Kookboeken Top 10 van Cynspirerend

Kookboeken Top 10

Waar ik mijn kook- en bakinspiratie vandaan haal voor mijn eigen recepten? Kookboeken natuurlijk! Ik ben dol op het uitproberen van nieuwe recepten en laat me graag inspireren door verrassende vindingen van anderen. Online verzamel ik lekkere recepten van andere bloggers in mijn eigen Pinterest kookboek, maar het liefst heb ik de gouwe, ouwe papieren versies in mijn keuken staan. Hieronder deel ik mijn persoonlijke kookboeken top 10 met een korte beschrijving, zodat je zelf kunt kijken of het betreffende kookboek ook inspirerend kan zijn voor jou!

Mijn Persoonlijke Kookboeken Top 10

De volgorde van deze 10 kook- en bakboeken uit mijn persoonlijke kookboeken top 10 staan niet op een vaste volgorde. Daarvoor zijn de kookboeken te verschillend van elkaar.

In de loop van de tijd zal dit overzicht ook zeker veranderen, want ik blijf altijd graag nieuwe recepten en dus kookboeken ontdekken!

Elk van deze kookboeken vind ik heerlijk inspirerend en gebruik ik graag. Bij elk boek vertel ik je hieronder waarom het écht in mijn keuken thuis hoort!

Tip 1: Chickslovefood

Op Chickslovefood schrijven Nina en Elise de lekkerste, maar ook erg makkelijke recepten. Meestal met slechts 5 of 6 ingrediënten. Ideaal voor een lekkere maaltijd na een drukke dag.

Ik heb 5 van de 9 kookboeken van Chickslovefood in huis, waar ik graag in blader om nieuwe recepten uit te proberen. Mijn eigen recept voor verse instant groentesoep is geïnspireerd op een recept van Chickslovefood.

Mijn laatste aankoop van hen is het vriezerproof-kookboek die in mei 2020 uit is gekomen. Hierin staan lekkere ontbijt-, lunch- en dinerrecepten met slechts 5 ingrediënten. Bij alle recepten staat beschreven hoe en hoelang je het kan invriezen. Ideaal om te mealpreppen.

Tip 2: Donna Hay

Donna Hay was kennelijk al erg bekend, maar ik heb ergens onder een steen gelegen ben ik bang. Want ik heb haar in april 2020 pas ontdekt, toen ik dit kookboek kocht via Boekenkraam.

In het kookboek Fast, Fresh en Simpel deelt Donna Hay meer dan 160 snelle recepten met verse ingrediënten. Het boek is in a4 formaat en lekker dik. Ideaal om even lekker in te verdwijnen.

De foto’s in dit boek zijn alleen al om te smikkelen! De recepten zijn duidelijk omschreven en ik kreeg meteen de kookkriebels van dit kookboek!

Tip 3: Groot Indonesisch Kookboek

Dit is echt een basis kookboek voor iedereen die van de Aziatische keuken houdt. Bep Vuyk staat wat mij betreft op eenzame hoogte als het gaat om het schrijven van Indonesische recepten.

Ik heb van haar basisboek veel basis technieken geleerd, maar kan er ook terecht om inspiratie op te doen voor kruidenmixen. Al pas ik die vaak nog aan naar mijn eigen smaak, zoals bij mijn recept voor Nasi Goreng zonder pakjes en zakjes en mijn recept voor ‘Luie’ Spekkoek Cake.

Tip 4: Lekker en Simpel

Jorrit en Sofie zijn ooit als studenten begonnen met hun blog Lekker en Simpel, waar ze dagelijks een nieuw recept deelden. De recepten zijn precies wat de titel van hun blog aangeeft: Lekker en Simpel.

Ik heb al vaak een recept uitgeprobeerd van hen en ben gek op hun recept voor Gezonde Kapsalon. Jammie!

Twee kookboeken heb ik van hen en ik vind het kookboek ‘100 Snelle Wereldrecepten’ de grootste aanrader, omdat ze verschillende authentieke buitenlandse recepten lekker versimpeld hebben. Alle ingrediënten kun je gewoon bij je lokale groenteboer of supermarkt halen!

Tip 5: Jamie Oliver

Als ik op tv kijk naar Jamie Oliver, heb ik meteen zin om te koken. Hij kan zo inspirerend en gedreven praten over gezond en lekker eten!

Mijn favoriete kookprogramma van Jamie is Save with Jamie, waarin hij aangeeft hoe je op een efficiënte en budgetvriendelijke manier kunt koken. Bijvoorbeeld ook met leftovers! Van dat programma heb ik onder andere geleerd dat je kaas prima in kunt vriezen, net als gember en rode pepers!

Het bijpassende kookboek heb ik daarna meteen aangepast. Hoewel sommige gerechten in mijn ogen erg Brits zijn, is het overgrote deel van de recepten goed te doen. En fijn: Je bent er niet urenlang mee bezig (wat bij andere kookboeken van Jamie soms wel het geval was). Mijn favorietje dus!

Tip 6: Het Nieuwe Kookboek

Dit dikke kookboek heb ik van mijn moeder gekregen toen ik op mezelf ging wonen en mag zeker niet ontbreken in mijn kookboeken top 10.

Het bevat heel veel basisrecepten en -kennis over koken en bakken.

Het is een ideaal naslagwerk voor als je op zoek bent naar recepten zonder zakjes en pakjes. De basis van mijn moeders recept voor oliebollen staat in dit boek. En ook mijn man maakt de lekkerste pannenkoeken met het recept uit dit heerlijke basis kookboek.

Tip 7: Bakken als de Beste!

Dit vrolijke kookboek is een basis bakboek voor kinderen. Wij gebruiken het boek als inspiratiebron voor als we gaan bakken met onze dochter. Kinderen kunnen hiermee zelf bakken en de allerkleinsten kunnen samen met mama of papa aan de slag.

Er staan recepten in met verschillende moeilijkheidsgraden, zowel hartig als zoet. Onder andere koekjes, taarten, cakes en broodrecepten kun je hier vinden.

Eerder dit jaar heb ik een uitgebreide review over Bakken als de Beste geschreven en dit bakboek is nog steeds favoriet bij onze dochter.

Tip 8: Lekker Miljuschka

Ik ben fan van Miljuska Witzenhausen! Ze heeft echt veel te lekkere bakrecepten, maar ook heerlijke kidsproof recepten in haar kookboek Lekker Miljuska neergepend.

Haar cheesecakes gaan vaak viraal op Instagram (bekijk bijvoorbeeld dit recept van Chinese vijfkruiden Cheesecake eens) en dat is niet voor niets.

Miljuschka weet gewoon wat lekker is. Voor haarzelf, maar ook voor haar gezin. En voor ons gezin dus. Dit kookboek is ook zeker een inspiratiebron voor als ik de keuken in wil duiken voor een beetje me-time!

Tip 9: Koken met Karin – Zonder Pakjes en Zakjes

Eén van de vrouwen die aan de basis staan van mijn liefde voor koken en bakken zonder pakjes en zakjes zonder pakjes en zakjes is Karin Luiten.

Zij maakt mensen bewust van wat er in een kant-en-klaar gerecht zit (aan zouten, suikers en andere extra’s) en hoe je het simpel zelf kunt maken zonder die pakjes en zakjes. Inmiddels deel ik ook mijn eigen recepten zonder pakjes en zakjes op mijn eigen website.

Ik vind het kookboek Koken met Karin – Zonder pakjes en zakjes dan ook echt een must-have voor elke hobbyok die bewust wil zijn van wat er in zijn of haar voedsel zit.

Tip 10: Ambachtelijk Brood Bakken

Dit handige bakboek van Cathy Ytak heb ik al een paar jaar in mijn bezit en is ideaal als je duidelijke recepten zoekt, waarmee je zelf brood kunt bakken. Zonder bakmachine!

Ook deze recepten zijn zonder pakjes en zakjes en bovendien krijg je niet alleen de recepten, maar ook uitleg over allemaal handige broodbaktechnieken.

Het is een simpel, relatief klein boekje met 28 lekkere recepten. Van volkorenbrood tot brioches. Van glutenvrij brood tot kleine kaasbroodjes. Aanrader dus!

Lees ook eens mijn eigen Online Kookboekje!

Ben je na het lezen van mijn kookboeken top 10 benieuwd naar de recepten die ik zelf verzonnen heb?

Neem dan een kijkje in mijn kookboekje op mijn website voor de lekkerste recepten, zoals:

Kookboeken Top 10

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest.

Deze pagina over mijn persoonlijke Kookboeken top 10 bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken en bakken. Deze pagina bevat wel affliate links.

Vind je dit interessant? Bewaar het voor later of deel het met een vriend!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •