Op zoek naar een uitdagend kaartspel voor 2 personen? Dan komt Claim al snel bij je zoekresultaten naar boven. Wij hebben het basisspel nu een paar maanden in huis Γ©n kregen van White Goblin Games de 3 nieuwste uitbreidingen toegestuurd. In deze uitgebreide review over Claim en de uitbreidingen Sun, Sea en Sky ontdek je hoe je Claim speelt, wat de nieuwe Claim uitbreidingen inhouden en natuurlijk: wat vinden wij ervan?
In deze review over Claim vertel ik je:
- Claim kort samengevat
- Wat krijg je?
- Hoe speel je het spel?
- De 3 nieuwste uitbreidingen van Claim
- Claim Reinforcements: Sky
- Claim Reinforcements: Sea
- Claim Reinforcements: Sun
- Wat vinden wij van Claim en de 3 nieuwe uitbreidingen?
- Waar kun je het spel kopen? Ontdek aanbiedingen & bespaar geld!
Bewaar deze review over kaartspel Claim op Pinterest
1. Claim kort samengevat
- Claim is een kaartspel voor 2 personen vanaf 10 jaar.
- De gemiddelde speeltijd is 25 minuten. Als je het spel nog niet kent, heb je circa 15 minuten extra nodig voor het doorlezen van de spelregels.
- Claim is een stand alone spel. Dit houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.
- Van Claim zijn inmiddels veel uitbreidingssets te koop, waarmee je het basisspel (Claim of Claim 2) kunt aanpassen.Β Reinforcements Sky, Sun en Sea zijn de nieuwste uitbreidingssets. Deze neem ik verderop met je door in deze review.
- De uitgever is White Goblin Games.
2. Wat krijg je?
Wanneer je het spel Claim koopt, krijg je een klein doosje.
Hierin zit:
- 52 kaarten
- 2 overzichtskaarten
- Spelregels (in Nederlands en Engels)
3. Hoe speel je het spel?
Spelregels Claim
De koning is dood! Wie wordt de nieuwe troonopvolger? Jij of je tegenstander?
Win met de juiste tactiek het hart van de meeste facties in het land en wordt de nieuwe koning.
Huh? Wat zijn facties in Claim?
Facties zijn de soorten volken in je land.
In het basisspel van Claim zitten 5 volken (oftewel: facties), namelijk Goblins, Ridders, Ondoden, Dwergen en Dubbelgangers.
Elke factie heeft zwakkere en sterkere leden.Β Dit kun je zien aan het cijfer op de kaart en natuurlijk aan het mooi vormgegeven plaatje van het karakter.
Ook heeft elke factie speciale krachten waar je rekening mee moet houden tijdens het spel (hier ga ik verderop in deze review verder op in).
Tijd om de facties voor je te winnen en het spel te beginnen. Dat doe je in de volgende 2 fases:
Fase 1: Rekruteer je volgelingen
Elke speler krijgt 13 handkaarten. De overige 26 kaarten liggen op een gedekte stapel in het midden.
Er wordt een volgeling (bovenste kaart van de gedekte stapel) in het midden van de tafel gelegd. Vervolgens strijden jullie om deze volgeling.
Hoe? De leider legt een kaart neer en de andere speler moet deze kaart beantwoorden. In eerste instantie met dezelfde factie, tenzij hij dit niet kan of er speciale krachten zijn (hierover later meer). Dan mag hij met een kaart uit een andere factie strijden.
De winnaar van de slag krijgt deze volgeling voor fase 2 van het spel. De verliezer krijgt de bovenste volgeling van de gedekte stapel.
De twee kaarten waarmee de slag is gespeeld, worden afgelegd. Deze worden de rest van het spel niet meer gebruikt.
Ga zo door, totdat alle 26 volgelingen uit de gedekte stapel zijn verdeeld.
Fase 2: Verzamel je aanhangers
Neem nu je 13 verzamelde volgelingen uit fase 1 in je handen.
Ook nu gaan jullie met slagen proberen te winnen van elkaar. De Leider legt de kaart op en de ander beantwoord met een kaart.
De winnaar van de slag wint beide kaarten: deze kaarten leg je op je score stapel en tel je straks bij elkaar op tijdens de puntentelling.
Wanneer is het spel afgelopen?
Als fase 1 en 2 gespeeld zijn, is het tijd om de aanhangers in je score stapel te tellen.
Wanneer heb je gewonnen?
Duik in je score stapel! Van elke factie tel je het aantal aanhangers die je heb vergaard.
Heb je 3 of meer facties voor je gewonnen? Dan mag je jezelf kronen tot de nieuwe koning van het koninkrijk!
Zo simpel? Nee! Het draait om de speciale krachten van de facties
Is dat alles? Nee. De kracht van dit spel zit in slim omgaan met speciale krachten.
In het basisspel hebben de facties de volgende speciale krachten:
- Goblins: Geen speciale kracht
- Ridders: Als de ridderkaart als antwoord op een Goblin kaart wordt gespeeld, wint de ridder altijd. (in beide fases)
- Ondoden: De ondoden worden niet afgelegd in fase 1 (Ze gaan niet dood, hè). De winnaar van de slag krijgt de gespeelde ondodenkaarten voor zijn score stapel, zodat ze meetellen met de puntentelling aan het eind van het spel.
- Dwergen: In fase 2 zijn de gespeelde Dwergenkaarten altijd voor de score stapel van de verliezer.
- Dubbelganger: Deze kaart mag je altijd spelen in plaats van de gevraagde factie, zelfs als je die factie kunt volgen. Degene met het hoogste cijfer op de kaart wint de slag. (in beide fases)
Deze krachten maakt het kaartspel juist uitdagend, want je moet ineens veel meer nadenken over de tactische gevolgen van je acties.
De spelregels van Claim in een filmpje
Heb je na mijn uitleg nog vragen?
Bekijk onderstaand filmpje van Noxβ Spellenzolder over dit kaartspel (kijktijd: 12 minuten)
4. De 3 nieuwste uitbreidingen van Claim
Sinds de komst van Claim zijn er al een tal van uitbreidingen bijgekomen.
In deze uitbreidingen zitten facties die je individueel kunt vervangen met facties uit het basisspel.Β Hiermee kun je dus eigenlijk je eigen unieke kaartspel in elkaar zetten, waar jullie blij van worden.
De nieuwste 3 uitbreidingen van Claim neem ik hieronder met je door.
Uitbreiding Claim Reinforcements: Sky
Welke facties zitten er in Sky?
- Engelen: Heb je in je score stapel geen andere kaarten met hetzelfde cijfer als jouw engel? Dan mag je deze Engel dubbel tellen bij de puntentelling.
- Adelaars: Adelaars mogen niet 2 keer achter elkaar een slag beginnen (tenzij je niet anders kan)
- PterosauriΓ«rs: Elke PterosauriΓ«r boven de 7 sterft uit en telt niet mee voor de puntentelling.
- Bliksem Elementen: In Fase 2 mag je deze kaarten uit je score stapel halen en inzetten als verhoging van je gespeelde kaart.
- Vulturekin: Heb je bij de puntentelling de meeste Vulturekin kaarten? Schudt dan de aflegstapel van fase 1 en haal hier gedekt 2 extra kaarten uit voor je score stapel.
Dit vinden wij de leukste factie om toe te voegen
De Vultureskin kaarten vinden erg leuk om te spelen als factie, omdat het op het laatste moment de puntentelling nog om kan gooien.Β Zeker in combinatie met de Engelenkaarten met hun dubbele waarde.
Dan kun je ineens toch als koning gekroond worden door die laatste extra 2 kaarten. Of juist de winst alsnog verliezen. Een grappige toevoeging voor een verrassend eindeffect.
Uitbreiding Claim Reinforcements: Sea
Welke facties zitten er in Sea?
- Piraten & Koninklijke Marine: Piraten en Koninklijke Marine moeten samen worden gespeeld. Piratenkaarten die bij de puntentelling dezelfde waarden hebben als de Koninklijke Marine kaarten in je score stapel tellen niet meer als Piraat. Zij tellen mee voor de puntentelling van de Koninklijke Marine.
- Zeemonsters: Als er een zeemonster wordt gespeeld, moeten de spelers gedekt 1 kaart uit hun hand ruilen (alleen in fase 1).
- Octopussen:Β Elke kaart van een andere factie met een waarde van 8 of hoger wint automatisch van een Octopus.
- Vismensen met Drietanden: Heb je een vismens gespeeld en verloren? Pak dan een drietand kaart. De waarde van alle vismenskaarten wordt met 1 verhoogd voor elke drietandkaart die je bezit.
Dit vinden wij de leukste factie om toe te voegen
Wij vinden meerdere facties uit deze uitbreiding leuk om te spelen. De Piraten en Koninklijke Marine combinatie is tactisch en tegelijkertijd zijn de regels niet moeilijk te onthouden.
De Zeemonsters en Vismensen met Drietanden brengen ook een verrassende wending aan het spel. Hier spelen we ook erg graag mee.
Uitbreiding Claim Reinforcements: Sun
Welke facties zitten er in Sun?
- Zon Monniken en Ster Monniken: Deze 2 facties moeten samen worden gespeeld. Als een Zon monnik gespeeld wordt, moet deze beantwoord worden met een Ster Monnik (en vice versa). De hoogste kaart wint. Als een monnik beantwoord wordt met dezelfde soort monnik, verliest hij automatisch de slag.
- Profeten:Β Op een deel van deze profeten kaarten staan runen getekend. Zijn er in totaal meer dan 3 runen in de scorestapels? Dan wint degene met de meeste runen deze factie voor zich. Zijn er slechts 3 of minder runen in de scorestapels? Dan winst degene met de minste runen deze factie.
- Zandwormen: Als een slag wordt gestart met een zandworm, dan moet deze slag gedekt gespeeld worden. Pas aan het einde van deze fase worden deze kaarten onthuld. (Geld voor beide fases)
- Schorpioenen met Stekels: Als je in Fase 2 een schorpioen aan je score stapel toevoegt, moet je een stekel pakken. Deze geven je verplichte bonus- of strafpunten, die je in de volgende slag moet gebruiken.
Dit vinden wij de leukste factie om toe te voegen
Bij deze set zijn we het niet helemaal met elkaar eens.
Mijn man vindt de Profeten leuk. Dat komt, omdat hij meer overzicht houdt over de kaarten die in het spel zijn. Dat ben ik met mijn chaotische koppie al snel kwijt.
Ik vind zelf de Zandwormen leuker, vanwege de verrassende uitkomst aan het eind van een fase. Ik houd wel van een verrassingselement, terwijl mijn man liever overzicht bewaard in het spel.
5. Wat vinden wij van Claim en de 3 nieuwe uitbreidingen?
Laten we allereerst bij het basisspel Claim beginnen. Dit spel hebben we nu zo’n twee maanden in huis.
Wij vinden het een lekker tactisch kaartspel voor twee personen. Het is wat ons betreft geen filler game (makkelijk, snel spel), omdat het even tijd kost om de de speciale krachten en de gevolgen voor het spel onder de knie te krijgen.
De vormgeving van het spel vind ik bijzonder mooi. En ook een leuk detail is dat de meest machtige Goblin een White Goblin is. Een vrolijke knipoog naar de uitgever.
Wat vinden we van de 3 nieuwe uitbreidingen?
Na een paar weken Claim in huis te hebben, vielen de 3 gloednieuwe uitbreidingen al op onze mat.
In eerste instantie hadden wij een kleine verwarring over wat te doen met deze uitbreidingen.
Want eigenlijk zijn de facties in de reinforcements Sea, Sky en Sun geen uitbreidingen op het spel, maar mogelijke vervangingen voor de basisfacties in het spel. Dit had voor ons nog duidelijker in de spelregels vermeld mogen worden. Als je dat eenmaal duidelijk hebt, kan het plezier beginnen.
Met meerdere uitbreidingen zijn de mogelijkheden talrijk. Je kunt naar eigen inzicht een koninkrijk met 5 volken (facties dus) starten en hiermee spelen. Daardoor kun je het spel helemaal aanpassen aan het tactische niveau van de spelers.
Het is enigszins onoverzichtelijk als je met meerdere uitbreidingen tegelijkertijd speelt,Β omdat je dan verschillende overzichtskaarten bij je hebt liggen.Β Ook wordt het opruimen van je spel dan iets verwarrend.
Ik snap wel dat ze deze Claim Big Storage Box op de markt hebben gebracht. Daarin kun je al je uitbreidingen handig bij elkaar bewaren.
Favoriete nieuwe uitbreiding
Onze favoriet wat betreft de uitbreidingen is zeker Sea, omdat het maar liefst 4 facties heeft waar we graag mee spelen.
Deze nieuwe, tactische krachten vinden wij toegankelijkΒ en makkelijker te onthouden dan sommige krachten uit andere uitbreidingen.
Claim tip voor beginners
Speel je Claim voor het eerst? Begin dan alleen met het basisspel. Hierdoor kun je eerst het spelverloop en de speciale krachten goed in je hoofd krijgen.
Wanneer dat lekker loopt, kun je elke keer weer uitbreiden met een nieuwe reinforcement waar je nieuwsgierig naar bent.
Wij merkten dat we doordat we in een korte periode met 3 nieuwe uitbreidingen speelden de kluts af en toe kwijt raakten door al die nieuwe krachten die we ineens moesten onthouden.
Dit kan demotiverend werken en dat is zonde van dit mooie en zeer verslavende spel.
Tip: extra tactisch element inbrengen als je met uitbreidingen speelt
Heb je één of meerdere uitbreidingen? Dan raden wij je aan om het volgende extra tactische element toe te voegen aan het begin van je spel.
Leg aan de start van het spel de 5 facties van het basisspel op tafel. Geef daarna beide spelers de kans om 2 facties naar eigen inzicht te bepalen (je kunt de basisfactie vastzetten of deze vervangen voor een factie uit één van de uitbreidingen). De vijfde factie van het basisspel blijft altijd in het spel.
Hierdoor speel je telkens weer een heel ander potje Claim, terwijl het spelverloop (met de 2 fases en daarna de puntentelling) gelijk blijft.
Voor wie is Claim een aanrader?
Claim is een uitdagend kaartspel voor 2 personen. Het basisspel is een combinatie van een flinke lading tactiek met een vleugje geluk.
Wij vinden Claim een aanrader voor spelers de elkaar het liefst tactisch alle hoeken van de spelletjestafel laten zien.
Het is een uitdagend kaartspel dat – vooral met de uitbreidingen – constant blijft verrassen.
Ons oordeel samengevat:
- Vormgeving: 9/10
- Feitenkennis: 1/10
- Tactisch: 10/10
- Geluk: 4/10
- Samenwerken: 1/10
- Dwarsbomen: 8/10
- Toegankelijkheid: 7/10
Algehele beoordeling 7,5/10
6. Waar kun je Claim kopen? Ontdek aanbiedingen & bespaar geld!
De adviesprijs van het Claim basisspel is 12,95
Koop Claim hier bij Bol.com:
Of klik direct op onderstaande links om de actuele prijzen en aanbiedingen van Claim te bekijken bij:
Claim uitbreiding Sun, Sea en Sky
De adviesprijzen van de uitbreidingssets zijn 12,95 per stuk:
Klik direct op onderstaande links om de actuele prijzen en aanbiedingen van de uitbreidingen van Claim te bekijken bij:
Meer over Kaartspellen lezen?
- Lees mijnΒ Review over Kaartspel Triggs
- OntdekΒ 7x De leukste kaartspellen voor 2 personen
- Bekijk onze favorieten in onze Kaartspellen Top 10
Of snuffel door al onze tips en reviews over bordspellen
Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews en spellentips?
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse spellen nieuwsbriefΒ en volg me op social media:
Deze review over Claim en de uitbreidingen Sun, Sky en Sea bevat een samenwerking met White Goblin Games en daarnaast komt voort uit onze liefde voor spellen. In deze blog staan affiliate links.
3 gedachten over “Review: Kaartspel Claim en Reinforcements Sun, Sea en Sky”
Wij mochten het ook testen voor een review. Sea is ook onze favoriet. Claim is gewoon een lekker, uitdagende filler!
Klinkt leuk! Ik heb ‘m op mijn verlanglijstje gezet. Ik ben benieuwd!
Claim ligt hier regelmatig op tafel. Wat leuk om de nieuwe uitbreidingen al te ontdekken via je blog! Hopelijk zijn ze snel te koop!
Reacties zijn gesloten.