Vandaag mag ik weer een lekker receptje van mijn moeder met je delen. De allerlekkerste manier om witlof te eten: witlof met ham en kaas uit de oven. Vandaag leg ik je uit hoe je dit heerlijke recept zelf kunt maken!
Bewaar Mams witlof met ham en kaas uit de oven recept voor later op Pinterest:
Ik houd van witlof
Ik ben gek op witlof en vind het altijd leuk om deze bittere groente te combineren met andere lekkere smaakmakers.
Zo eet ik al van jongs af aan deze witlof uit de oven op mijn moeders manier. Met een heerlijk krokant laagje uit de oven.
Nog meer witlof recepten lezen? Bekijk ook eens mijn lekkere recepten voor witlofsalade met Heks’nkaas dressing en mijn witlof ovenschotel.Β
Koken met mijn moeder
Dit is ook weer een recept van mijn moeder.Β Van haar heb ik de kookgenen meegekregen. Zij kan echt lekker koken en bakken.
Van jongs af aan mocht ik helpen en meekijken in de keuken.
En nog steeds vind ik het leuk om eens in de zoveel tijd een nieuw recept uit te proberen met mijn moeder.
Witlof met ham en kaas voorbereiden?
Als je wilt, kun je deze witlof met ham en kaas uit de oven eerder voorbereiden.
Maak dan alles tot en met stap 9 in dit recept en laat het afkoelen.Β Vervolgens kun je de witlof uiterlijk een dag in de koelkast bewaren, totdat je het verder gaat bereiden.
Handig als je bijvoorbeeld eters thuis krijgt tijdens de feestdagen of een spelletjesavond.
Recept: Mams witlof met ham en kaas uit de oven
Recept voor 2 personen
IngrediΓ«nten
- 3 grote stronkjes witlof
- 1 blokje runderbouillon
- 1 grote ui
- 2 plakken kaas
- 2 plakken achterham
- olijfolie of boter om in te bakken
Benodigdheden:
- Oven
- Ovenschaal
- Vergiet
- Kookpan
Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 graden voor en vet een ovenschaal in.
- Snijd de onderkant van de stronkjes witlof eraf. Snijd de stronk in de lengte doormidden. Haal het binnenste gedeelte uit de witlof: Dit is het meest bitter. Snijd de rest van de witlofbladeren in stukjes.
- Doe de witlofbladeren in een vergiet en spoel ze goed af. Laat de witlof even uitlekken in een vergiet.
- Snipper de ui
- Zet een pan op middelhoog vuur en doe hier wat olijfolie of bakboter in. Voeg de ui toe en bak dit tot de uitjes glazig worden.
- Voeg het bouillonblokje toe. Verpulver het bouillonblokje in je handen en strooi het in de pan. Roer goed door.
- Voeg vervolgens de witlofbladeren toe. Roer de uien en witlof goed door elkaar. Laat het geheel 5 minuten koken.
- Doe de witlof met ui weer in het vergiet en laat het nu ook weer goed uitlekken.
- Doe de witlof met ui in de ovenschotel.
- Leg hier de plakjes ham over de witlof met ui. Leg vervolgens de kaas over de plakjes ham. Zorg dat de kaas zoveel mogelijk de ham bedekt. Ham kan nog wel eens aanbranden in de oven. Dat is minder lekker natuurlijk.
- Doe het geheel 15 a 20 minuten in de oven. Als de kaas lekker gekleurd is, ben je klaar.
Eet smakelijk!
Ken je deze recepten al?
- Mam’s witlofsalade met zelfgemaakte HEKS’NKAAS dressing
- Witlof Ovenschotel met Ham en Kaas
- Lekkere Lasagne zonder Pakjes en Zakjes
- Broccoli uit de oven van Anna
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbriefΒ en volg me op social media:
Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.
1 gedachte over “Recept: Mams witlof met ham en kaas uit de oven”
Hmmmm wat ziet dit er lekker uit!
Reacties zijn gesloten.