Recept: Kruidige chutney met cranberry en appel

recept chutney met cranberry en appel

πŸ“…voor het laatst bijgewerkt op:

Deze chutney met cranberry en appel is altijd een succes tijdens de feestdagen of tijdens een uitgebreide lunch. Dit heerlijke mengsel van fruit en specerijen is een verrassend lekkere combinatie met patΓ©, rood vlees, rode kool of gehaktballetjes. En je maakt het simpel zelf! Hoe? Met dit lekkere chutney recept met cranberry’s en appel natuurlijk!

In dit chutney recept lees je

Bewaar Chutney met cranberry recept op Pinterest:

recept-Kruidige-Chutney-met-cranberry-en-appel-PIN

Eh.. Wat is een chutney precies?

Chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk veel gemaakt wordt in de Indiase en Pakistaanse keuken.Β 

Het lijkt van de buitenkant wellicht jam, maar er zijn toch duidelijke verschillen.

Zo staat een chutney echt bekend om de wat meer pittige smaak door het toevoegen van de specerijen.

Chutneys worden vaak als bijgerecht geserveerd om een meer gebalanceerde maaltijd aan te bieden. Daarnaast helpt een chutney met vruchten en specerijen om de spijsvertering te stimuleren.

recept chutney met cranberry en appel
recept chutney met cranberry en appel

Zelfgemaakte chutney: heerlijk bij vlees en rode kool

De volle smaak van de chutney is zoet met een klein beetje zuur van de cranberry.

Daarnaast proef je de warme smaken van de toegevoegde specerijen.

Wij eten het graag bij:

Bewaartips voor je zelfgemaakte chutney

Je kunt de chutney na het afkoelen in een goed afgesloten pot in de koelkast bewaren. Dan blijft het minstens twaalf maanden goed.

Ik heb de chutney na het bereiden in een mooie weckpot gedaan. Je kunt ook een andere glazen pot gebruiken. Zorg dan wel dat je het vooraf goed schoongemaakt hebt.

Tip: Schrijf op een etiket de naam van je jam Γ©n de datum waarop je de jam gemaakt hebt. Ik gebruik zelf deze herbruikbare etiketten:

recept chutney met cranberry en appel

πŸ“‹Recept: Chutney met cranberry en appel

Dit recept is voor 1 grote pot chutney

recept chutney met cranberry en appel

IngrediΓ«nten

Benodigdheden

Bereidingswijze

  1. Doe de cranberry’s, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, water en beide suikers bij elkaar in een steelpan.
  2. Breng het geheel op een laag vuurtje aan de kook tot de bessen gaan barsten. (Dat is ongeveer na 5 minuten zachtjes koken)
  3. Snipper ondertussen de ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
  4. Zijn de cranberry’s aan het barsten? Voeg de stukjes ui, bleekselderij en appel toe en roer het goed door elkaar.
  5. Breng het op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren. Na circa vijf tot tien minuten koken, merk je dat het gaat indikken.
  6. Dit is het proefmoment: Neem een lepeltje en proef even voor. Voeg eventueel naar smaak nog wat kaneel, gemberpoeder, suiker of kruidnagel toe.
  7. Is de smaak naar wens? Haal het kaneelstokje uit de chutney.
  8. Giet je chutney in een glazen pot en laat het rustig afkoelen. Sluit het af en zet het een nachtje in de koelkast.

Eet smakelijk!

πŸ‘©πŸ»β€πŸ³Ken je deze recepten al?

Dit recept om zelf chutney te maken bevat geen samenwerking met een bedrijf en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken.

Wil je mijn recept op jouw eigen website delen? Lees mijn proclaimer voor de juiste wettelijke richtlijnen i.v.m. auteursrecht en bronvermelding.Β 

Heb je een vraag?

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? Leuk! βœ‰ Stuur me een berichtje!

Ik maak op mijn blog gebruik van affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie verdien als je koopt via mijn links. Dat kost jou niets extra. Dus als je bijvoorbeeld shopt via Bol,Β Spelhuis of je lokale boekhandel (via Libris) help je mij ook een handje verder, zodat ik deze website kan blijven onderhouden en verbeteren. Dankjewel! πŸ˜ƒ

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

πŸ”Ž Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘πŸ» Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🀩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

2 gedachten over “Recept: Kruidige chutney met cranberry en appel”

Reacties zijn gesloten.

πŸ“¬Elke maand typ ik met plezier vijf nieuwsbrieven over o.a. recepten, minibiebs en spelletjes aan meer dan 750 trouwe lezers.Β 

Als nieuwsbrief lezer:

  • πŸ†• ontvang je de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp
  • 🎁 en maak je elke maand kans om een leuk bordspel of een heerlijk (kook)boek te winnen met exclusieve winacties!

βœ”οΈ Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief over: