Review: Qwixx Deluxe

Review: Qwixx Deluxe

Een tijdje terug hebben we een review gedeeld over 30 Seconds Everyday Life. Hoog tijd voor een nieuwe, leuke spelletjesreview! Dat gezegd hebbende, waar gaat deze review over? Over Qwixx natuurlijk!

Van de kerstman kregen we dit leuke dobbelspelletje: Qwixx Deluxe.

In deze review vertellen we:

 • Wat krijg je voor je geld?
 • Wat vinden wij van het spel?
 • Hoe kun je dit spel winnen?
 • Wat is het verschil tussen Qwixx Deluxe en de gewone variant? Zijn die extra centjes voor een Deluxe versie de moeite waard?

Wat krijg je?

Wanneer je dit spel aanschaft, krijg je een plat, vierkant doosje in handen. Wat zit er in?

– Vier scorebordjes

– Zes dobbelstenen

– Vier whiteboard stiften

– Een korte gebruiksaanwijzing

qwixx

Het spel is geschikt voor 2 tot 4 personen vanaf 8 jaar.

De uitgever van dit spel is White Goblin Games, onder andere bekend van kaartspel The Game en dobbelspel Genius.

Het spel is heel praktisch vormgegeven. Het spel is niet groot, maar alle ruimte is volledig benut. Zo is bijvoorbeeld de deksel van het spel met een filten mat omgetoverd tot een handig speelveld. Het spel ziet er erg verzorgd uit.

Het is een stand alone spel. Dit houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.

Azul Review

Wat houdt het spel in?

Qwixx is wat mij betreft een leuke kruizing tussen Yahtzee en Bingo. Iedere speler heeft een scorebord met rijen getallen in vier kleuren. Je doel is om zoveel mogelijk cijfers aan te kruizen, voordat het spel voorbij is. Degene die daarmee de meeste punten heeft vergaard, is de winnaar. 

Je beurt: Dobbelen, optellen en aankruisen

Tijdens je beurt gooi je met de dobbelstenen. Je hebt twee witte dobbelstenen en vier gekleurde dobbelstenen. Je telt de ogen van de twee witte dobbelstenen bij elkaar op en noemt hardop het totaal. Alle spelers mogen dit getal in een kleur naar keuze aankruizen. Daarna mag jij alleen een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen combineren en de som van deze ogen aankruizen bij de betreffende kleur op je scorebord. Kun of wil je geen enkel getal afstrepen? Dan heb je een mislukte worp en kruis je dit aan op je scorebordje. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

qwixx

Er staan vier rijen op je scorebord met elk een andere kleur en de getallen 2 tot en met 12. Tijdens het spel moet je de getallen altijd van links naar rechts aankruisen. Sla je tijdens jouw beurt één of meerdere getallen over? Dat mag gewoon, maar het houdt wel in dat je deze getallen hierna niet meer kunt aankruisen. En dat is jammer, want hoe meer getallen je in je rij hebt staan, hoe meer punten je er bij je puntentelling voor krijgt. Zo leveren 3 getallen in één rij 6 punten op, maar 9 getallen maar liefst 45 punten.

Het spel is meteen afgelopen zodra een speler vier mislukte worpen heeft aangekruist of wanneer twee rijen afgesloten zijn. Daarna tel je al je punten op. De winnaar is degene met de meeste punten!

Hoe bevalt het spel?

Het is een lekker simpel spel om ‘eventjes’ te spelen en zou ook helemaal niet misstaan in onze blog ‘5x leuke spellen voor op vakantie’. Volgens de uitgever duurt dit spel gemiddeld 15 minuten per ronde en daar sluit ik me wel bij aan. Bovendien is het spel heel makkelijk aan te leren. Dus je hoeft je niet door ellenlange spelregels te ploeteren, maar kunt meteen lekker aan de slag. Wij vinden het een erg leuk spelletje met z’n tweetjes, maar ook in een wat groter gezelschap. Het is grappig om te zien hoe het ritme – en dus ook je tactiek – verandert wanneer je het met meerdere spelers speelt.

Het verschil tussen de ‘normale’ Qwixx en de Deluxe versie

Het originele Qwixx spel heeft een kleiner doosje en is dus daardoor makkelijker mee te nemen op reis. Dit spel bevat een blocnote met 80 scoreblaadjes. Als deze blaadjes op zijn, moet je een nieuw pakketje met scoreblaadjes kopen. Deze kost 5,99 voor 160 scoreblaadjes. 

qwixx

Het voordeel van het Deluxe spel is dat je scoreblaadjes nooit opraken, aangezien je vier whiteboards bij het spel krijgt. Je kunt dus blijven kruisen, uitgummen en dan weer leuk aankruisen. De whiteboards zijn daarnaast ongeveer drie keer groter dan de scoreblaadjes uit het originele spel. Handig als je even je leesbril niet op hebt of niet wil pielen op een klein blaadje. Aan de andere kant beperken de vier whiteboards je ook, want je kunt het spel maar met maximaal vier spelers spelen. 

Ook heeft de deksel van het spel een vilten matje. Die dempt het geluid dat je dobbelstenen bij het gooien maakt. Bij ons thuis wel handig, wanneer ukkie ligt te slapen en wij een spelletje spelen. Maar al met al zijn dat de grootste verschillen. Het is dus eigenlijk je eigen afweging of je dit die negen euro extra waard vindt. Inhoudelijk is het spel precies hetzelfde.

Oordeel:

Tactisch 6/10

Laten we eerlijk zijn: Het is geen Ticket to Ride of Azul, waar je elkaar eens lekker dwars kan zitten. Maar door te spieken op het scorebord van een ander en op tijd rijen af te sluiten, kun je toch een beetje dwarszitten. Ook kun je een beetje tactiek gebruiken bij je keuze om tijdens je beurt één of twee getallen aan te kruizen. Of zelfs te kiezen voor mislukte worp.

Geluk 9/10

Als je veel geluk hebt in het spel, dan maak je simpelweg meer kans om dit spel te winnen. Het blijft dobbelen en (tenzij je jouw dobbelstenen illegaal verzwaard) daar heb je nou eenmaal niet heel veel invloed op.

Toegankelijkheid 9/10

Het is makkelijk aan te leren en het spelletje duurt niet lang. Het spelletje is dan ook voor acht jaar en ouder.

Algehele beoordeling 7/10

Of je nu de normale Qwixx of de Deluxe Qwixx speelt: Wij vinden het een lekker spelletje om de dag mee af te sluiten. Niet te moeilijk, gezellig en het duurt ook niet te lang. Qwixx is wat dat betreft ook een ideaal vakantiespelletje. Wanneer wij drie rondes hebben gespeeld, zijn we overigens vaak wel toe aan een ander spel of aan ons bed. Het spel is erg leuk, maar biedt voor ons niet de afwisseling en uitdaging voor een avondvullend spelletje. Het is – om het zo maar te noemen – geen heerlijk driegangen diner, maar zeker wel een lekker tussendoortje voor de lekkere spelletjestrek. 

Meer over spellen lezen?

Volg op Pinterest Mijn Groepsbord over Spellen met daarin inspirerende reviews en tips over bordspellen, kaartspellen en ander speelgoed. Geschreven voor mijzelf en door andere bloggers.

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

Vind je dit een leuk artikel? Bewaar het voor later of deel het met een vriend!

36 gedachten over “Review: Qwixx Deluxe”

 1. Inderdaad een leuk spel.
  Voordeel van de kleine versie met de losse blaadjes vind ik dat er
  verschillende blokken te koop zijn met een andere volgorde van de te spelen getallen.

 2. Ik heb dit al eens gespeeld bij vrienden (die ook Hachi Koro thuis hebben liggen!) en vond het heel erg leuk! M’n vriend vind Yathzee alleen nog net iets leuker, maar dat is misschien omdat hij daar altijd van me wint, haha!

 3. Ik ken het spel niet, maar het klinkt goed. Wij hebben vooral ‘grote’ spellen in de kast, waar je minstens een uur mee bezig bent. Dit lijkt me leuk om ’s avonds nog even met de kinderen te spelen na het eten, bijvoorbeeld.

 4. hihi, je vergelijking naar ticket to ride. Wat ben ik GEK op dat spel!

  Deze lijkt me inderdaad een leuke voor even tussendoor, of die momenten van “Ik verveel me” even mee op te vangen!

  Bedankt voor duidelijke review!

 5. Wat een leuke review! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe spelletjes om met mijn kinderen te spelen. En dit klinkt precies goed. Op de lijst voor de vakantie dus!
  We hebben ook alledrie de varianten van Machi Koro, echt superleuk.

 6. Spelletjes.. Hmmm, erg leuk! Vooral gezelschapspelletjes. Ik doe het eigenlijk veels te weinig. Door de kids op het BSO maak ik steeds meer kennis met diverse spelletjes waardoor ik niet echt één specifieke keuze in spelvorm heb x

 7. Ik was vroeger als kind echt van de Yahtsee dus ik denk dat ik dit ook wel erg leuk had gevonden. Tegenwoordig speel ik alleen nog wordfeud en gun ik me eigenlijk geen tijd meer voor dit soort dingen.

Plaats een reactie