Als mijn moeder dit vroeger voor me maakte, dan stond ik al smachtend voor de oven te wachten tot het klaar was. Witlof met ham en kaas uit de oven, zoals mijn moeder het maakt. Dat is gewoon het lekkerste dat er bestaat. We maken het vaak met kerst, maar ook als groente bij een doordeweekse dag. Kortom: een heerlijk, onmisbaar recept op mijn foodblog natuurlijk!
In dit recept lees je
Bewaar dit witlof met ham en kaas ovenrecept op Pinterest:
Ikke π©· witlof!
Ik ben gek op witlof en vind het altijd leuk om deze bittere groente te combineren met andere lekkere smaakmakers.
Zo eet ik al van jongs af aan deze witlof uit de oven op mijn moeders manier.
Met een heerlijk krokant laagje uit de oven. π
Nog meer witlof recepten lezen?
Bekijk ook eens mijn lekkere recepten voor witlofsalade met Heks’nkaas dressing en mijn witlof ovenschotel.Β
Mijn moeders witlof recept
Dit is ook weer een recept van mijn moeder.Β Van haar heb ik de kookgenen meegekregen. Zij kan echt lekker koken en bakken.
Van jongs af aan mocht ik helpen en meekijken in de keuken.
En dit recept voor witlof met ham en kaas uit de oven heb ik ook opgeschreven en gewoon voor mezelf gemaakt toen ik op mezelf woonde. Dat voelde altijd als een verwennerijtje.
Verder doet dit gerecht het ook prima als bijgerecht tijdens kerst, een etentje of een doordeweekse werkdag. Want je kunt het ook prima mealpreppen.
π‘Tip: Witlof met ham en kaas voorbereiden
Als je wilt, kun je deze witlof met ham en kaas uit de oven eerder voorbereiden.
Maak dan alles tot en met stap 9 in dit recept en laat het afkoelen.Β
Doe de deksel op je ovenschaal en bewaar het in de koelkast. Heb je geen deksel bij je ovenschaal. Gebruik dan deze herbruikbare siliconen deksels om je schaal goed af te dekken.
Vervolgens kun je het uiterlijk een dag in de koelkast bewaren, totdat je de witlof met ham en kaas in de oven schuift! π
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 graden voor en vet een ovenschaal in.
- Snijd de onderkant van de stronkjes witlof eraf. Snijd de stronk in de lengte doormidden. Haal het binnenste gedeelte uit de witlof: Dit is het meest bitter. Snijd de rest van de witlofbladeren in stukjes.
- Doe de witlofbladeren in een vergiet en spoel ze goed af. Laat de witlof even uitlekken in een vergiet.
- Snipper de ui
- Zet een pan op middelhoog vuur en doe hier wat olijfolie of bakboter in. Voeg de ui toe en bak dit tot de uitjes glazig worden.
- Voeg het bouillonblokje toe. Verpulver het bouillonblokje in je handen en strooi het in de pan. Roer goed door.
- Voeg vervolgens de witlofbladeren toe. Roer de uien en witlof goed door elkaar. Laat het geheel 5 minuten koken.
- Doe de witlof met ui weer in het vergiet en laat het nu ook weer goed uitlekken.
- Doe de witlof met ui in de ovenschotel.
- Leg hier de plakjes ham over de witlof met ui. Leg vervolgens de kaas over de plakjes ham. Zorg dat de kaas zoveel mogelijk de ham bedekt. Ham kan nog wel eens aanbranden in de oven. Dat is minder lekker natuurlijk.
- Doe het geheel 15 a 20 minuten in de oven. Als de kaas lekker gekleurd is, ben je klaar.
Eet smakelijk!
π©π»βπ³Ken je deze recepten al?
Dit witlof oven recept bevat geen samenwerking met een bedrijf en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken.
Wil je mijn recept op jouw eigen website delen? Lees mijn proclaimer voor de juiste wettelijke richtlijnen i.v.m. auteursrecht en bronvermelding.Β
1 gedachte over “Mama’s Recept: Witlof met Ham en Kaas uit de oven”
Hmmmm wat ziet dit er lekker uit!
Reacties zijn gesloten.