nieuwe kookboeken 2020

Ik ben gek op koken en deel graag mijn eigen succesrecepten op deze website. Maar ik haal ook met veel plezier inspiratie en heerlijke recepten uit kookboeken. Ik heb een aardige verzameling bak- en kookboeken verzameld. De kookboeken die ik het meest gebruik, staan voor het grijpen op een plank in onze keuken. Én je vind ze op deze pagina met mijn persoonlijke kookboeken top 10!

De kookboeken in mijn keuken: mijn actuele kookboeken top 10

Kookboeken Top 10

De volgorde van deze kookboeken top 10 is niet op basis van hoe goed ik een kookboek vindt. Dat kan gewoon niet, want daarvoor zijn de kookboeken te verschillend.

Hieronder vind je simpelweg de 10 kookboeken die ik het meest raadpleeg (en die ik het liefst niet uitleen 😉 ).

En ontdek ik een nieuw kookboek waar ik echt niet meer zonder wil? Dan werk ik deze lijst weer bij. Deze pagina is altijd in beweging en up to date. 🙂

1: De Koekjesbijbel Nieuwe binnenkomer!

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Rutger van den Broek
 • Soort kookboek: Bakboek met ontzettend veel koekjesrecepten! Jammie!

Mijn favoriet, omdat…

Ik graag samen bak met mijn dochter. In dit bakboek vind je niet alleen meer dan 170 (!) koekjesrecepten, maar vind je ook veel tips voor het bakken van de lekkerste en knapperigste koekjes.

Het boek is geschreven door de eerste winnaar van Heel Holland Bakt Rutger van den Broek. In dit uitgebreide boek deelt hij al zijn kennis over koekjes.

Kookboeken Top 10

Het is voor mij niet alleen een boek met fijne recepten, maar ook een boek waardoor ik leer om betere recepten te bedenken. Een boek om van te smullen dus.

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

2: Het Grote Oven Handboek Nieuwe binnenkomer!

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Karin Luiten
 • Soort kookboek: Ideaal kookboek om je oven te leren kennen en om er lekkers mee te maken. 50% zoete recepten en 50% hartige recepten. Zonder pakjes en zakjes natuurlijk.

Mijn favoriet, omdat…

Karin Luiten is één van de vrouwen die aan de basis staat van mijn liefde voor koken en bakken zonder pakjes.

Kookboeken Top 10

Zij maakt mensen bewust van wat er in een kant-en-klaar gerecht zit (aan zouten, suikers en andere extra’s) en hoe je het simpel zelf kunt maken zonder toegevoegde zouten, suikers en andere E-nummers.

In dit kookboek voor (naar eigen zeggen) ‘luie koks’ laat ze je zien hoe je jouw oven al het werk kan laten doen. Zowel hartige maaltijden als zoete taarten komen aan bod. Naast recepten deelt ze ook simpele tips om het maximale uit je oven te halen.

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

3: Groot Indonesisch Kookboek

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Bep Vuyk
 • Soort kookboek: Basiskookboek met heel veel recepten voor de Indische keuken.

Mijn favoriet, omdat…

Dit is echt een basis kookboek voor iedereen die van de Aziatische keuken houdt. Bep Vuyk staat wat mij betreft op eenzame hoogte als het gaat om het schrijven van Indonesische recepten.

Kookboeken Top 10

Ik heb van haar basisboek veel technieken geleerd, maar kan er ook terecht om inspiratie op te doen voor kruidenmixen. Al pas ik de kruidenmixen vaak nog aan naar mijn eigen smaak, zoals bij mijn recept voor Nasi Goreng en mijn recept voor ‘Luie’ Spekkoek Cake.

Leestip: Lees meer over dit kookboek mijn artikel over kookboeken die ik vaak gebruik.

Koop dit kookboek hier in de vernieuwde versie bij Bol.com:

4: Bakken als de Beste!

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Diverse auteurs
 • Soort kookboek: Kinderbakboek met uitgebreid beschreven recepten. Veel extra uitleg, tips en omschreven baktechnieken

Mijn favoriet, omdat…

Dit vrolijke kookboek is een basis bakboek voor kinderen. Wij gebruiken het boek als inspiratiebron voor als we gaan bakken met onze dochter. Kinderen kunnen hiermee zelf bakken en de allerkleinsten kunnen samen met mama of papa aan de slag.

Kookboeken Top 10

Er staan recepten in met verschillende moeilijkheidsgraden, zowel hartig als zoet. Onder andere koekjes, taarten, cakes en broodrecepten kun je hier vinden.

Leestip: Eerder dit jaar heb ik een uitgebreide review over Bakken als de Beste geschreven en dit bakboek is nog steeds favoriet bij onze dochter.

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

5: De Groentebijbel Nieuwe binnenkomer!

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Mari Maris
 • Soort kookboek: Een kookboek vol informatie en recepten met groente

Mijn favoriet, omdat…

ik hierdoor veel meer manieren heb geleerd om groente lekker te bereiden.

In dit boek leert Maria Maris je alles over de groentesoort (zoals waar let je op bij het kopen, waar combineert het goed mee en in welk seizoen groeit het) en daarna geeft ze je een lading met lekkere recepten. Uiteenlopend van basic recepten tot soepen, hartige koekjes en lasagnes bijvoorbeeld.

Kookboeken Top 10

Alle recepten zijn gesorteerd op groentesoort. Dus heb je een grote oogst van je moestuin, heb je een vergeten groente gekocht of wil je jouw vertrouwde groente eens een keer anders bereiden? Dan is dit echt een aanrader!

Ik vind het een leerzaam en inspirerend boek, waarbij groente de smakelijke hoofdrol van je gerechten vervuld. Wat mij betreft een aanrader en onmisbaar in mijn keuken.

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

6: Lekker Miljuschka

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Miljuschka Witzenhausen
 • Soort kookboek: Mooi vormgegeven kookboek met veel lekkere recepten. Met extra focus op kidsproof en bakrecepten.

Mijn favoriet, omdat…

Ik ben fan van Miljuschka Witzenhausen! Ze heeft vooral veel te lekkere bakrecepten, maar ook heerlijke kidsproof recepten in haar kookboek Lekker Miljuska neergepend.

Kookboeken Top 10

Haar cheesecakes gaan vaak viraal op Instagram (zoals het recept van de Chinese vijfkruiden Cheesecake) en dat is niet voor niets: Miljuschka weet gewoon wat lekker is. Voor haarzelf, maar ook voor haar gezin. En voor ons gezin dus.

Leestip: Dit kookboek tipte ik eerder als één van de cadeautips voor hobbykoks!

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

7: Het Meal Planning Kookboek

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Chickslovefood
 • Soort kookboek: Simpele, gezonde(re) recepten met maximaal 5 ingrediënten. Ideaal om te mealpreppen.

Mijn favoriet, omdat…

Op hun blog schrijven Nina en Elise lekkere en originele recepten met meestal slechts 5 of 6 ingrediënten.

Kookboeken Top 10

In dit kookboek staan een paar makkelijk mee te nemen lunches en simpele avondmaaltijden die ik regelmatig maak. Mijn eigen recept voor verse instant groentesoep is overigens geïnspireerd op een recept uit dit kookboek.

Mijn keuken staat inmiddels vol met de kookboeken van ChicksLoveFood. Ik heb er ondertussen al 6 in mijn keuken staan, maar dit is toch wel mijn favoriet.

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

8: Lekker & Simpel ZOET

Kookboeken Top 10

Mijn favoriet, omdat…

Dit bakboek past precies in de lijn van de vorige Lekker & Simpel kookboeken: duidelijke, no nonsense recepten die door iedereen te maken zijn.

Kookboeken Top 10

In dit boek staan 125 makkelijke bakrecepten, zoals stroopwafel brownies, peren kruimelcake en Sinterklaas tiramisu.

Een ideaal receptenboek voor thuisbakkers die op zoek zijn naar een boek vol inspiratie om lekker te gaan bakken, maar niet te moeilijk willen doen.

Leestip: Lees meer over dit lekkere bakboek in mijn artikel over nieuwe kookboeken in 2020.

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

9: Het Nieuwe Kookboek

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: H.H.F. Henderson 
 • Soort kookboek: Basiskookboek met veel recepten, weetjes en technieken. Geen foto’s. Wel héél veel informatie.

Mijn favoriet, omdat…

Dit dikke basiskookboek heb ik van mijn moeder gekregen toen ik op mezelf ging wonen en zal altijd in mijn kookboeken top 10 blijven staan. Het is simpelweg onmisbaar.

Kookboeken Top 10

Het bevat heel veel basisrecepten en -kennis over koken en bakken en ik gebruik het nog steeds wekelijks.

Het is een ideaal naslagwerk voor als je op zoek bent naar recepten zonder zakjes en pakjes. De basis van mijn moeders recept voor oliebollen staat in dit boek, maar ook mijn man maakt de lekkerste pannenkoeken met behulp van dit heerlijke basis kookboek.

Lees meer over dit kookboek in mijn artikel over 4x mijn favoriete kookboeken die ik echt gebruik uit 2019.

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

Tip 10: Bespaar met Jamie

Kookboeken Top 10

 • Gemaakt door: Jamie Oliver
 • Soort kookboek: Lekkere recepten en praktische tips om slim te koken

Mijn favoriet, omdat…

Als ik op tv kijk naar Jamie Oliver, heb ik meteen zin om zelf de keuken in te rennen. Hij kan zo inspirerend en gedreven praten over gezond en lekker eten!

Kookboeken Top 10

Mijn favoriete kookprogramma van Jamie is Save with Jamie, waarin hij aangeeft hoe je op een efficiënte en budgetvriendelijke manier kunt koken. Bijvoorbeeld ook met leftovers! Van dat programma heb ik onder andere geleerd dat je kaas prima in kunt vriezen, net als gember en rode pepers!

Het bijpassende kookboek heb ik natuurlijk ook gekocht. Erg fijn: je bent niet urenlang bezig met deze recepten (wat bij andere kookboeken van Jamie soms wel het geval was).

Koop dit kookboek hier bij Bol.com:

Oh ja! Twee onbetaalbare kookboeken in mijn keuken

favoriete kookboeken

Naast de bovenstaande, heerlijke kookboeken uit mijn top 10 vind je ook twee kookboeken in mijn keuken die onbetaalbaar zijn.

Het kookboek vol Indische recepten van mijn Indische opa en dit kookboek dat ik zelf gemaakt heb voor mijn dochter. Deze recepten zijn me niet alleen dierbaar, maar ik kook er regelmatig uit.

Bewaar deze Kookboeken Top 10 voor later op Pinterest:

Kookboeken Top 10

Misschien vind je dit ook leuk:

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten en kook inspiratie?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze pagina over mijn persoonlijke Kookboeken top 10 bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken en bakken. Deze pagina bevat wel affliate links.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!