Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes

Ik ben dol op gehaktballen en mijn lieve man ook. Wij vinden allebei de gehaktballen van onze eigen moeders de lekkerste gehaktballen die er zijn. Vandaag doe ik een poging om die lekkere gehaktballen te overtreffen met mijn eigen recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes. Hopelijk zegt mijn eigen dochter dan later ook: die gehaktballen van mijn moeder zijn toch echt het lekkerst hoor!

Bewaar dit Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes recept voor later op Pinterest:

Recept Gehaktballen met Jus Zonder Pakjes en Zakjes

Mams gehaktballen zijn het lekkerst

Ik maak de gehaktballen ook graag zoals mijn moeder ze maakt: lekker een mix uit een zakje, eitje erbij en Croma smeltjus om ze in te laten pruttelen. Jammie!

Maar ondanks de heerlijke smaak heb ik altijd nog wel wat kanttekeningen bij deze gehaktballenmix uit een zakjes.

Zo weet ik dat er in de gehaktmix uit het zakje behoorlijk wat zout aan toe is gevoegd: 14% (!) van de inhoud is zout. De rest is voornamelijk kruiden, specerijen en paneermeel.

Dat moet ik toch ook gewoon kunnen maken van de kruiden in mijn kruidenla?

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Gehakt kruiden mix zelf maken

gehaktballen zonder pakjes en zakjes

En na drie keer bijschaven en uitproberen had ik het te pakken: Mijn heerlijke eigen kruidenmix, waar niet alleen ik, maar ook mijn man en kleine madam van smullen!

De kruiden voor deze mix kun je gewoon in de supermarkt kopen. Mocht je ze niet kennen: voor de zekerheid heb ik linkjes toegevoegd naar de supermarktpagina’s. Dan kun je ze rustig even bekijken.

Gehaktballen met een sausje

Deze gehaktballen zijn superlekker met jus, maar ook met één van onderstaande sausjes. Wat is jouw favoriet?

Mams gehaktballen recept doorgeven aan mijn dochtertje

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Ik ben erg trots op mijn eigen recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes.

Ik hoop dat ik dit recept niet alleen aan jullie, maar ook aan mijn dochter mee mag geven aan de toekomst. Dat ik het haar kan leren.

En dat ook zij later zegt: “Ja, de gehaktballetjes van mijn moeder zijn toch echt het allerlekkerst hoor!”

Update: Dit recept staat natuurlijk ook in mijn eigen receptenboek die ik speciaal voor mijn dochter heb gemaakt.

Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes

Dit recept is voor 4 grote gehaktballen

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Ingrediënten:

Voor de zelfgemaakte gehakt kruiden mix:

  • 2 tl nootmuskaat
  • 1,5 tl witte peper
  • 1 tl koriander
  • 1,5 tl gemberpoeder (Djahé)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl uienpoeder
  • 1/2 tl zeezout (of gewoon zout)

Voor de gehaktballen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1,5 eetlepel van de zelfgemaakte gehaktmix (zie hierboven)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ei

Voor de zelfgemaakte jus:

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 grote mok water
  • olijfolie of boter om in te bakken

Benodigdheden:

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Bereidingswijze:

  1. Het maken van de gehaktkruidenmix is simpel: Doe alles bij elkaar in een kommetje en roer het goed door.
  2. Doe de rundergehakt, de 1,5 eetlepel van de gehaktkruidenmix, de paneermeel en het ei in een grote kom en kneed alles met je handen goed door elkaar.
  3. Verdeel het gehakt in gelijke porties en draai hier mooie ballen gehakt van. Leg de ballen op een bord met vershoudfolie of aluminiumfolie eroverheen en zet ze minimaal een half uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de gehaktballen bij het bakken minder makkelijk uit elkaar vallen.
  4. Verhit een hapjespan of grote braadpan. Voeg de boter/olijfolie toe en bak hier je gehaktballen in op hoog vuur tot ze aan alle kanten lekker bruin zijn. Keer ze hiervoor regelmatig om.
  5. Wanneer je gehaktballen goed bruin zijn, voeg je de paprikapoeder, het bouillonblokje en het water toe aan de pan. Roer lekker door en laat het geheel aan de kook komen.
  6. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het minimaal 30 minuten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe meer de smaken van de jus en de gehaktballen zich zullen vermengen.

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

gehaktballen breed

Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

8 gedachten over “Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes”

  1. We hebben het uitgeprobeerd en je gehaktballen mix is erg lekker. Ik heb meteen een grote voorraad kruidenmix gemaakt voor de toekomst!

    • Het kan beiden, maar tijdens het bakken zelf doe ik geen deksel op de pan. Want je moet regelmatig keren. Zodra de jus erbij gaat dan gaat bij mij de deksel wel op de pan. Zo verdampt het vocht niet zo snel en blijven de lekkere smaken ook beter behouden.

  2. 1 1/2 eetlepel (lijst ingrediënten) of 1 1/2 theelepel (tekst) is nogal een verschil. Welke van de twee is het?

    • Het moet 1 1/2 eetlepel kruidenmix zijn. Sorry, foutje! Ik heb het meteen aangepast! Bedankt voor je scherpe reactie!

  3. Jaaaaaaa, gehaktballen, love it! Dit recept lijkt me heel lekker! En leuk dat je dit dit met veel minder zout kan doorgeven aan je meisje.

Reacties zijn gesloten.