Recept: Boerenschnitzel met asperges

Recept: Boerenschnitzel met asperges

Tijd voor asperges

Het is nu echt het asperge seizoen en dus is het tijd om te genieten van ‘het witte goud’. 

Er kan maar twee maanden van asperges worden genoten. De oogst begint na de tweede donderdag van april en duurt tot eind juni.

Je ziet ze nu dan ook overal in de supermarkten en bij de groenteboer. En ook bij de restaurants staan ze op de kaart! Lekker!

boerenschnitzel met asperges

Niet opgegroeid met asperges

Eerlijk gezegd kende ik de asperge niet, voordat ik mijn man ontmoette. Ik had ze best wel eens gezien, maar nooit geproefd. 

Mijn man daarentegen is er helemaal gek op. Als de asperges in de restaurants weer op de kaart staan, kun je wel met zekerheid zeggen dat hij ze gaat bestellen.

Door hem ben ik de groente dan ook gaan proeven en waarderen. De zachtheid van de asperge vind ik erg lekker. En tegenwoordig eet ik het dan ook erg graag.

boerenschnitzel met asperges

Geen traditionele asperges voor ons

Traditioneel worden de asperges vaak gegeten met gekookte aardappelen, ham en een ei. Maar aangezien mijn man geen eieren lust, ben ik altijd wel op zoek naar een lekker alternatief.

Twee jaar terug maakten we al de ovenschotel met asperges en nu dus deze boerenschnitzel met asperges!

Asperges met boerenschnitzel? 

Dit recept is geïnspireerd op een bezoek aan een restaurant een tijdje terug. Mijn man kreeg daar een reuze boerenschnitzel met asperges. Hij vond het heerlijk.

En dus ben ik thuis op mijn gemakje aan het kokerellen gegaan.

En voila: Hier is ie dan! Onze eigen variant op de boerenschnitzel met asperges.

boerenschnitzel met asperges

Serveertips op een rijtje

Ik maak dit recept met reuzeschnitzels. Dat ziet er mooi uit bij het serveren. We eten er dan verder niets bij, want anders ontplof ik. Ik koop deze schnitzels overigens bij de Aldi.

Maar je kunt natuurlijk ook wat bescheidener te werk gaan en een gewone schnitzel kopen. En dan lekker serveren met gekookte aardappels, krieltjes of patat.

Sausje erbij?

Als je wilt kun je er een sausje bij doen, maar het hoeft niet per se.

Wil je dat wel? Dan kun je voor een standaard zakje saus kiezen. Maar als je – net als ik – graag zonder pakjes en zakjes kookt, kun je ook zelf een roomsausje of een aspergesausje maken.

Recept: Boerenschnitzels met asperges

Dit recept is voor 2 personen (met flinke trek in asperges!)

Ingrediënten

  • 400 gram geschilde asperges
  • 1 ui
  • 400 gram champignons
  • 2 paprika’s
  • 300 gram spekjes
  • 2 (reuze) kipschnitzels
  • één klein klontje boter
  • 1 theelepel (zee)zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 laurierblaadje
  • olijfolie of boter om in te bakken

Bereidingswijze

    • Snijd de champignons in plakjes, de paprika’s in stukjes en snipper de ui.
    • Zet een grote soeppan met ruim water op het vuur. Voeg hier het klontje boter, de zout, de suiker en het laurierblaadje aan toe. Breng het geheel aan de kook.
    • Zet een koekenpan op het vuur. Bak hierin de spekjes en de uitjes, totdat de uitjes glazig zijn.
    • Kookt het water in de soeppan? Voeg de asperges toe en kook ze 5 minuten op laag vuur.
    • Zijn de uitjes glazig? Voeg de champignons en paprika toe aan de koekenpan. Bak ze samen met de spekjes en uitjes circa 5 minuten. Haal ze daarna uit de koekenpan en leg ze even op een bord.
    • Hebben de asperges 5 minuten gekookt? Haal de pan van het vuur af en laat het 10 tot 15 minuten in het water nagaren. De asperges zijn klaar zodra je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
    • Bak de schnitzels in de koekenpan. Heb je de reuzeschnitzels van de Aldi? Gebruik dan 2 koekenpannen.
    • Zodra de schnitzels lekker doorbakken zijn voeg je de uitjes, spekjes, champignons en paprika nog even toe. Bak ze een paar minuutjes met elkaar op.
    • Haal de schnitzel uit de koekenpan en leg ze op de borden. Leg daarbovenop de uitjes, spekjes, champignons en paprika.
    • Haal de asperges met een schuimspaan uit de soeppan en leg ze bovenop je boerenschnitzels. Maak desgewenst af met een sausje.

Eet smakelijk!

boerenschnitzel met asperges

Meer recepten lezen?

Volg op Pinterest mijn online kookboekje met daarin al mijn recepten, mijn favoriete kookboeken en ‘knipsels’ met leuke recepten van anderen!

Advertenties

18 gedachten over “Recept: Boerenschnitzel met asperges”

  1. Oh, dat ziet er erg lekker uit! Wij zijn dol op asperges en eten ze in deze tijd dan ook regelmatig. Vaak op de traditionele manier, soms met zalm en soms in de pasta, maar deze variant ken ik nog miet, maar ga ik zeker uitproberen!

  2. Oh dat ziet er erg lekker en smakelijk uit. Wij hebben ze laatst nog gegeten. Wel op de traditionele manier met ham en ei. Zalig!
    Het enige nadeel is dat ze bij ons vaak zo “slierterig” zijn. Ze zijn wel heel zacht maar laten zich lastig snijden. Als draden blijven ze aan elkaar zitten. Dat maakt het kauwen ook vaak wat lastig. We hebben echt alles al geprobeerd (ieder jaar weer), behalve dan het nagaren zoals hierboven omschreven. Maar niets helpt. Heb jij een goede tip?

  3. Het klinkt heel bijzonder (en vullend!). Ik kan mij niet zo goed voorstellen hoe dit zal smaken. Zelf eten we het altijd bij mijn schoonouders op de traditionele manier. Een aantal jaren terug heb ik asperges gegeten bij een event in het Amstel Hotel. Destijds waren de gerechtjes op allerlei bijzondere manieren bereid door top-chefs en dat was inderdaad ook héél anders en heerlijk. Misschien moet ik dit recept dan ook een kans geven 🙂

  4. De boerenschnitzel lijkt mij echt heel erg lekker. Over de asperges twijfel ik, omdat ik eigenlijk nooit heb gehad. Ik heb wel gezien op de televisie dat je er heel veel mee kunt doen.

Plaats een reactie