Simpel zelf appelmoes maken

Recept: Zelf Appelmoes Maken

Heb je lekkere appels geoogst of gekocht? Maak er eens appelmoes mee! Zelf appelmoes maken is namelijk heel simpel. Het is een kwestie van 4 ingrediënten bij elkaar doen en dat lekker op smaak brengen. Vandaag deel ik mijn recept met je!

Peren- en appeloogst

Zelf appelmoes maken

Afgelopen maand hadden we een heerlijke perenoogst. Daarvan hebben we allerlei lekkere perenrecepten gemaakt, waaronder een jaarvoorraad aan zelfgemaakte perenjam.

Maar we hebben ook een paar appels mogen oogsten dit jaar.

Naast lekkere appelvla met koekjesdeeg heb ik deze appeltjes met liefde verwerkt in deze zelfgemaakte appelmoes.

Zelf Appelmoes Maken is Jeugdsentiment

Zelf appelmoes maken

Mijn moeder maakte vroeger altijd al zelf appelmoes. Meestal tijdens speciale gelegenheden, zoals bij een feestmaaltijd of een uitgebreid diner.

Het verbaasde me daarom toen ik er achter kwam dat ik dit receptje nog niet in mijn online kookboekje had gezet.

Dus onder het motto ‘Beter laat dan nooit’ komt het recept voor heerlijke appelmoes vandaag online!

Tip: Vries je Appelmoes in

Zelf appelmoes maken

Oh ja, deze appelmoes blijft in een afgesloten pot ongeveer 2 a 3 dagen goed in de koelkast.

Kun je niet alles in één keer op? Vries het dan in. Hierdoor blijft het ongeveer 3 maanden houdbaar.

Tip: Vries het in een ijsblokjesvorm in en doe de blokjes zodra ze bevroren zijn in een hersluitbaar diepvrieszakje.

Heb je later zin in appelmoes? Haal dan het aantal blokjes uit de vriezer dat je nodig hebt. Doordat de blokjes klein zijn, is het zo ontdooid. 😉

Recept: Zelf Appelmoes Maken

Zelf appelmoes maken

Ingrediënten

  • 1 kilo appels (ik gebruik Elstar appelen)
  • 100 ml water
  • Kaneel
  • Citroensap (vers of uit een concentraat)
  • Eventueel een beetje suiker of honing

Benodigdheden

Zelf appelmoes maken

Bereidingswijze

  1. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes.
  2. Doe de appels samen met het water in een pan. Breng het aan de kook en laat de appelstukjes circa 20 minuten op laag vuur koken.
  3. Wanneer de appelstukjes lekker zacht zijn geworden, voeg je 1 theelepel kaneel en een scheutje citroensap toe. Roer goed door.
  4. Prak de moes met een pureestamper voor appelmoes met stukjes. Als je liever geen stukjes in je appelmoes hebt, kun je jouw moes het best te lijf gaan met een staafmixer.
  5. Proef vervolgens en maak de appelmoes helemaal op jouw smaak.
    • Mag het zoeter? Voeg dan een snufje zout toe. Wil je het nog zoeter? Voeg dan een beetje suiker of honing toe.
    • Mag het frisser? Voeg dan een beetje citroensap toe.
    • Wil je de smaak iets voller? Voeg dan een beetje kaneel toe.
  6. Blij met de smaak? Laat het afkoelen en bewaar je appelmoes in de koelkast of in de diepvries.

Tip: Pure appelmoes was ook één van de eerste fruithapjes van mijn dochter. Lees in dit artikel hoe je makkelijk zelf fruithapjes kunt maken.

Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Simpel zelf appelmoes maken

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
  • 55
  • 18
  •  
  •  
  •  
    73
    Shares

15 gedachten over “Recept: Zelf Appelmoes Maken”

  1. Hier ook pure jeugdsentiment, mijn moeder maakte wel appelmoes en nu hebben we en vriend die het altijd doet, dus ik hoef zelf geen appelmoes te maken, ik word hier altijd mee verwend. Vooral mijn jongste zoon is er echt dol op. De pot is altijd zo leeg.

    Beantwoorden
  2. Lekker zeg, onze appelboom hangt vol dus tijd om de zongekleurde appeltjes te gaan oogsten en er iets lekkers van te maken zoals appelmoes, appeltaart of appelflappen. Heerlijk herfstig!

    Beantwoorden
  3. Wat leuk! en weer een inspiratie voor mij. Mijn moeder leerde mij om appelmoes te maken met die specifieke appels (heb even een black out. Kan ook liggen aan het 9% blonde biertje wat ik nu drink 😉 Uhm, goudreinetten, kan dat kloppen)? Koken in water, afgieten en door de zeef drukken. That’s it. Jouw recept is nog net even wat meer culinair. Interessant en eentje om uit te proberen. Dank!

    Beantwoorden
  4. O heerlijk en inderdaad jeugdsentiment prakje met plukje appelmoes erbij, en oma maakte het ook zelf. Soms verlang ik er wel naar weer kind te zijn

    Beantwoorden

Plaats een reactie