Sinds we lactosevrij moeten eten is Sinterklaas soms echt een uitdaging. In heel veel Sinterklaas snoepgoed zit melk en ook in ons originele pepernoten recept zat lactose. Gelukkig hebben mijn dochter en ik inmiddels een nieuw, heerlijk kruidnoten recept bedacht om van te smikkelen. Tadaa: dit kruidnotenrecept is lactosevrij, koemelkvrij én helemaal vegan! Zo wordt Sinterklaas ook een feestje voor iedereen!
In dit recept lees je
Bewaar dit lactosevrije en vegan Sinterklaas recept op Pinterest:
Lactosevrij Sinterklaas vieren: een uitdaging
Sinds een paar jaar weten we dat mijn dochter niet goed reageert op lactose en ikzelf niet zo lekker ga op koemelk.
Dat zorgt ervoor dat we regelmatig naar ingrediëntenlijsten moeten kijken en onze recepten aan moeten passen.
En zeker in de decembermaanden is dit een flinke uitdaging. De meeste kruidnoten, chocoladeletters en ander Sinterklaas snoepgoed zit vol melk of bestandsdelen van melk.
Lekker zelf lactosevrije pepernoten... eh kruidnoten bakken!
Ook ons originele recept voor pepernoten zonder pakjes en zakjes uit 2019 met roomboter en melk past niet meer in ons melkvrije dieet.
Maar gelukkig zijn mijn dochter en ik gek op experimenteren met lekkere baksels!
Daarom hebben we allemaal plantaardige alternatieven uitgeprobeerd om alsnog zelf lekkere lactosevrije kruidnoten te kunnen maken.
In dit recept lees je ons nieuwe favoriete pepernoten… oh nee, kruidnoten recept.
Ik noem ze soms nog steeds pepernoten in plaats van kruidnoten. Stom hè? 😅
Tips voor je lactosevrije kruidnoten
Het deeg van deze kruidnoten kun je makkelijk voorbereiden en tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Zijn je zelfgemaakte kruidnootjes klaar?
Zodra ze afgekoeld zijn, kun je ze tot 7 dagen in een afgesloten koektrommel bewaren.
Vegan en glutenvrije kruidnoten
Dit recept is naast lactosevrij ook vegan. Alle ingrediënten zijn plantaardig.
Eet je glutenvrij? Bekijk dan dit lekkere recept voor glutenvrije chocoladepepernoten.
📋Recept: Zelf lactosevrije kruidnoten bakken
Voor een heerlijke bakplaats vol plantaardige Sinterklaas lekkernijen
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels havermelk (wij gebruiken Oatly)
- 80 gram Blue Band Voor koken, bakken en braden
- 1 snufje zout
- 8 theelepels speculaaskruidenmix
- (klik hier voor mijn speculaaskruidenmix recept)
Benodigdheden
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Kom
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Kneed er met je handen een lekker deeg van.
- Is je deeg iets te plakkerig? Voeg dan wat extra zelfrijzend bakmeel toe.
- Is het helemaal goed? Maak kleine bolletjes van je deeg en leg ze op je bakplaat. Druk ze zachtjes aan en houdt minimaal 2 centimeter afstand tussen de kruidnoten.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in circa 20 minuten gaar.
- Neem de kruidnoten van de bakplaat en laat ze vervolgens rustig afkoelen.
Eet smakelijk!
👩🏻🍳Ken je deze lekkere lactosevrije recepten al?
Dit lactosevrije, plantaardige kruidnoten recept bevat geen samenwerking met een bedrijf en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken.
Wil je mijn recept op jouw eigen website delen? Lees mijn proclaimer voor de juiste wettelijke richtlijnen i.v.m. auteursrecht en bronvermelding.