5x Duurzaam Sinterklaas vieren

Deel dit artikel of sla het op

Duurzaamheid. Steeds meer mensen zijn er mee bezig. Bewuster kopen, aandacht besteden aan wat je hebt en minder verspillen. Het Sinterklaasfeest is bij uitstek hét moment om bewust om te gaan met wat je koopt. Maar hoe doe je dat dan: Duurzaam Sinterklaas vieren?

Vandaag geef ik je 5 inspirerende tips om nét een stukje bewuster om te gaan met het Sinterklaasfeest!

duurzaam sinterklaas vieren

Waarom Duurzaam Sinterklaas vieren?

We vinden cadeautjes geven aan onze kinderen vaak heel normaal. Ik doe het ook hoor. Ik kan mijn dochter echt overladen met speelgoed tijdens haar verjaardag (Oeps!). Maar tijdens Sinterklaas en Kerst probeer ik het enigszins te beperken.

Enerzijds omdat mijn dochter op 10 december jarig is en ik wil voorkomen dat ze tijdens de decembermaand letterlijk overladen wordt met cadeautjes. Ook wil ik dat ze (om het maar even plat te zeggen) geen verwend nest wordt.

Ondanks dat ik haar alles op de wereld gun, hoeft ze niet alles te krijgen. Het geluk zit niet in al die dingen. Dat mag ze best leren.

Advertentie
Sint

Ook blijkt het aantal spullen wat we kopen en de afval die we hierdoor produceren een grote impact op het milieu te hebben. Kennelijk wordt er in Nederland aan miljarden (!) uitgegeven aan cadeau’s tijdens Sinterklaas en Kerst.

Voor al deze cadeautjes zijn grondstoffen nodig (electronica is met stip het meest vervuilend), is vervoer nodig en wordt uiteindelijk ook aardig wat niet gebruikt en/of weggegooid.

Als laatste argument geldt je portemonnee: De decembermaand is duur. En dat hoeft helemaal niet. Want de meeste duurzame tips zijn ironisch genoeg een stuk beter voor je portemonnee.

Tijdens mijn zoektocht naar manieren om duurzaam Sinterklaas te vieren, kwam ik bij deze 5 inspirerende tips.

Tip 1: Tweedehands cadeautjes

Duurzaam Sinterklaas vieren

Waarom zou een Sinterklaas feest alleen maar om nieuwe cadeautjes gaan?

Veel speelgoed wordt amper of niet gebruikt. Hoeveel speelgoed staat er bij jou te verstoffen? Nou, je bent echt niet de enige! Snuffel eens op Marktplaats, op TweedeKans websites of bij je lokale Tweedehands winkel naar leuke cadeautjes.

En als je dan toch bezig bent: Spit je voorraadkast en zolder eens uit! Je hebt vast nog wat ongelezen boeken liggen, wat ongebruikte toiletartikelen of lieve knuffel die op zolder ligt te verstoffen? Pak ze in en gebruik ze als inzet voor een gezellig Sinterklaas Spel, ruil ze met een goede vriendin (bijvoorbeeld met een kindje van dezelfde leeftijd) of verkoop ze op Marktplaats!

Ik heb al meerdere keren ons zelfverzonnen Sinterkerst spel (Zo genoemd, omdat we het zowel tijdens Sinterklaas als tijdens Kerst spelen) gespeeld met alleen tweedehands cadeautjes. En qua gezelligheid en plezier doet het zeker niet onder voor een vrolijk avondje met spiksplinternieuwe cadeautjes.

Tip 2: ZelfmaakSint

Duurzaam Sinterklaas vieren

Wil je liever lootjes trekken? Ga dan eens voor een verfrissend, leuk concept: De ZelfmaakSint!

Hierbij ga je zelf aan de slag met het maken van een cadeautje. Hiermee kun je alle kanten op en je lekker uitleven met je (creatieve) hobby’s. Stap achter de naaimachine, schilder, schrijf of ga klussen.

Duik je net als ik liever de keuken in om iets lekkers te maken? Denk dan eens aan:

Op de duurzame blog Kouwe Kleren vond ik nog een paar leuke, creatieve ideeën voor de ZelfmaakSint, zoals een feest in een doosje of een boekje met persoonlijke tips. En ook Tips voor Jou heeft een stapel alternatieve Sinterklaas cadeautjes voor het hele gezin bij elkaar verzameld.

Tip 3: Geef volgens de 4 cadeautjes regel

duurzaam sinterklaas vieren

Op een aantal blogs over minimalisme las ik over de 4 cadeautjes regel. Je geeft je kindje in dat geval 4 cadeautjes:

 1. Iets wat ze graag willen
 2. Iets wat ze nodig hebben
 3. Iets om te dragen
 4. Iets om te lezen en/of leren

Leestip: Ik vertel je in dit artikel hoe wij de 4 cadeautjes regel in de praktijk toepassen!

Duurzaam Sinterklaas vieren

Zijn 4 cadeautjes te weinig?

Het lijkt misschien karig: 4 cadeautjes, maar je leert je kindje ook al heel jong bewust blij te zijn met wat ze krijgen.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat vooral kleine kinderen na 3 cadeautjes eigenlijk al genoeg hebben. Meer kunnen ze meestal niet overzien.

Dus waarom zou je ze tijdens het Sinterklaasfeest overladen met heel veel cadeautjes?

Tip 4: Geef een ervaring cadeau

Duurzaam Sinterklaas vieren

Ervaringen blijven vaak langer bij dan cadeautjes. Geef je kind eens een museumkaart of een jaarkaart voor een leuke dierentuin cadeau.

Het hoeft natuurlijk niet eens veel geld te kosten. Zo weet ik dat onze dochter ook erg gelukkig wordt als ze een middagje stenen mag gaan zoeken op de hei en ikzelf word behoorlijk gelukkig van een dagje uitwaaien aan zee. Dat zijn dingen die we echt (te) weinig doen en daardoor wel heerlijk zijn om cadeau te krijgen.

Ook leuk: Neem je partner heerlijk mee uit eten (of verwen hem met een geheel verzorgd etentje aan huis), geniet van een lekkere high tea met je moeder of neem een vriendin mee naar een workshop, waarvan je weet dat ze het helemaal leuk vindt.

Tip 5: Doe mee met de Recycle Sint

Duurzaam Sinterklaas vieren

Heb je nog speelgoed liggen waar een ander kind nog prima mee kan spelen? Je bent echt niet de enige!

Elk jaar organiseert Recycle Sint door het land ruilbeurzen voor ouders, waar je je ongebruikte speelgoed kunt ruilen voor andermans speelgoed.

Dit jaar doe ik voor het eerst mee met de Recycle Sint in Ede. Zij pakken het nét iets anders aan: Je kunt bij hen je speelgoed laten verkopen op vrijdagavond 15 november van 19:00 t/m 21:00 in de Kei in Ede.

Na afloop ontvang je 60% van de opbrengst en 40% gaat naar de huur van de locatie en wordt gedoneerd aan Stichting Hartekind. Op zaterdagochtend kun je jouw niet verkochte speelgoed weer ophalen of je kunt het laten doneren aan de Speelgoedbank. Je bent dus niet alleen duurzaam bezig, maar je dus steunt ook goede doelen.

duurzaam sinterklaas vieren

Jorieke en Carina van Recycle Sint Ede:

“Het klopt dat wij het iets anders aanpakken dan de landelijke organisatie Recycle Sint. Op veel plaatsen is het echt ingericht als een ruilbeurs, dus je krijgt bonnetjes waarmee je ook weer ander speelgoed kan uitzoeken. Wij willen ‘m graag breder trekken, zodat mensen speelgoed kunnen inleveren en niet perse iets hoeven te ruilen/kopen en andersom.

Tegenwoordig weten veel mensen al de kringloop (weer) te vinden, maar wij hopen het kopen van tweedehands speelgoed zo rond de feestdagen nog meer te stimuleren. En daarnaast stimuleert het ook mensen om thuis nog eens goed de kasten op te ruimen en uit te zoeken!

Wij hopen dat de decembermaand voor iedereen op deze manier leuk, betaalbaar en meer duurzaam gaat worden. Duurzaam leven wordt steeds meer onze missie en we hopen ook anderen hiervoor te enthousiasmeren.”

Leestip: bekijk ook eens deze 10 budgettips voor Sinterklaas van Mama Zet Koers voor meer inspiratie om een bewust Sinterklaasfeest te vieren.

Meer lezen over duurzaamheid?

Of ontdek hoe ik mijn huis leerde verduurzamen met de Groen Huis Detox van Groen Graag

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Duurzaam Sinterklaas vieren

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

22 gedachten over “5x Duurzaam Sinterklaas vieren”

 1. leuke tips, en je kan inderdaad prima cadeautjes recylen, ik zie mijn nichtje voor haar 2 koters rustig een vergeten speegoedje opnieuw inpakken

  Beantwoorden
 2. wij vieren sinterklaas niet meer, maar vroeger werden ze overladen door cadeautjes. Meestal kregen ze alles op hun lijst, zowel van mij als van de grootouders. Achteraf gezien heb ik daar spijt van. Meer is niet altijd beter. Het is een beetje zoals met suiker; het eerste snoepje is heeerlijk, het volgende heel lekker, daarna gewoon lekker… totdat je er niets meer aan vindt en je toch blijft snoepen omdat je dat gevoel van een heerlijk snoepje wilt. Zo reageren hersenen ook op cadeautjes. (dochter studeert klinische psychologie 🙂 ) Ik vind het dus een heel goed idee om gewoon minder cadeautjes te geven.

  Beantwoorden
 3. Goed om bij stil te staan en handige (en leuke!) tips geef je. Waar ik trouwens ook altijd versteld van sta is de hoeveelheid papier dat na het uitpakken meteen bij het oud papier wordt gegooid! Een vriendin van me heeft een leuk alternatief: zij gebruikt oude Donald Duck tijdschriften als pakpapier! Beter voor het milieu, ziet er vrolijk uit én de ontvanger heeft meteen iets te lezen 😉

  Beantwoorden
 4. Ik heb inderdaad nog best veel dingetjes liggen. Die bewaar ik ook op een speciale plek. Soms van een PR-bureau (kleine dingetjes die in een goodiebag komen. Ideaal als tandenfee- of schoenkadootje), soms van speelgoed wat ik in de aanbieding heb gekocht. Of dingen die ik al had liggen. Ik houd van duurzaam. Dus tweedehands vind ik ook een goede tip. Zelf zou ik wat meer weg willen geven, maar uitzoeken en opruimen en weggeven is wel een dingetje. Verkopen doe ik niet meer. Zo’n geneuzel altijd op Marktplaats (bijvoorbeeld 10 euro voor een goede winterjas vragen en dan een bod van 3,50 inclusief verzendkosten krijgen)…

  Beantwoorden
 5. Een goed idee: een duurzame Sinterklaas. Dat van een ervaring cadeau geven snap ik helemaal. Zelf vraag ik dat ook vaak als cadeau en dan het liefste iets van de schoonheidsspecialist. Je hebt vaak al zo veel spullen! Iets maken vind ik ook erg origineel, dat geeft het wel wat extra’s dat je er zelf moeite in hebt gestopt. Heel erg leuk om te krijgen dan!

  Beantwoorden
 6. wij vieren dit jaar met onze volwassen kinderen sinterklaas ( zou dat feest voor geen goud willen missen) en we hebben elkaar de opdracht gegeven dat een cadeautje maximaal 2 euro mag kosten EN een gedicht moet hebben. Je wil niet weten hoeveel voorpret ik nu al heb

  Beantwoorden

Plaats een reactie