Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

๐Ÿ“…voor het laatst bijgewerkt op:

Mijn man en ik zijn dol op gehaktballen! En ja, wij vinden allebei de gehaktballen van onze eigen moeders het lekkerst! Maar mijn eigen recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes wordt gelukkig ook steeds populairder bij ons in huis. Hopelijk zegt mijn eigen dochter later ook: die gehaktballen van mijn moeder zijn toch echt het lekkerst hoor! En dan maakt ze zelf trots mama’s recept voor gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes!

In dit recept lees je

Bewaar dit recept voor Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes op Pinterest:

Recept Gehaktballen met Jus Zonder Pakjes en Zakjes

Mams gehaktballen zijn het lekkerst

Ik maakte de gehaktballen vroeger graag zoals mijn moeder ze maakt: lekker een mix uit een zakje, eitje erbij en Croma smeltjus om ze in te laten pruttelen. Jammie!

Maar ondanks de heerlijke smaak had ik altijd wat kanttekeningen bij deze gehaktballenmix uit een zakje.

Zo weet ik dat er in de gehaktmix uit het zakje behoorlijk wat zout aan toe is gevoegd:

14% (!) van de inhoud is zout.ย De rest is voornamelijk kruiden, specerijen en paneermeel.

gehaktballen zonder pakjes en zakjes
gehaktballen-kruidenmix-zelf-maken

Gehakt kruidenmix zelf maken

Dat moet ik toch gewoon zelf kunnen maken?

En ja, na een flinke portie experimenteren in de keuken is het gelukt: Mijn heerlijke eigen kruidenmix voor gehaktballen.

Waar niet alleen ik, maar ook mijn man en onze dochter van smullen!

Ik ben erg trots op mijn eigen recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes.

Ik hoop dat ik dit recept niet alleen aan jullie, maar ook aan mijn dochter mee mag geven aan de toekomst. Dat ik het haar kan leren.

En dat ook zij later zegt: โ€œJa, de gehaktballetjes van mijn moeder zijn toch echt het allerlekkerst hoor!โ€

Bewaartips voor je zelfgemaakte gehaktballen

Als je jouw gehaktballen met jus wilt bewaren, laat ze dan eerst afkoelen.

Vervolgens kun je ze in een afgesloten koekenpan of in een afgesloten bak circa 3 dagen in de koelkast bewaren.ย In de vriezer blijven je gehaktballen ongeveer 3 maanden goed.

Tip: je overgebleven jus hergebruiken

Heb je alleen jus over?

Gooi het niet weg, maar vul dan ijsblokjesvorm met je overgebleven jus.

Heb je jus nodig bij het avondeten? Haal dan het aantal blokjes uit de vriezer die je nodig hebt. En verwarm het in een pannetje of in de magnetron tot het kookt.ย 

Update: Tegenwoordig gebruik ik hiervoor deze keukenhack: afsluitbare ijsblokjesvormen met siliconen onderkant!

zelf jus maken bij je gehaktballen

๐Ÿ“‹Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes

Dit recept is voor 4 grote gehaktballen

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Ingrediรซnten

Voor de zelfgemaakte gehaktballen kruidenmix

Voor de rundergehaktballen

Voor de jus

Benodigdheden

Bereidingswijze

  1. Het maken van de gehaktkruidenmix is simpel: Doe alles bij elkaar in een kommetje en roer het goed door.
  2. Doe de rundergehakt, de 1,5 eetlepel van de gehaktkruidenmix, de paneermeel en het ei in een grote kom en kneed alles met je handen goed door elkaar.
  3. Verdeel het gehakt in gelijke porties en draai hier mooie ballen gehakt van. Leg de ballen op een bord met vershoudfolie of aluminiumfolie eroverheen en zet ze minimaal een half uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de gehaktballen bij het bakken minder makkelijk uit elkaar vallen.
  4. Verhit een hapjespan of grote braadpan. Voeg de boter/olijfolie toe en bak hier je gehaktballen in op hoog vuur tot ze aan alle kanten lekker bruin zijn. Keer ze hiervoor regelmatig om.
  5. Wanneer je gehaktballen goed bruin zijn, voeg je de paprikapoeder, het bouillonblokje en het water toe aan de pan. Roer lekker door en laat het geheel aan de kook komen.
  6. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het minimaal 30 minuten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe meer de smaken van de jus en de gehaktballen zich zullen vermengen.

Serveertip: eet deze heerlijke gehaktballen ook eens met zelfgemaakte appelmoes, Indische pindasaus of pittige cranberry chutney.

Eet smakelijk!

๐Ÿ‘ฉ๐Ÿปโ€๐ŸณKen je deze recepten al?

Dit recept voor gehaktballen met eigen gehaktballen kruidenmix en jus bevat geen samenwerking met een bedrijf en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken.

Wil je mijn recept op jouw eigen website delen? Lees mijn proclaimer voor de juiste wettelijke richtlijnen i.v.m. auteursrecht en bronvermelding.ย 

Heb je een vraag?

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? Leuk! โœ‰ Stuur me een berichtje!

Ik maak op mijn blog gebruik van affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie verdien als je koopt via mijn links. Dat kost jou niets extra. Dus als je bijvoorbeeld shopt via Bol,ย Spelhuis of je lokale boekhandel (via Libris) help je mij ook een handje verder, zodat ik deze website kan blijven onderhouden en verbeteren. Dankjewel! ๐Ÿ˜ƒ

๐Ÿ˜ Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

๐Ÿ”Ž Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
๐Ÿ‘๐Ÿป Volg me hier
โœจ Nieuwste blogs
๐Ÿคฉ Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

8 gedachten over “Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes”

  1. We hebben het uitgeprobeerd en je gehaktballen mix is erg lekker. Ik heb meteen een grote voorraad kruidenmix gemaakt voor de toekomst!

    • Het kan beiden, maar tijdens het bakken zelf doe ik geen deksel op de pan. Want je moet regelmatig keren. Zodra de jus erbij gaat dan gaat bij mij de deksel wel op de pan. Zo verdampt het vocht niet zo snel en blijven de lekkere smaken ook beter behouden.

  2. 1 1/2 eetlepel (lijst ingrediรซnten) of 1 1/2 theelepel (tekst) is nogal een verschil. Welke van de twee is het?

    • Het moet 1 1/2 eetlepel kruidenmix zijn. Sorry, foutje! Ik heb het meteen aangepast! Bedankt voor je scherpe reactie!

  3. Jaaaaaaa, gehaktballen, love it! Dit recept lijkt me heel lekker! En leuk dat je dit dit met veel minder zout kan doorgeven aan je meisje.

Reacties zijn gesloten.

๐Ÿ“ฌElke maand typ ik met plezier vijf nieuwsbrieven over o.a. recepten, minibiebs en spelletjes aan meer dan 750 trouwe lezers.ย 

Als nieuwsbrief lezer:

  • ๐Ÿ†• ontvang je de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp
  • ๐ŸŽ en maak je elke maand kans om een leuk bordspel of een heerlijk (kook)boek te winnen met exclusieve winacties!

โœ”๏ธ Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief over: