De afgelopen maanden had onze dochter veel moeite met slapen. Ze bleek last te hebben van nachtelijke angsten. Inmiddels slaapt ze (meestal) weer lekker door. Vandaag vertel ik welke veranderingen wij hebben doorgevoerd en geef ik je 5 tips om je kind lekker door te laten slapen.Β
In dit artikel lees je:
- Mijn dochter heeft moeite met slapen
- Wat zijn nachtelijke angsten?
- Tip 1: Routine voor het slapen gaan
- Tip 2: Rustgevende oliΓ«n
- Tip 3: Verzwaringsdeken
- Tip 4: Emoties de ruimte geven
- Tip 5: Zoutsteenlamp als nachtlampje
1. Mijn dochter heeft moeite met slapen
Lange tijd hebben we erg mazzel gehad met de slaapritmes van mijn dochter. Nadat de darmkrampjes voorbij waren, sliep ze als baby al snel door.
Een paar maanden terug was het ineens elke avond hommeles. Ze had moeite om in slaap te komen en werd regelmatig huilend wakker. Helemaal in paniek was ze dan. Ze leek zichzelf niet.
Dat was heel naar om te zien, maar ook vermoeiend om mee te maken als ouders natuurlijk. Je wilt je dochter helpen en tegelijkertijd ook graag doorslapen.
Na wat zoeken, kwamen we erachter dat onze dochter last had van ‘nachtelijke angsten’.
2. Wat zijn nachtelijke angsten?
Ongeveer 3% van de jonge kinderen van 1,5 jaar tot 6 jaar heeft wel eens last van nachtelijke angsten.
Bij nachtelijke angsten wordt je kind ineens wakker. Het gaat huilen, schreeuwen en/of is ineens erg angstig.
Je kind lijkt wakker, maar is het eigenlijk niet. Oppakken en troosten zorgt voor een nog heftigere reactie.
Dit duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. Daarna valt je kind weer in slaap. Meestal weet je kind er de volgende dag niets meer van.
Wat is de oorzaak van nachtelijke angst?
Wat bekend is over nachtangsten, is dat
- ze optreden in de periode tussen de lichte slaap en de diepe slaap
- ze vooral voorkomen tijdens de eerste helft van de nacht
Er zijn verschillende theorieΓ«n over de oorzaak:
- Stress, angst en nare ervaringen worden als mogelijke oorzaken genoemd. Net als te weinig rust overdag.
- Nachtangsten blijken relatief meer voor te komen bij kinderen die moeite hebben om prikkels te verwerken, zoals hoog sensitieve kinderen.
- Daarnaast zijn er artsen die werken aan de theorie dat nachtangst veroorzaakt wordt door rijpingsproblemen van de hersenen.
Geen van bovenstaande theorieΓ«n zijn wetenschappelijk bevestigd, maar het gaf me wel handvaten om onze dochter een handje te helpen.
Wat kun je aan nachtelijke angsten doen?
Er is helaas geen ‘magische methode’ die werkt voor alle kinderen. Het is dus vooral zoeken naar wat voor jouw kind werkt.
Wat hebben wij gedaan?
- Als eerste hebben we onze reactie veranderd, wanneer ze in paniek wakker wordt. We pakken haar niet meer vast om te troosten, maar blijven rustig bij haar in de kamer zitten. Dat voelt (nog steeds) tegennatuurlijk, maar we merken dat ze hierdoor weer sneller rustig wordt.
- We hebben gekeken hoe we onze dochter kunnen helpen met het verwerken van de prikkels van overdag.
- We hebben veranderingen gemaakt om onze dochter makkelijker te laten slapen.
Inmiddels heeft onze dochter deze nachtelijke angsten nog maar sporadisch. Meestal na een dag vol prikkels.
Voor ons hebben onderstaande veranderingen het meeste verschil gemaakt. Daarom deel ik ze graag: wie weet helpt het andere kinderen ook om beter te slapen en/of om beter om te gaan met prikkels.
Tip 1: Vaste routine voor het slapen gaan
Voor het slapen gaan hielden we altijd al een vaste routine aan, maar hebben we het nog meer uitgebreid. In ons geval:
- In het smoeltjesschrift schrijven (zie tip 4), Klokhuis kijken en dan naar boven.
- Daar kleedt ze zich om, poetst ze tanden met mama, geven we de knuffels een lekker geurtje (zie tip 2) en leest papa een verhaaltje voor.
- Na het verhaaltje stopt mijn man haar in en mag ze (als ze nog niet moe is) zelf nog even lezen en spelen op haar kamer.
- Wanneer we horen dat onze dochter slaapt, gaat mijn man nog even naar boven om haar dekentje (zie tip 3) over haar heen te leggen.
- Om 22:00 gaan we standaard even kijken bij onze slapen dochter en stoppen we haar eventueel extra in.
Door structureel hetzelfde patroon te doorlopen, bereiden we het interne systeem van mijn dochter als het ware voor op de nacht.
Tip 2:Β Rustgevende oliΓ«n
Nadat ik bij Maud van PurebyMe om advies gevraagd had over de slaapproblemen van mijn dochter, raadde ze me deze ‘Slaap Schaapje’ olie uit de Kids collectie van De Groene Linde aan.
In deze roller zitten etherische oliΓ«n (zoals lavendel en mandarijn) die bekend staan om hun rustgevende werking. Mijn dochter – die gek is op lavendel – was dus meteen enthousiast.
Elke avond mag onze dochter twee knuffels verwennen met dit geurtje. Soms smeren we het ook op haar eigen polsjes. Ik merk dat onze dochter dit erg fijn vindt, er rustiger van wordt enne… daarnaast ruikt het ontzettend lekker in haar kamer. Win-win-win dus! π
Tip 3: Verzwaringsdeken
Online had ik de tip gelezen om een verzwaringsdeken te gebruiken voor kinderen die meer moeite hebben om prikkels te verwerken. De deken zou zorgen voor een snellere overgang van de lichte slaap naar de diepe slaap.
Aangezien de nachtangsten vooral in de fase van lichte naar diepe slaap plaats vinden, vonden we het de moeite waard om uit te proberen.
We gebruiken deze verzwaringsdeken nu ongeveer twee maanden en hebben zeker het idee dat ze hierdoor sneller inslaapt en dieper slaapt. Onze dochter is helemaal gek op haar ‘fluffy’ deken. Ze neemt haar deken nu zelfs mee als ze gaat logeren.
Tip 4: Emoties de ruimte geven
Aangezien stress, angst en andere emotionele ervaringen een oorzaak kunnen zijn voor nachtangsten, ben ik op zoek gegaan naar een makkelijke manier om emoties bespreekbaar te maken met mijn dochter.
Sinds deze maand vullen we voor het slapen gaan samen dit Kleuter Smoeltjesschrift in. Ze omcirkelt antwoorden op een paar vragen en plakt de sticker van de dag. Daarnaast staat er elke dag een klein opdrachtje. Bijvoorbeeld een kleurplaat, tekenopdrachtje of puzzel.
Tijdens het invullen laat ze makkelijker los hoe ze zich voelt, wat er is gebeurd op school en wat haar eventueel dwars zit. Ik heb het idee dat ze hierdoor relaxter in haar velletje zit. Enne… eerlijk gezegd vind ik het zelf een heerlijk dagelijks momentje samen met mijn dochter. π
Tip 5: Zoutsteenlamp als nachtlampje
Omdat mijn dochter veel last van allergieΓ«n heeft, hebben we vorig jaar wekenlang de Zoutkamer in Ede bezocht. Hierdoor werden de allergieklachten van mijn dochter aanzienlijk minder Γ©n het hielp enorm voor mijn eigen overspannen hoofd. Daarom zijn we erg blij met deze mooie zoutsteenlamp die we kregen van Purebyme.
Zoutsteenlampen staan o.a. bekend om hun helpende werking bij een goede nachtrust, ontspanning en het zuiveren van allergenen. Ideaal voor de slaapkamer van onze dochter dus.
De lamp geeft een heel subtiel licht, waardoor we het als nachtlampje gebruiken. We hebben deze lamp nu ongeveer een maand en op de één of andere manier voelt de kamer van onze dochter veel rustiger aan. Echt een aanrader.
Wil je meer weten over de werking van zoutsteenlampen? Lees dan hier Mauds blog over de werking van zoutsteenlampen
Heeft jouw kind wel eens moeite met slapen? En wat helpt bij jouw kind?
Bewaar dit artikel op Pinterest:
Op de hoogte blijven van mijn blog?
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse nieuwsbriefΒ of volg meΒ op Pinterest,Β FacebookΒ enΒ Instagram.
Deze blog bevat eenΒ samenwerking met PurebyMe. In dit artikel staan affiliate links.
10 gedachten over “5x Tips om je kind rustig door te laten slapen”
Zelf heb ik geen kinderen maar als ik jouw artikel zo lees geloof ik wel dat dit zeker verbeterpunten zijn om toe te passen.
Goede tips! Ik was ook een erg slechte slaper als kind. Mijn oma zong altijd liedjes voor me tot ik in slaap viel, en mijn moeder zette soms een slaapliedjescd op. Bij mij is het trouwens helemaal overgegaan, sinds mijn tienerjaren kan ik letterlijk overal slapen π
Zo’n zoutsteenlamp is heel mooi en ook fijn dat jullie de energie ervan merken. Verder lijkt mij een standaard ritueel het beste.
Ik denk dat dit voor veel ouders herkenbaar is en wat hebben aan je tips
Ons kind heeft ook een een grote periode nachten niet geslapen, Was een hele klus om hier mee aan de slag te gaan. Een nieuwe kamer vlak bij papa en mama, was een goede optie. Toch wordt hij inderdaad ook wel regelmatig gillend wakker en is dan helemaal onrustig. We merken wel dat het werkt om een nachtlampje er bij te zetten met een muziekje die hij zelf aan kan zetten. Dit werkt tot nu toe best goed.
Mij jongste heeft er lang last van gehad. Hij kwam huilend uit bed en wist niet waar hij was. Ik nam hemaande hand terug naar bed. Daar ging hij meteen in slaaphouding
De verzwaringsdeken hebben we hier net als het kleuterklas boekje. Echt super fijn!
Mijn kinderen hebben er gelukkig geen last van gehad vroeger.
Interessante tips. Het smoeltjesschrift gebruiken wij hier ook elke avond. Scheelt enorm in de onrust bij mijn dochters.
Wat een goede tips! Mijn zoon is inmiddels 18 geworden dus het probleem van niet slapen hebben wij hier niet meer.
Reacties zijn gesloten.