We proberen hier thuis zo verstandig mogelijk om te gaan met de schermtijd voor onze dochter. Want de schermpjes zijn nu eenmaal onderdeel van ons leven tegenwoordig. Ik geloof niet in verbieden, maar wil ook niet dat ze er verslaafd aan raakt. Daarom proberen we goed op schermtijd te letten en een veilige kindertablet te gebruiken. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je van je oude smartphone of tablet makkelijk een leuke, veilige kindertablet kunt maken.Β
In dit artikel lees je:
- Wat is een kindertablet?
- Waarom je oude smartphone hergebruiken?
- Hoe maak je van je oude smartphone een kindertablet in 5 stappen?
Tip: bewaar dit artikel voor later!
1. Wat is een kindertablet?
Een kindertablet is een kindvriendelijke versie van een gewone tablet. Op deze tablets zijn leuke en leerzame spelletjes geΓ―nstalleerd die geschikt zijn voor kinderen.
Voor ouders is het meestal mogelijk om te controleren wat je peuter precies doet op de tablet.
Zoals je in mijn artikel over schermtijd voor peuters misschien al een keer hebt gelezen, proberen wij bij het opvoeden van mijn dochter heel bewust om te gaan met schermtijd. Daar gaf ik al aan dat we van een oude smartphone een soort kindertablet hebben gemaakt.
Ik heb al vaker de vraag gehad hoe we dit precies aangepakt hebben. In dit artikel leg ik het stap voor stap aan je uit.
2. Waarom je oude smartphone hergebruiken?
Het omtoveren van je oude smartphone tot kindertablet is niet alleen handig, maar ook een duurzamer alternatief voor het kopen van een nieuwe kindertablet.
De meeste oude smartphones liggen te verstoffen in een lade, maar zijn nog prima te gebruiken voor simpele kinderapps. Koop een nieuw, vrolijk smartphonehoesje en het ziet er ook meteen kidsproof uit aan de buitenkant.
Trouwens, dit stappenplan kun je natuurlijk ook uitvoeren met je oude tablet of iPad. Je hebt tegenwoordig ook een tal van leuke iPad hoezen waarmee je jouw oude tablet ook aan de buitenkant de look geeft van een gloednieuwe kindertablet. π
3. Hoe maak je van je oude smartphone een kindertablet?
Een kindertablet kun je binnen no-time zelf maken met deze 5 simpele stappen!
Stap 1: Simkaart verwijderen
Voor een kindertablet heb je geen simkaart nodig. Het enige wat je wel nodig hebt is wifi om de apps te downloaden. π
Je hoeft verder niet te bellen, appen of sms’en. Dus check of je smartphone simlockvrij is en haal die simkaart er lekker uit.
Stap 2: App met ouderlijke controle downloaden
Er zijn verschillende apps met ouderlijke controle op de markt. Kies er ééntje die bij je past.
Wij maken zelf gebruik van de gratis app ‘Kids Zone’. Deze hebben wij gedownload via Google Play.
Stap 3: Voeg kindvriendelijke apps toe
Als je de app gedownload hebt, voeg je de naam aan het profiel van je kind toe.
In de app die wij gebruiken, kun je verschillende profielen aanmaken, zodat je (als je meer kids hebt) kunt switchen tussen de profielen. Dit switchen kun je overigens alleen als ouder, niet als kind.
Vervolgens kies je de apps waar je kind uit mag kiezen (bij meerdere profielen maak je deze keuze apart voor elk profiel).
In ons geval is dit o.a. Squla, YouTube Kids en Lego Train (een app die gekoppeld is aan de Lego Stoomtrein die ze voor haar vierde verjaardag heeft gekregen).
Stap 4: Beveiligen met pincode
Vervolgens voeg je een pincode in. Hiermee blokkeer je de mogelijkheid voor je kind om instellingen aan te passen, maarΒ ontneem je hen ook de mogelijkheid om in het reguliere menu van de smartphone rond te snuffelen.
Wanneer je de kindersmartphone of kindertablet vanaf nu opstart, start het direct de veilige kinderzone op. Handig hè?
Wil je iets aanpassen? Dan moet je daarvoor eerst inloggen met deze pincode. Dusse… zorg dat je deze code niet deelt met je kind. π
Stap 5: Maximale schermtijd instellen
Als mijn dochter op haar kindertablet bezig is en ik ondertussen een blog typ, het huishouden doe of lekker aan het kokerellen ben, vergeet ik nog wel eens de tijd.
Voordat je het weet, ben je zo een uur verder. En denk maar niet dat die kleine meid er iets van zegt. π
Om dat te voorkomen, kun je een maximale schermtijd instellen. Deze tijd loopt onderin het beeld af. Zodra de tijd om is, wordt het beeldscherm automatisch geblokkeerd. Deze blokkade is alleen op te heffen met de pincode (die je in stap 4 hebt ingesteld).
Voila! Zo simpel is het om van je oude smartphone of tablet een kindertablet te maken. Duurzaam, handig Γ©n voordelig!
Meer lezen over moederschap?
- Bekijk ook eens mijn artikel over Schermtijd voor peuters: Hoe gaan wij hier mee om?
- Lees mijn uitgebreide review over een GPS horloge voor je kind van One2Track
- Ontdek hier deΒ Kinderspellen Top 10Β van mijn dochter
Of ga naarΒ het overzicht met al mijn blogs over moeder zijn.
Blijf op de hoogte van nieuwe gloednieuwe, persoonlijke artikelen!
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse nieuwsbriefΒ en volg me op social media:
Dit artikel bevat eenΒ samenwerkingΒ en komt daarnaast voort uit mijn liefde voor mama zijn. In dit artikel staan affiliate links.
5 gedachten over “DIY: Zo maak je van je oude smartphone een veilige kindertablet”
Had ik dit maar eerder geweten! Wij hebben een kindertablet gekocht, terwijl er een oude ipad in de kast ligt te verstoffen! Zonde eigenlijk! Oeps!
We hebben je stappenplan gevolgd en gebruiken de kindermobiel nu een paar dagen. Ideaal. Nu kan ik ze met een gerust hart even laten spelen op een eigen mobiele. Dankjewel voor je stappenplan!
Toffe DIY! Hier heb ik zeker iets aan!
Hier gebruiken de kinderen ook onze oude telefoons. Zonder simkaart inderdaad, want we zijn misschien wat ouderwets maar voor ons hoofd dat nog niet voor de middelbare school..
//www.lievelyne.be
Jee, handig. En het scheelt bakken geld. Die kindertabletten kosten al snel 100 tot 150 euro!
Reacties zijn gesloten.