Recept met een Verhaal: Tibetaanse Momo’s van Monique

Deel dit artikel of sla het op

Recepten zijn niet alleen handige bereidingswijzen: vaak zit er ook een mooi verhaal of leuke herinnering achter. Op mijn website lees je regelmatig een ‘recept met een verhaal‘. Zo leer je niet alleen een lekker recept kennen, maar ook de mens en het verhaal achter het recept. Vandaag deelt Monique haar recept voor Tibetaanse Momo’s. “Zodra ik deze momo’s eet ben ik weer even in het klooster, tussen 5000 rood-geklede monniken.”

Wie ben je? Stel jezelf eens voor!

Ik ben Monique Tekstra-van Lochem en een dag voor de lockdown vierde ik mijn 40e verjaardag. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen, Noor van 11 en Quint van 9.

Monique Tekstra-van Lochem

Naast moeder ben ik ondernemer. Al ruim tien jaar heb ik mijn eigen gastouderbureau in Amersfoort.

Maar eigenlijk ben ik cultureel antropoloog en ben ik eindeloos gefascineerd door alle verschillende culturen die we op de wereld hebben.

Al sinds ik me kan herinneren verslind ik atlassen en wereldkaarten, lees ik boeken over mensen aan de andere kant van de wereld en wil ik alles weten over waarom mensen leven zoals ze leven.

Hé, wie ben jij - boek

Omdat ik ook mijn kinderen wilde vertellen over de prachtige mensen en culturen die ik had leren kennen ben ik het kinderboek “Hé, wie ben jij?” gaan schrijven.

In dat grote boek nemen 20 kinderen van over de hele wereld je mee door hun leven en laten ze zien waar ze wonen, wat ze doen, welke feesten ze vieren, wat ze geloven etc. Ieder kind zal zich herkennen in één van de 20 hoofdpersoontjes door de enorme diversiteit van huidskleur, gezinssamenstellingen, culturen en religies.

Voor het boek had ik een crowdfunding opgezet. Die is inmiddels afgerond dus nu wordt het boek gedrukt!

Kijk op mijn website Hé Wie Ben Jij voor meer informatie en om een pre-order te plaatsen.

Update: het boek is inmiddels uit en te koop bij o.a. Bol.com:

Welk effect heeft de maatregelen rondom corona op jouw dagelijks leven?

Normaal gesproken reis ik graag en zoveel mogelijk.

Zeker sinds onze kinderen naar school gaan maken we jaarlijks met hen een verre reis en daarnaast ga ik zelf ook vaak nog naar een bijzondere bestemming om me onder te dompelen in de cultuur daar.

Met corona kwam dat alles stil te liggen. Maar voor mij bood dit ook de kans om het kinderboek dat ik al zo lang in mijn hoofd had daadwerkelijk te gaan maken.

Heb je een goede tip?

Hé, wie ben jij - boek

Ik mis het reizen echt, nu het niet kan. En dus houd ik ervan om het buitenland naar hier te halen.

Samen met mijn kinderen kijken we foto’s terug van reizen en landen waar we geweest zijn en pakken we activiteiten die we daar deden ook hier op. Zo heb ik pas met mijn dochter weer eens zitten origami’en, iets wat zij in Japan leerde.

Bij mijn kinderboek “Hé, wie ben jij?” dat in mei 2021 zal verschijnen komen ook lespakketten, activiteitengidsen en spellen. Alles wat ik miste om met mijn kinderen te doen, zit daarbij.

Advertentie
Box Brownies bestellen

Kook je graag? Wat vind je het leukst om te koken of bakken?

Koken is niet per sé mijn hobby. Ik vind het functioneel, vooral sinds ik kinderen heb.

Mijn kinderen zijn niet de makkelijkste eters (hoewel het langzaamaan beter gaat), dus ik kook vooral voor mezelf.

Ik hou enorm van de variatie van gerechten. Indiaas eten vind ik heerlijk. Van een lekkere curry met parota of roti kan ik echt genieten.

Wat is het verhaal achter het recept wat je vandaag met ons deelt?

Recept Tibetaanse momo's

Momo’s brengen mij terug naar Tibet. Al sinds de middelbare school heb ik me verdiept in het Boeddhisme. En door daar veel over te lezen kwam ik uiteindelijk terecht bij de Dalai Lama en het Tibetaans boeddhisme.

In 2000 reisde ik voor het eerst naar Tibet en gek genoeg voelde ik me meteen thuis. Na die reis ben ik nog een keer in Tibet geweest, maar ik heb vooral ook lange tijd tussen Tibetanen in India en Nepal gewoond.

Onder andere in het klooster waar ik onderzoek deed naar het leven van de kinderen daar. Monniken zijn in principe vegetariërs, maar soms eten ze wel vlees.

Tibetaanse momo's

Momo’s kun je vullen met groente en kaas, maar de originele momo’s zijn gevuld met een mengsel van gehakt. In het klooster werden die alleen gemaakt op speciale feestdagen. Dus zodra ik momo’s eet ben ik weer even in het klooster, tussen 5000 rood-geklede monniken.

Ook over het leven van kinderen in een klooster schreef ik eerder al een kinderboek: “Tenzin viert feest”.

Momo’s zijn niet helemaal toevallig ook het favoriete gerecht van het Tibetaanse jongetje, Lobsang uit het boek “Hé, wie ben jij?”

Wanneer maak je deze Tibetaanse momo’s het liefst?

Tibetaanse momo's

Ik maak momo’s eigenlijk veel te weinig. Vooral omdat het behoorlijk tijdrovend is. Iedere momo moet apart worden gevuld en er kan altijd maar een beperkt aantal tegelijk gestoomd worden.

Maar nu ik dit recept hier deel, bedenk ik me dat ik dit binnenkort weer wil gaan maken!

Kun je de Tibetaanse momo’s bewaren?

Je kunt de momo’s wel bewaren, je kunt ze zelfs invriezen, maar ik zou dat niet doen. Vers zijn ze het allerlekkerst.

En bovendien, als je ze eenmaal aan het eten bent, gaan ze wel op. 😉

Recept: Tibetaanse momo’s

Voor 4 tot 5 personen

Tibetaanse momo's

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 500 gram gehakt
  • 2,5 cm geraspte gember
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 kopjes tarwebloem
  • ¾ eetlepel zout
  • 3 teentjes knoflook

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

  1. Maak een behoorlijk stevig deeg van de bloem door water toe te voegen. Voeg dus water bij naar behoefte.
  2. Kneed het goed en rol het uit tot het ongeveer 2,5cm dik is
  3. Snijd het daarna tot kleine rondjes van ongeveer 5 cm doorsnede
  4. Meng het gehakt, de ui, knoflook, sojasaus, gember en zout door elkaar
  5. Doe een klein schepje (ongeveer theelepel) van het vleesmengsel op de deegrondjes
  6. Vouw de rondjes samen tot er een halve-maan-vorm ontstaat. Knijp de randjes goed samen, zodat ze niet meer open kunnen.
  7. Leg de Tibetaanse momo’s in de stoompan en laat ze zo’n 10-15 minuten stomen.

Serveertip van Monique: Het lekkerst vind ik het om de momo’s in wat sojasaus te dippen. Of, als je van wat pittiger eten houdt, maak je een pasta van rood currypoeder, water, knoflook en zout.

Meer recepten met een verhaal lezen?

of blader lekker door alle recepten op mijn website.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recept Tibetaanse momo's

Blijf op de hoogte van nieuwe, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

In dit recept staan affiliate links.

14 gedachten over “Recept met een Verhaal: Tibetaanse Momo’s van Monique”

  1. Momo’s kende ik nog niet. Wat leuk! Ik mis het reizen ook echt. Ik ga eens kijken naar dat boekje. Dan kan ik met mijn kids alvast in gedachten op reis met leuke verhalen.

    Beantwoorden
  2. Hoi hoi. Leuk recept om te proberen! Ik ben dol op nieuwe uitprobeersels. Ik ben ff aan het lezen. Wat doe je precies met de knoflook? Persen, stukjes snijden of iets anders?

    Beantwoorden

Plaats een reactie