Donuts uit de oven

Recept: Lekkere Donuts uit de Oven

Mijn dochter is gek op donuts. Maar aangezien donuts normaal gesproken in de frituur gebakken worden, kunnen wij ze thuis niet maken. En dus gingen we op zoek naar een lekker recept voor donuts uit de oven. Deze donuts zijn een hit bij mijn dochter! Om samen te bakken én op te snoepen natuurlijk!

Waarom donuts uit de oven?

Donuts uit de oven

Als je mijn dochter laat kiezen bij de bakker, dan gaat ze steevast voor een donut. En dus vond ik het leuk om haar te verrassen door samen donuts te bakken!

Maar wat blijkt: Traditionele donuts worden gefrituurd! Nooit geweten. Wij hebben bewust geen frituur.

En dus ging ik op zoek naar een (iets gezonder) recept voor lekkere donuts uit de oven. Niet bepaald een makkelijke opdracht.

Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd, maar hier vervolgens mijn eigen draai aan gegeven. En het resultaat is een lekker luchtige donut uit de oven! Jammie!

Mooie look door mijn donut bakvorm

Donuts uit de oven

Natuurlijk is de smaak niet 100% hetzelfde als de donuts uit de frituur, maar het is wel een regelrechte hit bij ons thuis. Erg lekker. En erg luchtig!

Wij gebruiken deze speciale donut bakvorm voor het bakken van deze lekkere donuts uit de oven. Het is lekker stevig en vaatwasser bestendig. Ook erg fijn.

Maar je kunt natuurlijk ook voor een siliconen variant gaan, zoals deze:

Lekker Bakken Zonder Pakjes en Zakjes

Donuts uit de oven

Zoals je misschien wel weet kook en bak ik het liefst zonder pakjes en zakjes, zodat je weet wat je eet én omdat je op die manier vaak voordeliger uit bent dan ‘een makkelijk pakje’.

Wil je nog meer simpele bakrecepten zonder pakjes en zakjes ontdekken?

Kijk dan ook eens naar de volgende recepten:

Je donut decoreren: Ook kidsproof opties?

Donuts uit de oven

Voordat we doorgaan naar het recept, nog even dit: voor kinderen is het natuurlijk helemaal leuk als ze de donuts zelf mogen decoreren.

In andere recepten die ik op Pinterest vond, kwam ik voornamelijk gesmolten boter tegen als ‘lijm’ voor het versieren van de donuts.  Niet erg veilig om met kinderen te doen, vind ik.

Daarom geef ik je ook nog 3 andere kidsproof opties om je eigen donuts uit de oven naar hartenlust te versieren.

Deze drie opties zijn natuurlijk uitvoerig getest, geproefd en goedgekeurd door mijn dochter!

Recept: Donuts uit de oven

Donuts uit de oven

Voor 12 donuts

Ingrediënten:

Voor de donuts:

Tevens nodig:

Een Donut Bakvorm: Ik gebruik deze.

Eventueel voor de toppings:

  • Optie 1: Boter of roomboter. Daarnaast kaneel met suiker, cacaonibs en/of hagelslag
  • Optie 2: Poedersuiker en water. Daarnaast kaneel met suiker, cacaonibs en/of hagelslag.
  • Optie 3: Poedersuiker, melk en cacao
  • Optie 4: Jam (Bijvoorbeeld zelfgemaakte perenjam)

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakvorm in met boter.
2. Smelt de boter in een klein pannetje
3. Doe de bakmeel, suiker, vanillesuiker en boter bij elkaar in een kom. Heb je veel klontjes in je basterdsuiker? Zeef deze dan voordat je het in de kom doet.
4. Voeg het ei toe en meng het goed door elkaar met een mixer.
5. Voeg al mixend de melk toe aan het mengsel. Mix goed door tot het beslag egaal en zonder klontjes is.
6. Doe het beslag in een slagroomspuitzak of een diepvrieszakje. Tip: Zet je zakje in een maatbeker, zodat je het makkelijk kunt vullen.

Donuts uit de oven

7. Als je het diepvrieszakje gebruikt, knip dan een klein puntje uit een hoekje van de zak om het beslag in de vorm te kunnen spuiten. Vul alle vormpjes met je lekkere beslag.
8. Bak je donuts 10 tot 15 minuten in de oven. De donuts zijn goed als ze goudbruin gekleurd zijn.
9. Laat je donuts volledig afkoelen

Ga nu lekker aan de slag met een topping!

Topping op je donuts uit de oven: 4 smakelijke opties!

Donuts uit de oven

  1. Niet Kidsproof met Boter: Smelt (room)boter in een pannetje. Dip je donuts in de gesmolten boter. Dip het daarna direct in kaneelsuiker (kaneel en suiker even mixen van tevoren), cacaonibs en/of hagelslag.
  2. Kidsproof Vanille Frosting: Mix poedersuiker en water met elkaar. Dit is de ‘lijm’. Hier kun je je donut in dippen, of nog leuker: Met een bakkwast verven op je donut. Daarna kan je lekker los gaan met kaneelsuiker (kaneel en suiker even mixen van te voren), cacaonibs en/of hagelslag.
  3. Kidsproof Chocolade Frosting: Mix poedersuiker, melk en cacao met elkaar. Dip je donuts in deze lekkere chocoladefrosting of gebruik een bakkwast om de donuts hiermee te versieren.
  4. Kidsproof Simpelweg Jam: Smeer een lekkere jam over je donut!

Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Donuts uit de oven

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken en bakken. In deze blog staan wel affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
  • 131
  • 14
  •  
  •  
  •  
    145
    Shares

20 gedachten over “Recept: Lekkere Donuts uit de Oven”

  1. Serieus? Komen ze normaal gesproken uit de frituur? Mijn eerste keuze is het niet, een donut. Maar ik begrijp dat kinderen ze wel lekker kunnen vinden. Wij hebben ook geen frituurpan (bewust) en we zouden wel voor een Airfryer kunnen gaan, maar al die apparatuur. Daar hebben we helemaal geen plek voor. Goed idee om donuts uit de oven te kunnen maken!

    Beantwoorden
  2. Oh dit is echt zo leuk om met kinderen te maken. Vooral het versieren met verschillende toppings.
    Als kind heb ik echt heel veel herinneringen aan dit soort bakmomenten met mijn moeder en zusje.
    En na het lezen van je log en het zien van de foto’s krijg ik spontaan zin om ook aan de slag te gaan haha.

    Beantwoorden
  3. We hebben ze gemaakt! Mijn zoontje vond het versieren met ‘chocoladelijm’ helemaal leuk. En eerlijk gezegd vinden we deze donuts nog lekkerder dan die van de winkel. Erg bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  4. Ik vind ze er altijd erg lekker uitzien, maar na de eerste hap is het mij vaak al te zoet. Zelf bakken is dan misschien wel een idee want dan kun je ze een stuk minder zoetig maken natuurlijk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie