Recept: Mam’s witlof met ham en kaas

Recept: Mam’s witlof met ham en kaas

Sale juli 2019

Tegenhanger voor de bittere witlof

Ik vind witlof an sich niet zo’n spannende groente.

Het is bitter van zichzelf en heeft voor mij altijd wat lekkere smaakmakers nodig, zodat ik ervan kan genieten.

Het liefst eet ik witlof met ham en kaas uit de oven of met ananas in een lekkere zomerse salade.

witlof met ham en kaas

Koken met mijn moeder

Dit is ook weer een recept uit het kookboek van mijn moeder.

Van haar heb ik de kookgenen meegekregen. Zij kan echt lekker koken en bakken.

Van jongs af aan mocht ik helpen en meekijken in de keuken. En nog steeds vind ik het leuk om eens in de zoveel tijd een nieuw recept uit te proberen met mijn moeder.

Zelfs tijdens mijn ziek-zwak-en-strontmisselijk-zwangerschap hebben we af en toe eens samen gekookt. Gewoon, voor de gezelligheid.

Zo eet ik van jongs af aan witlof met ham en kaas

Maar terug naar het recept: dit is hoe ik witlof van jongs af aan ken.

Lekker op smaak gebracht, zonder pakjes en zakjes en hoppa! nog even lekker de oven in met wat ham en kaas.

Alle andere warme witlofgerechten vallen hierbij toch echt in het niet. Genieten dus.

witlof met ham en kaas

Geitenkaas of kaas van koeien

Op de foto is de kaas wat bleek, omdat ik het hier heb gemaakt met geitenkaas. Dit is een wat meer magere kaas.

En dat is een lekker alternatief voor als je wat (zwangerschaps)kilo’s probeert kwijt te raken. 😉

Oorspronkelijk at ik dit met lekkere plakken belegen kaas. Zo ken ik het en dat is dus nét iets lekkerder.

Maar uiteindelijk maakt het niet heel veel uit welke kaas je kiest; het gaat om wat jij lekker vind! En dit gerechtje is heerlijk met beide kazen.

Recept: Mam’s witlof met ham en kaas

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 3 grote stronkjes witlof
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 grote ui
  • 2 plakken kaas
  • 2 plakken achterham
  • olijfolie of boter om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden voor en vet een ovenschaal in.
  2. Snijd de onderkant van de stronkjes witlof eraf. Snijd de stronk in de lengte doormidden. Haal het binnenste gedeelte uit de witlof: Dit is het meest bitter. Snijd de rest van de witlofbladeren in stukjes.
  3. Doe de witlofbladeren in een vergiet en spoel ze goed af. Laat de witlof even staan en uitlekken.
  4. Snipper de ui
  5. Zet een pan op middelhoog vuur en doe hier wat olijfolie of bakboter in. Voeg de ui toe en bak dit tot de uitjes glazig worden.
  6. Voeg het bouillonblokje toe. Verpulver het bouillonblokje in je handen en strooi het in de pan. Roer goed door.
  7. Voeg vervolgens de witlofbladeren toe. Roer de uien en witlof goed door elkaar. Laat het geheel 5 minuten koken.
  8. Doe de witlof met ui weer in het vergiet en laat het nu ook weer goed uitlekken.
  9. Doe de witlof met ui in de ovenschotel. Leg hier de plakjes ham overheen. Leg vervolgens de kaas over de plakjes ham. Zorg dat de kaas zoveel mogelijk de ham bedekt. Ham kan nog wel eens aanbranden in de oven. Dat is minder lekker natuurlijk.
  10. Doe het geheel 15 a 20 minuten in de oven. Als de kaas lekker gekleurd is, ben je klaar.

Eet smakelijk!

witlof met ham en kaas

Meer recepten lezen?

Volg op Pinterest mijn online kookboekje met daarin al mijn recepten, mijn favoriete kookboeken en ‘knipsels’ met leuke recepten van anderen!

Sale juli 2019

Een reactie plaatsen