Recept: Lekkere Donuts uit de Oven

Donuts uit de oven

πŸ“…voor het laatst bijgewerkt op:

Mijn dochter is gek op donuts. Maar aangezien donuts normaal gesproken in de frituur gebakken worden, kunnen wij ze thuis niet maken. En dus gingen we op zoek naar een lekker recept voor donuts uit de oven. Deze donuts zijn een hit bij mijn dochter! Om samen te bakken Γ©n op te snoepen natuurlijk!

Bewaar dit Donuts uit de Oven recept op Pinterest:

Donuts uit de oven

Waarom donuts uit de oven?

Als je mijn dochter laat kiezen bij de bakker, dan gaat ze steevast voor een donut. En dus vond ik het leuk om haar te verrassen door samen donuts te bakken!

Maar wat blijkt: Traditionele donuts worden gefrituurd! Nooit geweten. Wij hebben bewust geen frituur.

Donuts uit de oven

En dus ging ik op zoek naar een (iets gezonder) recept voor lekkere donuts uit de oven. Niet bepaald een makkelijke opdracht.

Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd, maar hier vervolgens mijn eigen draai aan gegeven. En het resultaat is een lekker luchtige donut uit de oven! Jammie!

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Mooie look door mijn donut bakvorm

Donuts uit de oven

Natuurlijk is de smaak niet 100% hetzelfde als de donuts uit de frituur, maar het is wel een regelrechte hit bij ons thuis. Erg lekker. En erg luchtig!

Wij gebruiken deze speciale donut bakvorm voor het bakken van deze lekkere donuts uit de oven. Het is lekker stevig en vaatwasser bestendig. Ook erg fijn.

Lekker Bakken Zonder Pakjes en Zakjes

Donuts uit de oven

Zoals je misschien wel weet kook en bak ik het liefst zonder pakjes en zakjes, zodat je weet wat je eet Γ©n omdat je op die manier vaak voordeliger uit bent dan ‘een makkelijk pakje’.

Wil je nog meer simpele bakrecepten zonder pakjes en zakjes ontdekken?

Kijk dan ook eens naar de volgende recepten:

Je donut decoreren: Ook kidsproof opties?

Donuts uit de oven

Voordat we doorgaan naar het recept, nog even dit: voor kinderen is het natuurlijk helemaal leuk als ze de donuts zelf mogen decoreren.

In andere recepten die ik op Pinterest vond, kwam ik voornamelijk gesmolten boter tegen als ‘lijm’ voor het versieren van de donuts.Β  Niet erg veilig om met kinderen te doen, vind ik.

Daarom geef ik je ook nog 3 andere kidsproof opties om je eigen donuts uit de oven naar hartenlust te versieren.

Deze drie opties zijn natuurlijk uitvoerig getest, geproefd en goedgekeurd door mijn dochter!

Recept: Donuts uit de oven

Donuts uit de oven

Voor 12 donuts

IngrediΓ«nten:

Voor de donuts:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram basterdsuiker
  • 0,5 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 10 gram kokosolie
  • Boter of kokosolie om in te vetten

Eventueel voor de toppings:

  • Optie 1: Boter of roomboter.Β Daarnaast kaneel met suiker, cacaonibs en/of hagelslag
  • Optie 2: Poedersuiker en water. Daarnaast kaneel met suiker, cacaonibs en/of hagelslag.
  • Optie 3: Poedersuiker, melk en cacao
  • Optie 4: Jam (Bijvoorbeeld zelfgemaakte perenjam)

Benodigdheden

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakvorm in met boter of kokosolie.
2. Smelt de kokosolie in een klein pannetje
3. Doe de bakmeel, suiker, vanillesuiker en kokosolie bij elkaar in een kom. Heb je veel klontjes in je basterdsuiker? Zeef deze dan voordat je het in de kom doet.
4. Voeg het ei toe en meng het goed door elkaar met een mixer.
5. Voeg al mixend de melk toe aan het mengsel. Mix goed door tot het beslag egaal en zonder klontjes is.
6. Doe het beslag in een slagroomspuitzak of een diepvrieszakje. Tip: Zet je zakje in een maatbeker, zodat je het makkelijk kunt vullen.

Donuts uit de oven

7. Als je het diepvrieszakje gebruikt, knip dan een klein puntje uit een hoekje van de zak om het beslag in de vorm te kunnen spuiten. Vul alle vormpjes met je lekkere beslag.
8. Bak je donuts 10 tot 15 minuten in de oven. De donuts zijn goed als ze goudbruin gekleurd zijn.
9. Laat je donuts volledig afkoelen

Ga nu lekker aan de slag met een topping!

Topping op je donuts uit de oven: 4 smakelijke opties!

Donuts uit de oven

  1. Niet Kidsproof met Boter: Smelt (room)boter in een pannetje. Dip je donuts in de gesmolten boter. Dip het daarna direct in kaneelsuiker (kaneel en suiker even mixen van tevoren), cacaonibs en/of hagelslag.
  2. Kidsproof Vanille Frosting: Mix poedersuiker en water met elkaar. Dit is de ‘lijm’. Hier kun je je donut in dippen, of nog leuker: Met een bakkwast verven op je donut. Daarna kan je lekker los gaan met kaneelsuiker (kaneel en suiker even mixen van te voren), cacaonibs en/of hagelslag.
  3. Kidsproof Chocolade Frosting: Mix poedersuiker, melk en cacao met elkaar. Dip je donuts in deze lekkere chocoladefrosting of gebruik een bakkwast om de donuts hiermee te versieren.
  4. Kidsproof Simpelweg Jam: Smeer een lekkere jam over je donut!

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbriefΒ en volg me op social media:

Cynspirerend.nl PinterestΒ Cynspirerend.nl InstagramΒ Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken en bakken. In deze blog staan wel affliate links.

Heb je een vraag?

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? Leuk! βœ‰ Stuur me een berichtje!

Ik maak op mijn blog gebruik van affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie verdien als je koopt via mijn links. Dat kost jou niets extra. Dus als je bijvoorbeeld shopt via Bol, HEMA of je lokale boekhandel (via Libris) help je mij ook een handje verder, zodat ik deze website kan blijven onderhouden en verbeteren. Dankjewel! πŸ˜ƒ

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

Pin op je bord
Deel op Facebook
Bewaar in je Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail
Print direct uit
πŸ”Ž Zoek je iets speciaals?
Search
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘πŸ» Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🀩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘©πŸ»β€πŸ’» Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

24 gedachten over “Recept: Lekkere Donuts uit de Oven”

  1. Wat lijkt mij dit lekker!!
    Zou ik de kokosolie in het recept ook door boter kunnen vervangen. En zou ik dat dan ook moeten smelten?

    • Hoi Judith,
      Ik heb het zelf nog nooit gemaakt met boter, maar je zou het zeker kunnen proberen. De boter zou ik wel smelten, zodat je een vloeibare mix krijgt. Succes! En laat je het me weten of het goed te doen is met boter>
      Groetjes,
      Cynthia

  2. Bij de ingrediΓ«nten is er vermelding van kokosolie maar bij de bereidingswijze is er enkel sprake van boter. Waarvoor dient de kokosolie dan ?

    • Hoi Ingrid,
      Dank je wel voor je reactie. Foutje van mij! Het moet inderdaad kokosolie zijn in het recept en niet boter. Ik heb het meteen aangepast. Dankjewel voor je feedback!
      Groetjes,
      Cynthia

  3. Heerlijk recept. We hebben ervan genoten. We hebben trouwens gekleurde hagelslag gebruikt met de vanillefrosting. Lekker!

  4. Ik vind ze er altijd erg lekker uitzien, maar na de eerste hap is het mij vaak al te zoet. Zelf bakken is dan misschien wel een idee want dan kun je ze een stuk minder zoetig maken natuurlijk.

  5. We hebben ze gemaakt! Mijn zoontje vond het versieren met ‘chocoladelijm’ helemaal leuk. En eerlijk gezegd vinden we deze donuts nog lekkerder dan die van de winkel. Erg bedankt voor het recept!

  6. Oh dit is echt zo leuk om met kinderen te maken. Vooral het versieren met verschillende toppings.
    Als kind heb ik echt heel veel herinneringen aan dit soort bakmomenten met mijn moeder en zusje.
    En na het lezen van je log en het zien van de foto’s krijg ik spontaan zin om ook aan de slag te gaan haha.

  7. Serieus? Komen ze normaal gesproken uit de frituur? Mijn eerste keuze is het niet, een donut. Maar ik begrijp dat kinderen ze wel lekker kunnen vinden. Wij hebben ook geen frituurpan (bewust) en we zouden wel voor een Airfryer kunnen gaan, maar al die apparatuur. Daar hebben we helemaal geen plek voor. Goed idee om donuts uit de oven te kunnen maken!

  8. Ik ben niet zo’n fan van donuts, al moet ik toegeven dat deze donuts er wel erg lekker uit zien.

  9. Het verklaart plots waarom donuts zo vettig zijn!
    Bedankt voor het recept trouwens, beter alternatief idd!

  10. Wat een goed idee en zo lekker, hier zijn we ook dol op donuts en ik heb al vaker gedacht om zo een vorm aan te schaffen. Een heel goed idee, ik heb er nu al zin in!

Reacties zijn gesloten.

πŸ™ˆ Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. πŸ˜‰

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? πŸ‘©πŸ»β€πŸ’»

Meld je dan snel hieronder aanΒ  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder πŸ˜‰)

Leuk! Stuur mij updates over…