Bordspellen Top 10 🎲♟👍

In onze Bordspellen Top 10 deel ik samen met mijn man de leukste bordspellen uit onze spellenkast met ruim 200 spellen. In dit lijstje met beste bordspellen vind je aanraders om met z’n tweeën te spelen, maar ook leuke bordspellen voor tijdens een spelletjesavond. Welk bordspel is jullie op het lijf geschreven?

Tip: Bewaar deze Bordspellen Top 10 voor later op Pinterest

Bordspellen Top 10

🤩 Onze Favoriete Bordspellen op een rij

We hebben twee spellenkasten met ruim in totaal zo’n 200 spellen (oeps). De favoriete spellen van mijn man en mij vind je in deze Bordspellen Top 10.

Bordspellen verdienen alleen een plekje in deze top 10 wanneer mijn man én ik enthousiast zijn over een spel en het dus hééél erg graag spelen. 😍

Er staan nieuwe spellen in waar we momenteel idolaat van zijn, maar ook klassiekers die we na jaren nog steeds met regelmaat op tafel leggen.  Met z’n tweetjes of samen met spelletjesvrienden. 

Bordspellen Top 10 voor volwassenen

In deze lijst vind je de leukste spellen die we op dit moment (in 2023) met volwassenen spelen. 

Dus met z’n tweeën of tijdens een spelletjesavond met vrienden of familie.

Ben je benieuwd welke spellen we met onze dochter  spelen? Neem dan een kijkje in onze Familiespellen Top 10.

In deze Bordspellen Top 10 vertel ik bij elk spel:

 • 🙋‍♀️ Voor wie is het spel geschikt?
 • ⏳ Hoe lang duurt een potje?
 • 😍 Waarom vinden wij het een leuk spel?
 • 📚 Waar kun je op mijn blog verder lezen over dit spel?

Op deze manier kun je inschatten of dit bordspel ook bij jou past en een plekje in jouw spellenkast verdient!

Onze Top 10: Bordspellen van 2024

1. Pandemic Legacy (Seizoen 1 en 2)

 • UitgeverAsmodee
 • Wat doe je? Een jaar langs strijden tegen pandemiën (deel 1) en de wereld weer opbouwen na een pandemie (deel 2)
 • Spelers: 2 tot 4 vanaf 14 jaar
 • Gemiddelde speeltijd: ca 1 uur per spel 
 • In 3 steekwoorden: samenwerken, tactisch, verhaal

Waarom in onze Top 10 Bordspellen van 2024?

We waren al enthousiast over het normale Pandemic bordspel, maar van deze Legacy varianten zijn we simpelweg fan!

Pandemic Legacy deel 1: verhalend spel

Het is (in tegenstelling tot de reguliere Pandemic) een verhalend spel. De uitkomst van het ene spel heeft gevolgen voor het volgende spel. In totaal gaan jullie een jaar lang aan de slag om 4 wereldwijde pandemieën te bestrijden.

Elke maand krijgen jullie doelen, kies je een karakter en hulplijnen toegeworpen. Daarnaast kun je bonussen en opwaarderingen verdienen aan het einde van elke speelbeurt.

Hierdoor word je elk potje Pandemic Legacy 1 weer verrast door een interessante plottwist of handige hulpmiddelen. Uitdagend en verslavend!

In 2022 waren we helemaal verslaafd aan Pandemic Legacy Seizoen 1. We riepen het spel dan ook niet voor niets uit als ons leukste spel van 2022.

Deel 2: heropbouw van de wereld

Daarna kreeg ik het tweede deel cadeau van mijn man. Tot mijn verbazing en blijheid overtreft dit spel zijn voorganger. Dit tweede deel is prima los te spelen, maar het leukst als opvolger van deel 1, aangezien het verhaal verder gaat.

De wereld is door een pandemie ten onder gegaan en er zijn slechts een paar overlevenden over. In 12 spellen (maanden) proberen jullie de wereld opnieuw te herontdekken, samen te werken en een nieuw bestaan op te bouwen. Gaat dit lukken of worden jullie toch tegengewerkt? Wat is er aan de hand?

Pandemic Legacy Seizoen 2 is prachtig vormgegeven spel met een sterk verhaal.

Beide spellen zijn ideaal om te ‘binge-spelen’ met je partner of je vaste spelletjesvrienden. 😍

2. De Betoverde Torens 🆕

Waarom in onze Top 10 Bordspellen?

Wij spelen dit spel graag met onze spelletjesgekke dochter (het staat niet voor niets hoog in onze Familiespellen Top 10), maar ook met volwassenen.

Sterker nog, tijdens spelletjesavonden is dit spel momenteel het meest aangevraagde spel. En dat snap ik wel, want het spel is makkelijk te spelen en tegelijkertijd behoorlijk uitdagend.

Alle spelers moeten constant alert blijven bij dit spel. Even weglopen of verdwijnen in je mobiel is er niet bij. Want dan is de kans groot dat je je eigen magiërs kwijt bent en niet meer terug kan vinden. Hoewel me dat ook goed lukt, terwijl ik wel op blijf letten. Hahaha! 😅

Betoverende Torens is een mooi, toegankelijk bordspel met een originele speelwijze die we nog niet eerder tegen zijn gekomen in een ander spel. Het materiaal is top en het spel speelt lekker weg. Zeker met meerdere spelers. Grote aanrader!

3. Carcassonne 🆕

 • Uitgever: 999 Games
 • Wat doe je? een jaar lang strijden tegen pandemieën
 • Spelers: 2 tot 5 spelers vanaf 7 jaar
 • Gemiddelde speeltijd: 30 minuten
 • In 3 steekwoorden: tegels leggen, tactiek, toegankelijk

Waarom in onze Top 10 Bordspellen?

Mijn man heeft het eindelijk voor elkaar hoor! Wij zijn ook gek op Carcassonne geworden! 😃

We spelen dit tegel leg spel vooral als gezin of met z’n tweetjes. Het is heerlijk om te spelen als we gewoon zin hebben in een relatief simpel spel voor tussendoor.

Bouwen, plannen en een tikkie plagen. Het geeft het gevoel alsof je even lekker in je bubbel zit en is fijn om te spelen na een drukke dag.

Wij spelen deze gouwe, ouwe versie Carcassonne in combinatie met twee kleine uitbreidingen (de rivier en kathedralen). 

Een lekker ontspannend spel, zeker om met een kleine groep mensen te spelen.

4. HEAT 🆕

Waarom in onze Top 10 Bordspellen van 2024?

HEAT viel vorig jaar veelvuldig in de prijzen als Beste spel van 2023 en was dit jaar de hoogste stijger in de Bordspellen Top 100 van 2024. En ja, dat snappen we wel. 🤩

Het spel is aan de ene kant toegankelijk, doordat het basisspel een overzichtelijk spelmechanisme heeft.

Je bent telkens met je handkaarten en je tactische mogelijkheden aan het zoeken hoe je zo snel mogelijk kan racen, zonder de bocht uit te vliegen. En dus als eerste te eindigen.

Aan de andere kant is het spel ook uitdagend, omdat er veel extra mogelijkheden bij het spel zitten om je spel uit te breiden. Zo spelen wij graag met de bijgesloten Legendarische spelers  uitbreiding, waardoor alle 6 de auto’s mee doen aan de race. Ook als je met minder spelers speelt.

Verder kun je het weer beïnvloeden, je auto aanpassen en toernooien spelen met de uitbreidingen. En er is ook een solo spel.

Het spel is supermooi vormgegeven en bevat maar liefst 4(!) speelborden met elk een eigen circuit. Zeker een aanrader voor Formule 1 fans (zoals mijn man 👨🏻), maar ook verrassend leuk voor spelers die niks met racen hebben (zoals ik 😅).

 

5. Cascadia

Waarom in onze Top 10 Bordspellen?

Cascadia is een heerlijk puzzelspel, waarbij je met tegels een eigen natuurgebied bouwt.

Tijdens het bouwen houd je rekening met de wensen van de dieren. Voor bepaalde combinaties of vormen krijg je namelijk punten aan het einde van het spel.

Na twintig rondes maken jullie de balans op: wie van jullie heeft het mooiste natuurgebied gemaakt?

In de basisvariant kunnen de wensen van het dier per spel anders zijn. Daardoor zijn we er voorlopig nog lang niet op uitgekeken.

Ook heeft Cascadia een solo-variant en een familievariant om met kinderen te spelen.

Cascadia is een toegankelijk, tactisch spel waarbij je lekker kan puzzelen. We snappen wel dat Cascadia in 2022 zowel bij Spiel des Jahres als bij de Nederlandse Spellenprijs hoge ogen gooide.

6. Ticket to Ride Europe

 • UitgeverAsmodee
 • Prijs: Winnaar Spiel des Jahres
 • Wat doe je? Je Europese bestemming bereiken per trein
 • Spelers: 2 tot 5 personen vanaf 8 jaar
 • Gemiddelde speeltijd: 45 minuten
 • In 3 steekwoorden: Toegankelijk, tactisch, dwarszitten

Waarom in onze Top 10 Bordspellen van 2024?

Eén van de grote favorieten van mijn man!

In Ticket to Ride Europe moeten spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen en zoveel mogelijk punten verdienen. De speler met de meest behaalde punten wint het spel.

Je bent niet alleen bezig met je eigen doelen, maar je probeert ook de ander te saboteren.

Daarom is Ticket to Ride Europe niet alleen een zeer geslaagd spel voor 2 personen, maar ook verrassend leuk om met meerdere spelers te spelen.

7. Libertalia

Waarom in onze Top 10 Bordspellen?

In dit mooie, uitgebreide bordspel ga je als piraat met je crew de strijd aan om de sterkste en de meest beroemde piraat te worden.

Elke dag stuur je één van je piraten eropuit om een buit te vinden.

Op basis van je rang, reputatie en de speciale eigenschappen van je crewlid wordt bepaald of je een schatkist meeneemt, een amulet scoort of misschien zelfs vermoord wordt door je concurenten. 

Libertalia is veel toegankelijker dan we in eerste instantie dachten (lees: veel spelonderdelen). Maar zodra je het spel eenmaal hebt gespeeld, is het in essentie een simpele spelmechaniek.

En dan kan de tactische strijd gaan beginnen. Door de vele extra moeilijkheidsgraden en mogelijkheden blijft Libertalia (zelfs na het twintigste spel) een uitdaging om te spelen.

Het spel heeft ook speciale spelregels voor een solo spel en een duel met 2 spelers. Grote aanrader!

Geen enkele spellentip meer missen?

Meld je aan voor mijn maandelijkse Bordspellen nieuwsbrief voor de nieuwste updates over o.a:

 • gloednieuwe spellenreviews & tips 🆕
 • nieuwtjes over prijswinnende spellen 🏆
 • exclusieve spellen winacties 🎁
 • en de nieuwste binnenkomers in onze spellenkast én Top 10 lijstjes! 😍

8. My City

Waarom in onze Top 10 Bordspellen van 2024?

Dit bordspel was onze eerste kennismaking met het legacy principe: een serie spellen, waarbij je speelbord naar aanleiding van je gespeelde spellen verandert. Je speelt dit spel in 24 hoofdstukken.

My City is een heerlijk competitief spel, waarin je de strijd met elkaar aangaat en tegelijk in je eigen bubbel aan het puzzelen bent.

Je hoeft dit spel -in tegenstelling tot veel andere legacy spellen- na het spelen niet weg te gooien. Als je het verhaal uitgespeeld hebt, kun je oneindig doorspelen op de andere kant van het speelbord.

My City was wat ons betreft het Beste spel van 2021.

9. Meeple Land

 • UitgeverBlue Orange
 • Wat doe je? een pretpark bouwen en beheren
 • Spelers: 2 tot 4 personen vanaf 10 jaar
 • Gemiddelde speeltijd: 60 minuten
 • In 3 steekwoorden: strategisch, toegankelijk, vrolijk

Waarom in onze Top 10 Bordspellen?

Meeple land combineert de tactische bouwelementen van Carcassone met de planning en het speelplezier van het simulatiespel Rollercoaster Tycoon.

Dit spel is wat ons betreft een toegankelijk bordspel dat zowel geschikt is voor beginnende als voor gevorderde spelers.

Je bouwt op een slimme manier je pretpark en ontvangt bezoekers (meeples!) in je attractiepark. Met het verdiende geld kun je vervolgens weer verder bouwen.

Mede door de bijzonder mooie vormgeving en de verschillende tactische elementen vinden wij Meeple Land echt een aanrader!

10. Azul

Waarom in onze Top 10 Bordspellen?

Azul is in 2018 uitgeroepen tot het beste bordspel van dat jaar en wij begrijpen dat wel.

Het is een toegankelijk spel, waarbij je zo slim mogelijk jouw eigen muur met keramieken tegeltjes op je spelersbord probeert te vullen.

Als je Azul eenmaal gespeeld hebt, wil je eigenlijk nóg een keertje spelen.

Behoorlijk verslavend dus.

Misschien vind je dit ook interessant?

In deze bordspellen top 10 staan de toppers uit onze spellenkast. Dit overzicht bevat nooit een samenwerking. In deze lijst staan wel affliate links.

Lees meer over samenwerken met spelletjesblogger Cynspirerend.

👀 Neem ook eens een kijkje op...

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!