Recept: Indische Kipgehaktballetjes zonder Pakjes en Zakjes

Deze Indische kipgehaktballetjes zijn superlekker als borrelhapje, op je brood tijdens de lunch en tijdens het avondeten. Ze zijn lekker mals met een knapperig korstje. In dit recept lees je hoe je deze lekkere dingen zelf kunt maken. Zonder pakjes en zakjes natuurlijk!

Bewaar dit Indische Kipgehaktballetjes recept op Pinterest:

Recept Indische Kipgehaktballetjes HEADER

Hoe kom ik op dit recept?

Dit Indische kipgehaktballetjes recept heb ik verzonnen toen ik een keer kipgehakt over had van een ander recept. Een beetje improviseren en proeven.

De balletjes hebben een beetje de smaak van saté balletjes en hebben een kleine hete nasmaak. Zo lekker! (Ben je niet van hitte? laat dan de sambal in dit recept weg)

Advertentie

Deze lekkere Indische gehaktballetjes kun je los serveren als borrelhapje, maar zijn ook heerlijk met zelfgemaakte pindasaus en nasi goreng.

Maarre… wij eten ze ook koud op brood en mijn dochter smikkelt ze graag op met zelfgemaakte appelmoes. Maar ja, die kleine meid eet momenteel alles met appelmoes. Hihi!

Indische smaak, lekkere bite

Recept Indische gehaktballetjes zonder pakjes en zakjes

Jaren geleden deelde ik al eens mijn recept voor gehaktballen met mijn eigen kruidenmix. Eén van mijn lezers gaf toen aan: “Wat een superlekker recept. Alleen heb ik er zelf een extra laagje paneermeel omgedaan. Dan worden de gehaktballetjes extra knapperig na het bakken.”

Die paneertip is wat mij betreft de kers op de taart voor deze balletjes, want het geeft nét die extra bite. Een mooie tegenhanger van het malse kippenvlees aan de binnenkant.

Tot nu toe is iedereen die het al geproefd heeft enthousiast. Dus nu durf ik het recept vol vertrouwen te delen met jou!

Voor het eerst bakken in een koekenpan met koperen kern

Recept Indische gehaktballetjes zonder pakjes en zakjes

Ik heb mijn kipgehaktballetjes gebakken in deze mooie, duurzame koekenpan van MyOlav. Deze jonge Duitse start-up won in 2021 het German Design Award voor hun vernieuwende, duurzame pannen. In 2022 zetten ze voor het eerst voet op de Nederlandse markt en ik (enorme mazzelaar dat ik ben) heb er ééntje ontvangen om te testen.

Het is voor het eerst dat ik met zo’n kwalitatief goede koekenpan heb gebakken en ik merk wel het verschil met mijn normale koekenpannen.

De Olav koekenpan is duidelijk van een zwaardere kwaliteit, waardoor ik met een lagere temperatuur hetzelfde bereik als wanneer ik met mijn reguliere pannen op hoog vuur bak. Dit komt door de koperen kern die warmte snel geleid en daardoor energie bespaart.

Mijn eerste indruk is dat dat het erg fijn bakt en niet snel aanbrandt (ook niet toen ik even afgeleid was tijdens het maken van de foto’s voor dit recept! Oeps! ).

MyOlav geeft aan dat deze koekenpan een leven lang mee kan gaan, dus ik ben erg benieuwd! Je zult deze pan ongetwijfeld vaker in mijn recepten tegen gaan komen. Ik ben erg erg blij mee! 😉

Je lekkere kipgehaktballetjes bewaren

Indische Gehaktballetjes Recept
Wist je dat deze supermooie Gecoate Olav Koekenpan in 2021 de German Design Award heeft gewonnen?

Als je jouw lekkere Indische kipgehaktballetjes wilt bewaren, laat ze dan eerst afkoelen.

Vervolgens kun je ze in een afgesloten koekenpan of in een afgesloten bak circa 3 dagen in de koelkast bewaren.

In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden goed.

Recept: Indische Kipgehaktballetjes

Aziatische gehaktballetjes

Recept voor 24 kleine Indische kipgehaktballetjes

Ingrediënten:

  • 600 gram kipgehakt
  • 1 ei
  • 16 eetlepels paneermeel
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels sambal
  • 1 theelepel sereh
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snuf (zee)zout
  • snuf peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • olijfolie of bakboter

Benodigdheden

  • 1 grote kom
  • 1 klein kommetje
  • 2 borden
  • 1 koekenpan

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Aziatische gehaktballetjes

Bereidingswijze:

  1. Doe het ei in een klein kommetje en klop het door elkaar.
  2. Was je handen met koud water en droog ze af. Meng in de grote kom het geklopte ei, het kipgehakt, ketjap, sambal, sereh, knoflookpoeder, uienpoeder, komijnpoeder en 8 (let op, dus niet alle 16!) eetlepels paneermeel door elkaar tot één mengsel.
  3. Draai van dit mengsel 24 gelijkmatige balletjes en leg ze op het bord. Doe er aluminiumfolie of plastic folie overheen en zet de balletjes minimaal 1 uur in de koelkast. (Hierdoor vallen ze later bij het bakken niet zo snel uit elkaar)
  4. Haal het bord met balletjes uit de koelkast. Strooi op een tweede bord de overige paneermeel en doe hier een flinke snuf peper en zout bij. Meng het door elkaar.
  5. Haal vervolgens alle balletjes door het paneermeelmengsel, zodat er een mooi, dun laagje omheen komt.
  6. Doe de olie of boter in de pan en bak de balletjes gelijkmatig, totdat ze aan alle kanten een krokant korstje hebben en gaar van binnen zijn.

Tip: laat je Indische balletjes na het bakken een half uurtje sudderen in zelfgemaakte jus of lekkere pindasaus. Hierdoor worden ze nóg malser en voller van smaak. 

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Eet smakelijk!

Dit artikel bevat een samenwerking met MyOlav. Het recept voor Indische kipgehaktballetjes komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan affiliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

8 gedachten over “Recept: Indische Kipgehaktballetjes zonder Pakjes en Zakjes”

  1. De balletjes zijn erg lekker. We hebben ze tijdens een spelletjesavond geserveerd. Ze waren binnen no time op! Bedankt voor het recept

    Beantwoorden

Plaats een reactie