Slaapapneu

Slaapapneu: Ik had 44 ademstops per uur

De oplettende lezer is het misschien wel opgevallen dat ik vorig jaar een paar maanden niet heb geblogd. Vandaag vertel ik je waarom: Er is slaapapneu bij mij geconstateerd.

Zo ont-zet-tend moe

Ik was al een paar jaar erg moe. Ik werd moe wakker, viel regelmatig op de bank in slaap en ging bekaf naar bed.

Maar eigenlijk had ik er altijd wel een excuus voor. Een drukke periode op het werk, een pittige zwangerschap of het moederschap bijvoorbeeld.

En dus zette ik mijn verstand op nul en kachelde ik gewoon door.

Naar de huisarts

Maar toen ik een jaar na de geboorte van mijn dochter nog steeds extreem moe was, ben ik toch een keer naar mijn huisarts gegaan.

Hij vroeg door en ik liet vallen dat mijn man soms schrok, omdat ik ’s nachts mijn adem erg lang inhield.

Daarna kreeg ik meteen een verwijzing naar de slaapkliniek in het ziekenhuis.

slaapapneu

Slaapkliniek: Onderzoek met kastjes

Daar kreeg ik een intake en een slaaponderzoek.

Ik moest thuis met wat draadjes en kastjes een nachtje slapen, zodat er geregistreerd kon worden wat er ’s nachts nou eigenlijk gebeurt tijdens mijn slaap.

Een paar dagen nadat ik de kastjes had ingeleverd, kreeg ik al een telefoontje: Of we een afspraak konden maken om toch wat eerder de uitslag te bespreken.

Uitslag: 44 ademstops per uur

Tijdens die afspraak kregen we te horen dat ik slaapapneu had. En een flinke ook. Ik had gemiddeld 44 ademstops van 10 seconden of langer per uur. En mijn zuurstofgehalte daalde soms naar 70%. Ik schrok behoorlijk van de cijfers.

Ik was opgelucht en emotioneel tegelijkertijd: Ik wist nu dat ik me niet aanstelde. Of gek was. Er was een fysieke oorzaak van mijn intense vermoeidheid.

Daarna ben ik naar huis gegaan en heb ik alles eerst even on hold gezet: Mijn blog, mijn yoga-lessen, mijn afspraken. Even niks. Eerst tijd nemen en focussen op beter worden.

Daarna ben ik verder gaan kijken op de website van de apneuvereniging om alles voor mezelf op een rijtje te krijgen.

Slaapapneu, wat is dat nou precies?

Apneu betekent letterlijk: geen lucht. Tijdens je slaap wordt je luchtpijp afgesloten. Door je tong, je huig of de weke delen achterin je keel.

Die afsluiting kan van 10 seconden tot meer dan een minuut duren. En dat dan tien tot meer dan veertig keer per uur.

slaapapneu

Je komt niet in je diepe slaap en ontwikkelt ongemerkt een structureel slaaptekort. Met elk uur dat je slaapt, elke nacht, jaar in jaar uit.

En elke keer krijgen je organen te weinig zuurstof binnen. Met op den duur ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Als je langer dan 10 seconden niet ademt terwijl je slaapt, is dat officieel een apneu. Als dit meer dan 5 keer per uur voorkomt, wordt het opletten.

Bij meer dan 15 keer per uur heb je een serieuze aandoening. Ik had er 44 per uur…

Drie varianten slaapapneu

Je hebt drie vormen van slaapapneu. Elke vorm hangt samen met de oorzaak van je ademstilstanden:

 • Obstructief slaapapneu syndroom (Osas): Dit is de meest voorkomende variant. De ademstilstand wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap de spieren ontspannen. De tong en weke delen in de keel blokkeren dan de ademhaling.
 • Centraal slaapapneu syndroom (Csas): De ademstilstand ontstaat wanneer je hersenen te weinig prikkels geven om te ademen.
 • Positioneel obstructief slaapapneu syndroom (Posas): Dat is apneu die met name ontstaat als je op de rug ligt, waarbij de zwaartekracht de oorzaak is van de afsluiting.

Hoe kun je slaapapneu herkennen?

De klachten die veroorzaakt worden door de ademstops in de nacht, bouwen zich vaak geleidelijk op. Dit maakt apneu vaak minder makkelijk te herkennen.

Veelvoorkomende klachten zijn:

 • Geen energie hebben
 • Snel vermoeid zijn
 • Snel prikkelbaar zijn
 • Plotselinge woedeaanvallen hebben
 • in slaap vallen bij het lezen van de krant, tijdens televisie kijken of autorijden.
 • moeilijk onder controle te krijgen hoge bloeddruk
 • (Het idee hebben dat je) een burn-out hebt
 • hartkloppingen en hartritmestoornissen
 • concentratieverlies
 • geheugenstoringen
 • Met hoofdpijn wakker worden
 • Benauwd of zonder adem wakker schrikken in de nacht

Fysieke gevolgen als je lang doorloopt met slaapapneu

Wanneer je lang door blijft lopen met apneu, kan het ernstige fysieke klachten veroorzaken:

 • Overgewicht
 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes type 2
 • Lager libido
 • Glaucoom
 • Restless legs syndroom
 • Gehoorverlies
 • Reumatische artritis en andere gewrichtsaandoeningen
 • Schade aan je nieren

Het is dus wel zaak om aan de bel te trekken als je ook maar vermoedt dat je apneu kan hebben.

Nog meer onderzoeken en de uitslag: Osas

Na de constatering dat ik apneu had, volgden er nog meer testen:

 • Een uitgebreid slaaponderzoek thuis
 • Een onderzoek met diverse neussprays
 • Een KNO onderzoek
 • Een KNO onderzoek onder narcose

Daaruit kwam dat mijn slaapapneu veroorzaakt wordt door een blokkade in mijn keel. Voornamelijk mijn altijd verstopte neus en mijn grote amandelen lijken de boosdoener te zijn.

Waarschijnlijk heb ik dit al ruim tien jaar, maar doordat de klachten geleidelijk erger werden, had ik het niet zo door.

Ik kreeg een neusspray voorgeschreven en moest direct elke nacht met de cpap gaan slapen.

Twee maanden niet autorijden na de diagnose

Én ik mocht de eerste twee maanden niet autorijden. Waarom niet?

Wanneer je een onbehandelde slaapapneu hebt is het risico dat je achter het stuur in slaap valt namelijk veel groter.

Erg onhandig als je voor je werk en je dochter de auto nodig hebt. Maar ook wel begrijpelijk.

Dus ben ik twee maanden lang van en naar mijn werk getaxied door mijn lieve man, vader, schoonouders en collega’s.

Erg lief, maar ik was wel reuzeblij toen ik eindelijk weer mocht rijden.

Slapen met de CPAP

Daarnaast kreeg ik binnen een week na de uitslag thuis mijn eigen cpap aangemeten door een hele vriendelijke vrouw.

Een cpap is eigenlijk een masker om mee te slapen. Naast mijn bed staat een luchtpomp met een lange slang. Aan die lange slang zit een masker die je met banden aan je hoofd vastmaakt.

slaapapneu

De luchtpomp haalt de lucht uit de kamer en pompt dit door de slang en het masker mijn neus binnen. Hierdoor wordt de blokkade opgeheven en kan ik goed slapen.

Het apparaat maakt weinig geluid en er komt ook geen licht vandaan. Daarnaast meet het apparaat ook: Je kunt elke ochtend op een schermpje lezen hoeveel ademstops je die nacht gemiddeld  per uur hebt gehad.

De eerste nachten slapen met de CPAP

Eind september ben ik begonnen met de CPAP. De eerste nachten waren best lastig. Ik hield het een paar uurtjes vol en was het ding dan snel zat. Gefrustreerd gooide ik het dan naast mijn bed en sliep verder.

Maar na een week was ik er eigenlijk al aan gewend en kon ik er volle nachten mee slapen. 

De eerste maanden had ik soms wel een nachtje dat ik dat ding helemaal zat was, maar dan merkte ik ’s ochtends bij het wakker worden meteen het verschil. Meer moe, hoofdpijn, benauwd. Dat motiveerde me altijd wel om de volgende nacht het masker weer op te zetten.

Daarnaast motiveerde het me ook om dagelijks op het schermpje van de cpap te lezen dat mijn ademstops drastisch lager werden door het gebruik van de cpap.

slaapapneu

De neusmaskers zijn overigens gemaakt van een siliconen materiaal en de banden zijn verstelbaar.

Ook heb je veel verschillende soorten maskers. Het is belangrijk dat je door blijft zoeken naar een masker, totdat je er ééntje hebt die helemaal goed afsluit en lekker zit. Dat heb ik ook gedaan en dat maakte veel verschil voor mij.

Het verschil nu ik slaap met de CPAP

We zijn nu 7 maanden verder en ik merk echt veel verschil. Wat merk ik:

 • Ik heb energie als ik wakker word! Natuurlijk ben ik nog wel eens brak als ik laat naar bed ben gegaan, maar over het algemeen voel ik energie als ik ’s ochtends mijn ogen open doe.
 • Ik ben minder snel moe. Ik kan rustig een halve dag doorgaan en hoef niet tussendoor te rusten. Dat is echt fijn.
 • Als ik ’s ochtends wakker word, heb ik geen last meer van hoofdpijn (een soort zware kop). Ook heb ik niet meer het gevoel dat mijn longen in de fik staan of last van mijn gewrichten.
 • Ik kan meer hebben. Ik word minder snel boos en ben minder snel overprikkeld.
 • Ook mijn geheugen lijkt wat beter te worden. Al denk ik dat het geheugen ook beïnvloed wordt door mijn smart-phone gebruik en mijn mama-hersenen natuurlijk. Toch merk ik dat ik iets makkelijker dingen onthoud. Ik heb minder vaak het gevoel dat er een zooi watten in mijn hoofd zit.
 • Ik ben liever voor mezelf: Doordat ik begrijp waarom ik zo moe ben, gun ik mezelf meer rust. Ik kachel niet meer koste wat het kost door.
 • Mijn gewrichten spelen veel minder op. Ik had voor mijn behandeling regelmatig weken last van mijn pols of enkel, maar tegenwoordig zijn die pijntjes binnen een dag voorbij. Sinds een paar weken ben ik weer met yoga begonnen. Ik kan nu veel meer yogahoudingen uitvoeren zonder aanpassingen! En ik houd ze langer vol!

Wat gaat er nog komen: Ingrepen

Al ben ik ondertussen gewend aan het ding: Het liefst zou ik uiteindelijk van de CPAP af willen. Het is een prachtig, handig ding, maar het lost de oorzaak niet op natuurlijk.

Ik heb een voedingsdeskundige in de hand genomen om te kijken of ik gezonder kan eten en bewegen. Want apneu zorgt voor meer overgewicht, maar meer overgewicht kan ook zorgen voor meer last van je apneu. Een vicieuze cirkel die ik graag wil doorbreken.

En aangezien de grootste oorzaak bij mijn grote amandelen lijkt te liggen, zit ik nu in een KNO-traject voor wat medische ingrepen. Zo krijg ik aan het einde van deze maand een coblatie en zullen uiteindelijk ook mijn amandelen worden verwijderd. Een spannend traject dus.

Heb jij slaapapneu?

Denk jij dat je apneu hebt of heb je jouw partner wel eens zijn/haar adem horen inhouden tijdens de slaap? Doe dan eens deze online test of ga langs bij de huisarts.

Ook al klinken elke nacht slapen met een CPAP en de ingrepen die gepland staan misschien heftig:

Ik ben zo blij dat ik weet waar mijn klachten vandaan komen en dat ik het nu aan kan pakken.

Slaapapneu Pin

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn blog?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen eigen verhaal. In deze blog staan wel een paar affliate links.

 

Deel dit artikel of bewaar het voor later
 • 296
 • 13
 •  
 •  
 •  
  309
  Shares

20 gedachten over “Slaapapneu: Ik had 44 ademstops per uur”

 1. Je hebt weer een duidelijke uitleg gegeven over dit probleem.
  Hoop dat de ingrepen komende tijd het gewenste effect zullen hebben.
  Liefs en sterkte

  Beantwoorden
 2. Jeetje wat ontzettend heftig zeg. Heel ingrijpend allemaal. Maar inderdaad wat goed dat het nu ontdekt is en dat er ook wat aan wordt gedaan. Is de kans aanwezig dat – als je grote amandelen eruit zijn gehaald – het uiteindelijk beter zal gaan en je van de slaapapneu afkomt? Veel sterkte met alles wat komen gaat en fijn dat je jezelf nu door het gebruik van het CPAP wel beter bent gaan voelen.

  Beantwoorden
  • Hopelijk kom ik door de coblatie en het verwijderen van mijn amandelen van de apneu – en dus ook de CPAP – af. De kans is groot, maar niet gegarandeerd.

   Beantwoorden
 3. Heftig zeg! Gelukkig is er een CPAP (waar je hopelijk snel aan kunt wennen), maakt het wat dragelijker. Ze moeten alleen nog iets bedenken op de herrie die zo’n ding maakt. Ik wens je heel veel sterkte!

  Beantwoorden
 4. Mijn ouders hebben ook slaapapneu en ik weet nog wel dat het een heel gedoe was om daarachter te komen. Elke keer zo’n testje. Nu slapen ze ook met zo’n apparaat snachts. Erg vervelend dat je dat hebt!
  Liefs,
  Elles

  Beantwoorden
 5. Wauw wat heb je het goed en duidelijk beschreven, ik werd helemaal meegezogen in je verhaal. Wat ik vooral fijn vind is om te horen dat je er ook echt een ‘oplossing’ voor hebt kunnen vinden. Ik herken het gevoel dat je je heel slecht voelt en denkt dat het aan jezelf ligt tot de diagnose komt… Mooi om dit is bij een ander te lezen. Have a nice day!
  Liefs,
  Linne

  Beantwoorden
 6. Fijn dat het nu een stuk beter gaat! Lijkt me heftig en kut om dat te hebben.. ik wou de test doen maar hij laad helaas niet door!

  Beantwoorden
  • Het is niet fijn om het te hebben, maar wel fijn dat er een diagnose is. Dan kan er ook echt iets aan gedaan worden.
   De link van de test heb ik nagekeken en aangepast. Als het goed is, moet ie het nu weer doen!

   Beantwoorden
   • Hoi Cynthia,

    Je verhaal is heel herkenbaar. Bij mij is afgelopen periode precies hetzelfde verlopen. Ik had dezelfde klachten en bleek 60 keer per uur niet te ademen. Helaas ben ik nog geen vrienden met de cpap. Inmiddels zijn vorige week wel mijn keelamandelen verwijderd, in de hoop dat dit gaat helpen.
    Sterkte ermee.

    Beantwoorden
 7. Zo te lezen heb je een heftig en intensief traject doorgemaakt. En wat fijn dat het nu beter met je gaat. Niets zo fijn als uitgerust wakker worden zonder hoofdpijn en energie hebben om aan de dag te beginnen!

  Beantwoorden
 8. Door mijn spierziekte kan ik slechter ademhalen in de nacht waardoor ik CO2 stapelde in mijn lichaam. Ik moest toen ook aan de nachtbeademing want anders zou mijn lichaam het niet volhouden. Ik voel me nu zoooooveel beter! Ik heb erover geschreven, als je het leuk vindt om te lezen moet je op mijn blog even zoeken op nachtbeademing.

  Beantwoorden
 9. Nooit geweten dat dit zo’n invloed kan hebben op je normale functioneren. Ik had er weleens van gehoord, maar niet tot welke klachten het allemaal kan leiden. Voor zover ik weet heb ik het niet, want ik hoor mijn vriend er nooit over dat ik mijn adem in hou, maar voor jou in ieder geval fijn dat je nu weet wat je hebt en en dat iets aan te doen is.

  Beantwoorden

Plaats een reactie