Recept: Chutney met cranberry en appel

chutney met cranberry

πŸ“…voor het laatst bijgewerkt op:

Een chutney is een heerlijk mengsel van fruit en specerijen. Deze chutney met cranberry en appel is altijd een succes tijdens de feestdagen of tijdens een uitgebreide lunch. Combineer het met patΓ©, rood vlees of Zweedse gehaktballetjes en geniet van deze lekkere, gezonde chutney!

Bewaar dit Chutney met cranberry recept voor later op Pinterest:

chutney met cranberry

Wat is een chutney?

Chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk veel gemaakt wordt in de Indiase en Pakistaanse keuken.Β 

Het lijkt op het eerste gezicht op jam, maar er zijn toch duidelijke verschillen. In tegenstelling tot jam worden aan chutneys ook specerijen toegevoegd.

Chutneys worden in het buitenland vaak als bijgerecht geserveerd om een gebalanceerde maaltijd aan te bieden.Β Daarnaast helpt een chutney met vruchten en specerijen om de spijsvertering te stimuleren.

Advertentie

Chutney met cranberry: heerlijk bij vlees en rode kool

chutney met cranberry

Deze chutney met cranberry en appel is een heerlijke smaakmaker bij patΓ©. Op een lekker broodje of op een toastje.

Maar ook bij rood vlees, stoofvlees, rode kool of een gehaktballetje is het een gouden combinatie.

De volle smaak van de chutney is zoet met een klein beetje zuur van de cranberry. Daarnaast proef je de warme smaken van de toegevoegde specerijen.

Bewaartips voor je chutney

chutney met cranberry

Deze chutney is erg makkelijk te maken, zonder pakjes of zakjes en bovendien kun je het ook nog naar je eigen smaak aanpassen.

In de koelkast is je chutney in een afgesloten pot minimaal zes maanden goed.

Recept:Β Chutney met cranberry en appel

Dit recept is voor 1 grote pot chutney

chutney met cranberry

IngrediΓ«nten

  • 200 gram cranberry’s
  • 60 gram rozijnen
  • 40 gram suiker
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder of een stokje kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder (DjahΓ©)
  • 1/4 theelepel kruidnagel
  • 100 ml water
  • 1 kleine ui
  • 1/2 Granny Smith Appel
  • 1 stengel bleekselderij

Benodigdheden:

  • Steelpan
  • Glazen, afsluitbare pot. Bijvoorbeeld een weckpot.

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Bereidingswijze

  1. Doe de cranberry’s, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, water en beide suikers bij elkaar in een steelpan.
  2. Breng het geheel op een laag vuurtje aan de kook tot de bessen gaan barsten. (Dat is ongeveer na 5 minuten zachtjes koken)
  3. Snipper ondertussen de ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
  4. Zijn de cranberry’s aan het barsten? Voeg de stukjes ui, bleekselderij en appel toe en roer het goed door elkaar.
  5. Breng het op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren. Na circa vijf tot tien minuten koken, merk je dat het gaat indikken.
  6. Dit is het proefmoment: Neem een lepeltje en proef even voor. Voeg eventueel naar smaak nog wat kaneel, gemberpoeder, suiker of kruidnagel toe.
  7. Is de smaak naar wens? Haal indien van toepassing het kaneelstokje uit de chutney.
  8. Giet je chutney in een glazen pot en laat het rustig afkoelen. Sluit het af en zet het een nachtje in de koelkast.

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbriefΒ en volg me op social media:

Cynspirerend.nl PinterestΒ Cynspirerend.nl InstagramΒ Cynspirerend.nl Facebook

chutney met cranberry

Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.

Heb je een vraag?

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? Leuk! βœ‰ Stuur me een berichtje!

Ik maak op mijn blog gebruik van affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie verdien als je koopt via mijn links. Dat kost jou niets extra. Dus als je bijvoorbeeld shopt via Bol, HEMA of je lokale boekhandel (via Libris) help je mij ook een handje verder, zodat ik deze website kan blijven onderhouden en verbeteren. Dankjewel! πŸ˜ƒ

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

Pin op je bord
Deel op Facebook
Bewaar in je Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail
Print direct uit
πŸ”Ž Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘πŸ» Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🀩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘©πŸ»β€πŸ’» Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

2 gedachten over “Recept: Chutney met cranberry en appel”

Reacties zijn gesloten.

πŸ™ˆ Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. πŸ˜‰

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? πŸ‘©πŸ»β€πŸ’»

Meld je dan snel hieronder aanΒ  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder πŸ˜‰)

Klik aan welke update(s) je wil ontvangen: