8x Tips voor Thuiswerken met Kleine Kinderen

thuiswerken met kleine kinderen

Manlief en ik zijn op dit moment beiden aan het thuiswerken én we hebben onze dochter van 3 jaar volledig thuis. Dat is… eh… op z’n zachtst gezegd best wel een uitdaging. Maar wel eentje waar we steeds beter mee om leren gaan. Vandaag geef ik je tips die bij ons werken om zo productief mogelijk te kunnen thuiswerken met kleine kinderen in huis. 

Voordat ik begin aan deze blog moet ik je eerlijk bekennen dat de eerste week ronduit ruk ging. We kwamen thuis te zitten met z’n drieën, wilden even productief zijn voor onze werkgevers én net zoveel aandacht hebben voor onze dochter als normaal. Maar ja, dit is géén normale situatie

Vandaag geef ik je 8 tips die ons helpen met het thuiswerken met onze dochter.

Tip 1: Accepteer dat je minder productief bent

Dit is geen normale situatie. Als ouders wordt er veel van je gevraagd tijdens het thuiswerken met kleine kinderen. Dat is pittig.

Als je niet erkent en accepteert dat je minder kan dan normaal gesproken op je werk, dan heeft het (nog) geen zin om verder te lezen. Want dan probeer je iets te bereiken wat niet haalbaar is.

Tip 2: Structuur aan de muur

thuiswerken met kleine kinderen

Deze tip kwam ik op Instagram wel meer tegen, maar het was voornamelijk gericht op schoolgaande kinderen die nu thuis les krijgen. Maar onze dochter zit nog niet op school, leest nog niet en kan nog niet klok kijken.

En dus hebben we zelf een systeem verzonnen voor thuiswerken met kleine kinderen.  Manlief en ik hebben allemaal A4’tjes uitgeprint.

Hierop staat:

 • Wat ze gaat doen
 • Met wie ze dit gaat doen OF aan wie zo op dat moment vragen kan stellen

Vooral dat laatste punt is handig, omdat onze dochter weet bij wie ze terecht kan als ze iets wil (aandacht, eten, drinken, schone broek, doekje etc.). Op deze manier kan ik redelijk ongestoord een conference call hebben met mijn collega’s bijvoorbeeld.

Elke ochtend hangen we een nieuw rooster op. We gebruiken dit rooster nu consequent sinds 2 weken en het geeft ons alle drie veel meer rust en regelmaat.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Tip 3: Eigen ’thuiswerk’ plek

thuiswerken met kleine kinderen

Onze dochter zit in de kopieerfase en al snel kwam de vraag of ze ‘ook lekker mocht thuiswerken’.

We hebben voor haar een tafeltje en stoeltje naast papa neergezet. Een bakje erbij als computerscherm en een speelgoed snijplankje als toetsenbord.

Ze belt regelmatig met Brandweerman Sam of er nog werk voor haar is, leest er boekjes, tekent er en speelt er spelletjes op haar ‘eigen’ smartphone (zie tip 8).

Tip 4: Tiptoi boeken

thuiswerken met kleine kinderen

Toen ik het artikel over ukkies favoriete cadeautjes voor haar derde verjaardag schreef, kreeg ik een tip van een lezer om de tiptoi boeken eens te proberen. Daar kon haar kind heel lang mee spelen én leren. Dat had ik onthouden, maar nog niets mee gedaan.

Maar tijdens de eerste week van deze thuisblijfperiode heb ik in redelijke paniek (Hoe gaan we dit doen! Help!) toch het Tiptoi Starterset ‘Bij ons thuis’ aangeschaft.

Een schot in de roos! Deze leuke én leerzame prentenboeken werken met een tiptoi pen. Door middel van het klikken op plaatjes kunnen kinderen spelletjes spelen, muziekjes luisteren en verhaaltjes horen. Wij waren zo opgelucht dat het aansloeg bij onze dochter, dat we nog 5 (Oeps!) andere tiptoi boeken bestelden.

Daarnaast kregen we van Ravensburger het Tiptoi ‘Al mijn Dieren’ Spel toegestuurd, waar ukkie met behulp van de tiptoi pen dierenspelletjes en puzzeltjes kan spelen. Dit spel voor peuters vindt Sterre ook erg leuk, al heeft ze daar nu nog wel iets meer begeleiding bij nodig. Ik verwacht dat ze dit binnenkort ook zelfstandig kan.

Tip: We hadden bij het bestellen van al die tiptoi boeken niet goed op de leeftijdscategorieën gelet. Als je een kind van 3 a 4 jaar hebt, vinden wij het boek ‘Bij ons Thuis‘, het boek ‘Mijn geluidenprentenboek’ en het spel ‘Al mijn Dieren‘ echte aanraders. Vooral met de boeken kan ze gerust ruim een half uur zelfstandig aan de slag, maar het is ook leuk om samen met haar spelend te leren.

Tip 5: Oppas Brandweerman Sam

thuiswerken met kleine kinderen

Tja, die tv werkt nog steeds als een tierelier. Hoewel we er wel op proberen te letten om haar niet teveel op een schermpje te laten kijken, komt het er in de praktijk wel op neer dat de kleine meid tijdens de thuiswerkdagen één of twee uurtjes tv kijkt als wij beiden aan het werk zijn.

Onze dochter kijkt graag naar Brandweerman Sam op Netflix, maar ook naar Paw Patrol, Sterrestraal en StoryZoo. Ook de Disney en Pixar flims op Disney Plus zijn een aanrader.

Tip 6: Creatief bezig zijn

thuiswerken met kleine kinderen

Je maakt onze dochter erg blij met klei, verf en stickers. Ze kan zo een half uurtje (soms zelfs langer als we mazzel hebben) zoet zijn met het geknutsel.

Ik zorg dat ik zoveel mogelijk voorbereid heb en af en toe even aandacht geef aan het moois wat ze aan het maken is.

Aangezien we nu onze vrienden en familie amper zien, is Sterre nu druk bezig met het maken van kaarten. Ik knip daarvoor een dik A4 vel doormidden en zet aan de achterkant wat streepjes voor de adresregels. Daarna kan ukkie los gaan op de voorkant van de kaart. Op die manier houden we meteen een beetje contact met lieve vrienden en familie.

Tip 7: Speelgoed uitdunnen

Huh? Wat zeg je nu?

Jep. Speelgoed uitdunnen. Opruimen dus. Dat is mijn tip.

Ik merk dat juist als we minder speelgoed aanbieden, dat ze meer belangstelling heeft voor haar speelgoed. En dat ze hier langer en zelfstandiger mee speelt.

Dus hebben we drastisch haar speelgoed, boeken en spelletjes opgeruimd en flink wat naar zolder gebracht (ja, ook de tiptoi boeken waar ze nu nog te jong voor is. Dat is straks weer handig als Sinterklaas cadeautje).

Tip 8: Eigen kindermobieltje

thuiswerken met kleine kinderen

Met behulp van een kinderapp hebben we een oud mobieltje omgetoverd naar een veilig kindermobieltje, waar ukkie een beperkte tijd op kan spelen.

Daar hebben we wat interessante peuterapps op gezet. Dat vindt ze erg leuk.

In combinatie met een monkey platter vol gezonde, lekkere hapjes is ze hiermee zo een tijdje zoet en kunnen papa en mama even lekker doorwerken.

Heb jij nog aanvullende tips voor thuiswerken met kleine kinderen?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Thuiswerken met kleine kinderen pin

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog over thuiswerken met kleine kinderen bevat een samenwerking met tiptoi en komt verder volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan affliate links.

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

Pin op je bord
Deel op Facebook
Bewaar in je Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail
Print direct uit
🔎 Zoek je iets speciaals?
Search
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👍🏻 Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🤩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👩🏻‍💻 Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

18 gedachten over “8x Tips voor Thuiswerken met Kleine Kinderen”

 1. Mijn kinderen zijn niet meer zo klein, maar zelfs dan heb ik nog wel eens last van binnenvallende kinderen. Het beste op die leeftijd werkt duidelijke afspraken heb ik gemerkt.

 2. Accepteren dat je minder productief bent is zeker belangrijk. Alle thuiswerkenden zitten in hetzelfde schuitje, dus er is ook alle begrip voor als je kinderen op de achtergrond hoort als je aan het bellen bent of ze staan ineens achter je met videobellen of vragen van alles aan je of je komt simpelweg overdag bijna niet toe aan werken, doordat je ook leerkracht bent en de kids moet vermaken. Het is ingewikkeld!
  Wat een mooie thuiswerkplek heeft je man! 🙂

 3. Ik heb onwijs veel respect voor mensen die nu noodgedwongen thuis moeten werken en tegelijkertijd ouders zijn! Het zijn echt pittige tijden.

 4. mijn kinderen konden gelukkig heel erg goed zichzelf vermaken, en dat deden ze al op jonge leeftijd. De truc was om ze dan vooral niet te storen en even mijn eigen dingen te doen

 5. Thuiswerken met kids is erg lastig. Ik heb een kleine uk van 2 thuis rondlopen. Daarom werk ik nu andere uren. Gelukkig heeft mijn baas ook kleine kinderen en kan ik op veel begrip en flexibiliteit rekenen. Jammer dat mijn kindje nog iets te jong is voor Netflix en Disney Films.

 6. Ah wat superlief zo haar eigen werkplekje. Eh tips? Er zijn op het moment ook zoveel (gratis) initiatieven via Facebook en Insta van allerlei lesjes voor kleine kinderen. Dat houdt ze lekker bezig. Er is van alles, dansen, yoga, theater, kunst. Heel tof vind ik dat!

 7. Haar eigen werkplekje is zo cute! Misschien kun je een oud toetsenbord regelen? Kan ze lekker typen. Vond ik geweldig als kind bij papa op het kantoor.

 8. Ik ben vooral blij dat mijn kinderen van een leeftijd zijn dat ik redelijk goed kan thuiswerken. Petje af voor wie het moet doen omringd door kleine kindjes.

 9. Tip 1 en 6! En dan met name 1. Het accepteren. Want dat is wat er is. Met een 8-jarige thuis is het ook echt een uitdaging. Manlief sluit zich op van 7 tot 18 uur dus helaas komt alles op mij neer. Ook het huishouden en koken. Dus mijn eigen werk (blog) levert het onderspit. Als enige me-time heb ik een half uurtje in de middag die ik spendeer aan yoga online. Heb ik echt nodig om ook rustig en in balans te blijven. Of ik nog een tip heb? Ja. Loslaten dat alles af moet qua school. Het is veel belangrijker dat een kind zich veilig en vertrouwd voelt, want wat een invloed zal deze crisis ook hebben op een (klein) kind…

 10. Ik heb echt respect voor iedereen die nu met (jonge) kinderen thuis werkt. Het lijkt me zo moeilijk te combineren.

 11. Ik vind werken met mijn zoontje in huis echt een uitdaging, maar op dit moment kan mijn zoontje nergens terecht, omdat ik geen vitaal beroep heb. Het is pittig, maar we vinden onze draai wel samen. De tiptoi boeken en het bureautje vind ik goede tips. En weten dat je minder kunt doen is niet alleen belangrijk voor jou als werknemer, maar ook voor je werkgever. Gelukkig kan ik op alle begrip rekening in mijn situatie, maar je hoort helaas ook andere verhalen. Fijn dat jouw werkgever met jou meedenkt

 12. Leuke tips! Ik kan me je uitdaging best wel voorstellen, werken met een kleine thuis. Ik zet soms een extra laptop neer, zodat hij van de mijne afblijft.

 13. Staat Frozen 2 al op Disney plus? Wat goed! En die prijs is goed te doen per maand. Wat een fijne tips, hier lopen we regelmatig over hoor. Maar ook dat gaat steeds beter

 14. Wat een leuk idee om een mini bureeltje voor je kleine schat te maken! Zo denken ze dat ze net als mama aan het werk zijn! Leuk

 15. echt respect hiervoor! Lijkt me zo lastig om kinderen dag in en dag uit te vermaken gewoon thuis. Zeker als je zelf ook gewoon thuis moet werken

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

🙈 Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. 😉

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? 👩🏻‍💻

Meld je dan snel hieronder aan  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder 😉)

Leuk! Stuur mij updates over…