Recept: Chutney met cranberry en appel

Een chutney is een heerlijk mengsel van fruit en specerijen. Deze chutney met cranberry en appel is altijd een succes tijdens de feestdagen of tijdens een uitgebreide lunch. Combineer het met paté, rood vlees of Zweedse gehaktballetjes en geniet van deze lekkere, gezonde chutney!

Bewaar dit Chutney met cranberry recept voor later op Pinterest:

chutney met cranberry

Wat is een chutney?

Chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk veel gemaakt wordt in de Indiase en Pakistaanse keuken. 

Het lijkt op het eerste gezicht op jam, maar er zijn toch duidelijke verschillen. In tegenstelling tot jam worden aan chutneys ook specerijen toegevoegd.

Chutneys worden in het buitenland vaak als bijgerecht geserveerd om een gebalanceerde maaltijd aan te bieden. Daarnaast helpt een chutney met vruchten en specerijen om de spijsvertering te stimuleren.

Advertentie

Chutney met cranberry: heerlijk bij vlees en rode kool

chutney met cranberry

Deze chutney met cranberry en appel is een heerlijke smaakmaker bij paté. Op een lekker broodje of op een toastje.

Maar ook bij rood vlees, stoofvlees, rode kool of een gehaktballetje is het een gouden combinatie.

De volle smaak van de chutney is zoet met een klein beetje zuur van de cranberry. Daarnaast proef je de warme smaken van de toegevoegde specerijen.

Bewaartips voor je chutney

chutney met cranberry

Deze chutney is erg makkelijk te maken, je gebruikt geen pakjes of zakjes en bovendien kun je het ook nog naar je eigen smaak aanpassen.

In de koelkast is je chutney in een afgesloten pot minimaal zes maanden goed.

Recept: Chutney met cranberry en appel

Dit recept is voor 1 grote pot chutney

chutney met cranberry

Ingrediënten

Benodigdheden:

  • Steelpan
  • Glazen, afsluitbare pot. Bijvoorbeeld een weckpot.

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Bereidingswijze

  1. Doe de cranberry’s, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, water en beide suikers bij elkaar in een steelpan.
  2. Breng het geheel op een laag vuurtje aan de kook tot de bessen gaan barsten. (Dat is ongeveer na 5 minuten zachtjes koken)
  3. Snipper ondertussen de ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
  4. Zijn de cranberry’s aan het barsten? Voeg de stukjes ui, bleekselderij en appel toe en roer het goed door elkaar.
  5. Breng het op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren. Na circa vijf tot tien minuten koken, merk je dat het gaat indikken.
  6. Dit is het proefmoment: Neem een lepeltje en proef even voor. Voeg eventueel naar smaak nog wat kaneel, gemberpoeder, suiker of kruidnagel toe.
  7. Is de smaak naar wens? Haal indien van toepassing het kaneelstokje uit de chutney.
  8. Giet je chutney in een glazen pot en laat het rustig afkoelen. Sluit het af en zet het een nachtje in de koelkast.

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

chutney met cranberry

Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

2 gedachten over “Recept: Chutney met cranberry en appel”

Plaats een reactie