Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

Laatst vroeg een vriendin me of het niet heel erg lastig is om op vakantie te gaan als je slaapapneu hebt, want “je sleept toch altijd dat lompe ding mee”. Vandaag geef ik je een inzichtje in mijn leven en waar ik extra aan moet denken, wanneer ik op vakantie ga met ‘dat lompe ding’. Oftewel: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

Bewaar deze slaapapneu vakantie tips op Pinterest:

Slaapapneu Op vakantie met cpap

Waarom slaap ik met een cpap?

In 2018 is bij mijn slaapapneu geconstateerd. Heel kort door de bocht houdt dat in dat tijdens mijn slaap heel vaak en lang mijn adem stopt. 44 keer per uur in mijn geval.

Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

Na mijn diagnose heb ik een coblatie ondergaan en slaap ik elke nacht met mijn cpap.

Een cpap is een apparaat dat zorgt dat mijn adem niet meer stopt en mijn lichaam ’s nachts goed kan herstellen.

Tips om op vakantie te gaan met je cpap 🌎

Aangezien ik elke nacht vast zit ‘aan dat lompe ding’ (zoals mijn vriendin het zo charmant noemde) is impulsief een nachtje weg gaan iets minder makkelijk geworden.

Advertentie
Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Maar op vakantie gaan met een cpap kan nog steeds prima. Er zijn wel wat aandachtspunten waar ik tegenwoordig rekening mee houd.

Dit zijn de dingen waar ik op let, wanneer wij op vakantie gaan.

Tip 1: Check vooraf de ruimte om je bed 👀

Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?
Mijn cpap tijdens onze vakantie in de Leistert

Wanneer we naar een hotel of appartement gaan, speur ik van tevoren de foto’s af om een duidelijk beeld te krijgen van de slaapkamer.

Mijn cpap moet namelijk naast mijn bed staan op een lager tafeltje of stoel. Daarvoor moet wel plek zijn.

Daarnaast hang ik mijn cpap slang op aan de muur boven mijn bed (hierdoor slaap ik makkelijker met mijn cpap), dus stoffen bekleding boven het bed zijn ook een no go.

Tip 2: Zorg voor stroom ⚡

Mijn cpap heeft stroom nodig en ik heb geen zin om nachtenlang naast het bed te slapen, omdat het stopcontact nét te ver van mijn bed af ligt. 😅

Een paar tips om te zorgen dat je goed voorbereid bent op dit gebied:

Overigens bestaan er ook speciale cpaps met (extra) oplaadbare accu. Ik heb gelezen dat dit een uitkomst is voor kampeervakanties, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Tip 3: Neem ophanghaakjes mee 👍

Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?

Ik slaap beter met mijn cpap wanneer mijn cpap slang boven mijn bed hangt.

Om dit ook op ons vakantieadres te kunnen doen, nemen we standaard ophanghaakjes en een postelastiek mee. Ik stop deze gewoon bij de tas van mijn cpap in.

Tip: Ik vind deze Tesa ophanghaakjes het prettigst. Die blijven tenminste de hele nacht hangen (geloof me, ik heb inmiddels genoeg ervaring met vallende ophanghaakjes 😅 ).

Leestip: Bekijk hier mijn artikel met 5 tips om beter te slapen met je cpap.

Tip 4: Neem schoonmaakspullen mee ✨

Iets wat ik de eerste keren op vakantie steevast vergat: mijn schoonmaakspullen. 🙈

Voor een weekje of weekendje weg neem ik alleen een doekje, theedoek en mijn handzeep voor de gevoelige huid mee.

Als ik langer weg ga, neem ik ook schoonmaakazijn mee voor een meer uitgebreide schoonmaakbeurt.

Oh ja! Check ook van tevoren of je slang, filters en masker aan vervanging toe zijn.

En slaap er thuis het liefst al een week of 2 mee, zodat je er gewend aan bent wanneer je lekker ontspannen op vakantie bent. 😉

Tip 5: Tips voor het gebruik van je cpap in het buitenland 🌎

Op vakantie met cpap

Als je naar het buitenland gaat, is het handig om extra op de volgende dingen te letten:

 • Zorg dat je apparatuur in een vliegtuig meegaat als handbagage. In het bagageruim kan er schade ontstaan aan je cpap. Bovendien: als je bagage kwijtraakt op het vliegveld, ben jij je goede nachtrust kwijt. Lekker bij de hand houden dus.
 • Vraag een douaneverklaring en een verklaring van je behandelend arts aan, waarin in het engels staat beschreven dat je afhankelijk bent van je cpap. Vraag de verklaring van je arts minimaal twee weken van te voren aan. Dit kan ook via je SAAS consulent of je huisarts.
 • Hoe zit het met de stroomvoorzieningen in het land? Een wereldstekker met meerdere aansluitpunten vind ik persoonlijk een aanrader.
 • Overleg zo nodig met je behandelend arts of SAAS consulent, wanneer je van plan bent in een ander (warmer) land of op een grote hoogte te slapen bijvoorbeeld. Misschien is het dan verstandig om de standaard instellingen op je cpap aan te late passen.

Meer lezen over slaapapneu en vakantie?

Neem een duik in al mijn blogs over slaapapneu

Op de hoogte blijven van gloednieuwe blogs en tips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over op vakantie gaan met een cpap bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen eigen verhaal. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

6 gedachten over “Slaapapneu: Hoe ga je op vakantie met een cpap?”

 1. Hi, hoe kom je erachter dat je een coblatie nodig hebt? Ik heb sinds een klein half jaar de cpap waardoor ik me echt al veel beter voel maar ik zou toch ook graag weten hoe je weet dat je te grote neusschelp(en) hebt.
  Goeie tips verder trouwens, bedankt daarvoor!

  • Hoi Eveline,
   Fijn dat je veel aan de tips hebt. Graag gedaan!
   Naar aanleiding van het apneu onderzoek heb ik een consult gehad bij de KNO arts. Omdat ik chronisch last had van verkoudheid en permanent neusspray gebruikte, adviseerde hij me een coblatie. Dat heeft voor mij goed geholpen, maar ik slaap nog steeds met een cpap hoor. Dus als hier meer over wilt weten, raad ik je aan dit voor te leggen bij je slaapapneu consulent. Die kan je eventueel doorverwijzen naar de KNO arts.
   Groetjes, Cynthia

 2. Ik ben op vakantie geweest met mijn cpap en dankzij jou blog heb ik de verlengsnoer niet vergeten. Gelukkig maar, want de stopcontact naast het bed was een flink stuk weg van het bed. Nu heb ik gewoon kunnen slapen. Nooit eerder op hoeven letten, maar nu zo blij dat ik voorbereid was. Wil ik je tog even voor bedanken.

 3. Fijne tips! Dankjewel! Voor het eerst op vakantie met mn cpap volgende week. Hier heb ik iets aan!

 4. Goede blogs over apneu. Dankjewel! Fijn om het te lezen van iemand die in hetzelfde schuitje zit. Ik ga de handzeep eens gebruiken.

 5. Interessant artikel! Ik ga binnenkort voor het eerst op vakantie met mijn cpap! Spannend! Bedankt voor je tips!

Reacties zijn gesloten.