5x Tips voor groente eten met peuters

Groente hoort bij een gezond voedingspatroon. Dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen. Gelukkig houdt onze dochter ook van groente eten. Vandaag deel ik 5 tips voor groente eten met peuters die bij ons werken. Misschien heb jij er ook wat aan!

Groente eten met peuters: Je geeft zelf het goede voorbeeld

Voordat ik begin aan onze tips voor groente eten met peuters, wil ik wel één ding kwijt: Alles staat of valt met hoe jij als ouder over groente praat.

Die ukkies zijn niet gek! Ze snappen veel meer dan je denkt. Dus als jij met een vies gezicht zucht “Oh nee, we eten straks wortels” en ze dan een half uur later probeert je slijten aan je zoon of dochter. Ben je dan echt verrast wanneer de kleine daar geen zin in heeft?

Ook bij ons geldt dat: Onze dochter lust aardig veel groentes, maar bij tomaten trekt ze een vies gezicht. Net zo’n vies gezicht als mama, vrees ik…

Tip 1: Samen groentes kopen en koken

Groente eten met peuters

Wanneer ukkie en ik boodschappen doen, mag ze regelmatig de groente uitkiezen voor het avondeten. Dan komen we met de leukste groentes thuis (zoals een paarse bloemkool!) en is ze enorm trots op haar keuze. Dus wil ze het ook zeker wel uitproberen tijdens het avondeten.

Ik probeer haar trouwens ook te betrekken bij het koken. Dan mag ze bijvoorbeeld helpen door de door mama gesneden groente in een kom of een (koude) pan te leggen. Dat vindt ze helemaal stoer.

En ondertussen wordt ze nieuwsgierig naar de groentes. Wat is dat? Hoe smaakt dat? En zo werkt ze al wat stukjes champignons, broccoli of paprika naar binnen tijdens het helpen.

Advertentie

Tip 2: Groente bij ontbijt en lunch

Groente eten met peuters

Je denkt er misschien niet aan, maar je kunt ook groente eten tijdens het ontbijt of tijdens de lunch.

Als we met z’n drietjes ontbijten of lunchen (meestal in het weekend, doordeweeks hebben we er vaak geen tijd voor), zetten we ook bakjes met groente en fruit op tafel. Paprika, komkommer, wortel, augurken en olijven lenen zich prima voor een gezonde snack.

Wanneer het bakje groente voor je neus staat, ga je er als vanzelf van snacken. En doordat jij er als ouder van snackt, volgt je kindje vaak vanzelf.

Tip 3: Ruilhandel met groente

Groente eten met peuters

Onze dochter is gek op aardappels, patat en vooral: krieltjes.

Tijdens het avondeten doen we vaak aan ruilhandel. Voor ons een makkelijke manier om de kleine meid aan de groente te krijgen.

We leggen op haar bord lekker veel groente en een beetje aardappels. Als haar aardappels op zijn, mag ze in ruil voor een hap groente bijvoorbeeld een extra aardappel. Hetzelfde geldt voor een lekker hapje vlees van mama of papa.

Tegenwoordig begint onze dochter al met haar eigen onderhandelingen: “Ik heb een hapje bloemkool op. Nu een aardappel, mama?”

Tip 4: Monkey Platter

Groente eten met peuters

Een monkeyplatter is een bord waar je allemaal soorten gezond voedsel op legt. Als baby en dreumes leerde onze dochter hierdoor al nieuwe smaken te ontdekken. Onze dochter kreeg haar eerste monkey platter al toen ze ongeveer 7 maanden oud was.

Tegenwoordig gebruiken we het ook als alternatieve avondmaaltijd, wanneer wij iets eten wat onze dochter absoluut niet lust.

Als wij bijvoorbeeld een lekker wokgerecht eten, dan krijgt onze dochter een monkey platter. Hierop leggen we dan wat droge rijst en groente uit onze maaltijd op en vullen we dit aan door bijvoorbeeld komkommers, druiven, olijven en een Babybel kaasje.

Tegenwoordig zijn we overgegaan naar Monkeyplatter bordjes met vakjes. Werkt nog iets beter. Bol.com verkoopt verschillende leuke bordjes voor baby’s, peuters en kleuters.

Tip 5: Lang leve de zoete aardappel

Groente eten met peuters

Zoete aardappel was het eerste groentehapje van onze dochter en nog steeds is deze groente een succes bij onze kleine meid.

Want ondanks wat de naam doet vermoeden, is een zoete aardappel geen echte aardappel. Het is een knol. Eéntje zonder zetmeel, maar wel met veel vitamine A, C en B6.

Gebruik deze zoete aardappel daarom eens als vervanger van de reguliere aardappel, denk bijvoorbeeld eens aan lekkere zoete aardappel patatjes. Wij vinden de variant van Aviko erg lekker!

Groente eten met peuters: Maak je niet te druk

Bovenstaande tips werken bij onze dochter als een tierelier, maar natuurlijk is ze niet altijd enthousiast bij elke maaltijd. Ze heeft ook gewoon last van de peuterpuberteit en wil soms zelfs helemaal niet eten.

Als de kleine madam maar genoeg drinkt, gaan wij ons niet te druk maken als ze een keer niet wil eten. We bieden haar dan ook geen alternatief aan. Je avondeten niet willen eten is ook gewoon een optie, zolang ze maar aan tafel blijft zitten tot mama en papa klaar zijn met eten.

Bovendien: Als (groente) eten een strijd wordt, dan komt er druk op te zitten. Iets waar wij als ouders niet op zitten te wachten, maar wat ons kind ook zeker niet motiveert om toch te eten. (Als het niet eten ernstige vormen aanneemt, is het natuurlijk wel handig om even je huisarts te raadplegen.)

Hopelijk kunnen we je met bovenstaande tips voor groente eten met peuters een beetje helpen. Heb jij nog goede tips?

Groente eten met peuters

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen
Volg me!

17 gedachten over “5x Tips voor groente eten met peuters”

 1. Ons meisje heeft altijd goed (en groentes) gegeten, maar dit zijn hele goede tips vind ik. Wij willen altijd dat ze alles proeft. Op een gegeven moment had ze echt een weerzin tegen champignons. Dan blijf ik niet doordrukken natuurlijk, maar zo nu en dan probeer ik het weer eens. En zie daar. Inmiddels is ze 7 jaar en eet ze weer champignons. Groentes zijn eigenlijk altijd wel goed gegaan. Ook groene asperges, spinazie. Alleen spruitjes moeten we nog eens uitproberen. Die ga ik dan lekker roerbakken met spekjes, uitjes en taugé. Misschien wel een beetje ketjap en sambal er door heen…

  Beantwoorden
  • Wij hadden vaak een buurjongetje aan tafel die wat ouder was en graag groenten at. Doet wonderen. Mijn kids keken naar hem op en begonnen zonder morren ook veel groenten te eten.

   Beantwoorden
 2. Wat een fijne weetjes 🙂 wij verstopte groente en fruit vaak in gerechten denk bijvoorbeeld aan een quiche, banenpannekoekjes, Aardappelpure met aardpeer er door of andere vergeten groente. Vaak als het er niet uti ziet als groente eten ze het opeens wel

  Beantwoorden
 3. Superslimme tips! Ik vind zo’n monkey platter echt zo’n lief woord ervoor. En ze kunnen dan ook met allerlei structuren kennis maken . En het is nu veel gevarieerder dan ik vroeger had. Ik kreeg echt nooit groente mee naar school. En we dronken daar élke dag melk, ben ik het persoonlijk ook niet echt mee eens…fijn artikel! xxx

  Beantwoorden
 4. Wat leuk om te lezen! Als logopediste kom ik genoeg hulpvragen tegen op het gebied van het eten en drinken bij de kleintjes, maar de aanpak bij een gemiddelde ontwikkeling, zonder hulpvraag, is dan leuk om te lezen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie