Een chutney is een heerlijk mengsel van fruit en specerijen. Deze chutney met cranberry en appel is altijd een succes tijdens de feestdagen of tijdens een uitgebreide lunch. Combineer het met patΓ©, rood vlees of Zweedse gehaktballetjes en geniet van deze lekkere, gezonde chutney!
Bewaar dit Chutney met cranberry recept voor later op Pinterest:
Wat is een chutney?
Chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk veel gemaakt wordt in de Indiase en Pakistaanse keuken.Β
Het lijkt op het eerste gezicht op jam, maar er zijn toch duidelijke verschillen. In tegenstelling tot jam worden aan chutneys ook specerijen toegevoegd.
Chutneys worden in het buitenland vaak als bijgerecht geserveerd om een gebalanceerde maaltijd aan te bieden.Β Daarnaast helpt een chutney met vruchten en specerijen om de spijsvertering te stimuleren.
Chutney met cranberry: heerlijk bij vlees en rode kool
Deze chutney met cranberry en appel is een heerlijke smaakmaker bij patΓ©. Op een lekker broodje of op een toastje.
Maar ook bij rood vlees, stoofvlees, rode kool of een gehaktballetje is het een gouden combinatie.
De volle smaak van de chutney is zoet met een klein beetje zuur van de cranberry. Daarnaast proef je de warme smaken van de toegevoegde specerijen.
Bewaartips voor je chutney
Deze chutney is erg makkelijk te maken, zonder pakjes of zakjes en bovendien kun je het ook nog naar je eigen smaak aanpassen.
In de koelkast is je chutney in een afgesloten pot minimaal zes maanden goed.
Recept:Β Chutney met cranberry en appel
Dit recept is voor 1 grote pot chutney
IngrediΓ«nten
- 200 gram cranberry’s
- 60 gram rozijnen
- 40 gram suiker
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder of een stokje kaneel
- 1/2 theelepel gemberpoeder (DjahΓ©)
- 1/4 theelepel kruidnagel
- 100 ml water
- 1 kleine ui
- 1/2 Granny Smith Appel
- 1 stengel bleekselderij
Benodigdheden:
- Steelpan
- Glazen, afsluitbare pot. Bijvoorbeeld een weckpot.
Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?
Bereidingswijze
- Doe de cranberry’s, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, water en beide suikers bij elkaar in een steelpan.
- Breng het geheel op een laag vuurtje aan de kook tot de bessen gaan barsten. (Dat is ongeveer na 5 minuten zachtjes koken)
- Snipper ondertussen de ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
- Zijn de cranberry’s aan het barsten? Voeg de stukjes ui, bleekselderij en appel toe en roer het goed door elkaar.
- Breng het op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren. Na circa vijf tot tien minuten koken, merk je dat het gaat indikken.
- Dit is het proefmoment: Neem een lepeltje en proef even voor. Voeg eventueel naar smaak nog wat kaneel, gemberpoeder, suiker of kruidnagel toe.
- Is de smaak naar wens? Haal indien van toepassing het kaneelstokje uit de chutney.
- Giet je chutney in een glazen pot en laat het rustig afkoelen. Sluit het af en zet het een nachtje in de koelkast.
Eet smakelijk!
Ken je deze recepten al?
- Zelf Appelmoes Maken
- Heerlijke Pindasaus zonder Pakjes en Zakjes
- Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbriefΒ en volg me op social media:
Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.
2 gedachten over “Recept: Chutney met cranberry en appel”
Hier had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar klinkt echt goed! Ziet er lekker uit
oooh chutney vind ik heerlijk dus deze met granberry ga ik zeker eens een keer maken
Reacties zijn gesloten.