Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

Laatst vroeg een vriendin me of het niet heel erg lastig is om op vakantie te gaan als je slaapapneu hebt, want “je sleept toch altijd dat lompe ding mee”. Vandaag geef ik je een inzichtje in mijn leven en waar ik extra aan moet denken, wanneer ik op vakantie ga met ‘dat lompe ding’. Oftewel: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

Waarom slaap ik met een cpap?

Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

In 2018 is bij mijn slaapapneu geconstateerd. Heel kort door de bocht houdt dat in dat tijdens mijn slaap heel vaak en lang mijn adem stopt. 44 keer per uur in mijn geval.

Na mijn diagnose heb ik een coblatie ondergaan en slaap ik elke nacht met mijn cpap. Een cpap is een apparaat dat zorgt dat mijn adem niet meer stopt en mijn lichaam ’s nachts goed kan herstellen.

Leestip: Bekijk ook eens mijn artikel over slaapapneu, waarin ik je vertel over mijn diagnose en eerste maanden met mijn cpap.

Advertentie
35 tweedehands topboeken met 35% korting

Tips om op vakantie te gaan met je cpap

Aangezien ik elke nacht vast zit ‘aan dat lompe ding’ (zoals mijn vriendin het zo charmant noemde) is impulsief een nachtje weg gaan iets minder makkelijk geworden.

Maar op vakantie gaan met een cpap kan nog steeds prima. Er zijn wel wat aandachtspunten waar ik tegenwoordig rekening mee houd.

Dit zijn de dingen waar ik op let, wanneer wij op vakantie gaan.

Tip 1: Ruimte om mijn bed

Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?
Mijn cpap tijdens onze vakantie in de Leistert

Wanneer we naar een hotel of appartement gaan, speur ik van tevoren de foto’s af om een duidelijk beeld te krijgen van de slaapkamer.

Mijn cpap moet namelijk naast mijn bed staan op een lager tafeltje of stoel. Daarvoor moet wel plek zijn.

Daarnaast hang ik mijn cpap slang op aan de muur boven mijn bed (hierdoor slaap ik makkelijker met mijn cpap), dus stoffen bekleding boven het bed zijn ook een no go.

Tip 2: Zorg voor stroom

Mijn cpap heeft stroom nodig en ik heb geen zin om nachtenlang naast het bed te slapen, omdat het stopcontact nét te ver van mijn bed af ligt.

Daarom neem ik standaard een verlengsnoer mee op reis.

Ga je naar het buitenland? Bekijk dan of je ook een wereldstekker aan moet schaffen. Tijdens onze reis naar Cornwall hadden we er voor de zekerheid 3 aangeschaft.

Overigens bestaan er ook speciale cpaps met (extra) oplaadbare accu. Ik heb gelezen dat dit een uitkomst is voor kampeervakanties, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Tip 3: Neem ophanghaakjes mee

Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

Ik slaap beter met mijn cpap wanneer mijn cpap slang boven mijn bed hangt.

Om dit ook op ons vakantieadres te kunnen doen, nemen we standaard ophanghaakjes en een postelastiek mee. Ik stop deze gewoon bij de tas van mijn cpap in.

Tip: Ik vind deze Tesa ophanghaakjes het prettigst. Die blijven tenminste de hele nacht hangen (geloof me, ik heb inmiddels genoeg ervaring met vallende ophanghaakjes 😉 ).

Leestip: Bekijk hier mijn artikel met 5 tips om beter te slapen met je cpap.

Tip 4: Neem schoonmaakspullen mee

Iets wat ik de eerste keren op vakantie steevast vergat: mijn schoonmaakspullen.

Voor een weekje of weekendje weg neem ik alleen een doekje, theedoek en mijn handzeep voor de gevoelige huid mee. Als ik langer weg ga, neem ik ook schoonmaakazijn mee voor een meer uitgebreide schoonmaakbeurt.

Enne… Check ook van tevoren of je slang, filters en masker aan vervanging toe zijn. En slaap er thuis het liefst al een week of 2 mee, zodat je er gewend aan bent wanneer je lekker ontspannen op vakantie bent. 😉

Tip 5: Tips voor het gebruik van je cpap in het buitenland

Op vakantie met cpap

Als je naar het buitenland gaat, is het handig om extra op de volgende dingen te letten:

  • Zorg dat je apparatuur in een vliegtuig meegaat als handbagage. In het bagageruim kan er schade ontstaan aan je cpap. Bovendien: als je bagage kwijtraakt op het vliegveld, ben jij je goede nachtrust kwijt. Lekker bij de hand houden dus.
  • Vraag een douaneverklaring en een verklaring van je behandelend arts aan, waarin in het engels staat beschreven dat je afhankelijk bent van je cpap. Vraag de verklaring van je arts minimaal twee weken van te voren aan. Dit kan ook via je SAAS consulent of je huisarts.
  • Hoe zit het met de stroomvoorzieningen in het land? Een wereldstekker met meerdere aansluitpunten vind ik persoonlijk een aanrader.
  • Overleg zo nodig met je behandelend arts of SAAS consulent, wanneer je van plan bent in een ander (warmer) land of op een grote hoogte te slapen bijvoorbeeld. Misschien is het dan verstandig om de standaard instellingen op je cpap aan te late passen.

Bekijk ook eens dit artikel van de apneuvereniging met nog meer vakantietips.

Meer lezen over slaapapneu en vakantie?

Of lees al mijn artikelen over slaapapneu

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Slaapapneu Op vakantie met cpap

Op de hoogte blijven van gloednieuwe blogs en tips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over op vakantie gaan met een cpap bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen eigen verhaal. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

4 gedachten over “Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?”

  1. Goede blogs over apneu. Dankjewel! Fijn om het te lezen van iemand die in hetzelfde schuitje zit. Ik ga de handzeep eens gebruiken.

    Beantwoorden
  2. Ik ben op vakantie geweest met mijn cpap en dankzij jou blog heb ik de verlengsnoer niet vergeten. Gelukkig maar, want de stopcontact naast het bed was een flink stuk weg van het bed. Nu heb ik gewoon kunnen slapen. Nooit eerder op hoeven letten, maar nu zo blij dat ik voorbereid was. Wil ik je tog even voor bedanken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie