Recept: Mam’s witlofsalade met zelfgemaakte HEKS’NKAAS dressing

Met dit lekkere warme weer krijg ik altijd zin in zomerse salades. Deze witlofsalade is één van mijn favorieten, dus deel ik dit recept vandaag met jou! Het is eigenlijk een recept van mijn moeder. Zij maakt echt lekkere salades, dus heb ik dit gerecht met liefde van haar overgenomen: Mam’s witlofsalade met zelfgemaakte HEKS’NKAAS dressing!

Bewaar dit witlofsalade recept op Pinterest:

Mam’s witlofsalade met zelfgemaakte HEKS’NKAAS dressing

Ananas als tegenhanger van de witlof

Zoals ik eerder al aangaf, vind ik witlof  vrij bitter en niet zo lekker zonder wat smaakmakers. Bij de witlof met ham en kaas uit de oven voegde ik een bouillonblokje en uitjes toe als smaakmaker.

Bij deze witlofsalade zijn het vooral de ananas en de Heks’nkaas dressing die het geheel een andere twist geven. Lekker zoetig.

Je kunt verse ananas gebruiken, maar ook ananas uit blik. Als je voor een blikje gaat, kies dan wel voor ananas op sap. Op siroop is echt mierzoet en vind ik echt niet lekker.

Zelfgemaakte dressing van Heks’nkaas

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Mijn moeder gebruikte altijd de Yogomix als dressing bij deze witlofsalade, maar ik vind het lekkerder en fijner om recepten zonder pakjes en zakjes te eten.

En dus maak ik ook het liefst mijn dressing zelf. Dus dat heb ik ook gedaan: ik heb een Heksendressing van Heks’nkaas gemaakt! Zo lekker!

Het past precies bij deze rijke salade en zorgt dat alle smaken nóg meer tot z’n recht komen. Een ideale combinatie van een recept van mijn moeder en mijn eigen kookkunsten dus!

Heerlijke witlofsalade bij de lunch, barbecue of diner

witlofsalade

Je kunt de salade eten als lekkere lunch. Of als diner met lekkere boerenfrites erbij bijvoorbeeld.

Zelf vind ik het geen handige salade om mee te nemen naar het werk.

Tip: Kijk dan eens naar mijn lekkere recepten voor salade met chorizo en olijven of naar mijn salade met geitenkaas en walnoten.

Recept: Mam’s witlofsalade met ananas en ei

Recept voor 2 personen

witlofsalade

Ingrediënten:

  • 2 grote stronken witlof
  • 2 augurken
  • 1/2 komkommer
  • 2 hardgekookte eieren
  • 6 blokjes ananas
  • 2 plakjes kipfilet
  • 2 plakjes kaas

Voor de Heksendressing:

  • 1 eetlepel Heks’nkaas
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • ananassap (uit het blikje of vocht uit de verse ananas)

Benodigdheden:

  • Vergiet
  • Klein kommetje voor de dressing
  • Slakom

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Bereidingswijze:

  1. Snijd de onderkant van de stronkjes witlof eraf. Snijd de stronk in de lengte doormidden. Haal het binnenste gedeelte uit de witlof: Dit is het meest bitter. Snijd de rest van de witlofbladeren in dunne reepjes. Was het in een vergiet schoon en laat het even staan.
  2. Maak in een apart kommetje de dressing. Doe de yoghurt en Witte Wievenkaas bij elkaar en roer goed door. Voeg vervolgens naar smaak de ananassap toe. Doe dit totdat de dressing de gewenste smaak en dikte heeft. Laat het even staan.
  3. Snijd de augurken, komkommer, kipfilet en kaas in kleine stukjes.
  4. Snijd de zes blokjes ananas tot kleine stukjes. Pel de eieren en snijd hen ook in kleine stukjes.
  5. Doe de witlof in een schaal en voeg daarna de ham, kaas, augurk, komkommer en ananas toe.
  6. Voeg als laatste de stukjes ei toe en top het af met de lekkere dressing. Hussel het lekker door elkaar en genieten maar!

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

witlofsalade

Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

13 gedachten over “Recept: Mam’s witlofsalade met zelfgemaakte HEKS’NKAAS dressing”

  1. Overheerlijk en fris. mijn man is weer eens op dieet Maar met zulke Recepten vind ik het niet erg om “mee te doen ” Nog bedankt

  2. Je zegt dat je liever geen pakjes en zakjes gebuikt voor de dressing. Maar vervolgens gebruik je heksenkaas! Uit een bakje….

    • Hoi Helen,
      Ja daar heb je inderdaad gelijk in. Mijn doel is om zo min mogelijk met pakjes en zakjes te koken, maar dat lukt nog niet altijd. Ik heb nog geen echt lekker zelfgemaakt alternatief gevonden voor de Heks’nkaas. Al mijn probeersels zijn het tot nu toe net niet. Dus vandaar dat ik Heks’kaas gebruik in dit salade recept. Dus niet 100% zonder pakjes en zakjes, maar wel erg lekker. 😉 Mocht je een goed alternatief hebben voor Heks’nkaas: laat het me gerust weten. Ik sta altijd open voor tips en suggesties! Groetjes, Cynthia

  3. Ik heb het recept inmiddels meerdere keren gemaakt en het is nu mijn vaste witlofsalade recept geworden. Ik doe er ook nog wat zilveruitjes bij. Jammie! Bedankt voor dit goede recept!

  4. ik ben dol op salades! deze klinkt ook lekker, ik denk dat ik hem maak als ik zaterdag op de markt een betaalbare annanas kan krijgen

  5. wat heerlijk lijkt me dit en de dressing ook zeg! Wat een goed idee! Voorheen at ik nooit witlof, maar tegenwoordig lunch ik hier heel veel mee en deze past daar helemaal bij, ik ga hem onthouden en maken!

  6. Ik heb de salade gemaakt en vind het erg fris en heerlijk met dit zomerse weer. Het komt zeker vaker op tafel! Bedankt voor dit verrassende recept!

  7. Alweer zo’n lekker recept. Ik heb de dressing gemaakt met de Wilde Wietze kruidekaas variant van Aldi. Ook erg lekker! Ik blijf je volgen!

Reacties zijn gesloten.