7x De Beste Bordspellen van 2021

Beste Bordspellen 2021 HEADER

Vandaag neem ik 7 bordspellen uit onze spellenkast met je door die in 2021 in de prijzen zijn gevallen bij Speelgoed van het Jaar. Welke prijzen hebben zij gewonnen? Hoe speel je deze spellen? Enne… vinden wij dit ook de beste bordspellen van 2021?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Beste Bordspellen 2021

Laten we snel een duik in onze spellenkast nemen en het eerste prijswinnende spel van 2021 erbij pakken!

Winnaar 1: MicroMacro: Crime City

Beste Bordspellen van 2021

Hoe speel je MicroMacro: Crime City?

In MicroMacro: Crime City barst het van de misdaden. De politie kan het niet meer aan en schakelt jullie in om hen te helpen.

Je kiest een onderzoek en speurt op de grote stadsplattegrond. Waar is de crime scene? Wat is er gebeurd? En wie is de dader?

Bekijk voor een uitgebreide speluitleg mijn review over MicroMacro: Crime City

Beste Bordspellen van 2021

Wat vinden wij van dit spel?

Het spel is toegankelijk en de verhalen hebben verrassende plotwendingen. Doordat er verschillende moeilijkheidsgraden zijn, blijft het spel uitdagend.

Als je het over detective spellen hebt, dan is dit wel echt een luchtige en toegankelijke manier om als speurneus aan de slag te gaan.

Daarom tipten we MicroMacro: Crime City afgelopen juni al in ons artikel met spannende detective spellen.

Beste Bordspellen van 2021

Voor wie is dit spel een echte winnaar?

Wij vinden MicroMacro: Crime City een aanrader voor spelers die op zoek zijn naar een toegankelijk, visueel spel met humor en een oog voor detail.

 • Adviesprijs: €32,99
 • Koop MicroMacro: Crime City bij Spelspul, Spelhuis of hier bij Bol.com

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Winnaar 2: My City

Beste Bordspellen van 2021

 • Geschikt voor: 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar
 • Soort spel: toegankelijk legacy spel
 • Spellenuitgever: 999 Games
 • Speelgoed van het Jaar 2021 winnaar in de categorie: Beste Speelgoed 10 & 11 jaar

Hoe speel je My City?

My City heeft een legacy variant (een verhaal dat zich ontwikkelt) en een normale variant (dat altijd speelbaar is).

In de verhalende variant bouw je in 24 hoofdstukken je eigen stad door de gebouwen telkens zo te puzzelen dat je zoveel mogelijk punten scoort. Hoe je punten scoort, verandert in de loop van het spel. En na elk hoofdstuk ontvangt elke speler gebouwen, spelonderdelen en stickers die het speelbord en je kansen om het volgende hoofdstuk te winnen, beïnvloeden.

In beide varianten geldt: degene met de meeste punten, is de winnaar.

Beste Bordspellen van 2021

Wat vinden wij van dit spel?

Ik vind dit een heerlijk bordspel voor 2 personen (of meer). Het is het eerste legacy spel dat we hebben gespeeld en wij vinden het verrassend leuk dat hoe je het ene hoofdstuk speelt gevolgen heeft voor je volgende spel. Hierdoor wordt elk spel uniek.

Je speelt My City voor een groot deel puzzelend in je eigen bubbel, maar moet soms ook tactisch spieken bij de andere speler(s) om extra punten te kunnen scoren. Wij speelden gemiddeld 2 hoofdstukken op een avond en hebben er dus zo’n 12 avonden plezier van gehad.

Ondanks dat ik de Legacy variant met 2 punten (!) verschil heb verloren, staat dit spel momenteel op nummer 1 in onze Bordspellen Top 10. Het is een heerlijk, verslavend bordspel.

Beste Bordspellen van 2021

Voor wie is dit spel een echte winnaar?

Voor mensen die van tactische, toegankelijke spellen houden, waarbij je in je eigen bubbel puzzelt en toch de strijd met elkaar aan gaat.

Het is een puzzelspel dat lijkt op Railroad Ink en Tetris, maar zich onderscheidt door het uitdagende en steeds verrassende legacy aspect.

Winnaar 3: Keer op Keer Kids

Beste Bordspellen van 2021

 • Geschikt voor: 2 tot 4 spelers vanaf 5 jaar
 • Soort spel: dobbelspel voor kinderen
 • Spellenuitgever: 999 Games
 • Speelgoed van het Jaar 2021 winnaar in de categorie: Beste Kinderspellen

Hoe speel je Keer op Keer Kids?

In dit dobbelspel voor kinderen voeren jullie de dieren in de dierentuin.

Elke beurt gooit één speler de drie dobbelstenen en kiest hij op basis van de gegooide kleuren welk dier hij gaat voeren. Daarna mogen de andere spelers een kleur kiezen en dieren voeren.

Je doel is om als eerste rijen volledig te vullen, zodat je punten scoort. Wanneer één speler twee keer alle dieren van 1 kleur gevoed heeft, stopt het spel en ga je punten tellen. Degene met de meeste punten wint.

Beste Bordspellen van 2021

Wat vinden wij van dit spel?

We hebben dit spel een paar keer met mijn dochter gespeeld en we vinden het een leuk, tactisch kinderspel om te spelen.

Mijn dochtertje vraagt zelf om dit spel, dus dat is een goed teken. Het heeft inmiddels een prominent plekje in haar spellenkast.

Ik denk zeker dat Keer op Keer Kids een kanshebber is om in haar Kinderspellen Top 10 terecht te komen. De reden dat ik het er nu nog niet in heb gezet, is omdat het spelletje soms net iets te lang voor haar duurt. Ik denk dat dit te wijten is aan dat ze eigenlijk nog net iets te jong is om dit spel te spelen.

Beste Bordspellen van 2021

Voor wie is dit spel een echte winnaar?

Voor gezinnen die op zoek zijn naar een simpel, maar tactisch dobbelspelletje om met kinderen te kunnen spelen.

Als je dobbelspellen als Qwixx en Regenwormen Junior leuk vindt, dan is dit zeker een aanrader.

 • Adviesprijs: €14,99
 • Koop Keer op Keer Kids bij 999Games, Spelhuis of hier bij Bol.com

Lees meer over Keer op Keer Kids in mijn artikel over 7x Leuke Junior Spelletjes

Winnaar 4: Paleo

Beste Bordspellen van 2021

Hoe speel je Paleo?

Paleo is een coöperatief spel, waarbij de spelers in de prehistorie moeten samenwerken om te overleven.

Iedere speler krijgt mensen, vaardigheden en speelkaarten. Hiermee ga je op verkenning, leer je vaardigheden en maak je gereedschap om uiteindelijk je doel te bereiken, voordat er teveel doden zijn gevallen.

Het spel is erg uitgebreid en heeft verschillende avonturen die je meerdere keren kunt spelen.

Beste Bordspellen van 2021

Wat vinden wij van dit spel?

Paleo is niet voor niets twee keer in de prijzen gevallen als kennersspel. Het spel kent vele spelelementen en fases. Dat was in het begin even zoeken voor ons. We hadden echt even een filmpje met speluitleg van Nox Spellenzolder nodig om het spel beter te begrijpen.

Als je het spel eenmaal onder de knie hebt, is het een heerlijk coöperatief spel, waarbij veel tactiek en planwerk bij komt kijken.

Ik houd erg van coöperatieve spellen en vind dit een aanrader. Mijn man vindt het spel iets te uitgebreid en houdt ook van de mogelijkheid om mij tactisch alle kanten van de tafel te laten zien (bedankt schat!). Daardoor is hij minder enthousiast.

Voor wie is dit spel een echte winnaar?

Voor mensen die houden van uitgebreide, uitdagende bordspellen, waarbij je samen moet werken, tactisch na moet denken en moet plannen.

Als je coöperatieve spellen als Pandemic en de Vergeten Stad al op je duimpje kent en meer uitdaging zoekt, dan is Paleo zeker een aanrader.

Update: Paleo heeft in 2021 de Gouden Publieksprijs voor Beste Speelgoed voor 12 tot 17-jarigen gewonnen. Bekijk hier het overzicht met alle Publieksprijzen van Speelgoed van het Jaar.

Winnaar 5: Escape Your House

Beste Bordspellen van 2021

 • Geschikt voor: 3 tot 6 personen vanaf 8 jaar
 • Soort spel: escape room spel voor het gezin
 • Spellenuitgever: Identity Games
 • Speelgoed van het Jaar 2021 winnaar in de categorie: Beste Familiespellen

Hoe speel je Escape Your House?

In dit spel tover je jouw huis (of andere locatie) om tot escape room. Van te voren kies je 10 ruimtes uit, waar je puzzelkaarten, antwoordkaarten en sloten hangt. Bij de uitgang hang je een slot met een timer. Zodra de tijd aan gaat, heb je een kwartier om alle puzzels op te lossen en te ontsnappen.

De puzzelkaarten mogen niet verplaatst worden, dus de informatie moet je al roepend met elkaar delen om de juiste antwoordkaarten te kiezen. Met deze antwoordkaarten kun je nieuwe ruimtes openen.

Wanneer je de sleutel van het slot met de timer hebt gevonden, steek je deze sleutel in het slot en komt de tijd stil te staan. Daarna bepaal je op basis van o.a. de overgebleven tijd en eventuele minpunten (door het kiezen van verkeerde antwoorden) jullie score.

Beste Bordspellen van 2021

Wat vinden wij van dit spel?

Het spel heeft even wat voorbereiding nodig, maar het is grappig om je eigen huis om te toveren tot escape room.

Mijn man en ik hebben dit spel samen gespeeld en hielden 2:22 op de klok over. De puzzels zijn simpel en geen echte uitdaging voor ons (we hebben inmiddels meer dan 20 escape room spellen getest).

Daardoor vinden wij het jammer dat onze dochter nog te jong is om het mee te spelen. Je kind moet namelijk wel snel kunnen tellen, lezen en samenwerken om dit spel te spelen. We denken dat dit een superleuk spel is om als gezin te spelen.

Escape Your House

Voor wie is dit spel een echte winnaar?

Escape Your House is een aanrader voor spelletjesgekke gezinnen die het leuk vinden om op een simpele manier het huis om te toveren tot een escape room, waarbij je actief speelt, nadenkt en samenwerkt.

Als escape room spellen, zoals Escape Room: The Game en Unlock nog iets te pittig zijn, dan is Escape Your House zeker een aanrader!

 • Adviesprijs: €29,99
 • Koop Escape Your House hier bij Bol.com:

Tip: lees meer over Escape Your House in dit uitgebreide artikel over 5 gloednieuwe escape room spellen voor thuis.

Winnaar 6: Oma’s Woeste Waslijn

Beste Bordspellen van 2021

 • Geschikt voor: 2 tot 4 spelers vanaf 4 jaar
 • Soort spel: Grappig kinderspel
 • Spellenuitgever: Megableu
 • Speelgoed van het Jaar 2021 winnaar in de categorie: Beste Kinderspellen

Hoe speel je Oma’s Woeste Waslijn?

Je zet de waslijn klaar, kleedt oma aan en hangt haar op de waslijn. Elke speler krijgt kledingstukken van één kleur. Vervolgens dobbel je om de beurt.

Op basis daarvan hang je kleding op de waslijn, haal je kleding eraf of mag je op de knop drukken, waardoor de waslijn gaat draaien. Kleren vallen van de waslijn en voordat je het weet hangt oma in haar onderbroek aan de waslijn.

Degene die als eerste alle kledingstukken op de waslijn hangt, wint het spel.

Beste Bordspellen van 2021

Wat vinden wij van dit spel?

Het spel is grappig, vrolijk en ontzettend simpel. Na 1 keer spelen, kende mijn dochter het spel al.

Toch is ze niet echt enthousiast. Ze vindt het namelijk helemaal niet leuk dat oma in haar ondergoed staat.

Mijn dochter: “Ik speel liever Keer op Keer Kids of Uno Junior, mam. Dan kan ik veel meer plagen en moet ik echt nadenken”

Leestip: In dit artikel vertelt mijn dochter over haar 5 Favoriete Spellen Voor Kinderen van 4 Jaar

Beste Bordspellen van 2021

Voor wie is dit spel een echte winnaar?

Oma’s Woeste Waslijn is een simpel, vrolijk spel dat kinderen al snel zelfstandig samen kunnen spelen.

Als je kinderen spellen als Louis Liaan, Krokodil met kiespijn en Banana Joe leuk vinden, dan is dit ook zeker een aanrader.

 • Adviesprijs: €29,99
 • Koop Oma’s Woeste Waslijn hier bij Bol.com:

Winnaar 7: Throw Throw Burrito

Beste Bordspellen van 2021

 • Geschikt voor: 2 tot 6 spelers vanaf 7 jaar
 • Soort spel: grappig partyspel / kaartspel
 • Spellenuitgever: Asmodee
 • Speelgoed van het Jaar 2021 winnaar in de 2 categorieën: Beste familiespellen en Beste speelgoed voor 12 tot 17 jaar

Hoe speel je Throw Throw Burrito?

Elke speler krijgt een stapel kaarten en de overige kaarten komen op trekstapels in het midden te liggen. Met 5 kaarten in je handen, geven alle spelers tegelijkertijd één van hun kaarten aan de speler rechts van hen. Je doel is om zo snel mogelijk een setje van 3 dezelfde kaarten te krijgen.

Voor elke set van 3 kaarten kun je punten verdienen. Maar met een set van 3 burrito kaarten start je ook direct één van de Burrito battles. De verliezer van de battle krijgt een minpunt.

Als alle minpunten zijn vergeven, is de ronde afgelopen en worden de punten geteld. Degene met de meeste punten wint de ronde. Er worden twee rondes gespeeld. De winnaar is degene die beide rondes wint. Wanneer er de eerste ronde en de tweede ronde door twee verschillende spelers is gewonnen, wordt de winst besloten door een beslissende finale Burrito battle.

Beste Bordspellen van 2021

Wat vinden wij van dit spel?

Throw Throw Burrito is bedacht door de makers van Exploding Kittens en dat merk je aan de vormgeving en de humor in het spel.

We hebben dit spel al een jaar in huis, maar door de corona pandemie alleen nog maar met z’n tweeën gespeeld. Dan is het spel al hilarisch, omdat je heel snel moet schakelen en – natuurlijk – omdat je met die leuke burrito’s mag battelen.

Het is dus een grappig kaartspel voor 2 personen, maar toch denk ik dat het nóg leuker is als partyspel met vrienden. Dan worden de situaties nog hilarischer. Ik kan niet wachten om het tijdens een spelletjesavond of tijdens de feestdagen op tafel te leggen.

Update: Jep, inmiddels weten we dat dit spel nóg leuker is met meer mensen. We hebben het nu opgenomen in onze Partyspellen Top 10.

Beste Bordspellen van 2021

Voor wie is dit spel een echte winnaar?

Voor mensen die op zoek zijn naar een simpel spel, waarbij je snel moet reageren en heerlijk kunt lachen.

Als je spellen als Exploding Kittens en 30 Seconds leuk vindt, kun je dit spel ook zeker waarderen.

 • Adviesprijs: €24,99
 • Koop Throw Throw Burrito bij Spelspul, Spelhuis of hier bij Bol.com

Oeps! Deze 4 winnende spellen hebben wij niet in onze spellenkast

Voor alle volledigheid: in dit overzicht met beste bordspellen van 2021 volgens Speelgoed van het Jaar missen we nog 4 spellen die niet in onze spellenkast liggen. Namelijk deze 4 spellen:

Beste Bordspellen 2021

We kunnen onze mening niet geven over spellen die we niet gespeeld hebben.

Wil je meer weten over deze 4 winnaars?

Klik dan hieronder op de link van het spel om het jury oordeel en de reviews bij Bol.com te lezen:

 • Everdell (winnaar Speelgoed van het Jaar 2021 – Categorie: Beste Kennersspel en Genomineerd voor Nederlandse Spellenprijs 2021 – categorie Experts)
 • Apple Twist (winnaar Speelgoed van het Jaar 2021 – Categorie: Beste Kinderspel)
 • Mysterium Park (winnaar Speelgoed van het Jaar 2021 – Categorie: Beste Kennersspel en Beste Speelgoed 18+)
 • 20 Seconds Showdown (winnaar Speelgoed van het Jaar 2021 – Categorie 18+)

Welk van deze beste bordspellen van 2021 is jouw favoriet?

Beste Spellen van 2021

Update: De Gouden Publieksprijzen zijn inmiddels uitgereikt. Bekijk hier het overzicht met alle Publieksprijzen van Speelgoed van het Jaar.

Meer lezen over écht goede bordspellen?

Of ga naar het overzicht met al mijn blogs en reviews over spellen

Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Dit artikel over Beste Bordspellen van 2021 bevat een samenwerking met Speelgoed van het Jaar en komt daarnaast voort uit mijn liefde voor spellen. In deze blog staan affiliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

12 gedachten over “7x De Beste Bordspellen van 2021”

 1. Oh ja, My City hebben we hier tijdens de zomervakantie versleten. Een ideaal spel voor een spelletjesgek gezin of om met je spelletjesgekke partner te spelen. Ontzettend verslavend. Daar heb ik op gestemd.

 2. Wat een leuke spellen zitten er weer tussen. Soms vraag ik mij af: hoe komen ze er toch op??
  Leuk dat jullie ze allemaal hebben getest en uitgeprobeerd. Er zitten een aantal spelletjes tussen die ik ook wel in de kast zou willen hebben 🙂

 3. Throw Burrito lijkt mij heel erg leuk! Dat spel heb ik al een paar keer voorbij zien komen. Ik houd van lachen en iets wat ook niet al te ingewikkeld is. Dus niet eerst een half uur een gebruiksaanwijzing lezen maar gewoon lezen en meteen spelen. Wat een fijne overzichten trouwens zoals je die schrijft. Heel makkelijk om zo een keuze te maken tussen spellen en te lezen waarom jullie iets wel of niet leuk vinden. Oma’s waslijn leek mij heel leuk, maar wat een mooie reactie van jullie dochtertje. Dat biedt weer een heel andere point of view.

 4. Niet allemaal bordspellen dus, maar juist dat kaartspel met die Burrito’s lijkt me wel leuk.. vooral omdat het ook geschikt is voor onze jongste van 7 jaar. We speelden laatst Koehandel en dat is echt nog even te lastig.

 5. Als ik het zo lees heb ik wel weer zin in een spelletje. Mijn tieners hebben niet meer zo veel interesse in spelletjes.

 6. Jaaa dat burrito spel lijkt me geweldig. Even mijn frustratie van de week botvieren op mijn tegenstanders! Hahaha! Hilarisch!

 7. Jouw blogs zijn echt niet goed voor mij haha! Ik vind spelletjes echt leuk en ik kende deze bijna allemaal niet, die met die burrito lijkt me wel lachen haha!

 8. Leuk om te lezen. Mijn zoontje van 5 kan ook zo goudeerlijk zijn over zijn spellen. Hij is op dit moment verslaafd aan kaartspellen. Uno Junior en SkipBo Junior. Heerlijk om met hem te spelen. Ik denk dat hij het dobbelspel ook leuk zal vinden.

 9. Leuk om te lezen. Ik kan uit ervaring zeggen dat Everdell een bloedmooi spel is, maar wel een kluif om te spelen. Ik moest er echt even inkomen, maar als je alles eenmaal dorhebt is het genieten geblazen! Ook een aanrader dus!

 10. Oh ja! My City hebben we hier ook avonden achter elkaar gespeeld. Zo verslavend! Paleo lijkt me ook interessant. Die schrijf ik even op voor mijn verlanglijstje voor Secret Santa

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!