Vind jij het ook leuk om mysteries op te lossen? Tijdens deze spellen krijg je mysterieuze verdwijningen en intrigerende moordzaken voor je kiezen. Je kunt deze zaken alleen of met meerdere speurneuzen oplossen. Dus pak je vergrootglas en duik samen met ons in de (onder)wereld van detective spellen!
Tip! Bewaar dit artikel voor later op Pinterest:
Wat is een detective spel?
Een detective spel is een spel waarbij je een zaak voor je kiezen krijgt. Een moord, verdwijning of vermissing bijvoorbeeld.
Door op zoek te gaan naar aanwijzingen los je spelenderwijs het mysterie op.
De detective spellen uit dit artikel hebben allemaal met elkaar gemeen dat:
- je het zowel solo als met een groep speurneuzen kan spelen
- je elke zaak één keer kunt spelen. (Tenzij je korte termijn geheugen slecht is, dan kun je het elke dag spelen natuurlijk. π )
- ze na het spelen in originele staat te herstellen zijn. Je kunt ze daarna met een gerust hart doorgeven aan een spelletjesgekke vriend.
Vandaag nemen we deze detective spellen onder de loep:
- Moord in Parijs
- Pocket Detective – Bloedrode rozen
- Undercover
- Micro Macro Crime City
- Chronicles of Crime 1400
Ontdek welk detective spel het beste bij jou of jouw team speurneuzen past!
Detective spel 1: Moord in Parijs
- Opdrachtgever: Goliath
- Geschikt voor: 1 tot 6 personen vanaf 14 jaar
- Gemiddelde speurtijd: gemiddeld 2 tot 3 uur (1 zaak)
- Gevraagde vaardigheden: bewijsmaterialen doorspitten, motieven achterhalen en een moord oplossen
- Zoekgebied: volledig offline
- Je kruipt in de huid van: jezelf!
Zaak & crime scene:
Hannah Dubois overlijdt op haar verjaardagsfeest. Het lijkt in eerste instantie op een ongeluk, maar klopt dit wel?
Als detective van het internationale detectivebureau ‘The League’ duik je op verzoek van je collega Samuel in deze ingewikkelde Parijse moordzaak.
Hij heeft gegronde redenen om te geloven dat Hannah vermoord is. Aan jou de taak om uit te zoeken wat is precies gebeurd is tijdens Hannahs verjaardagsfeest.
Wie heeft haar vermoord?
Het beste motief om aan deze zaak te beginnen:
Als je op zoek bent naar een levensechte moordzaak om helemaal in te duiken, dan is Moord in Parijs echt iets voor jou.
Dit spel hebben wij in gespeeld voor ons vergelijkend artikel voor escape rooms voor thuis, maar dit spel past misschien nog beter onder de noemer ‘detective spellen’, omdat je echt als een detective in een moordzaak duikt.
Murder in Paris is een complexe zaak met veel bewijsmaterialen. Naast puzzelen ben je veel bezig met het lezen en ordenen van de informatie. Dat geeft het spel een realistisch gevoel: alsof je in een levensechte moordzaak duikt.
Doordat de duidelijke structuur en heldere instructies vinden we het spel -ondanks de complexiteit- ook geschikt voor beginners met een zwak voor detective spellen.
Detective spel 2: Chronicles of Crime 1400
- Opdrachtgever: 999 Games
- Geschikt voor: 1 tot 4 speurders vanaf 12 jaar
- Gemiddelde speurtijd:Β 90 minuten per zaak (4 zaken in totaal)
- Gevraagde vaardigheden:Β bewijs verzamelen, verdachten ondervragen en tactische keuzes maken
- Zoekgebied: offline met behulp van een app op je smartphone (die je van te voren download)
- Je kruipt in de huid van: Middeleeuwse ridder Abelard Lavel
Zaak & crime scene:
Het is het jaar 1400 en je woont in Parijs. Mede dankzij je voorspellende dromen heb je de groeiende reputatie dat je mysteries op kunt lossen die voor anderen te hoog gegrepen zijn.
Elke zaak begint met een voorspellende droom, waarbij je beelden te zien krijgt (in de vorm van visioenkaarten) die je belangrijke aanwijzingen geven over de zaak. Al snel wordt er aan je deur geklopt. Eigenlijk weet je het al: iemand heeft je hulp nodig.

Samen met je trouwe hond Percival bekijk je de 3D crime scenes, ondervraag je verdachten en verzamel je bewijs. Ook kun je hulp in schakelen van je familieleden die elk hun eigen expertise hebben.
Wanneer je denkt de zaak te hebben opgelost, ga je naar de vragenlijst. Je goede antwoorden in combinatie met je speeltijd bepalen je eindscore.
Het beste motief om aan deze zaak te beginnen:
Als je van tactisch speurwerk houdt, dan is Chronicles of Crime 1400 echt wel wat voor jou.
Elke persoon, locatie en bewijsstuk heeft een eigen kaart met QR code. Door deze kaarten te scannen, kun je plaatsen delict in 3D bekijken, locaties bezoeken en mensen verhoren.
Elke vraag die je stelt en elke reis naar een nieuwe locatie kost tijd, dus het is verstandig om je acties slim te plannen. De volgorde waarop je vragen stelt, kan van belang zijn. Ben je te bot of heb je iets gedaan wat een persoon in het spel niet leuk vindt, dan kan het zijn dat hij/zij niet meer meewerkt aan je onderzoek. Dit vergroot het tactische element van het spel.
Zeker voor mensen die van tactische breinbrekers houden, is dit detective spel een aanrader.
Detective spel 3: Undercover
- Opdrachtgever: Crimibox
- Geschikt voor: 1 tot 4 speurders vanaf 12 jaar
- Gemiddelde speurtijd: 120 tot 180 minuten (1 zaak)
- Gevraagde vaardigheden: bewijsmateriaal doorspitten, rapportages maken en undercover gaan
- Zoekgebied: offline en online
- Je kruipt in de huid van: undercoveragent (UCA) Sam Manning
Zaak & crime scene:
In dit detectivespel word je (samen met je team) opgeroepen om deel te nemen aan de undercover operatie ‘Clean Order’.
Je voorganger – undercoveragent Gijs Stromans – is eergisteren dood aangetroffen. Het is daarom niet alleen de bedoeling dat je infiltreert in de dievenbende, maar ook dat je de moord op Gijs onderzoekt.
Voor je zoektocht duik je in drie zakken met bewijsmateriaal, maar ga je ook online op zoek naar blogs, websites en Facebook pagina’s. Tussendoor overleg je met je collega UCA Bob en met verschillende afdelingen binnen de organisatie.
Ook moet je rapporteren aan je leidinggevende. In deze rapportages staan telkens vier vragen waar je het antwoord op moet vinden. Een tip van ons: Verdeel deze vragen onder de detectives, zodat je hier zelfstandig aan kan werken en deel online gevonden bewijsmaterialen via een whatsapp groepje die je hier speciaal voor aanmaakt.
Het beste motief om aan deze zaak te beginnen:
Als je al spelend een inkijkje wil krijgen in een undercover zaak, dan is dit detective spel op jouw lijf geschreven.
De naam van het spel doet vermoeden dat je in de wereld van de Netflix serie ‘Undercover’ duikt. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Het spel bevat elementen uit de serie (zo kun je overleggen met je collega Bob), maar de zaak waar je in duikt is niet gebaseerd op de verhaallijnen uit de serie.
We vinden de rapportages met duidelijke vragen waar je antwoord op moet geven een vooruitgang ten opzichte van de vorige Crimibox spellen, omdat het meer houvast en structuur geeft tijdens het onderzoek. Ook zijn we erg onder de indruk van de mooie vormgeving, zowel in de fysieke bewijsstukken als in de online omgevingen.
Undercover is een ideaal detective spel voor spelers die het heerlijk vinden om helemaal in een zaak te duiken om het op te lossen.
Update! Crimibox bestaat helaas niet meer. Toch op zoek naar een gaaf detective spel? Lees dit: 7x Spannende Thuis Detectives (Alternatief voor Crimibox)
Detective spel 4: Micro Macro Crime City
- Opdrachtgever:Β White Goblin Games
- Prijzen: Winnaar Spiel des Jahres en Winnaar Speelgoed van het Jaar
- Geschikt voor: 1 tot 4 speurders vanaf 10 jaar
- Gemiddelde speurtijd: 15 tot 45 minuten per zaak (16 zaken in totaal)
- Gevraagde vaardigheden: oog voor detail, logisch nadenken en gevoel voor humor
- Zoekgebied: volledig offline
- Je kruipt in de huid van: een detective in Crime City
Zaak & crime scene:
In Crime City barst het van de criminele activiteiten. De politie kan het niet meer aan en vraagt jullie om versterking.
Op de grote stadskaart van Crime City zie je een wir war aan poppetjes, gebouwen en criminele activiteiten. Jullie lossen 16 zaken op met namen als ‘Bolle Bea’ en ‘Een Zondagswandeling’ met een moeilijkheidsgraad van 1 ster (supersimpel) tot 5 sterren (uitdagend).
Elke zaak begint met een startkaart. Hier staat de naam van de zaak en de afbeelding van het personage (vaak het slachtoffer) dat je zoekt. Zodra je deze afbeelding hebt gevonden op de grote stadskaart, ga je naar de volgende opdrachtkaart die leidt naar een specifieke plek op de stadkaart. Zodra de plek goed is, ga je door naar de volgende opdrachtkaart.
Gaandeweg ontrafel je tijdens elke zaak een verhaal: wat er is gebeurd? Wie de is dader? Wat was motief?
Het beste motief om aan deze zaak te beginnen:
Micro Macro Crime City is een spel voor echte speurders. Het spel is toegankelijk, verhalend en grappig.
Je hebt voor dit spel een grote tafel nodig, want de kaart is 110 cm bij 75 cm. Genoeg ruimte dus om met alle spelers de kaart te bestuderen. Zorg ook voor voldoende licht, zodat je alle kleine illustraties goed kunt bekijken.
De verhalen die zich ontvouwen tijdens het spel zijn origineel, creatief en hebben verrassende plotwendingen. Wij vinden het een leuk spel om even tussendoor te doen. “Even een moordje oplossen”
Het is een luchtig detectivespel voor groepen, maar ook zeker geschikt voor speurders die solo aan de slag willen gaan.
Update: White Goblin Games heeft inmiddels het tweede deel uitgegeven. Lees alles over dit spel en het verschil met deel 1 in onze uitgebreide review over MicroMacro: Crime City β Full House
Detective spel 5: Pocket Detective – Bloedrode rozen
- Opdrachtgever: 999 Games
- Geschikt voor: 1 tot 6 speurders vanaf 12 jaar
- Gemiddelde speurtijd: 45 tot 75 minuten (1 zaak)
- Gevraagde vaardigheden:Β tactisch nadenken, overleggen en oog voor detail
- Zoekgebied: volledig offline
- Je kruipt in de huid van: een team detectives in de 19e eeuw (solo kan ook)
Zaak & crime scene:
Het is de 19e eeuw en jullie komen op het plaats delict: het landhuis van de Tudors.
Het levenloze lichaam van graaf Ferdinand Tudor ligt buiten voor het huis. Het zakhorloge van de graaf is kapot, je vindt een astrologisch boek en een winnend ticket van de paardenrace. Wat is hier gebeurd?
Tijdens het spel krijgen de spelers kaarten met aanwijzingen in hun handen. Deze kaarten hebben een waarde van 1 tot 10. Alleen kaarten met de waarde die gelijk of lager is dan het aantal afgelegde handkaarten, mag gedeeld worden met de groep detectives. Aan jou dus de taak om het kaf van het koren te scheiden: welke aanwijzingen deel je met de groep? En welke aanwijzingen zijn volgens jou niet belangrijk?
Terwijl de aanwijzingen gedeeld worden, ontwikkelt het verhaal zich verder met wat kleine plotwendingen. Zodra alle beschikbare aanwijzingen op tafel liggen, is het tijd om de zaak op te lossen.
Aan het eind van het spel moet je 5 vragen beantwoorden, waarmee je punten kunt halen. Hoe meer punten, hoe beter je resultaat.
Het beste motief om aan deze zaak te beginnen:
Als je op zoek bent naar een verhalend, tactisch detectivespel om samen aan te werken: dan past een pocket detective bij jou.
Het uiterlijk van het spel doet erg denken aan de Pocket Escape Room spellen, maar het spelmechanisme is echt anders. Om deze geheimzinnige zaak op te lossen, moet je de crime scene onderzoeken, aanwijzingen bekijken en tactisch informatie met elkaar delen.
Het verhaal zit goed in elkaar en het spel (vooral de crime scene) is erg leuk vormgegeven. Door het kleine formaat is het ook een leuk spelletje voor op vakantie.
Een toegankelijk spel voor beginnende Γ©n ervaren detectives, waarbij iedereen actief mee doet aan het spel. Niet alleen de fanatieke puzzelaars. π
Nog een paar extra spellentips van mijn lezers
Op mijn Instagram stories heb ik een tijdje terug de oproep gedaan om leuke tips te delen. Daaruit kwamen de volgende detective spellen naar voren.
Hier zitten zeker ook nog wat detectivespellen bij die op onze wishlist komen te staan:
Welke detective spellen spreken jou het meest aan?
Meer over spellen voor speurneuzen lezen?
- Lees onze uitgebreide review: Escape Room Spel Het Brandgeheim
- Bekijk onzeΒ Escape Room Spellen Top 10
- Ontdek meer dan 40 reviews over escape room spellen voor thuis
Of duik in het complete overzicht met al mijn spellen reviews en spellentips.
13 gedachten over “5x Spannende Detective Spellen”
Stuk voor stuk leuke spelletjes. Ik krijg weer speeldrang. Dat is maar goed ook door Corona. Valt er niet heel veel te doen.
Lijkt me heel leuk om te doen, maar vraag me af wat je doet met het spel als je het hebt opgelost. Verkoop je het weer?
Dat ziet er geweldig uit. Ik heb zelf nog nooit zβn spelletje gedaan, maar ziet er tof uit
Oe! Undercover klinkt mij heel erg leuk in de oren. Als fervent liefhebster van de Scandinavische thrillers heb ik hier een goed gevoel bij (waarom? Vraag mij dat niet. Maar ik ervaar een hoog ‘LumiΓ¨re’-gevoel hierbij. Ons meisje is nog te jong om het te spelen en ik moet je heel eerlijk bekennen dat wij best weinig ‘vrije’ tijd hebben en daardoor vaak nog even maar een uurtje in de avond hebben en die spenderen aan een aflevering van Netflix. Hij gaat erna slapen en ik werk vaak nog even door. Dus spelletjes doen samen zit er eigenlijk niet in…
ik heb zo niks met spelletjes en de rest hier ook niet maar als ik dan hier kom en je enthousiasme zie ….denk ik er nog niet over na haha maar vind het wel heel leuk dat jullie er zo mee bezig zijn π
Ik moet hierbij meteen aan het spel Cluedo denken! Dat heb ik wel eens gedaan. De andere spelletjes kende ik nog niet.
Ik ben echt geen spelletjes mens! Maar elke keer als ik op jou blog kom dan denk ik oooh dat is een leuk spelletje! die wil ik ook hebben. Maar dan besef ik weer dat ik echt niet tegen mijn verlies kan.
Dit zijn echt spellen dat ik zou spelen. Hou wel van dingen uitzoeken. Jammer dat veel spellen vaak voor meerdere personen zijn π
Dan heb je in dit geval mazzel, Tessa: deze spellen zijn allemaal geschikt voor 1 speler. π Overigens heb ik een tijd terug ook een artikel met spellentips voor spellen voor 1 persoon geschreven. Misschien heb je daar iets aan?
Als ik op jouw blog terecht kom krijg ik altijd direct zin om alles van mijn tafel te gooien en het vol te leggen met spelletjes.
Leuk om te lezen dat je alles zo grondig test en dat er altijd, voor iedere leeftijd, wel iets tussenzit.
Leuke en nuttige reviews! Zeker ook omdat sommige spelletjes heel leuk lijken maar eenmaal uit de doos geen zak aan of juist andersom. Meestal zijn ze toch wel aan de prijs en daarom koop ik ze niet. Maar na het lezen van je blog krijg ik vaak een goed beeld bij zo’n spel.
Dankjewel! Wat ontzettend fijn om te horen! Ik doe inderdaad mijn best om een zo duidelijk mogelijk beeld van de spellen te geven, zodat je zelf in kunt schatten welk spel het best bij jou past!
Als kind vond ik Cluedo fantastisch. Wat leuk dat er tegenwoordig zoveel keus is in Detective spellen, juist bedoeld voor volwassenen. Ik denk dat mijn eigen kinderen het ook heel leuk zullen vinden om te spelen, maar die moeten nog een paar jaartjes wachten zie ik.. de meeste spellen zijn pas vanaf 12.
Mijn vriendin had vroeger Moordspel. Standaard deden we dat spel als ik kwam, zo leuk!
Reacties zijn gesloten.