wil hebben, is een theelepeltje sambal prima te doen. (Tip: Toch te pittig gemaakt? Voeg suiker of een klein scheutje melk aan je maaltijd toe om de smaken wat af te zwakken)
  7. Bak het geheel op middelhoog vuur nog een paar minuutjes door. Et voila! Je lekkere nasi goreng is er klaar voor!

Selamat makan!

Recept nasi goreng zonder pakjes en zakjes

6 gedachten over “Recept: Lekkere nasi goreng zonder pakjes en zakjes”

  1. ik gebruik over het algemeen geen nasigroenten maar snij de groenten zelf. |Dan hou ik wel veel kool over, maar die is dan voor de volgende dag. Ik vind dat lekkerder en ik vind het belnagrijk dat ik de tauge apart kan houden: die hoeft maar 1 minuutje mee te garen.
    Meestal marineer ik het vlees in ketjap ( met een pepertje of zo )

  2. Ik kook altijd zonder pakjes en zakjes (veel minder zout, en geen kleurstoffen die je er zelf niet in zou gooien) maar een goed recept voor nasi had ik nog niet gevonden. Zal deze eens proberen

  3. Eigenlijk best logisch. Wij hebben ook een lade vol potjes met kruiden, maar kopen voor de nasi een zakje kruidenmix.

    Wij kruiden overigens de kip met de nasi kruiden en ketjap manis. Groente erbij en daarna de rijst erbij. Even laten staan samen en voila!

Een reactie plaatsen