Deze chutney met cranberry en appel is altijd een succes tijdens de feestdagen of tijdens een uitgebreide lunch. Dit heerlijke mengsel van fruit en specerijen is een verrassend lekkere combinatie met patΓ©, rood vlees, rode kool of gehaktballetjes. En je maakt het simpel zelf! Hoe? Met dit lekkere chutney recept met cranberry’s en appel natuurlijk!
In dit chutney recept lees je
Bewaar Chutney met cranberry recept op Pinterest:

Eh.. Wat is een chutney precies?
Chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk veel gemaakt wordt in de Indiase en Pakistaanse keuken.Β
Het lijkt van de buitenkant wellicht jam, maar er zijn toch duidelijke verschillen.
Zo staat een chutney echt bekend om de wat meer pittige smaak door het toevoegen van de specerijen.
Chutneys worden vaak als bijgerecht geserveerd om een meer gebalanceerde maaltijd aan te bieden. Daarnaast helpt een chutney met vruchten en specerijen om de spijsvertering te stimuleren.


Zelfgemaakte chutney: heerlijk bij vlees en rode kool
De volle smaak van de chutney is zoet met een klein beetje zuur van de cranberry.
Daarnaast proef je de warme smaken van de toegevoegde specerijen.
Wij eten het graag bij:
- zelfgemaakte gehaktballen
- rode kool
- bij rood vlees, zoals een biefstuk
- samen met patΓ© op brood
- of op een lekker toastje
Bewaartips voor je zelfgemaakte chutney
Je kunt de chutney na het afkoelen in een goed afgesloten pot in de koelkast bewaren. Dan blijft het minstens twaalf maanden goed.
Ik heb de chutney na het bereiden in een mooie weckpot gedaan. Je kunt ook een andere glazen pot gebruiken. Zorg dan wel dat je het vooraf goed schoongemaakt hebt.
Tip: Schrijf op een etiket de naam van je jam Γ©n de datum waarop je de jam gemaakt hebt. Ik gebruik zelf deze herbruikbare etiketten:

πRecept: Chutney met cranberry en appel
Dit recept is voor 1 grote pot chutney

IngrediΓ«nten
- 200 gram cranberryβs
- 1/2 Granny Smith Appel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 kleine ui
- 60 gram rozijnen
- 40 gram suiker
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 1 stokje kaneel (of 1 theelepel kaneelpoeder)
- 1/2 theelepel gemberpoeder (DjahΓ©)
- 1/4 theelepel kruidnagel
- 100 ml water
Benodigdheden
- Steelpan
- Glazen, afsluitbare pot. Bijvoorbeeld een weckpot.
Bereidingswijze
- Doe de cranberryβs, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, water en beide suikers bij elkaar in een steelpan.
- Breng het geheel op een laag vuurtje aan de kook tot de bessen gaan barsten. (Dat is ongeveer na 5 minuten zachtjes koken)
- Snipper ondertussen de ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
- Zijn de cranberryβs aan het barsten? Voeg de stukjes ui, bleekselderij en appel toe en roer het goed door elkaar.
- Breng het op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren. Na circa vijf tot tien minuten koken, merk je dat het gaat indikken.
- Dit is het proefmoment: Neem een lepeltje en proef even voor. Voeg eventueel naar smaak nog wat kaneel, gemberpoeder, suiker of kruidnagel toe.
- Is de smaak naar wens? Haal het kaneelstokje uit de chutney.
- Giet je chutney in een glazen pot en laat het rustig afkoelen. Sluit het af en zet het een nachtje in de koelkast.
Eet smakelijk!
π©π»βπ³Ken je deze recepten al?
Dit recept om zelf chutney te maken bevat geen samenwerking met een bedrijf en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken.
Wil je mijn recept op jouw eigen website delen? Lees mijn proclaimer voor de juiste wettelijke richtlijnen i.v.m. auteursrecht en bronvermelding.Β
2 gedachten over “Recept: Kruidige chutney met cranberry en appel”
Hier had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar klinkt echt goed! Ziet er lekker uit
oooh chutney vind ik heerlijk dus deze met granberry ga ik zeker eens een keer maken
Reacties zijn gesloten.