Vier Cadeautjes Regel: Zo doen wij dat!

Vier cadeautjes regel

Ik vind het best wel een uitdaging om mijn dochter tijdens de feestdagen niet te overladen met cadeautjes. Zeker aangezien ze ook nog eens jarig is in december. Vorig jaar heb ik een artikel geschreven over duurzaam Sinterklaas vieren. Tijdens deze zoektocht kwam ik de vier cadeautjes regel tegen: een simpele manier om je kind niet te overladen met cadeautjes. Dit werkte voor ons als een tierelier en daarom doen we dat dit jaar nog een keer dunnetjes over. Vandaag vertel ik je wat de vier cadeautjes regel in houdt en hoe we dit aanpakken.

Vier cadeautjes regel
Hoe werkt de vier cadeautjes regel tijdens verjaardagen, Sinterklaas en Kerst?

In dit artikel neem ik met je door:

 1. Waarom de vier cadeautjes regel?
 2. Wat is de vier cadeautjes regel?
 3. Hoe passen wij de vier cadeautjes regel in de praktijk toe?
 4. Iets kopen wat ze graag wil hebben
 5. Iets kopen wat ze nodig hebben
 6. Iets kopen om te dragen
 7. Iets leerzaams kopen
 8. Wat doen we met Sinterklaas en schoencadeautjes?
 9. Cadeautjes krijgen van anderen

Tip: Bewaar dit artikel op Pinterest!

De vier cadeautjes regel

1. Waarom de vier cadeautjes regel?

Vier cadeautjes regel

Ondanks dat ik mijn dochter alles op de wereld gun, hoeft ze niet alles te krijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen bij het krijgen van cadeautjes na 3 cadeaus eigenlijk al genoeg input hebben. Meer kunnen ze meestal niet overzien of ze raken zelfs overprikkeld.

Het idee dat meer cadeautjes een blijer kind oplevert, is daarom ook niet waar. Sterker nog: hoe meer cadeautjes, hoe minder aandacht en waardering het kind er voor heeft.

Met als gevolg: een kind wat amper met haar speelgoed speelt, mama en papa hebben een lege portemonnee en een groot deel van het speelgoed ligt te verstoffen op zolder.

Herkenbaar?

Mama, houd je in!

vier cadeautjes regel

Overigens is het ook een handige houvast voor mama zelf, want het biedt mij overzicht in de cadeaus die we aan onze dochter geven en voorkomt al te impulsieve uitgaves.

Want ja, daar heb ik nog wel eens last van als het om leuk speelgoed en spellen voor mijn dochter gaat. Dat geef ik eerlijk toe.

Door deze vier cadeautjes regel maak ik samen met mijn man hele bewuste keuzes als het gaat om cadeaus geven aan onze dochter.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

2. Wat is de vier cadeautjes regel?

De vier cadeautjes regel is over komen waaien uit Amerika en houdt in het kort in dat je je kind 4 cadeautjes geeft, namelijk:

 1. Iets wat ze graag wil hebben
 2. Iets wat ze nodig heeft
 3. Iets om te dragen
 4. Iets leerzaams

Tip: Pin de vier cadeautjesregel op je Pinterest bord als reminder 😉

De vier cadeautjes regel PINTEREST

3. Hoe passen wij de vier cadeautjes regel in de praktijk toe?

Sinds vorig jaar passen wij deze regel toe op Sinterklaas, haar verjaardag en op Kerstmis.

En ook nu de kriebels weer beginnen om voor mijn dochter leuke cadeautjes in te slaan, hebben we gauw een lijstje gemaakt voor Sinterklaas, kerst en haar vierde verjaardag.

Aangezien mijn dochter nog niet kan lezen, kan ik je vandaag veilig inzicht geven in hoe wij dit als ouders aanpakken. Niet doorvertellen aan mijn dochter, hè?

4. Iets kopen wat ze graag wil hebben

Vier cadeautjes regel

De leidraad voor deze categorie is mijn dochter zelf.

Vorig jaar ging ik nog met mijn dochter langs de speelgoedwinkels, zodat ze zelf het speelgoed kon bekijken. Dit jaar hebben we het Grote Speelgoedboek van Bol.com erbij gepakt.

We zijn daar samen in gaan bladeren en gaan kletsen over wat ze zou willen. De 10 leukste dingen uit het boek mocht ze plakken op haar verlanglijstje.

Daarmee leert ze meteen keuzes maken én hebben mama en papa een goed beeld van wat ze écht graag zou willen.

Op basis daarvan krijgt ze dit jaar van ons in de categorie ‘Iets wat ze graag wil hebben’:

5. Iets kopen wat ze nodig hebben

Vier cadeautjes regel

Dit zijn praktische cadeautjes, die je normaal ook wel zou aanschaffen. Omdat iets op is of aan vervanging toe is. Knutselspullen of leuke toiletspullen bijvoorbeeld.

Zo was ze vorig jaar supertrots op deze veilige peuterschaar (aanrader trouwens!) die ze van Sinterklaas kreeg. Ook kreeg ze van ons haar ‘grote meiden bed’ voor haar derde verjaardag en van de kerstman kreeg ze een dekbedovertrek van Paw Patrol.

Dingen die ze anders ook wel had gekregen, maar nu werden ze als cadeau dubbel en dwars gewaardeerd door onze uk.

Dit jaar wordt onze dochter vier jaar en mag ze in januari voor het eerst naar school. Ook houdt ze ervan om papa en mama te helpen in de tuin.

Op basis hiervan krijgt ze dit jaar van ons in de categorie ‘Iets wat ze nodig heeft’:

6. Iets kopen om te dragen

Vier cadeautjes regel

Deze categorie spreekt eigenlijk voor zich: het gaat hier om een nieuwe kledingstukken of schoenen.

Vorig jaar kreeg ukkie voor haar verjaardag een pyjama voor haarzelf én een matching pyjamaatje voor haar favoriete knuffel Apie (lees daarover meer in dit artikel over haar meest geslaagde cadeautjes voor haar derde verjaardag). Hier is ze nog steeds erg blij mee!

Dit jaar kijken we naar waar ze uitgegroeid is en wat misschien aan vervanging toe is. Ook kopen we wat voor als ze voor het eerst naar school gaat.

Daarom krijgt ze dit jaar van ons in de categorie ‘Iets om te dragen’:

7. Iets leerzaams kopen

Kinderspelletjes met dieren

In deze categorie wordt voornamelijk bedoeld: een mooi boek of een leuk kinderspel.

Dit is de categorie waar mama zich enorm in moet houden. We zijn natuurlijk enorme spellengekken, dus ik kan wel 300 spellen verzinnen die mijn dochter vast leuk zou vinden.

Alleen al als ik kijk naar al die genomineerde spellen voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar moet ik me echt inhouden om niet los te gaan voor mijn dochter.

Maar we houden ons netjes in en maken onze dochter dit jaar blij met de volgende spellen en boeken in de categorie ‘Iets leerzaams’:

Meer inspiratie voor leerzame cadeautjes? Bekijk ons uitgebreide overzicht met spellentips en reviews over onze favoriete kinderspellen.

8. Wat doen we met Sinterklaas en schoencadeautjes?

Bovenstaande cadeautjes voor Sinterklaas zijn exclusief de schoencadeautjes voor de kleine uk. Zodra de goedheiligman in het land is, mag ze van ons elke zaterdag en zondag haar schoentje zetten.

Zo krijgt ze van ons… eh… van Sinterklaas de volgende schoencadeautjes:

Zoals je ziet, pakken we sets met meerdere onderdelen vaak apart in. Dan heeft ze er vaak meer plezier van, viel ons op. Bovendien scheelt het ook in de portemonnee.

Leestip: bekijk mijn artikel over duurzaam Sinterklaas te vieren voor meer leuke tips en ideeën.

9. Cadeautjes krijgen van anderen

Vier cadeautjes regel

Ik weet dat sommige ouders zich zo strikt houden aan de vier cadeautjes regel dat ze hier ook opa, oma en andere familieleden op aanspreken. Dat doen wij niet.

Wel zetten wij de cadeautjes die onze dochter zelf uit het speelgoedboek gekozen heeft (en wij als ouders geschikt vinden) op een verlanglijstje voor de familie.

Dit lijstje vullen we aan met praktische cadeautjes die aan vervanging toe zijn, leerzame boeken en interessante kinderspellen.

Meer lezen over cadeautjes?

Of duik in mijn dochters Kinderspellen Top 10

Op de hoogte blijven van gloednieuwe blogs en tips?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

21 gedachten over “Vier Cadeautjes Regel: Zo doen wij dat!”

 1. Wij kregen vroeger maar 1 cadeau voor onze verjaardag, 1 voor kerstmis waardoor we bij de Sint iets meer kregen. Voor ons was dat genoeg! Veel genot van gehad! Wij hadden ook een leuke speelkamer met al ons speelgoed zodat niets bleef liggen!

 2. grappig ik heb net een artikel geschreven over teveel speelgoed en dat dat echt niet goed is voor een kind

 3. Ken ik nog goed van vroeger. Ik kreeg altijd een duurder cadeau en nog 3 ter opvulling. Onder het mom van ‘je kan toch maar met 1 ding tegelijk spelen’.

 4. Ik vind het wel een mooie regel en ik begrijp de logica hierachter ook. Vooral handig als je veel kinderen hebt. Maar kleding als cadeau heb ik nooit begrepen, haha.

 5. Drie a vier cadeautjes is bij ons ook de max. Meer hoeft echt niet. Ik doe niet aan de 4 cadeautjes regel. Ik koop gewoon wat ze graag willen hebben, soms valt het goedkoop uit, soms iets duurder. Ik vond kleding krijgen vroeger altijd vreselijk, dat zou hier een grote teleurstelling zijn als ze een trui of een broek zouden krijgen.

 6. het is een hele goede tip al hebben wij er ons nooit aan gehouden, hier maakten ze een lijstje en dat kregen zeg gewoon. leerzame kadootjes hebben altijd mijn voorkeur gehad

 7. Iedere ouder beslist daar zelf in natuurlijk. Ik vind ook wel dat ze vaak te veel cadeaus krijgen, maar hier vind ik 2 en 3 niet echt cadeaus.
  Ik stel me dan voor hoe ik dat zou vinden mocht mijn man mij ook zo cadeaus geven, vb. 1 een parfum, 2 een strijkijzer, 3. Kousen, 4. Een boek met huishoudelijke tips. 2,3,4 zou ik naar zijn hoofd gooien denk ik. 😀
  Al bij al gaat die cadeaus-fase ook wel snel over, mijn zoon van 7 vraagt al aan iedereen “geld”. Dan gaan we ermee naar de winkel, kan hij zelf iets kopen en de rest brengen we naar de bank waar “de meneer van de bank ze gaat bewaren zodat hij later een auto kan kopen”. 🙂

 8. De vier cadeautjes regel kende ik nog niet. Maar ergens pas ik deze onbewust toch toe. Alleen ‘iets leerzaams’ ontbreekt, maar dat komt meer omdat ik geen kinderen heb.

 9. Wat leuk. Ik kende de regel niet; ik ben opgegroeid met ‘2 cadeautjes de man’. Dus dat was 2 van papa, 2 van mama, 2 van zusje (en haar kleurplaat telde ook mee).

 10. Heel eerlijk kende ik de regel nog niet, maar ik vind ‘m wel hartstikke handig. Goede tip ook van het speelgoedboek van Bol en dat ze daar zelf een soort van ‘moodboard’ van mag maken. Dat ga ik denk ik ook doen. Nuttig en scheelt ook weer nadenkstress op het moment zelf.

 11. Wat een ontzettend goed idee. Ik ben ook van zo min mogelijk cadeautjes maar deze regel is wel erg leuk om aan te houden! Ze heeft zelfs op haar verlanglijstje puntje 1 en 3 al bedacht. 😉

 12. Ik denk dat dit voor veel ouders een hele goede tip is, want hoewel iedereen zijn kind alles gunt, is het niet zo verstandig om je kind alles maar te geven.

 13. Ik heb geen kinderen maar dit vind ik wel een ontzettend goede tip. Iets om te dragen vinden kinderen vaak ook heel tof!

 14. Ik ken deze regen niet, maar hou me hier wel aardig aan, ik ben ook altijd van het ‘iets leerzaams’ geven en vorig jaar kregen ze beide een pyjama, dat vinden ze ook super leuk, dit jaar krijgt mijn oudste een paar handschoenen voor het end fietsen naar school. Hier ook de feestdagen en verjaardagen allemaal bij elkaar.

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!