Recepten zijn niet alleen handige bereidingswijzen: vaak zit er ook een mooi verhaal of leuke herinnering achter. Op mijn website lees je regelmatig een ‘recept met een verhaal‘. Zo leer je niet alleen een lekker recept kennen, maar ook de mens en het verhaal achter het recept. Vandaag deelt Monique haar recept voor Tibetaanse Momo’s. “Zodra ik deze momoβs eet ben ik weer even in het klooster, tussen 5000 rood-geklede monniken.”
Bewaar dit Tibetaanse Momo’s recept op Pinterest:
Wie ben je? Stel jezelf eens voor!
Ik ben Monique Tekstra-van Lochem en een dag voor de lockdown vierde ik mijn 40e verjaardag. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen, Noor van 11 en Quint van 9.
Naast moeder ben ik ondernemer. Al ruim tien jaar heb ik mijn eigen gastouderbureau in Amersfoort.
Maar eigenlijk ben ik cultureel antropoloog en ben ik eindeloos gefascineerd door alle verschillende culturen die we op de wereld hebben.
Al sinds ik me kan herinneren verslind ik atlassen en wereldkaarten, lees ik boeken over mensen aan de andere kant van de wereld en wil ik alles weten over waarom mensen leven zoals ze leven.
Omdat ik ook mijn kinderen wilde vertellen over de prachtige mensen en culturen die ik had leren kennen ben ik het kinderboek βHΓ©, wie ben jij?β gaan schrijven.
In dat grote boek nemen 20 kinderen van over de hele wereld je mee door hun leven en laten ze zien waar ze wonen, wat ze doen, welke feesten ze vieren, wat ze geloven etc. Ieder kind zal zich herkennen in één van de 20 hoofdpersoontjes door de enorme diversiteit van huidskleur, gezinssamenstellingen, culturen en religies.
Voor het boek had ik een crowdfunding opgezet. Die is inmiddels afgerond dus nu wordt het boek gedrukt!
Update: het boek is inmiddels uit en te koop bij op Moniques eigen website en bij Bol.com:
Welk effect heeft de maatregelen rondom corona op jouw dagelijks leven?
Normaal gesproken reis ik graag en zoveel mogelijk.
Zeker sinds onze kinderen naar school gaan maken we jaarlijks met hen een verre reis en daarnaast ga ik zelf ook vaak nog naar een bijzondere bestemming om me onder te dompelen in de cultuur daar.
Met corona kwam dat alles stil te liggen. Maar voor mij bood dit ook de kans om het kinderboek dat ik al zo lang in mijn hoofd had daadwerkelijk te gaan maken.
Heb je een goede tip?
Ik mis het reizen echt, nu het niet kan. En dus houd ik ervan om het buitenland naar hier te halen.
Samen met mijn kinderen kijken we fotoβs terug van reizen en landen waar we geweest zijn en pakken we activiteiten die we daar deden ook hier op. Zo heb ik pas met mijn dochter weer eens zitten origamiβen, iets wat zij in Japan leerde.
Bij mijn kinderboek βHΓ©, wie ben jij?β dat in mei 2021 zal verschijnen komen ook activiteitengidsen, poppenkasten en spellen. Alles wat ik miste om met mijn kinderen te doen, zit daarbij.
Kook je graag? Wat vind je het leukst om te koken of bakken?
Koken is niet per sΓ© mijn hobby. Ik vind het functioneel, vooral sinds ik kinderen heb.
Mijn kinderen zijn niet de makkelijkste eters (hoewel het langzaamaan beter gaat), dus ik kook vooral voor mezelf.
Ik hou enorm van de variatie van gerechten. Indiaas eten vind ik heerlijk. Van een lekkere curry met parota of roti kan ik echt genieten.
Wat is het verhaal achter het recept wat je vandaag met ons deelt?
Momoβs brengen mij terug naar Tibet.Β Al sinds de middelbare school heb ik me verdiept in het Boeddhisme. En door daar veel over te lezen kwam ik uiteindelijk terecht bij de Dalai Lama en het Tibetaans boeddhisme.
In 2000 reisde ik voor het eerst naar Tibet en gek genoeg voelde ik me meteen thuis.Β Na die reis ben ik nog een keer in Tibet geweest, maar ik heb vooral ook lange tijd tussen Tibetanen in India en Nepal gewoond.
Onder andere in het klooster waar ik onderzoek deed naar het leven van de kinderen daar.Β Monniken zijn in principe vegetariΓ«rs, maar soms eten ze wel vlees.
Momoβs kun je vullen met groente en kaas, maar de originele momoβs zijn gevuld met een mengsel van gehakt. In het klooster werden die alleen gemaakt op speciale feestdagen. Dus zodra ik momoβs eet ben ik weer even in het klooster, tussen 5000 rood-geklede monniken.
Ook over het leven van kinderen in een klooster schreef ik eerder al een kinderboek: βTenzin viert feestβ.
Momoβs zijn niet helemaal toevallig ook het favoriete gerecht van het Tibetaanse jongetje, Lobsang uit het boek βHΓ©, wie ben jij?β
Wanneer maak je deze Tibetaanse momoβs het liefst?
Ik maak momoβs eigenlijk veel te weinig. Vooral omdat het behoorlijk tijdrovend is.Β Iedere momo moet apart worden gevuld en er kan altijd maar een beperkt aantal tegelijk gestoomd worden.
Maar nu ik dit recept hier deel, bedenk ik me dat ik dit binnenkort weer wil gaan maken!
Kun je de Tibetaanse momo’s bewaren?
Je kunt de momoβs wel bewaren, je kunt ze zelfs invriezen, maar ik zou dat niet doen.Β Vers zijn ze het allerlekkerst.
En bovendien, als je ze eenmaal aan het eten bent, gaan ze wel op. π
Recept: Tibetaanse momoβs
Voor 4 tot 5 personen
IngrediΓ«nten:
- 2 uien
- 500 gram gehakt
- 2,5 cm geraspte gember
- 2 eetlepels sojasaus
- 4 kopjes tarwebloem
- ΒΎ eetlepel zout
- 3 teentjes knoflook
Benodigdheden:
- een stoompan
- een grote kom
- een bord
Bereidingswijze:
- Maak een behoorlijk stevig deeg van de bloem door water toe te voegen. Voeg dus water bij naar behoefte.
- Kneed het goed en rol het uit tot het ongeveer 2,5cm dik is
- Snijd het daarna tot kleine rondjes van ongeveer 5 cm doorsnede
- Meng het gehakt, de ui, knoflook, sojasaus, gember en zout door elkaar
- Doe een klein schepje (ongeveer theelepel) van het vleesmengsel op de deegrondjes
- Vouw de rondjes samen tot er een halve-maan-vorm ontstaat. Knijp de randjes goed samen, zodat ze niet meer open kunnen.
- Leg de Tibetaanse momoβs in de stoompan en laat ze zoβn 10-15 minuten stomen.
Serveertip van Monique: Het lekkerst vind ik het om de momoβs in wat sojasaus te dippen. Of, als je van wat pittiger eten houdt, maak je een pasta van rood currypoeder, water, knoflook en zout.
Ken je deze recepten al?
- Lees het vorige Recept met Verhaal: Glutenvrije Chocolade Pepernoten van JosΓ©
- Chutney met cranberry en appel
- Goddelijke Chinese Tomatensoep
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van nieuwe, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:
In dit recept staan affiliate links.
15 gedachten over “Recept met een Verhaal: Tibetaanse Momo’s van Monique”
Tibetaanse Monique, a pun waiting to happen.
Wat een leuk verhaal en wat een super leuk recept!
Ik kende momos nog niet maar wil ze zeker wel eens maken. Wat een leuke blog zo!
Ik mis het reizen ook joh, maar wat ziet dit recept er lekker uit. Ga het uit proberen
Lijkt me erg lekker en doet me denken aan gyoza en dimsums
Dit lijkt mij echt super lekker! Mooi verhaal zit bij dit recept
Ik had er nog niet eerder van gehoord maar ben zelf altijd wel erg nieuwsgierig naar plaatselijke specialiteiten, dus zou het zeker willen proberen
Ze lijken me erg lekker om eens een keer uit te proberen thuis! Bedankt voor het delen van het recept.
Hoi hoi. Leuk recept om te proberen! Ik ben dol op nieuwe uitprobeersels. Ik ben ff aan het lezen. Wat doe je precies met de knoflook? Persen, stukjes snijden of iets anders?
Oh ik ben als leerkracht echt benieuwd naar de lespakketten! En de momo’s ga ik zeker een keertje maken! Ziet er heerlijk uit!
deze ken ik nog niet maar het lijkt mij zeker wel lekker om een keer te maken
ik kende deze variant nog niet. Bewerkelijk maar heel erg lekker denk ik. Zelf hou ik wel van prutsen in de keuken!
Wat leuk! Nog nooit van een Momo gehoord.
Wat een leuk spontaan verhaal. Is het erg dat ik niet wist wat Tibetaanse momo’s zijn. Maar wat een goed recept. Zo leer je de cultuur kennen.
Momo’s kende ik nog niet. Wat leuk! Ik mis het reizen ook echt. Ik ga eens kijken naar dat boekje. Dan kan ik met mijn kids alvast in gedachten op reis met leuke verhalen.
Reacties zijn gesloten.