Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes

Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes

De gehaktballen van mijn mama zijn het lekkerst

Ik ben dol op gehaktballen en mijn lieve man ook!

Wij vinden allebei de gehaktballen van onze eigen moeders de lekkerste gehaktballen die er zijn.

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Kan het minder zout en minder vet?

Ik maak de gehaktballen ook graag zoals mijn moeder ze maakt: Lekker een mix uit een zakje, eitje erbij en Croma smeltjus om ze in te laten pruttelen. Jammie! 

Maar ondanks de heerlijke smaak heb ik altijd nog wel wat kanttekeningen bij deze gehaktballen.

Zo weet ik dat er in de gehaktmix uit het zakje behoorlijk wat zout aan toe is gevoegd: 14% (!) van de inhoud is zout.

De rest is voornamelijk kruiden, specerijen en paneermeel. Dat moet ik toch ook gewoon kunnen maken van de kruiden in mijn kruidenla?

Lekker met jus of chutney

En ook de jus van Croma is bepaald geen gezonde jongen. Het is eigenlijk een blok gestolde vet die je opwarmt en aanlengt met water. Heel lekker, maar ja…

Dat móet toch gezonder kunnen, zonder dat de smaak er onder te lijden heeft?

Dus heb ik een alternatief verzonnen, waarbij de basis het bakvet is met veel water en lekkere kruiden.

Wil je liever helemaal geen jus? Verras jezelf dan door het te combineren met een heerlijke cranberry chutney. Echt een aanrader!

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Op zoek naar een recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Dit soort ideetjes pruttelen vaak heerlijk een tijdje in mijn hoofd (net als bij de bloemkoolsoep bijvoorbeeld), totdat ik ineens ‘hallelujah’ inspiratie en tijd heb om lekker eens te gaan kokerellen in de keuken.

Een beetje experimenteren. Dat vind ik heerlijk.

Zo heb ik lekker kruiden en specerijen staan proeven en ruiken in de keuken, totdat ik een fijne combinatie had gemixt.

Daarna ging ik proefballetjes maken en mochten mijn man en kleine madam jureren.

Natuurlijk had mijn dochtertje nog niet veel inhoudelijks te melden, maar mijn lieve man gaf me fijne feedback.

Mijn eigen gehaktmix zonder pakjes en zakjes!

En na drie keer bijschaven en uitproberen had ik het te pakken: Mijn heerlijke eigen kruidenmix, waar niet alleen ik, maar ook mijn man en kleine madam van smullen!

In onderstaand recept geef ik je de samenstelling mijn gehaktmix.

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

De kruiden voor deze mix kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar ze zijn ook bij de Toko of Turkse supermarkt te koop. Daar zijn ze (in mijn ervaring) meestal goedkoper.

Je hebt trouwens waarschijnlijk niet alles van de gehaktmix nodig, maar je kunt het restant gewoon in een afgesloten potje bewaren voor een volgende keer.

Dit recept doorgeven aan mijn dochtertje

Ik ben erg trots op mijn eigen recept voor gehaktballen zonder pakjes en zakjes.

Ik hoop dat ik dit recept niet alleen aan jullie, maar ook aan mijn dochter mee mag geven aan de toekomst. Dat ik het haar kan leren.

En dat ook zij later zegt: “Ja, de gehaktballetjes van mijn moeder zijn toch echt het allerlekkerst hoor!”

recept gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Recept voor gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes

Dit recept is voor 4 grote gehaktballen

Ingrediënten:

Voor de gehaktmix:

Voor de gehaktballen en jus:

    • 500 gram rundergehakt
    • 1,5 eetlepel van de gehaktmix (zie hierboven)
    • 2 eetlepels paneermeel
    • 1 ei
    • 2 eetlepels paprikapoeder
    • 1/2 runderbouillonblokje
    • 1 grote mok water
    • olijfolie of boter om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Het maken van de gehaktkruidenmix is simpel: Doe alles bij elkaar in een kommetje en roer het goed door.
  2. Doe de rundergehakt, de 1,5 eetlepel van de gehaktkruidenmix, de paneermeel en het ei in een grote kom en kneed alles met je handen goed door elkaar.
  3. Verdeel het gehakt in gelijke porties en draai hier mooie ballen gehakt van. Leg de ballen op een bord met vershoudfolie of aluminiumfolie eroverheen en zet ze minimaal een half uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de gehaktballen bij het bakken minder makkelijk uit elkaar vallen.
  4. Verhit een hapjespan of grote braadpan. Voeg de boter/olijfolie toe en bak hier je gehaktballen in op hoog vuur tot ze aan alle kanten lekker bruin zijn. Keer ze hiervoor regelmatig om.
  5. Wanneer je gehaktballen goed bruin zijn, voeg je de paprikapoeder, het bouillonblokje en het water toe aan de pan. Roer lekker door en laat het geheel aan de kook komen.
  6. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het minimaal 30 minuten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe meer de smaken van de jus en de gehaktballen zich zullen vermengen.

Eet smakelijk!

gehaktballen zonder pakjes en zakjes

Meer recepten lezen?

Volg op Pinterest mijn online kookboekje met daarin al mijn recepten, mijn favoriete kookboeken en ‘knipsels’ met leuke recepten van anderen!

6 gedachten over “Recept: Gehaktballen met jus zonder pakjes en zakjes”

    • Het kan beiden, maar tijdens het bakken zelf doe ik geen deksel op de pan. Want je moet regelmatig keren. Zodra de jus erbij gaat dan gaat bij mij de deksel wel op de pan. Zo verdampt het vocht niet zo snel en blijven de lekkere smaken ook beter behouden.

Plaats een reactie