Heb je lekkere appels geoogst of gekocht? Maak er eens appelmoes mee! Zelf appelmoes maken is namelijk heel simpel. Het is een kwestie van 4 ingrediënten bij elkaar doen en dat lekker op smaak brengen. Vandaag deel ik mijn recept met je!
Bewaar dit Appelmoes recept op Pinterest:
Peren- en appeloogst
Afgelopen maand hadden we een heerlijke perenoogst. Daarvan hebben we allerlei lekkere perenrecepten gemaakt, waaronder een jaarvoorraad aan zelfgemaakte perenjam en aardbeien perenjam.
Maar we hebben ook een paar appels mogen oogsten dit jaar en dus is het tijd voor lekkere recepten met appels.
Zo heb ik een heerlijke batch geoogste appels met liefde verwerkt in deze lekkere, zelfgemaakte appelmoes.
Zelf Appelmoes Maken is Jeugdsentiment
Mijn moeder maakte vroeger altijd al zelf appelmoes. Meestal tijdens speciale gelegenheden, zoals bij een feestmaaltijd of een uitgebreid diner.
Het verbaasde me daarom toen ik er achter kwam dat ik dit receptje nog niet in mijn online kookboekje had gezet.
Dus onder het motto ‘Beter laat dan nooit’ komt het recept voor heerlijke appelmoes vandaag online!
Tip: Vries je Appelmoes in
Oh ja, deze appelmoes blijft in een afgesloten pot ongeveer 2 a 3 dagen goed in de koelkast.
Kun je niet alles in één keer op? Vries het dan in. Hierdoor blijft het ongeveer 3 maanden houdbaar.
Tip: Vries het in een ijsblokjesvorm in en doe de blokjes zodra ze bevroren zijn in een hersluitbaar diepvrieszakje.
Heb je later zin in appelmoes? Haal dan het aantal blokjes uit de vriezer dat je nodig hebt. Doordat de blokjes klein zijn, is het zo ontdooid. 😉
Recept: Zelf Appelmoes Maken
Ingrediënten
- 1 kilo appels (ik gebruik Elstar appelen)
- 100 ml water
- Kaneel
- Citroensap (vers of uit een concentraat)
- Eventueel een beetje suiker of honing
Benodigdheden
- Een pan
- Een pureestamper of staafmixer
Bereidingswijze
- Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes.
- Doe de appels samen met het water in een pan. Breng het aan de kook en laat de appelstukjes circa 20 minuten op laag vuur koken.
- Wanneer de appelstukjes lekker zacht zijn geworden, voeg je 1 theelepel kaneel en een scheutje citroensap toe. Roer goed door.
- Prak de moes met een pureestamper voor appelmoes met stukjes. Als je liever geen stukjes in je appelmoes hebt, kun je jouw moes het best te lijf gaan met een staafmixer.
- Proef vervolgens en maak de appelmoes helemaal op jouw smaak.
- Mag het zoeter? Voeg dan een snufje zout toe. Wil je het nog zoeter? Voeg dan een beetje suiker of honing toe.
- Mag het frisser? Voeg dan een beetje citroensap toe.
- Wil je de smaak iets voller? Voeg dan een beetje kaneel toe.
- Blij met de smaak? Laat het afkoelen en bewaar je appelmoes in de koelkast of in de diepvries.
Ken je deze recepten al?
- Zelf Heerlijke Roomkaas Maken van Kwark
- Pindasaus zonder Pakjes en Zakjes
- Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:
Eet smakelijk!
Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.
15 gedachten over “Recept: Zelf Appelmoes Maken”
Nomnomnom, thanks voor het recept!
Appelmoes is echt een gouden ouwe. Mijn ma deed het altijd en nog steeds. Ze plukt appels special voor de appelmoes.
Heerlijk het doet me denken aan mijn oma. Wat een goeie bewaartip voor in de diepvries.
Heerlijk! Vooral omdat je zelf kan bepalen hoeveel suiker je gebruikt
O heerlijk en inderdaad jeugdsentiment prakje met plukje appelmoes erbij, en oma maakte het ook zelf. Soms verlang ik er wel naar weer kind te zijn
Omg, dit heb ik zooo vaak moeten doen op school in groep 1 en 2. Ik vind het ook niet lekker meer daardoor haha.
Zelfgemaakte appelmoes met kaneel vind ik het lekkerst! Mijn moeder maakt het altijd zelf en dan kom ik daar wat meepikken.
Wat leuk! en weer een inspiratie voor mij. Mijn moeder leerde mij om appelmoes te maken met die specifieke appels (heb even een black out. Kan ook liggen aan het 9% blonde biertje wat ik nu drink 😉 Uhm, goudreinetten, kan dat kloppen)? Koken in water, afgieten en door de zeef drukken. That’s it. Jouw recept is nog net even wat meer culinair. Interessant en eentje om uit te proberen. Dank!
Mijn moeder heeft net deze week weer een lading appelmoes gemaakt en dat is toch echt stukken lekkerder dan wat je in de supermarkt koopt.
Lekker zeg, onze appelboom hangt vol dus tijd om de zongekleurde appeltjes te gaan oogsten en er iets lekkers van te maken zoals appelmoes, appeltaart of appelflappen. Heerlijk herfstig!
Precies het recept van mijn oma, heerlijk home made 🙂
Wat een leuk artikel en leerzaam en lekker!
Ik maakte vroeger wel eens op mijn werk appelmoes. Alleen de eerste keer was een ramp: veel te veel suiker en kaneel in gedaan. Oops
Ik vind je tip om de appelmoes zo in te vriezen echt briljant! Op die manier heb je altijd voorraad en nooit te veel. Ik ga hem pinnen!
Hier ook pure jeugdsentiment, mijn moeder maakte wel appelmoes en nu hebben we en vriend die het altijd doet, dus ik hoef zelf geen appelmoes te maken, ik word hier altijd mee verwend. Vooral mijn jongste zoon is er echt dol op. De pot is altijd zo leeg.
Reacties zijn gesloten.