Review: Wie is de Mol – De Code Opdracht

Review: Wie is de Mol – De Code Opdracht

In 2014 bracht Just Games het eerste ‘Wie is de Mol’ Bordspel uit, waarin je thuis ook lekker de molloot kon gaan uithangen. Het grootste kritiekpunt op dat spel was, dat je het beperkt kon spelen. Nu is er een tweede variant uit: Het bordspel Wie is de Mol – De Code Opdracht. Vandaag vertellen wij je wat wij van dit spel vinden en wat het verschil is met de eerste versie.

Wie is de Mol op tv

Ik geef het toe: Ik ben een molloot.

Al jarenlang kijk ik vol spanning naar het tv-programma ‘Wie is de Mol’ waar je binnen 10 aflevering op zoek gaat naar de saboteur in het midden van een groep spelletjes spelende BN’ers.

Door de jaren heen heb ik als mollenjager wisselend succes geboekt: Mollen Yvon Jaspers, Dennis Weening en Anne-Marie Jung had ik zo in de smiezen. Maar ik zit helaas ook regelmatig in een tunnel met mijn vizier op iemand die achteraf gewoon een kandidaat bleek te zijn.

Ik wil ook mee doen met ‘Wie is de Mol’!

Wie is de mol - De Code Opdracht

De enige reden waarom ik een BN’er zou willen zijn, is om mee te kunnen doen aan dit gave spel op tv.

Maar die kans is natuurlijk zeer klein. En dus probeer ik – als echte spelletjesgek – vriendinnen of familie te porren om het bordspel ‘Wie is de Mol’ te spelen.

En nu is er dus een tweede variant verschenen: Wie is de Mol – De Code Opdracht. Vandaag geef ik je een goed beeld van dit bordspel in een uitgebreide review!

Vandaag vertel ik je in deze review:

 • Wat krijg je voor je geld?
 • Wat houdt het spel in?
 • Wat is het verschil met het vorige Wie is de Mol bordspel?
 • En wat vinden we van dit bordspel?

Wat krijg je voor je geld?

Wie is de mol - De Code Opdracht

Voor wie? Het spel is voor 3 tot 6 personen vanaf 12 jaar.

Uitgever: De uitgever van dit spel is Just Games. Zij brengen vaker spellen uit die gebaseerd zijn op tv-programma’s, zoals ‘Het Jachtseizoen Bordspel‘, ‘De Slimste Mens Ter Wereld‘ en ‘Het Eurovisie Songfestival Spel

Standalone of Uitbreiding? Wie is de Mol – De Code Opdracht is een standalone spel. Dat houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.

Geavanceerde versie met app en AR: Bij het spel zit de mogelijkheid om een gratis app te downloaden en een gave, geavanceerde versie met augmented reality (AR) van het spel te spelen. Hier heb je een smartphone en internetverbinding voor nodig.

Inhoud: Wanneer je het spel Wie is de Mol – De Code Opdracht koopt, krijg je een grote, vierkante doos. Hierin zit:

 • 1 speelbord
 • 1 zijbord
 • 12 code kaarten
 • 12 AR-codekaarten
 • 6 molkaarten
 • 12 speciale kaarten
 • 12 stemkaarten
 • 6 instructieborden
 • 11 dobbelstenen
 • 1 notitieblok voor de ‘test’
 • spelregels

Wie is de mol - De Code Opdracht

Wie is de Mol – De Code Opdracht: Wat houdt het spel in?

Doel van het spel

In dit spel ga je samen met je medespelers op een missie om 3 codes te kraken. Elke medespeler is in het bezit van kaarten met verschillende codes en sleutels.

Door samen te werken, kun je de 3 codes kraken en samen het spel winnen. Maar er is één mol in jullie midden die de boel aan het saboteren is.

Het spel begint: Ben jij de mol?

Aan het begin van het spel ontdek je (door middel van het ontvangen van een speelkaart of door de app te gebruiken) of jij de mol bent of een kandidaat.

Spelverloop

Elke speler heeft dobbelstenen en 4 speciale speelkaarten gekregen. De spelers spelen om de beurt. Tijdens elke beurt dobbel je met de dobbelstenen die je in je bezit hebt en daarna voer je één actie uit. Dit kan een actie zijn die je gewoon kan uitvoeren of ééntje waarbij je toestemming nodig hebt van je medespelers.

Als je toestemming nodig hebt van je medespelers gaan jullie allemaal stemmen. Hierbij mag je één medespeler (bijvoorbeeld degene van wie jij denkt dat het de mol is) uitsluiten. Het stemmen gebeurt anoniem. Is iedereen het ermee eens? Dan mag je jouw actie uitvoeren.

Krijg je geen akkoord van de groep of kun je überhaupt geen acties meer uitvoeren? Dan krijgt de groep een strafpunt. Hierdoor komt de mol dichter bij zijn overwinning, want bij 5 strafpunten is het spel afgelopen.

Elke keer nadat de groep een strafpunt heeft ontvangen, is het tijd voor ‘de test’. Elke speler noteert (op een papiertje of in de app) wie ze op dat moment verdenken als mol.

Wanneer is het spel afgelopen?

Het spel is afgelopen als de 3 codes gekraakt zijn óf als de spelers 5 strafpunten hebben gekregen.

Hierna doen de kandidaten voor de laatste keer ‘de test’: Ze schrijven op wie volgens hen definitief de mol is.

Bespreek vervolgens met elkaar jullie verdenkingen en daarna… Maakt de mol zichzelf bekend!

Wie heeft er gewonnen?

Vervolgens wordt bepaald wie het spel heeft gewonnen:

 • Als de 3 codes gekraakt zijn, wint de kandidaat die de mol ontmaskerd heeft. Heeft niemand de mol bij de laatste ‘test’ opgeschreven? Dan wint de mol alsnog!
 • Als de 3 codes niet gekraakt zijn, wint de mol. Tenzij: De meerderheid van de groep de mol als laatste hebben opgeschreven. Dan winnen alle kandidaten en is de mol de grote verliezer.

Wat is het verschil met het vorige Wie is de Mol Spel?

Wie is de mol - De Code Opdracht

Laten we beginnen met de overeenkomsten:

 • Wat beide spellen met elkaar gemeen hebben, is dat je samen moet werken om een doel te bereiken en dat er één mol is die dit probeert te voorkomen.
 • Het doel is in beide spellen om de mol te ontmaskeren.

Nu de verschillen:

 • Het oude spel was beperkt te spelen. Je had 12 setjes met speelkaarten en dus kon je het spel 12 keer spelen. (Er is ook een uitbreidingspakket en een pocketversie te koop met meer setjes)
  Het nieuwe spel is onbeperkt te spelen.
 • Bij het oude spel beantwoordde je als groep 10 vragen die samen de 10 letters vormden voor één woord.
  Bij het nieuwe spel probeer je als groep 3 codes te kraken. Je hebt dus geen algemene kennis of een hoofd vol nutteloze feitjes nodig.
 • Je kunt bij het nieuwe spel een geavanceerde versie spelen met behulp van de gratis app.

Hoe bevalt het spel?

Wie is de mol - De Code Opdracht

Als mollootje was ik natuurlijk erg benieuwd naar dit nieuwe Wie is de Mol spel en ik ben blij verrast dat deze nieuwe versie onbeperkt te spelen is. Want dat vond ik toch echt een nadeel van het oude spel.

Wanneer je voor het eerst aan het spel begint, is het wel even een uitdaging om je door de spelregels te worstelen (zoals bijvoorbeeld ook bij de spellen Ticket To Ride: Europe en Azul).

Het is even zoeken naar hoe je jouw dobbelstenen en speelkaarten nou precies moet gebruiken. En ook welke tactiek het handigst is om de codes te kraken.

Ik heb tijdens het begin van het eerste spel echt een beetje lopen klungelen en werd daardoor (volledig onterecht overigens) aangewezen als de mol door mijn man. Maar toen we eenmaal een paar beurten verder waren begon ik de logica al te snappen, maar zat mijn man al met tunnelvisie en al op mij.

AR Versie met Smartphone

Wanneer je het spel een paar keer hebt gespeeld, kun je je smartphone erbij pakken en de geavanceerde versie spelen in combinatie met een gratis app.

Dit heeft als extra moeilijkheidsgraad dat niet bekend is op welke positie de dobbelstenen moeten liggen om de codes te kraken, terwijl dit bij de offline variant wel algemeen bekend is. Hier heeft de mol dus extra kans om te ‘mollen’.

Daarnaast vervangt de app de ‘test’, het stemmen voor een actie waar toestemming voor nodig is en de bekendmaking van de mol en winnaar aan het einde van het spel. Dit doe je allemaal via de gratis app.

Dit geeft het spel zowel extra moeilijkheid als een extra dimensie. Voor mij is het niet per se een noodzakelijke toevoeging, maar het is wel grappig om een keer te doen.

Wie is de mol - De Code Opdracht

Wie is de Mol – De Code Opdracht: Ons oordeel

Toegankelijkheid 7/10

Als je je eenmaal de spelregels eigen hebt gemaakt, is het niet zo’n moeilijk spelletje. Lekker 3 codes kraken en zoeken naar de mol!

Samenwerken 7/10

Als alle kandidaten goed samenwerken, is het mogelijk om de codes te kraken en de mol te ontmaskeren. Wat dat betreft schuurt dit spel een beetje tegen het concept van escape room spellen aan.

Maar net als het tv-programma is het toch ook een beetje ieder voor zich: Als je de grote winnaar van het spel wilt zijn, is het slim om je als kandidaat soms verdacht te gedragen natuurlijk.

En tja, de mol… Die trekt natuurlijk zijn eigen plan.

Feitenkennis 1/10

In tegenstelling tot de vorige versie van het Wie is de Mol Bordspel heb je voor dit spel geen enkele (nutteloze) feitenkennis nodig.

Met een compleet gebrek aan algemene kennis kun je dit spel nog steeds winnen. Een beetje mensenkennis daarentegen is wél een pré.

Tactisch 9/10

Zowel de mol als de kandidaten moeten tactisch aan de slag om dit spel te winnen.

Je bent enerzijds bezig om het spel te winnen, maar anderzijds ook elkaar constant in de gaten te houden. Want tja… wie is de mol?

Algehele beoordeling 7/10

Wie is de mol - De Code Opdracht

Ik vind het een lekker spel om te spelen. Het is tactisch, mooi vormgegeven en meerdere keren te spelen.

Ik vind het echt een aanwinst voor onze spelletjesverzameling. Het is gewoon jammer dat je het niet met z’n tweetjes kan spelen, want dan zouden we het vaker kunnen spelen. Maar ja, met 2 personen is het natuurlijk geen uitdaging om erachter te komen wie de mol is. Dat snap ik ook wel weer.

Als je er rekening mee houdt dat je even in het spel moet komen, dan is dit bordspel echt een aanrader. Het is een leuk spel voor mensen van tactische spelletjes houden en een leuk spel zoeken voor een spelletjesavond met vrienden. En het is natuurlijk een musthave voor de echte molloten onder ons.

Wie is de mol - De Code Opdracht

Zou jij ook wel eens mee willen doen aan ‘Wie is de Mol’?

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn ‘mollotigheid’ en liefde voor spellen. In deze blog staan wel affliate links.

Vind je dit interessant? Bewaar het voor later of deel het met een vriend!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

15 gedachten over “Review: Wie is de Mol – De Code Opdracht”

 1. Ik heb nog nooit een aflevering van wie is de mol gezien. Misschien toch eens doen als ik zo alle verhalen lees. spelletjes, aan de andere kant, vind ik erg leuk. dus wie weet komt dit nog wel eens op tafel.

 2. Zulke spellen hebben zo’n uitgebreide uitleg nodig dat het me een beetje weerhoudt om zoiets te kopen. Ik ken mn vrienden een beetje. Dat duurt te lang.

Plaats een reactie