Peuter en smartphone: Hoe gaan wij om met mobieltjes?

Deel dit artikel of sla het op
 • 903
 • 26
 •  
 •  
 •  
  929
  Shares

Het is een hot-item tegenwoordig. Hoeveel tijd besteden onze kinderen aan die mobiele telefoontjes? Hoe ga je om met je peuter en smartphone?

Peuter en smartphone: Verbieden?

1 op de 4 peuters zit tegenwoordig 3 uur of langer per dag naar een smartphone of tablet te kijken. Daar schrok ik echt van! 

Maar de smartphone helemaal niet aanbieden aan mijn dochter vind ik ook niet realistisch. Het is nou eenmaal een deel van ons dagelijks leven geworden. Ze ziet haar ouders met een smartphone. En heel veel mensen om haar heen ziet ze rondlopen met zo’n ding.

Peuter en smartphone

Onze kleine madam wil – net als bij alle andere dingen om haar heen – weten wat het is en op ontdekkingstocht. En ook de smartphone hoort een stukje bij haar ontwikkeling, vind ik.

Bovendien: Door het haar niet te verbieden, wordt het op den duur minder interessant. Hoop ik.

Wat is een reële tijd voor een peuter?

De adviezen die ik online kon vinden variëren van maximaal 10 minuten tot maximaal 1,5 uur per dag kijken naar die smartphone. Ik vind het lastig om het hierin goed te doen.

Ik wil mijn dochter de smartphone niet verbieden, maar ik wil ook niet dat ze als een mobiele junkie alleen maar naar het schermpje wil kijken. Juist in deze tijd vind ik offline zijn en lekker spelen met leuk speelgoed zonder schermpjes heel belangrijk.

Review Knappe Koppen Spel

Ik bied de smartphone niet actief aan. Ze mag ermee te spelen, maar er zijn wel restricties.

Zo mag ze er maximaal één uur per dag mee spelen. Hoe we dit in de gaten houden, leg ik je verderop in deze blog uit.

Oude smartphone wordt kindermobieltje

Omdat ik onlangs een nieuwe smartphone heb gekocht, heb ik mijn oude smartphone omgetoverd naar een ‘kindermobieltje’. Dit is het enige mobieltje waar onze dochter zelfstandig mee mag spelen.

Met het mobieltje van mij of van mijn man mag ze wel eens meekijken of een appje sturen, maar alleen als wij erbij zijn.

Onze regels rondom haar kindermobieltje

We hebben wel wat regels omtrent de schermtijd op het kindermobieltje:

 • Ze mag maximaal 1 keer per dag met haar ‘eigen mobieltje’ spelen.
 • Ze mag er maximaal 1 uur mee spelen. (In de praktijk komt ze niet vaak aan dat uurtje op het mobieltje.)
 • Ze mag alleen op de apps spelen die beschikbaar zijn op dat mobieltje

Smartphone beperken met Kids Zone

Om te zorgen dat onze dochter niet van alles en nog wat doet op het kindermobieltje, hebben we een speciale app geïnstalleerd: Kids Zone

Peuter en smartphone

Met deze app Kids Zone kun je:

 • Een maximum tijd bepalen. Hierna wordt het mobieltje automatisch geblokkeerd.
 • Bepalen welke apps je kleintje mag gebruiken. De andere apps (en bijvoorbeeld ook de belfunctie en de camera) zijn niet bereikbaar voor de kleine madam.

Peuter en smartphone: 3 Nederlandstalige gratis apps voor peuters

Wij hebben een zestal apps op het kindermobieltje gezet voor onze kleine madam, die wij ‘kind proof’ vinden en die zij leuk vindt om te spelen.

Vandaag deel ik als afsluiter van deze blog de 3 favoriete apps van onze dochter:

Peuter en smartphone

App 1: DUPLO Trains

Met deze app voor kinderen van 2 jaar en ouder, maken de peuters zelf een treintje. Ze rijden ermee en moeten onderweg van alles doen: Tanken, wassen, laden en lossen.

Mijn dochter vindt dit een erg leuk spelletje en ik zie per keer dat ze behendiger wordt met het mobieltje.

Peuter en smartphone

App 2: Peppa Pig Verfdoos

Wij zitten momenteel volop in de Peppa-Pig fase. De kleine madam vindt het allemaal fantastisch.

Met deze leuke, Nederlands gesproken teken app kunnen de kids losgaan. Met verf, stickers, kwasten en nog veel meer. Echt een leuke app.

Peuter en smartphone

App 3: YouTube Kids

YouTube is leuk, maar bevat heel veel filmpjes waar ik mijn dochter nog veel te jong voor vind.

YouTube Kids zorgt ervoor dat je ukkie wel filmpjes kan bekijken, maar ze kan alleen filmpjes bekijken die goedgekeurd zijn door een panel van ouders en door filters van YouTube zelf.

Ook heb je de mogelijkheid om voorkeuren in te stellen en filmpjes te blokkeren die je niet passend vindt. Zo komt je ukkie niet ineens bij een filmpje over oorlog of geweld terecht. Vind ik wel een fijn gevoel.

Wat is jouw mening over schermtijd voor peuters?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Peuter en smartphone

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel affliate links.

20 gedachten over “Peuter en smartphone: Hoe gaan wij om met mobieltjes?”

 1. hier waren de kids 5 en 6 toen ze een telefoon hadden. wij vonden het toen al belangrijk dat als ze in de straat aan het spelen waren en ze gingen bij vriendje of vriendinnetje spelen dat ze dat even melden en dat wij ze altijd konden bereiken. en dat wij ze konden bereiken als er wat met mij aan de hand zou zijn. echt schermtijd hebben wij hier niet gehad maar hier zaten ze ook niet uren achter de pc of ipad

  Beantwoorden
 2. Ik vind kinderen met een mobieltje gewoon niks ook al hoort het bij de moderne tijd. Ik vind dat ze daardoor een groot deel van contact missen. De manier waarop jullie het doen vind ik wel slim want zo is het eigenlijk het zelfde als je kind een uurtje voor de tv zetten.

  Beantwoorden
  • Wat vroeger krant en tv was, is nu de tablet/ mobiel. Dat kinderen mobiel vaardig zijn is alleen maar goed, maar mobiel/ tablet moet niet enige hoofdbron zijn waarmee ze zichkunnen vermaken

   Beantwoorden
 3. Ik vind dit een prachtig voorbeeld dat je als ouder steeds nieuwe opvoedingsvraagstukken krijgt. Peuters en mobieltjes, dat is een combinatie die in mijn hoofd helemaal niet aan de orde zou moeten zijn namelijk. Maar misschien loop ik al wel weer achter : )

  Beantwoorden
 4. Dat is inderdaad best lang! Toen ik zo jong was bestond de smartphone nog niet. Ik kreeg mijn eerste mobieltje (bellen en smsen, meer kon je er niet mee) op mijn 13e.

  Beantwoorden
  • Ik ben nog van de draaischijf tijd. Mijn eerste mobiel, was ik halverwege de 20, een echte koelkast. Vroeger zij je hallo, tegenwoordig koptelefoon en mobiel. Het is onpersoonlijker geworden en dat is jammer. Goed dat je hier bewust mee omgaat.

   Beantwoorden
 5. Een uur per dag vind ik heel realistisch. Het neemt met de jaren toch wel toe, haha.
  Handig dat je alleen apps het geïnstalleerd welke je dochter mag gebruiken. Al kan ik mij goed indenken dat ze een keer doorkrijgt hoe het werkt. Niet?

  Beantwoorden
 6. Lastig hoor, want je ziet het tegenwoordig overal en ook op scholen is het heel gebruikelijk, dus ik begrijp best dat een kind daarin mee wil doen, maar het is denk ik heel verstandig om daar duidelijke afspraken over te maken zodat het gebruik niet te erg wordt.

  Beantwoorden
 7. Ik vind het ook lastig, toen mijn kinderen nog klein waren waren er nog geen smartphones, dus ik heb er geen ervaring mee. Denk wel dat het heel belangrijk is je kind smart op te voeden met het gebruik van de smartphone en dat je dan vooral let op de schermtijd en welke apps geschikt zijn of niet. Grenzen aangeven lijst me essentieel!

  Beantwoorden
 8. Persoonlijk vind ik dat een peuter de telefoon wel kan missen, er zijn genoeg andere manieren om ze te laten vermaken. Ik kwam pas in aanraking met een mobieltje toen ik naar de brugklas ging.
  Liefs,
  Elles

  Beantwoorden
 9. Als peuters gingen ze nog niet op de smartphone of tablet, maar hadden we dit wel met de televisie. Het liefst keken ze de hele dag. Wat jij al zegt, duidelijke afspraken maken is ook op die leeftijd belangrijk.

  Beantwoorden
 10. Die kidszone lijkt me ideaal! Ook fijn dat er nu Youtube voor kids is trouwens. Ik heb nog geen kinderen, maar aangezien ik een online webshop heb, wil ik wel uitkijken met evt kinderen in de toekomst. Ik wil een goed voorbeeld zijn. Dus niet dat mama zelf uren per dag naar een scherm staart.

  Beantwoorden
 11. Hier ook is de smartphone in …verbieden is niet mogelijk maar het gebruik beperken wel.Regelmatig download ik ook educatieve spelletjes zodat ze iets nuttig kunnen leren.

  Beantwoorden
 12. Omg echt zo lang??!!! Mijn kinderen zijn ouder en hadden geen smartphone of iPad o.d toen ze nog peuter waren. Ik ben ergens wel erg blij dat ze er net voor waren. Al halen ze het nu wel in als tieners hoor haha

  Beantwoorden
 13. Zo, ik vind de adviezen alsnog wel erg lang hoor.. Ik heb geen kinderen, maar als ik kijk hoelang de kinderen uit mijn klas bijvoorbeeld computerspelletjes kunnen spelen of tv kijken, vind ik dat wel schokkend hoor. Toch komen we er op de een of andere manier niet helemaal meer onderuit denk ik.

  Beantwoorden

Plaats een reactie