spellen voor peuters

5x De Leukste Spellen voor Peuters en Kleuters

Super Aanbieding

We krijgen de laatste tijd diverse vragen binnen over spellen. Welke zijn nu echt leuk? En wat zijn aanraders voor de feestdagen? Als spelletjesgekken worden mijn man en ik natuurlijk erg vrolijk van dit soort vragen. Daarom delen we de aankomende weken een paar superleuke spellentips met jou! Vandaag trappen we af met 5 écht leuke spellen voor peuters en kleuters.

Onze spellentips op een rij

Wij zijn erg gek op het spelen van spelletjes. Naast onze uitgebreide reviews over spellen, delen we met veel plezier onze spellentips met je.

Ben je ook op zoek naar een écht leuk spel? Kijk dan ook eens naar:

Waar moeten leuke spellen voor peuters en kleuters aan voldoen?

spellen voor peuters

Wanneer vinden we een spel voor peuters en kleuters écht een aanrader? Ze moeten wat ons betreft voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De materialen moeten kidsproof zijn en dus tegen een stootje kunnen.
 • Je peuter of kleuter leert er ook echt wat van (en is dus geschikt als leerzaam cadeau volgens de 4 cadeautjes regel).
 • Mama en papa vinden het leuk om te spelen met de kleine meid.
 • En de allerbelangrijkste voorwaarde: Onze dochter moet het leuk vinden. Als zij uit zichzelf vraagt om dit spel (nog een keer) te spelen, weten we dat het goed zit.

Tip 1: Brain Train

spellen voor peuters

Brain Train is een vrolijk en leerzaam spel voor kinderen vanaf 3 jaar, waarin je samen met je kind verschillende puzzels moet oplossen. Deze puzzeltjes staan in een boekje en bouwen op in moeilijkheidsgraad. Spelenderwijs leert je kind haar ruimtelijk inzicht te vergroten.

Meestal gaat Sterre na 4 opdrachtjes gespeeld te hebben nog even spelen met de trein. De trein is van mooi en stevig materiaal, waardoor het ook prima geschikt is om lekker mee te spelen.

Onze dochter vraagt vaak om dit spel en wij zien als ouders dat haar ruimtelijk inzicht steeds beter wordt. Ze speelt nu vooral spellen in het eerste level van het boekje. We kunnen er voorlopig dus nog wel even mee vooruit. Daarom hebben we dit spel ook opgenomen in onze blog over cadeau tips voor de derde verjaardag.

Doordat de 48 opdrachten in het boekje oplopen qua moeilijkheidsniveau kan onze kleine madam er voorlopig nog wel mee vooruit. Al zijn we stiekem al aan het kijken naar andere spellen van het merk Smartgames voor haar, zoals De Drie Kleine Biggetjes of Smart Farmer (Winnaar van Speelgoed van het jaar 2019).

Brain Train kort samengevat:

Lees meer over dit spel in onze uitgebreide review over Brain Train of lees het juryrapport van Speelgoed van het Jaar en andere reviews op de pagina van Bol.com

Tip 2: Kinderyogakaarten

spellen voor peuters

Een heel ander spel voor peuters en kleuters is dit kaartspel van yogadocente Helen Purperhart. Het doosje bevat een hele verzameling aan kaarten met simpele yogahoudingen voor kinderen.

Je kunt dit kaartspel gebruiken voor een groep, maar ook prima lekker gebruiken om spelenderwijs te bewegen met je peuter of kleuter. Wij hebben de yogakaarten een paar maanden en spelen er regelmatig mee.

Bordspellen Top 10

Op elk kaartje staat een plaatje van een kind verkleed als dier die de yogahouding voordoet. De yogahouding wordt op een simpele manier beschreven op het kaartje. Ook staat er een vraag die je aan je kind kan stellen als gespreksstof. Je kunt dit kaartspel met een beetje creativiteit dus op verschillende manieren gebruiken.

Wij laten onze dochter 5 kaartjes uitkiezen. Zoals je snapt, zit daar altijd wel de houding van een aapje bij. Daarna gaan we samen deze houding uitvoeren. Hierbij is niets fout, maar gaat het om lekker samen bewegen.

Ik vind dit als mama echt een heel leuk kaartspel en ook onze dochter speelt dit graag. Ze is heel serieus in het zoeken naar ‘de juiste kaartjes’ die ze wil gaan uitbeelden.

spellen voor peuters

Kinderyogakaarten kort samengevat:

 • Voor kinderen van 2 tot 12 jaar
 • Vrolijke yogakaarten met duidelijke beschrijvingen
 • Spelenderwijs bewegen met je kind
 • Ook geschikt om te spelen met een groep kinderen

Lees meer reviews en informatie over de Kinderyogakaarten op Bol.com.

Tip 3: Nijntje Verstoppertje Spelen

spellen voor peuters

Onze dochter kreeg dit spelletje al op haar eerste verjaardag en Nijntje wordt nog steeds uit de kast getrokken om mee te spelen.

Het spel is supersimpel: Nijntje wordt verstopt en de kleine uk moet haar vinden. Tijdens de zoektocht roept Nijntje om de 10 seconden dingen als “Ik ben hier!” om de kleine te helpen. Als Nijntje gevonden wordt, is het natuurlijk groot feest!

Nu onze dochter bijna 3 jaar is, merk ik wel dat de nieuwigheid er een beetje van af is. Nu draait onze dochter de rollen nog wel eens om. Zo worden papa en mama nu wel eens de gang op gestuurd en gaat onze kleine madam Nijntje verstoppen.

Alleen echt moeilijk is het niet om Nijntje te vinden. Want als we de kamer binnenlopen, roept ze meteen enthousiast: “Kijk, daar is Nijntje verstopt!”

spellen voor peuters

Nijntje Verstoppertje Spelen kort samengevat:

 • Leuk spelletje voor kinderen van 1 tot 4 jaar
 • Verstoppertje spelen met een pop
 • Winnaar Speelgoed van het Jaar 2012
 • Geen Nijntje fan in huis? Dit spel bestaat ook met Bumba, Peppa Pig en Woezel

Lees meer reviews en informatie over Nijntje Verstoppertje Spelen op Bol.com.

Tip 4: Prinses Mina En Haar Diamanten

spellen voor peuters

Dit spel heeft onze dochter cadeau gedaan aan mijn man voor zijn verjaardag. “Ja, dit is echt een spel voor papa!” zei ze.

Nou denk ik bij een spel waarbij je kettingen maakt niet direct aan mijn man, maar deze mening van mijn dochter was natuurlijk geheel in haar eigen belang. Dat snap je wel hè?

Het spel Prinses Mina en haar diamanten is eigenlijk een luxe versie van memory.

Elke speler krijgt bij aanvang van het spel een mooie amuletketting. Op de tafel liggen de kartonnen edelsteenkaartjes met de kleuren naar beneden. Net als bij memory moet je de setjes bij elkaar vinden. Heb je 2 dezelfde edelstenen gevonden? Dan mag je ze aan je ketting rijgen.

Onze dochter krijgt met behulp van dit spel ook het rijgen van kettingen langzaam onder de knie. Bovendien is ze erg enthousiast en fanatiek als het gaat om het vinden van de setjes.

spellen voor peuters

Prinses Mina en haar diamanten kort samengevat:

 • Voor 1 tot 4 spelers vanaf 3 jaar
 • Een luxe variant van memory
 • Je rijgt je eigen ketting (handig voor de kleine motoriek)
 • Ideaal spel voor kleine prinsesjes

Lees meer reviews en informatie over de Prinses Mina en Haar Diamanten op Bol.com.

Tip 5: Knappe Koppenspel

spellen voor peuters

Het Knappe Koppen spel is een leerzaam bordspel voor kinderen. Het bevat een spelbord, dobbelsteen, pionnen en heel veel opdrachtenkaartjes.

Het spel gaat niet zo zeer om het winnen, maar om je kind spelenderwijs te stimuleren in nieuwe dingen leren.

Er zijn leuke opdrachten in de categorieën ‘Algemene kennis’, ‘Inzicht en logica’ en ‘Fysieke uitdagingen’. Dat maakt het spel heerlijk veelzijdig om te spelen.

Toen onze dochter dit spel voor haar tweede verjaardag kreeg, was ze vooral bezig met de nieuwe dingen leren. Nu ze bijna 3 jaar is, merken we dat ze steeds meer kan en verbazen we ons soms om de antwoorden die ze geeft. Wat is onze dochter toch een leuke wijsneus!

Om het spel uitdagend voor haar te houden, staan er al twee nieuwe Knappe Koppen uitbreidingen op haar verlanglijstje voor haar derde verjaardag.

spellen voor peuters

Het Knappe Koppen spel kort samengevat:

 • Een bordspel voor kinderen van 2 tot 5 jaar
 • Spelenderwijs motiveren om nieuwe dingen te leren
 • Winnaar Speelgoed van het Jaar 2010
 • Ook verkrijgbaar als stand-alone versie specifiek over dieren of over tellen.

Lees meer over dit spel in onze uitgebreide review over Het Knappe Koppen Spel of lees meer informatie en reviews op de pagina van Bol.com

Meer over spelletjes lezen? Klik hier voor ons volledige overzicht met spellenreviews en tips!

Nog een paar extra spellentips van mijn lezers

Op mijn Instagram stories heb ik een tijdje terug de oproep gedaan om leuke tips voor spellen voor peuters en kleuters met me te delen. Daaruit kwamen de volgende spellen naar voren. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar misschien helpt het je verder in je zoektocht naar het ultieme spel voor je kind!

Welk spel voor peuters en kleuters spreekt jou het meeste aan? En heb jij nog aanvullende tips?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

spellen voor peuters

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
 • 219
 • 23
 •  
 •  
 •  
  242
  Shares

14 gedachten over “5x De Leukste Spellen voor Peuters en Kleuters”

 1. Ik blijf het lastig vinden om voor peuters iets leuks te kopen wat ook nog een tijdje mee kan gaan en niet direct stuk gaat. Meestal geef ik iets van houten speelgoed, maar dat ligt er ook een beetje aan wat de ouders zelf aangeven.

  Beantwoorden
 2. Hier zitten leuke tips tussen. Wij hebben de Peppa variant ipv Nijntje en inderdaad laatste tijd worden we zelf meer op pad gestuurd om haar te zoeken .

  Beantwoorden

Plaats een reactie