partyspel

5x De allerleukste partyspellen

Wij zijn – zoals je weet – nogal spelletjesgekken. Dus ook tijdens de feestdagen spelen wij graag een partyspel met onze vrienden en/of familie. Doe jij dat ook graag? Let dan goed op: Vandaag vertellen we je welke spellen uit onze spellencollectie wij het leukst vinden in een groter gezelschap!

Onze spellentips op een rij

Op onze blog delen we naast onze uitgebreide reviews over spellen met veel plezier onze spellentips met je.

Ben je ook op zoek naar een écht leuk spel? Kijk dan ook eens naar:

partyspel

Waar moet een spel voor een groot gezelschap volgens ons aan voldoen?

Een partyspel moet wat ons betreft voldoen aan de volgende criteria:

 • De regels moeten snel en makkelijk uit te leggen zijn.
 • Het spel moet sfeerverhogend zijn en zichzelf niet al te serieus nemen. Het doel is even lachen met elkaar.
 • Je moet het spel ook nog kunnen volgen met een wijntje of een biertje (extra) op.

Partyspel 1: 30 Seconds Everyday Life

partyspel

Dit spel leg je in een handomdraai uit: Je moet binnen 30 seconden 5 woorden uitleggen die op je kaartje staan.

Het is een makkelijk spel met een stukje tijdsdruk, waardoor je er soms (zowel bij het omschrijven als bij het raden) de raarste dingen uitgooit. En dat is simpelweg erg grappig!

Je hebt meerdere varianten van het 30 Seconds bordspel. Persoonlijk vinden wij 30 Seconds Every Day Life nog net iets toegankelijker dan het originele 30 Seconds spel, omdat je dingen uit het dagelijks leven moet omschrijven. Net iets makkelijker voor bijvoorbeeld je oma, die misschien niet helemaal op de hoogte is van alle namen van de laatste zangers en acteurs.

partyspel

30 Seconds Everyday Life samengevat:

 • Partyspel voor 3 tot 28 personen vanaf 12 jaar.
 • Winnaar Speelgoed van het Jaar 2017
 • Makkelijk spelletje met tijdsdruk
 • Nog meer geschikt voor een bredere leeftijdscategorie dan de originele 30 Seconds.

Lees meer over dit spel in onze uitgebreide review over 30 Seconds Everyday Life of meer reviews op de pagina van Bol.com

Partyspel 2: What do you Meme

partyspel

Aan dit spel hebben we een tijdje terug aandacht besteed, omdat het dit jaar genomineerd was voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 18+

Wij vinden dit een erg grappig spel. Ook hier zijn de regels simpel: Je hebt een foto en de andere spelers leggen hier een grappige meme bij. Degene met de meest grappige meme wint de ronde. Wie de meeste rondes wint, is de winnaar van dit spel.

Denk je nu: Meme? Huh? Wat bedoelt ze nou? Lees dan even mijn uitgebreide review over What do you meme van een paar weken terug. Dan praat ik je helemaal bij!

partyspel

What do you meme? samengevat:

 • Partyspel voor 3 tot 20 personen vanaf 18 jaar (volgens ons ook geschikt voor pubers).
 • Genomineerd als speelgoed van het jaar in 2019
 • Bijdehante teksten plaatsen bij grappige foto’s
 • Supersimpel spel dat nóg leuker wordt met een drankje erbij

Lees meer over dit spel in onze uitgebreide review over What do you Meme of meer reviews op de pagina van Bol.com

Partyspel 3: Who’s the Dude

partyspel

Who’s the Dude is een ontzettend foute variant op hints. In dit gekke partyspel is het je doel om zo snel als je kunt zoveel mogelijk situaties uit te beelden. Denk bijvoorbeeld aan een scene uit een film of een bepaalde sport.

Maar dit uitbeelden doe je niet alleen: Nee, je doet dit samen The Dude.

The Dude is een levensgrote opblaaspop met foute bril, witte sokken en een zweetbandje. En wees niet terughoudend in je samenwerking met de Dude. Hij wordt geleverd met een plaksetje. De makers van dit spel hebben ook aan alles gedacht!

partyspel

Who’s the dude? samengevat:

 • Partyspel voor 3 tot 8 personen vanaf 16 jaar
 • Genomineerd als speelgoed van het jaar in 2017
 • Hints met een levensgrote dude
 • Erg fout spel. Maar ook erg grappig

Lees meer informatie en reviews over dit spel op de pagina van Bol.com

Partyspel 4: Dixit Odyssey

partyspel

Ook de regels van Dixit Odyssey zijn niet moeilijk: De actieve speler trekt één van de kaarten. Vervolgens omschrijft hij deze kaart met één woord of geluid. Alle andere spelers zoeken vervolgens naar een kaart in hun handen die ook bij deze omschrijving zou kunnen passen. Ze leggen deze kaarten gesloten neer. Alle kaarten worden gehusseld. Vervolgens moeten alle spelers gaan raden welke kaart de actieve speler bedoelde.

Raden alle spelers zijn kaart? Dan was zijn hint te duidelijk en scoort de verteller geen punten. Heeft geen enkele speler zijn kaart geraden? Dan was zijn hint niet duidelijk genoeg en scoort de verteller ook geen punten. De actieve speler kan alleen punten scoren wanneer een deel van de spelers zijn kaart hebben geraden.

Bordspellen Top 10

Daar zit dus de moeilijkheid in dit spel. Het vereist tactiek en creatief denken van zowel de verteller als de kaartleggers, maar is toch geen moeilijk spel om aan te leren.

Dit is één van mijn favoriete spellen om met meerdere spelers te spelen. Het is creatief én tactisch. Maar bij dit spel moet je je glaasjes wijn wel beperken. Het vereist net iets meer tactiek en concentratie dan de andere 4 spellen. Maar omdat ik dit zo’n heerlijk spel vind, mag het echt niet ontbreken in dit lijstje.

partyspel

Dixit Odyssey samengevat:

 • Partyspel voor 3 tot 12 personen vanaf 8 jaar
 • Hele mooie vormgeving met dromerige afbeeldingen op de kaartjes
 • Niet geschikt met al te veel wijntjes op
 • Tactisch spel voor creatieve denkers

Lees meer informatie en reviews over dit spel op de pagina van Bol.com

Partyspel 5: Party & Co

partyspel

Dit bordspel staat volgens mij bij iedereen in de kast! Ik speelde Party & Co al met mijn familie toen ik jong was.

Voor degenen die het spel nog niet kennen: Samen met je teamgenoten probeer je in 5 categorieën een plaat (voor op je grammofoonpion, weet je nog?) te winnen. Ik heb goede herinneringen aan de tekenopdrachten, gebaren en natuurlijk het verboden woord.

Ik vond liplezen altijd de minst leuke categorie (echt niet te doen), maar ik heb begrepen dat deze categorie in de meest recente versie van Party & Co vervangen is door de categorie ‘merk’. Dan moeten bijvoorbeeld alle teamleden tegelijkertijd een merk sneakers noemen. Noemen jullie hetzelfde merk? Dan hebben jullie deze opdracht gewonnen. Klinkt leuk!

partyspel

Party & Co samengevat:

 • Partyspel voor 3 tot 14 personen vanaf 14 jaar
 • Tekenen, gebaren, verboden woord en nog meer
 • Met teams tegen elkaar strijden
 • Ook beschikbaar in de nieuwe varianten Party & Co Family voor het hele gezin en Party & Co His and Hers, waarin de jongens tegen de meisjes spelen.

Lees meer informatie en reviews over dit spel op de pagina van Bol.com

Meer over spelletjes lezen? Klik hier voor ons volledige overzicht met spellenreviews en tips!

Nog een paar extra spellentips van mijn lezers

Op mijn Instagram stories heb ik een tijdje terug de oproep gedaan om leuke tips voor partyspellen met me te delen. Daaruit kwamen de volgende spellen naar voren. Misschien helpt het je verder in je zoektocht naar het ultieme partyspel:

Wel partyspel lijkt jou het leukst?

Nog meer spellen ontdekken? Kijk eens naar onze Bordspellen Top 10 voor onze favorieten op dit moment!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

partyspel

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
 • 85
 • 28
 •  
 •  
 •  
  113
  Shares

24 gedachten over “5x De allerleukste partyspellen”

 1. Te leuk! Wij spelen ook veel gezelschapspellen maar van deze top 5 ken ik er geen een. Leuk! Want dit betekend dat er nog zoveel leuke spellen zijn. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
 2. Wij zijn op zich niet zo van de spelletjes, maar in de winter willen we nog weleens party & co spelen met een stel vrienden, maar ik zie ons nog niet zoveel weer een spel kopen.

  Beantwoorden
 3. Wat een mooie selectie spellen. Ik ken alleen de laatste. Wij spelen zelden spellen en rond de feestdagen zijn we altijd daar waar het warm en zonnig is, dus precies in die tijd van het jaar zijn we er niet om spellen met familie en vrienden te spelen.

  Beantwoorden
 4. Oeh je hebt echt een geweldige site! Ik ga me zeker weten inschrijven voor je maandelijkse nieuwsbrief! Daarnaast heb ik je ook gevolgd op Instagram! Ik ben dol op spelletjes, Dixit, 30 Seconds en What Do You Meme vind ik geweldige spellen!

  Beantwoorden

Plaats een reactie