Recept: Chutney met cranberry en appel

Recept: Chutney met cranberry en appel

Een aanrader tijdens de feestdagen

Dit is een heerlijk recept voor de feestdagen, want je kunt deze chutney met cranberry en appel erg lekker combineren met paté, rood vlees of een toastje bijvoorbeeld.

Maak ook buiten de feestdagen, kun je dit lekkere Indiase mengsel heerlijk oppeuzelen.

Wat is een chutney?

Chutney lijkt op het eerste gezicht op jam, maar er zijn toch duidelijke verschillen.

Een chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk veel gemaakt wordt in de Indiase en Pakistaanse keuken.

Het zijn vruchtenmengels, waar ook diverse specerijen aan toegevoegd worden.

chutney met cranberry

Goed voor je lichaam

Chutneys worden in het buitenland vaak als bijgerecht geserveerd om een gebalanceerde maaltijd aan te bieden.

Bovendien helpt een chutney met vruchten en specerijen om de spijsvertering te stimuleren.

In Europa voegt men vaak suiker toe, zodat de chutney langer houdbaar wordt.

Lekker in combinatie met vlees

Dit recept voor chutney met cranberry en appel vind ik persoonlijk heerlijk in combinatie met paté.

Op een lekker broodje of op een toastje.

Maar ook bij rood vlees, stoofvlees, rode kool of een gehaktballetje kun je dit prima serveren.

chutney met cranberry

Cranberry in je chutney

De volle smaak van de chutney is zoet met een klein beetje zuur van de cranberry.

Cranberry’s worden in Nederland van nature in september geoogst, maar doordat we dit fruit importeren uit Amerika en Canada is het eigenlijk het hele jaar verkrijgbaar bij de groenteboer of de supermarkt.

Bij verschillende supermarkten kun je ook bevroren cranberry’s kopen. Dat is ook een prima optie, wanneer je deze chutney uit wil proberen.

chutney met cranberry

Simpel te maken en lang te bewaren

Deze chutney is erg makkelijk te maken, je gebruikt geen pakjes of zakjes en bovendien kun je het ook nog naar je eigen smaak aanpassen.

In de koelkast is je chutney in een afgesloten pot minimaal zes maanden goed.

Natuurlijk heerlijk bij een kerstmaaltijd, maar ook zeer smakelijk op elke andere dag in het jaar.

chutney met cranberry

Recept: Chutney met cranberry en appel

Dit recept is voor 1 grote pot chutney

Ingrediënten

koken & tafelen algemeen

Bereidingswijze

  1. Doe de cranberry’s, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, water en beide suikers bij elkaar in een steelpan.
  2. Breng het geheel op een laag vuurtje aan de kook tot de bessen gaan barsten. (Dat is ongeveer na 5 minuten zachtjes koken)
  3. Snipper ondertussen de ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
  4. Zijn de cranberry’s aan het barsten? Voeg de stukjes ui, bleekselderij en appel toe en roer het goed door elkaar.
  5. Breng het op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren. Na circa vijf tot tien minuten koken, merk je dat het gaat indikken.
  6. Dit is het proefmoment: Neem een lepeltje en proef even voor. Voeg eventueel naar smaak nog wat kaneel, gemberpoeder, suiker of kruidnagel toe.
  7. Is de smaak naar wens? Haal indien van toepassing het kaneelstokje uit de chutney.
  8. Giet je chutney in een (bij voorkeur glazen) pot en laat het rustig afkoelen. Zet het een nachtje in de koelkast.

Eet smakelijk!

chutney met cranberry

Meer recepten lezen?

Volg op Pinterest mijn online kookboekje met daarin al mijn recepten, mijn favoriete kookboeken en ‘knipsels’ met leuke recepten van anderen!

2 gedachten over “Recept: Chutney met cranberry en appel”

Plaats een reactie