5x Duurzaam Sinterklaas vieren

Duurzaamheid. Steeds meer mensen zijn er mee bezig. Bewuster kopen, aandacht besteden aan wat je hebt en minder verspillen. Het Sinterklaasfeest is bij uitstek hét moment om bewust om te gaan met wat je koopt. Maar hoe doe je dat dan: Duurzaam Sinterklaas vieren?

Tip: Bewaar dit artikel op Pinterest!

duurzaam sinterklaas vieren

Waarom Duurzaam Sinterklaas vieren?

We vinden cadeautjes geven aan onze kinderen vaak heel normaal. Ik doe het ook hoor.

Ik kan mijn dochter echt overladen met speelgoed tijdens haar verjaardag (Oeps!), maar toch probeer ik de cadeautjes tegenwoordig wat meer te beperken.

Reden 1: geluk zit niet in dingen

Enerzijds omdat mijn dochter op 10 december jarig is en ik wil voorkomen dat ze tijdens de decembermaand letterlijk overladen wordt met cadeautjes. Ook wil ik dat ze (om het maar even plat te zeggen) geen verwend nest wordt.

Ondanks dat ik haar alles op de wereld gun, hoeft ze niet alles te krijgen. Het geluk zit niet in al die dingen. Dat mag ze best leren.

Advertentie
Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024
Sint

Reden 2: impact op het milieu

Ook blijkt het aantal spullen wat we kopen en de afval die we hierdoor produceren een grote impact op het milieu te hebben.

Kennelijk wordt er in Nederland aan miljarden (!) uitgegeven aan cadeau’s tijdens Sinterklaas en Kerst.

Voor al deze cadeautjes zijn grondstoffen nodig (electronica is met stip het meest vervuilend), is vervoer nodig en wordt uiteindelijk ook aardig wat niet gebruikt en/of weggegooid.

duurzaam sinterklaas vieren

Reden 3: duurzame Sinterklaas is goedkoper

Als laatste argument geldt je portemonnee: De decembermaand is duur. En dat hoeft helemaal niet.

Want de meeste duurzame tips zijn ironisch genoeg een stuk beter voor je portemonnee.

Dit zijn mijn 5 budgetvriendelijke, duurzame tips voor een fijn Sinterklaasfeest!

Tip 1: Geef volgens de 4 cadeautjes regel

Duurzaam Sinterklaas vieren

Op een aantal blogs over minimalisme las ik over de 4 cadeautjes regel.

Je geeft je kindje in dat geval vier cadeautjes:

 1. Iets wat ze graag willen
 2. Iets wat ze nodig hebben
 3. Iets om te dragen
 4. Iets om te lezen en/of leren

duurzaam sinterklaas vieren

Zijn 4 cadeautjes te weinig?

Het lijkt misschien karig: vier cadeautjes, maar je leert je kindje ook al heel jong bewust blij te zijn met wat ze krijgen.

Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen na drie cadeautjes eigenlijk al genoeg hebben. Zeker de kleine kinderen kunnen het na het derde cadeautje niet meer overzien.

Dus waarom zou je ze tijdens het Sinterklaasfeest overladen met veel te veel cadeautjes?

Meer weten? Lees ook eens mijn artikel over de Vier Cadeautjes Regel: Zo doen wij dat!

Tip 2: Tweedehands cadeautjes

Duurzaam Sinterklaas vieren

Waarom zou een Sinterklaas feest alleen maar om nieuwe cadeautjes gaan?

Veel speelgoed wordt amper of niet gebruikt. Hoeveel speelgoed staat er bij jou in kasten of op zolder te verstoffen?

Voordelig Sinterklaascadeautjes kopen

Snuffel eens op Marktplaats of bij je lokale tweedehands winkel naar leuke cadeautjes.

Wil je liever wel garantie op je cadeautjes? Koop dan eens een tweedekans cadeau.

Dat zijn restvoorraden en internet retouren die nog prima in orde zijn en nu voor een klein prijsje te kop zijn. Inclusief het recht op retour en garantie.

Leestip: Bekijk het overzicht: Waar Kun je Tweedekans Producten Kopen?

tips duurzaam sinterklaas vieren

Gratis Sinterklaascadeautjes

En als je dan toch bezig bent: Spit je voorraadkast en zolder eens uit!

Je hebt vast nog wat ongelezen boeken liggen, wat ongebruikte toiletartikelen of lieve knuffel die op zolder ligt te verstoffen?

Ik heb al meerdere keren het pakjesspel gespeeld met alleen tweedehands cadeautjes.

En qua gezelligheid en plezier doet het zeker niet onder voor een vrolijk avondje met spiksplinternieuwe cadeautjes.

Tip 3: Geef een ervaring cadeau

Duurzaam Sinterklaas vieren

Ervaringen blijven vaak langer bij dan cadeautjes. Geef eens een museumkaart of een cadeaukaart voor een leuke dierentuin.

Het hoeft niet eens veel geld te kosten. Zo wordt onze dochter erg gelukkig als ze een middagje stenen mag zoeken op de hei en ikzelf word blij van een dagje uitwaaien aan zee.

Ook leuk: neem je partner heerlijk mee uit eten, geniet van een lekkere high tea met je moeder of neem een vriendin mee naar een workshop, waarvan je weet dat ze het helemaal leuk vindt.

Juist die momenten samen zijn onbetaalbaar. Dat zijn dingen die we echt (te) weinig doen en daardoor wel heerlijk zijn om cadeau te krijgen.

Tip 4: Doe mee met de Recycle Sint

Duurzaam Sinterklaas vieren

Heb je nog speelgoed liggen waar een ander kind nog prima mee kan spelen? Je bent echt niet de enige!

Elk jaar organiseert Recycle Sint door het land ruilbeurzen voor ouders, waar je je ongebruikte speelgoed kunt ruilen voor andermans speelgoed.

duurzaam sinterklaas vieren

Recycle Sint Ede

Dit jaar doe ik voor het eerst mee met de Recycle Sint in Ede. Zij pakken het nét iets anders aan: Je kunt bij hen je speelgoed laten verkopen.

Na afloop ontvang je 60% van de opbrengst en 40% gaat naar de huur van de locatie en wordt gedoneerd aan Stichting Hartekind.

Na afloop kun je jouw niet verkochte speelgoed weer ophalen of je kunt het laten doneren aan de Speelgoedbank. Je bent dus niet alleen duurzaam bezig, maar je dus steunt ook goede doelen.

Tip 5: Zelfmaak Sint

duurzaam sinterklaas vieren

Wil je liever lootjes trekken? Ga dan eens voor een verfrissend, leuk concept: De Zelfmaak Sint!

Hierbij ga je zelf aan de slag met het maken van een cadeautje.

Hiermee kun je alle kanten op en je lekker uitleven met je (creatieve) hobby’s. Duik achter de naaimachine, ga schilderen, schrijven of ga klussen!

Culinaire Zelfmaak Sint tips

Duik je net als ik graag de keuken in om iets lekkers te maken?

Denk dan eens aan:

duurzaam sinterklaas vieren
Ook leuk: bak eens lekkere boterkoekjes en versier het potje!

Meer duurzame tips lezen?

Of bekijk hier alle originele cadeautips op mijn blog!

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over bewust leven & duurzaamheid!

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief over bewust leven en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Dit artikel over duurzaam Sinterklaas vieren bevat geen samenwerking en komt volledig voort uit mijn liefde voor duurzaamheid. In dit artikel staan affiliate links.

Cynthia Lukassen

22 gedachten over “5x Duurzaam Sinterklaas vieren”

 1. wij vieren dit jaar met onze volwassen kinderen sinterklaas ( zou dat feest voor geen goud willen missen) en we hebben elkaar de opdracht gegeven dat een cadeautje maximaal 2 euro mag kosten EN een gedicht moet hebben. Je wil niet weten hoeveel voorpret ik nu al heb

 2. Een goed idee: een duurzame Sinterklaas. Dat van een ervaring cadeau geven snap ik helemaal. Zelf vraag ik dat ook vaak als cadeau en dan het liefste iets van de schoonheidsspecialist. Je hebt vaak al zo veel spullen! Iets maken vind ik ook erg origineel, dat geeft het wel wat extra’s dat je er zelf moeite in hebt gestopt. Heel erg leuk om te krijgen dan!

 3. Echt heel tof deze blog. Waarom zouden tweedehands spulletjes Inderdaad niet kunnen? Het maakt kinderen ook echt niets uit volgens mij. Heel mooi <3

 4. Goede tips! Dankjewel! Vooral tweedehands speelgoed spreekt mij aan. Dat doen we namelijk ook al regelmatig.

 5. onze zelfgemaakte jam en chutneys en kruidenazijnen ( altijd wel allemaal in een mooie fles of pot ) doen het ook prima1

 6. Ik heb inderdaad nog best veel dingetjes liggen. Die bewaar ik ook op een speciale plek. Soms van een PR-bureau (kleine dingetjes die in een goodiebag komen. Ideaal als tandenfee- of schoenkadootje), soms van speelgoed wat ik in de aanbieding heb gekocht. Of dingen die ik al had liggen. Ik houd van duurzaam. Dus tweedehands vind ik ook een goede tip. Zelf zou ik wat meer weg willen geven, maar uitzoeken en opruimen en weggeven is wel een dingetje. Verkopen doe ik niet meer. Zo’n geneuzel altijd op Marktplaats (bijvoorbeeld 10 euro voor een goede winterjas vragen en dan een bod van 3,50 inclusief verzendkosten krijgen)…

 7. Goed om bij stil te staan en handige (en leuke!) tips geef je. Waar ik trouwens ook altijd versteld van sta is de hoeveelheid papier dat na het uitpakken meteen bij het oud papier wordt gegooid! Een vriendin van me heeft een leuk alternatief: zij gebruikt oude Donald Duck tijdschriften als pakpapier! Beter voor het milieu, ziet er vrolijk uit én de ontvanger heeft meteen iets te lezen 😉

 8. wij vieren sinterklaas niet meer, maar vroeger werden ze overladen door cadeautjes. Meestal kregen ze alles op hun lijst, zowel van mij als van de grootouders. Achteraf gezien heb ik daar spijt van. Meer is niet altijd beter. Het is een beetje zoals met suiker; het eerste snoepje is heeerlijk, het volgende heel lekker, daarna gewoon lekker… totdat je er niets meer aan vindt en je toch blijft snoepen omdat je dat gevoel van een heerlijk snoepje wilt. Zo reageren hersenen ook op cadeautjes. (dochter studeert klinische psychologie 🙂 ) Ik vind het dus een heel goed idee om gewoon minder cadeautjes te geven.

  • Hergebruik is een mooi iets. Maar een ervaring cadeau doen vind ik echt een hele goeie. Die ga ik onthouden.

 9. Het idee van een ervaring cadeau doen vind ik erg leuk! We vieren hier geen Sinterklaas, maar wel Kerst.

 10. leuke tips, en je kan inderdaad prima cadeautjes recylen, ik zie mijn nichtje voor haar 2 koters rustig een vergeten speegoedje opnieuw inpakken

Reacties zijn gesloten.