Mijn man en ik zijn dol op gehaktballen! En ja, wij vinden allebei de gehaktballen van onze eigen moeders het lekkerst! Maar mijn eigen recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes wordt gelukkig ook steeds populairder bij ons in huis. Hopelijk zegt mijn eigen dochter later ook: die gehaktballen van mijn moeder zijn toch echt het lekkerst hoor! En dan maakt ze zelf trots mama’s recept voor gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes!
In dit recept lees je
Bewaar dit recept voor Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes op Pinterest:

Mams gehaktballen zijn het lekkerst
Ik maakte de gehaktballen vroeger graag zoals mijn moeder ze maakt: lekker een mix uit een zakje, eitje erbij en Croma smeltjus om ze in te laten pruttelen. Jammie!
Maar ondanks de heerlijke smaak had ik altijd wat kanttekeningen bij deze gehaktballenmix uit een zakje.
Zo weet ik dat er in de gehaktmix uit het zakje behoorlijk wat zout aan toe is gevoegd:
14% (!) van de inhoud is zout.ย De rest is voornamelijk kruiden, specerijen en paneermeel.


Gehakt kruidenmix zelf maken
Dat moet ik toch gewoon zelf kunnen maken?
En ja, na een flinke portie experimenteren in de keuken is het gelukt: Mijn heerlijke eigen kruidenmix voor gehaktballen.
Waar niet alleen ik, maar ook mijn man en onze dochter van smullen!
Ik ben erg trots op mijn eigen recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes.
Ik hoop dat ik dit recept niet alleen aan jullie, maar ook aan mijn dochter mee mag geven aan de toekomst. Dat ik het haar kan leren.
En dat ook zij later zegt: โJa, de gehaktballetjes van mijn moeder zijn toch echt het allerlekkerst hoor!โ
Bewaartips voor je zelfgemaakte gehaktballen
Als je jouw gehaktballen met jus wilt bewaren, laat ze dan eerst afkoelen.
Vervolgens kun je ze in een afgesloten koekenpan of in een afgesloten bak circa 3 dagen in de koelkast bewaren.ย In de vriezer blijven je gehaktballen ongeveer 3 maanden goed.
Tip: je overgebleven jus hergebruiken
Heb je alleen jus over?
Gooi het niet weg, maar vul dan ijsblokjesvorm met je overgebleven jus.
Heb je jus nodig bij het avondeten? Haal dan het aantal blokjes uit de vriezer die je nodig hebt. En verwarm het in een pannetje of in de magnetron tot het kookt.ย
Update: Tegenwoordig gebruik ik hiervoor deze keukenhack: afsluitbare ijsblokjesvormen met siliconen onderkant!

๐Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes
Dit recept is voor 4 grote gehaktballen

Ingrediรซnten
Voor de zelfgemaakte gehaktballen kruidenmix
- 2 tl nootmuskaat
- 1,5 tl gemberpoeder (Djahรฉ)
- 1 tl koriander
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl uienpoeder
- 1/2 tl zeezout (of gewoon zout)
- 1,5 tl peper
Voor de rundergehaktballen
- 500 gram rundergehakt
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 1,5 eetlepel van de zelfgemaakte gehaktballen kruidenmix (zie hierboven)
Voor de jus
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1/2 runderbouillonblokje
- 1 grote mok water
- olijfolie of boter om in te bakken
Benodigdheden
- 1 kommetje of potje voor de gehaktmix
- een bord
- aluminiumfolie of vershoudfolie
- 1 hapjespan of grote braadpan
Bereidingswijze
- Het maken van de gehaktkruidenmix is simpel: Doe alles bij elkaar in een kommetje en roer het goed door.
- Doe de rundergehakt, de 1,5 eetlepel van de gehaktkruidenmix, de paneermeel en het ei in een grote kom en kneed alles met je handen goed door elkaar.
- Verdeel het gehakt in gelijke porties en draai hier mooie ballen gehakt van. Leg de ballen op een bord met vershoudfolie of aluminiumfolie eroverheen en zet ze minimaal een half uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de gehaktballen bij het bakken minder makkelijk uit elkaar vallen.
- Verhit een hapjespan of grote braadpan. Voeg de boter/olijfolie toe en bak hier je gehaktballen in op hoog vuur tot ze aan alle kanten lekker bruin zijn. Keer ze hiervoor regelmatig om.
- Wanneer je gehaktballen goed bruin zijn, voeg je de paprikapoeder, het bouillonblokje en het water toe aan de pan. Roer lekker door en laat het geheel aan de kook komen.
- Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het minimaal 30 minuten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe meer de smaken van de jus en de gehaktballen zich zullen vermengen.
Serveertip: eet deze heerlijke gehaktballen ook eens met zelfgemaakte appelmoes, Indische pindasaus of pittige cranberry chutney.
Eet smakelijk!
๐ฉ๐ปโ๐ณKen je deze recepten al?
Dit recept voor gehaktballen met eigen gehaktballen kruidenmix en jus bevat geen samenwerking met een bedrijf en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken.
Wil je mijn recept op jouw eigen website delen? Lees mijn proclaimer voor de juiste wettelijke richtlijnen i.v.m. auteursrecht en bronvermelding.ย
8 gedachten over “Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes”
Dankjewel voor het delen van je recept! Ik ben dol op gehaktballen en het is best een kunst om echt lekkere gehaktballen te maken.
We hebben het uitgeprobeerd en je gehaktballen mix is erg lekker. Ik heb meteen een grote voorraad kruidenmix gemaakt voor de toekomst!
Vraagje: doe je tijdens het bakken de deksel op de pan?
Het kan beiden, maar tijdens het bakken zelf doe ik geen deksel op de pan. Want je moet regelmatig keren. Zodra de jus erbij gaat dan gaat bij mij de deksel wel op de pan. Zo verdampt het vocht niet zo snel en blijven de lekkere smaken ook beter behouden.
1 1/2 eetlepel (lijst ingrediรซnten) of 1 1/2 theelepel (tekst) is nogal een verschil. Welke van de twee is het?
Het moet 1 1/2 eetlepel kruidenmix zijn. Sorry, foutje! Ik heb het meteen aangepast! Bedankt voor je scherpe reactie!
Jaaaaaaa, gehaktballen, love it! Dit recept lijkt me heel lekker! En leuk dat je dit dit met veel minder zout kan doorgeven aan je meisje.
hmmm wat een heerlijke gehaktballen helemaal top!
Reacties zijn gesloten.