Recept met een Verhaal: Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

📅voor het laatst bijgewerkt op:

Recepten zijn niet alleen handige bereidingswijzen, maar vaak zit er ook een mooi verhaal achter. Vandaag laat ik mijn nichtje José met veel plezier aan het woord. José: “Sinds 2017 weet ik dat ik coeliakie (glutenintolerantie) heb en dus gluten compleet moet vermijden. Aangezien supermarkt pepernoten geen optie meer zijn, ben ik ze zelf gaan bakken!”

Tip: Bewaar dit recept voor glutenvrije pepernoten op Pinterest!

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

Wie ben je? Stel jezelf eens voor!

Ik ben José van Hooydonk, een nichtje van Cynthia . Ik ben 23 jaar en woon samen met mijn vriend Diëgo in een appartementje in Nijmegen.

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

Bij Cross Your Borders werk ik als designer/animator. Daar mag ik alle design en films maken voor projecten die we op scholen houden om bewustzijn te creëren voor mondiale problemen. Dit doen wij op een educatieve, maar ook speelse manier door middel van leuke spellen.

Momenteel werken we aan ons nieuwste project Globaland XL, waarbij leerlingen in groepjes een land mogen besturen die voor grote problemen staat. Met spellen verdienen ze het geld dat staat voor hun economie. De belasting die ze daarvan aftrekken, kunnen ze tijdens het besturen van het land inzetten om ministeries te ondersteunen en belangrijke beleidskeuzes te maken.

Cross your borders globaland xl
Foto: Globaland XL

Een voorbeeld van zo’n verdienspel is de Filmquiz, waarbij de klas kijkt naar korte filmpjes die gaan over mondiale problemen zoals kinderarbeid.

Hier krijgen ze quizvragen over waarbij ze met hun mobiel kunnen stemmen en is er soms een leuk bonusspel waar ze extra punten kunnen verdienen of punten kunnen aftrekken bij andere teams.

Ik heb dus het design voor de Filmquiz gemaakt en de filmpjes gemonteerd samen met wat designstagiaires.

Welk effect heeft de maatregelen rondom corona op jouw dagelijks leven?

Nou aangezien ik op mezelf woon, moet ik ook zelfs afstand houden van mijn ouders, broer en zusje wat best wel vreemd is aangezien ik ze altijd knuffelde als ik ze zag.

Ook danste ik wel 3x per week salsa en west coast swing, wat ik nu ook erg mis. Maar het scheelt dat ik verder al niet veel uitging of uiteten ging dus dat is wel uit te houden.

Al begint het nu wel erg lang te duren!

Glutenvrije huwelijkstaart
Deze cupcake huwelijkstaart maakte José voor ons huwelijk. Zo mooi! (Foto: Fotostudio Misabelle)

Heb je een goede tip?

Qua werk is er voor mij niets veranderd, want ik kan thuis gewoon doorwerken.

Maar aangezien we veel binnen zitten, vond ik het wel tijd om eens onze muur te versieren! Ik wilde al lang de muur schilderen en daar is nu wat van gekomen.

Als we er dan toch veel moeten zijn, is een beetje vernieuwing wel leuk om naar te kijken!

Advertentie

Kook je graag? Wat vind je het leukst om te koken of bakken?

Ja ik vind het altijd wel leuk om te koken en bakken. Het liefst bak ik een fondanttaart die ik mooi kan versieren.

Het versieren vind ik het allerleukst, omdat ik daar echt mijn creativiteit in kwijt kan.

Glutenvrije verjaardagstaart
Deze heerlijke ‘Apie-taart’ maakte José voor mijn dochters eerste verjaardag

Het is alleen wat moeilijker geworden nu ik glutenvrij moet bakken, waardoor ik niet altijd de resultaten krijg die ik voorheen had en dat kan soms wat frustrerend zijn.

Maar ik geef niet op!

Wat is het verhaal achter het recept wat je vandaag met ons deelt?

glutGlutenvrije Chocolade Pepernoten van José

Nou iedereen kent ze wel, die pepernoten! Vroeger was het bij ons traditie om met Sinterklaas pepernoten te bakken.

Die waren natuurlijk vele malen lekkerder dan die je in de supermarkt koopt en ook het samen bakken was een leuke ervaring op zich. Het was natuurlijk ook erg makkelijk. Dus we konden al op vroege leeftijd zelf aan de slag met bakken.

Nou weet ik sinds dec 2017 dat ik coeliakie (glutenintolerantie) heb en dus gluten compleet moet vermijden. De pepernoten uit de supermarkt waren dus ook geen optie meer..

Of je moest veel geld neerleggen voor een kleine hoeveelheid glutenvrije pepernoten.

Vooral de chocolade pepernoten miste ik. Daarom was het al helemaal een uitkomst om ze zelf te bakken.  Dus maak ik deze glutenvrije pepernoten gecoat en versierd met chocolade, heerlijk!

Wanneer maak je deze chocolade pepernoten het liefst?

Glutenvrije Pepernoten van José

Ik maak ze natuurlijk het liefst rond Sinterklaas, al heb ik ze dit jaar al in oktober eens gemaakt.

Want ze zijn zo lekker!

Hoe kun je de glutenvrije chocolade pepernoten het best bewaren?

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

Als je ze in een luchtdichte doos in de koelkast bewaart, blijven ze wel een paar weken goed.

Als je de verleiding kan weerstaan tenminste! 😉

Recept: Glutenvrije chocolade pepernoten

Het recept is voor ongeveer 100 pepernoten

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

Ingrediënten:

  • 150 gram glutenvrije bloem (Bijvoorbeeld mix C van Schär of Albert Heijn)
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 90 gram roomboter
  • 10 gram speculaaskruiden (of lees hoe zelf speculaaskruiden maakt)
  • 2 eetlepels melk (of eventueel water als je geen melk in huis hebt)
  • 300 gram chocolade melk of puur *
  • evt. 100 gram witte chocolade * extra om je glutenvrije chocoladepepernoten te versieren

*Let er bij het kopen van de chocolade ook op dat er geen sporen van gluten in zitten. Ik gebruik Delicata repen van AH. 

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

Benodigdheden:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Weegschaal
  • Magnetron of pannetje (om au bain-marie te smelten)
  • Eventueel: spuitzak of boterhamzakje

Bereidingswijze:

1.Verwarm de oven voor op 140 tot 150 graden. Zet de oven nooit te hoog, want dan gaan je pepernoten smelten tijdens het bakken.

2. Weeg de bloem, basterdsuiker en speculaaskruiden af en voeg ze samen in een grote kom.

3. Weeg de roomboter af, snijd deze in kleine blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten.

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

4. Voeg als laatste nog de melk toe en kneed de ingrediënten goed door tot een bal.

5. Draai kleine balletjes van het deeg en plaats ze op de bakplaat met een vel bakpapier. Druk de balletjes zachtjes aan.

recept glutenvrije pepernoten

6. Als de bakplaat vol ligt met pepernoten, doe je die voor 20-25 min in de oven. Als je nog deeg over hebt, maar geen extra bakplaat, kan je ondertussen vast het deeg tot kleine balletjes rollen in de kom en er een laagje folie over doen tot ze in de oven kunnen.

7. Als je pepernoten net uit de oven komen zijn ze nog wat zacht. Laat ze daarom eerst goed afkoelen: dan worden ze namelijk hard.

8. Terwijl je pepernoten nog even moeten afkoelen, ga je vast de melkchocolade smelten. Dit kan je au bain-marie doen, maar ik doe het lekker lui in de magnetron! Doe de chocolade in pulsen van twee keer 30 seconden en daarna telkens tien seconden in de magnetron. Roer na elke puls de chocolade even goed door. Herhaal dit, totdat de chocolade goed gesmolten is.

9. Dip een pepernoot in de chocola en wip hem met een vork eruit. Klop een beetje de chocola eraf door zachtjes tegen de rand te kloppen en vervolgens de chocolade aan de onderkant van de vork aan de rand eraf te schrapen. Met behulp van een mesje kan je de pepernoot van de vork op een bord of bakplaat plaatsen. Doe dit vervolgens met al je pepernoten.

Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José

10. Laat de chocolade uitharden. Als je hier niet te lang op wilt wachten, kan je ze het beste even in de koelkast plaatsen.

Tip van José:  Om je pepernoten wat mooier en chiquer te maken kun je -net zoals ik- de witte chocolade smelten en in een spuitzak doen. Als je geen spuitzak hebt, kan je ook een boterhammenzakje gebruiken. Knip een klein hoekje van de zak af en zigzag over de pepernoten heen. Laat ze weer even uitharden en geniet van je mooie pepernoten!

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van nieuwe, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

In dit recept staan affiliate links.

Heb je een vraag?

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? Leuk! ✉ Stuur me een berichtje!

Ik maak op mijn blog gebruik van affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie verdien als je koopt via mijn links. Dat kost jou niets extra. Dus als je bijvoorbeeld shopt via Bol, HEMA of je lokale boekhandel (via Libris) help je mij ook een handje verder, zodat ik deze website kan blijven onderhouden en verbeteren. Dankjewel! 😃

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

Pin op je bord
Deel op Facebook
Bewaar in je Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail
Print direct uit
🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👍🏻 Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🤩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👩🏻‍💻 Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

16 gedachten over “Recept met een Verhaal: Glutenvrije Chocolade Pepernoten van José”

  1. Als ik de reacties zo lees, hebben jullie veel mensen heel erg blij gemaakt met dit recept! En ze zien er ook nog eens fantastisch lekker uit! Wat fijn als je zo goed kan bakken José. Ik vind er helemaal niks aan, hahahaha, dus ik zit dit met open mond te lezen. Heel knap!
    ps: en wat vervelend voor je die glutenintolerantie en wat goed dat je dan lekker zelf aan het bakken slaat! xxx

  2. Oh, ik eet zo graag pepernoten.
    Ik heb glutenvrije pepernoten leren bakken met havermeel! Ook een aanrader, ik vind ze zelfs lekkerder dan het traditionele ding. 😉
    Deze kende ik echter nog niet, bedankt voor het recept!

  3. Hoi hoi recept ziet er top uit. Ik zocht nog zoiets. Waar kun je de glutenvrije bloem van Schär kopen?

    • Ik koop ze bijvoorbeeld bij de Albert Heijn of Holland en Barrett, maar volgens mij zijn ze wel in meerdere winkels te vinden!

  4. Mijn zusje verdraagt geen gluten, dus ik koop inderdaad altijd die ontzettend dure pepernoten voor haar. Ik heb ze nu al in de kast staan. Maar het recept sla ik op voor volgend jaar! De versiering vind ik trouwens supergaaf. Net bonbons!

  5. Mijn dochtertje is glutenintolerant, dus dit recept komt precies op tijd. Ik kan het nog net aan mijn boodschappenlijstje toevoegen. Kan ik de andere recepten van José nog ergens vinden? De aapjestaart ziet er ook te gek uit!

    • Hallo!
      Ik heb geen recepten online staan, maar als ik dus een gedecoreerde taart wil maken, maak ik biscuitdeeg die ik vul en afsmeer met een botercreme en versier met fondant (of ook botercreme). Dit recept gebruik ik voor Glutenvrij biscuitdeeg: //www.glutenvrijgenieten.nl/glutenvrije-biscuit-taart-versie-2/
      Om daar chocolade biscuit van te maken, vervang ik 10% van het meel door cacao.
      Voor botercreme kan je recepten in verschillende smaken op internet vinden.

      Voor het aapje had ik extra chocolade cake gebakken om hem daar uit te snijden. (Ik weet alleen niet meer welk recept dat was, want het is alweer even geleden )

  6. Hé wat leuk dat ik mijn dochter tegen kom op jouw website Cynthia.
    Vorig jaar met Sinterklaas had José ze ook voor ons gebakken. Ze zagen er super mooi uit en smaakten echt
    VERRUKKELIJK!!

Reacties zijn gesloten.

🙈 Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. 😉

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? 👩🏻‍💻

Meld je dan snel hieronder aan  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder 😉)

Klik aan welke update(s) je wil ontvangen: