Familierecept: Heerlijke Erwtensoep

Als het koud en druilerig weer is, word ik helemaal blij van snert. Mijn tante Teunie maakte altijd de lekkerste snert, maar zij is een aantal jaren terug helaas overleden. Mijn moeder en ik maken nog steeds erwtensoep met haar recept als basis. Een echte aanrader! Vandaag deel ik daarom haar heerlijke recept voor Erwtensoep!

Bewaar dit Erwtensoep recept op Pinterest:

Recept Erwtensoep

De Basis van het Recept van mijn Tante Teunie

Kort nadat mijn man en ik bij elkaar waren, overleed mijn tante Teunie. Mijn man heeft mijn familie dan ook op een bijzondere manier leren kennen: Wakend bij het bed van mijn tante leerde hij mijn moeder, ooms en tantes kennen.

Mijn tante Teunie heeft hij helaas nooit gekend. Hij heeft haar alleen maar gezien op haar sterfbed en toen was ze helaas niet meer aanspreekbaar.

Nu zijn we inmiddels vijf en een half jaar verder en is er veel veranderd. Het gemis is er nog steeds, maar slijt wat meer.

Toch had ze verschillende receptjes die me toch elke keer aan haar doen denken. Met deze heerlijke erwtensoep heb ik dat nog het meest. Dus ik heb mijn man niet kunnen voorstellen aan mijn tante Teunie, maar haar soep heeft hij zeker wel leren kennen. En hij is er dol op!

Samen erwtensoep maken

Samen met de Chinese Tomatensoep is deze Hollandse erwtensoep wel onze favoriet. Toch maak ik de Chinese Tomatensoep in de praktijk vaker, omdat ik dat recept vrijwel uit mijn hoofd ken. Tijd om daar verandering in te brengen!

Recept Erwtensoep

Dus toen we met mijn moeder op vakantie waren in Stadtkyll, wilde ik die lekkere snert toch weer eens gaan maken. Samen met mams!

En tijdens het maken van de soep kwam ik er weer achter hoe makkelijk en tegelijkertijd hoe superlekker deze erwtensoep is!

We hebben er heerlijk van genoten en daarna ben ik samen met mijn moeder achter de laptop gekropen om het recept neer te pennen. Zodat ik het zelf makkelijk terug kan vinden en vaker zelf kan gaan maken. En om het met jullie te delen natuurlijk!

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Familierecept: Heerlijke Erwtensoep

Recept Erwtensoep

Ingrediënten:

 • 500 g spliterwten
 • Een kwart van een (grote) knolselderij
 • 2 liter water
 • 4,5 runderbouillonblokjes
 • Honig Kruidenbuiltje voor vleesbouillon
 • 400 g hamlappen
 • rookworst
 • 1 dikke prei
 • 1 winterpeen
 • Bosje verse selderij (ca 40 gram)
 • Peterselie
 • peper

Recept Erwtensoep

Benodigdheden:

 • Grote soeppan
 • Snijplank en mes
 • Eventueel een vergiet

Bereidingswijze:

1. Was de spliterwten met water en giet het water af.

2. Schil de knolselderij en snijd het in blokjes.

3. Breng vervolgens de 2 liter water met de bouillonblokjes, het kruidenbuiltje, de spliterwten, knolselderij en hamlappen in een grote soeppan aan de kook.

4. Laat het geheel 1,5 uur op laag vuur pruttelen. Roer het regelmatig even door, zodat de spliterwten niet op elkaar gaan hopen en het een glad geheel blijft.

5. Terwijl het lekker aan het pruttelen is: Snijd de winterpeen in blokjes, de prei in ringen en de blaadjes van de selderij in grove stukken. Zet deze eventueel even onder water, totdat de anderhalf uur voorbij is. Dan blijft het langer goed.

6. Haal na anderhalf uur pruttelen de hamlap uit de pan.

7. Voeg de rookworst, prei, winterpeen en selderij toe aan de pan. Voeg tevens een flinke snuf peper en wat gedroogde peterselie toe.

Recept Erwtensoep

8. Trek de hamlap los tot een soort draadjesvlees en doe het daarna weer terug in de pan.

9. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat het een half uur op laag vuur pruttelen.

10. Haal de rookworst uit de pan en snijd het in stukjes. Voeg de stukken rookworst weer toe aan de soep.

11. Breng als laatst de soep nog op smaak met peper en peterselie. Doe dit naar eigen smaak.

Tip: Serveer deze lekkere soep eens met een heerlijk stokbroodje of homemade kaasstengels.

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Recept Erwtensoep

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor kruiden en koken. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

21 gedachten over “Familierecept: Heerlijke Erwtensoep”

 1. Er zijn zoveel mensen die van erwtensoep houden, vinden ze heerlijk in de winter. Mij maak je er niet blij mee, maar kan mij voorstellen dat anderen jouw recept wel willen uitproberen :-). Doe mij maar gewoon een tomatensoep.

 2. Erwtensoep vind ik echt heerlijk in de winter! Ik ga het dringend nog eens moeten klaarmaken want met de lente in aantocht vind ik het toch niet echt een goede periode meer.

 3. Mn vader is hier ook zo gek op. Eens per jaar maakt hij twee hele grote pannen en vriest hij allerlei zakjes met soep in. Zo heeft ‘ie zelfs nog in de zomer een lekker kopje erwtensoep als hij daar zin in heeft, haha.

 4. Ik ben helemaal gek van snert! Vroeger reden we speciaal naar Sluis om snert uit blik (van unox!) in te slaan voor bij ons thuis. In België smaakt erwtensoep toch helemaal anders .. ZOOOO lekker!

 5. Ik ben maar één persoontje, maak het daarom eigenlijk nooit zelf. Maar een kop Hollandse snert gaat er wel in, heerlijk. Toch is een keer gaan maken.

 6. wel, daar kan ik in de winter ook zo van genieten…
  Ik heb overigens van Marokkaanse mensen hun recept gekregen: bissara. Moet je eens opzoeken: overheerlijk. tegenwoordig maakt het zo! 😉 Al lijktjouw recept me ook overheerlijk hoor! 😉

 7. Ah heerlijk! I love een goede erwtensoep. Mijn schoonmoeder kan het ook zo heerlijk maken. Zelf vind ik het relatief veel werk (en het duurt wat langer) dus daarom maakt H. met enige regelmaat erwtensoep. Nu je het zegt. Is het alweer veel te lang geleden. Zeker een jaar! Dank voor jouw recept. Ik ga het eens vergelijken.

 8. Ik ben dol op erwtensoep maar dit is eigenlijk de enige soep die ik meestal kant en klaar koop dus toch dit recept maar een keer uitproberen

 9. Heerlijk snert, maar dan wel moet goed kou weer en sneeuw op de grond. Maar een hele pan zal te veel zijn, alleen ik vind dat lekker.

 10. Heerlijk, hier maken we de erwtensoep uit mijn oude huishoudkunde boek, komt redelijk overeen al gaat daar eenheli knolselderij in en speklappen. Ik vind het altijd heerlijk.

 11. bij ons was het mijn vader die de erwtensope maakte, en wel met Sinterklaas. Hij heeft ik weet niet hoeveel recepten uitgeprobeerd, ieder jaar had hij wel een ander. Deze had hij vast ook uitgeprobeerd!

 12. Ik ben dol op erwtensoep en mijn kinderen ook. Wij doen het altijd met zuurkoolspek. Maar met hamlappen lijkt mij ook heel lekker. Ik krijg meteen trek haha

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!