Recept met een Verhaal: Stoba di Komkommer Chiki van Guiselaine

Deel dit artikel of sla het op
  • 44
  • 12
  •  
  •  
  •  
    56
    Shares

Recepten zijn niet alleen handige bereidingswijzen, maar vaak zit er ook een mooi verhaal of leuke herinnering achter. Op mijn website lees je regelmatig een ‘recept met een verhaal‘. Zo leer je niet alleen een lekker recept kennen, maar ook de mens en het verhaal achter het recept. Vandaag deelt Guiselaine haar recept voor Stoba di Komkommer Chiki: “Ik eet deze stoofpot vooral als ik op Curaçao ben. Dan maakt mijn moeder het speciaal voor mij.”

Wie ben je? Stel jezelf eens voor!

Bon dia! Ik ben Guiselaine Capella, 43 jaar en woon op dit moment in Nieuwegein. Maar dat kan zo weer anders zijn, want ik heb op veel verschillende plekken zowel in Nederland als daar buiten gewoond. Op dit moment ambieer ik een tiny house in de natuur.

Stoba di Komkommer Chiki

Als ondernemer in mijn bedrijf Databeet houd ik me bezig met het ondersteunen van andere ondernemers bij Excel, Onderzoek en WordPress taken.

Recentelijk heb ik de website www.unitedcarecaribbean.com gebouwd voor WeConnect. Dit is een project dat dichtbij mijn roots ligt. Ik ben namelijk op Curaçao geboren en grootste deel van mijn jeugd daar doorgebracht.

Naast mijn onderneming heb ik een passie voor reizen en wandelen. Het liefst combineer ik ze. Zo heb ik veel gewandeld in Australië en Nieuw-Zeeland en de bijna 700 km vanuit Lissabon gelopen over de Camino Portugues naar Santiago de Compostelo. Recentelijk heb ik in Nederland de gehele Pieterpad in etappes gelopen.

Advertentie
Cashback Spelhuis

Welk effect heeft de maatregelen rondom corona op jouw dagelijks leven?

In maart 2020 brak voor mij een hele rustige periode qua opdrachten aan. Een dag na de aankondigingen van de lockdown werden alle opdrachten die ik had staan ineens stopgezet, afgezegd of uitgesteld. Even denk je wat nu, want je had toch wel gerekend op het werk als je inkomen.

Maar uiteindelijk bracht het me juist kansen. Ik maakte veel wandelingen van 15 of meer kilometer en volgde allerlei cursussen. Ook deed ik een business boost van drie dagen in Haaksbergen onder leiding van twee coaches. Hieruit ontstond mijn website niksmetcijfers.nl.

Guiselaine Capella
Website ‘Niks met Cijfers’ van Guiselaine

In juni begonnen de opdrachten gelukkig weer, want de 1,5m samenleving werd geïntroduceerd. Uitgestelde projecten kwamen opgang en nieuwe projecten als United Care Caribbean kwamen langs.

Het najaar was druk en vol. Ik dacht ik moet niks missen qua projecten, want die COVID waant nog rond. Misschien een iets te druk najaar, maar wel mooie stappen gezet en geen slecht jaar gedraaid. Met de uitgezette lijn kom ik verder ook in Coronatijd.

Heb je nog een goede, positieve tip tijdens deze periode?

In de eerste lockdown leerde ik voor het eerst dat ik niet alleen tijdens een reis creatief genoeg was om nieuwe dingen voor mijn bedrijf te bedenken, maar dat ook thuis kon. Ook thuis vond ik inspiratie in mezelf. Ik had niet meer de stimulerende reisomgeving die dynamisch is nodig.

Stoba di Komkommer Chiki

Ik mis het wel en pak het reizen graag weer op zodra het kan. Ik zou graag naar St. Helena reizen nu dat afgelegen eiland eindelijk bereikbaar is met de vliegtuig.

Verder ben ik tijdens de Corona periode meer gaan wandelen en experimenteren in de keuken.

Kook je graag? Wat vind je het leukst om te koken of bakken?

Ik kook inderdaad graag. Vooral als vrienden komen eten vind ik het leuk om ze kennis te laten maken met de Curaçaose keuken.

Gelukkig heb ik een aantal van die gerechten leren koken van huis uit, maar ook door experimenteren tijdens mijn studententijd met vrienden.

Wat is het verhaal achter het recept wat je vandaag met ons deelt?

Ik deel vandaag één van mijn lievelingsgerechten met jullie: een stoofpot uit Curaçao. Het heet Stoba di komkommer chiki. Letterlijk vertaalt betekent het Stoofpot van kleine komkommers.

Stoba di Komkommer Chiki

Stoofpotten worden steeds minder gegeten op Curaçao. Maar als je ze eet, is het meteen een feest!

De kleine komkommers in dit recept is een lokale groente. Het heeft wat bewerking nodig, voordat je het daadwerkelijk koken kan.

Je moet de komkommer chiki halveren en dan de pitten eruit persen voor je aan de slag kan. Dit kost best veel tijd.

Stoba di Komkommer Chiki

Aangezien deze kleine komkommers een lokale groente zijn, kun je deze stoofpot ook met andere groentes maken.

Wanneer maak je deze stoofpot het liefst?

Haha, het liefst zou ik Komkommer chiki iedere week eten!

Ik eet deze stoofpot vooral als ik op Curaçao ben. Dan maakt mijn moeder het speciaal voor mij.

Kun je de Stoba di Komkommer Chiki bewaren?

Stoba di Komkommer Chiki van Guiselaine Capella

Stoba van komkommer chiki maak je op Curacao in grote hoeveelheden, dus het kan prima bewaard worden.

Je kunt het de volgende dag opwarmen en weer lekker eten. Ik weet niet of je het kan invriezen, maar in de koelkast blijft het een paar dagen goed.

Maar ja, het is zo lekker dat het op is voor je het kunt bewaren 😊.

Recept: Stoba di komkommer chiki

(oftewel: Stoofpot van kleine komkommers)

Voor 6 personen

Stoba di Komkommer Chiki

Ingrediënten:

De laatste 5 ingrediënten gaan op gevoel, dus ik kan niet precies de hoeveelheden aangeven.

Benodigdheden:

  • Mes
  • Schiller
  • Grote pan met deksel
  • Grote kom

Bereidingswijze:

  1. Zet de zoutvlees 1 nachtje in water in een pan.
  2. Gooi de volgende dag het water uit de pan met zoutvlees.
  3. Vul de pan met zoutvlees weer met water en kook deze tot het water bijna op is en het vlees mals.
  4. Snij het vlees in kleine stukjes. Snij alle komkommer chiki doormidden en leg ze in een grote kom met water.
  5. Pers de pitten uit de komkommer chiki en was de pitloze komkommer chiki.
  6. Schil de aardappelen en zoete aardappelen en snijdt ze in kleine partjes/blokjes.
  7. Kook de aardappelen en zoete aardappelen kort, want ze gaan daarna ook nog mee garen. Giet de aardappelen af en laat even staan.
  8. Schil de ui en snijd het in snippers. Snijd de paprika in kleine blokjes. Schil de knoflook en snijd het in kleine stukjes.
  9. Smelt wat boter in de grote pan. Gooi de ui, paprika en knoflook in de pan.
  10. Gooi dan de zoutvlees erbij, bak dat even.
  11. Gooi dan de komkommer chiki erbij.
  12. Giet wat water bij, niet te veel. Zeg maar een kwart van de pan.
  13. Voeg ketchup, Ketjap Manis, Badia kruiden toe.
  14. Voeg de aardappelen en zoete aardappelen toe. Roer alles goed en zet de deksel er half op.
  15. Kijk af en toe en roer even.
  16. Je stoba di komkommer chiki is klaar als de water verdwenen is en de saus die ontstaan is wat dikker is geworden.

Wil je zien hoe Guiselaine dit recept maakt? Bekijk dan ook haar YouTube video, waar ze dit recept zelf bereidt.

Tip van Guiselaine: Dit gerecht wordt vaak geserveerd met Funchi (polenta). Volg gewoon het recept op het pakje en serveer het bij je Stoba di komkommer chiki.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recept Stoba di Komkommer Chiki

Wil jij ook een recept met een verhaal delen?

Dit artikel is onderdeel van de vaste rubriek ‘Recepten met een verhaal’.

Heb jij ook een inspirerend en lekkere recept met een verhaal, bijvoorbeeld een familierecept, een populair recept uit je eigen koker of een recept met een bijzondere herinnering?

Deel je recept met mij en mijn lezers! Stuur me een berichtje, dan zorg ik ervoor dat jij de vragenlijst ontvangt.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten op Cynspirerend.nl?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

In deze blog staan affliate links.

9 gedachten over “Recept met een Verhaal: Stoba di Komkommer Chiki van Guiselaine”

  1. Wat een bijzonder recept. Jammer dat de komkommers uit dit recept zo moeilijk verkrijgbaar zijn. Welke groente zou een goed alternatief zijn?

    Beantwoorden
  2. Mijn schoonfamilie komt uit Curaçao. Ik ken dit gerecht wel. Ze maken altijd een hele grote portie in één keer. Inderdaad erg lekker!

    Beantwoorden
  3. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik weet dat mensen uit Curaçau heerlijk kunnen koken. Mijn opa is ooit geëmigreerd naar Curaçau en zo dat ik het weet.

    Beantwoorden
  4. Ik moest ineens aan sopropo denken toen ik dit zag. Is dit het ook? En dat is best bitter van smaak toch? En dan had je ook nog die andere groente die ook zo bijzonder is. Zag ik laatst nog bij de toko. Ik houd wel van experimenteren met koken, mits ik alles wel kan vinden dan. Aan de andere kant is het dan ook weer een uitdaging om vervanging te vinden. Het ziet er goed uit het gerecht!

    Beantwoorden

Plaats een reactie