Ontspullen: In 7 Dagen een Opgeruimde Kamer met de Minsgame

Ontspullen met de Minsgame

Deze zomer organiseerde mede-blogger Miss Pixie een leuke challenge: Een mini Minsgame. Op deze manier kun je in 7 dagen op een simpele, leuke manier ontspullen. Mijn doel was om van onze rommelhok weer een schrijfkamer te maken. Vandaag vertel ik je hoe het werkt en of het het gelukt is!

Ontspullen met de Minsgame

Wie zijn de Minimalisten?

De Minsgame is ontwikkeld door Joshua en Ryan, twee mannen die een succesvol en druk leven hadden. Ze hadden veel geld, spullen en druk werk, maar waren ontevreden, gestressd en hadden bijna nergens tijd voor. Toen ze beiden de dertig naderden, ging het roer bij de mannen om. Ze stopten met hun drukke banen en verdiepten zich in het minimalisme.

Nu – jaren later – wonen ze in een kleiner huis met minder spullen en een minder drukke baan, maar zijn ze veel gelukkiger. Ze schreven verschillende boeken over hun minimalistische leefwijze, zoals dit boek:

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe werkt Ontspullen met de Minsgame?

Joshua en Ryan bedachten samen de Mins-game: Een simpele, toegankelijke manier om spelenderwijs ’te ontspullen’.

Het principe van een Mins-game is simpel: Elke dag ga je jouw huis ‘ontspullen’.

  1. Op dag één gaat er 1 item je huis uit
  2. op dag twee 2 items gaan er 2 items je huis uit
  3. op dag drie 3 items gaan er 3 items je huis uit enzovoorts. Je snapt het principe nu wel hè?

Het maakt niet uit welke spullen je uit huis doet en hoe (in de kliko gooien, doneren via social media, op Marktplaats verkopen etc) , maar de duidelijke voorwaarde is wel: Het moet voor middernacht uit je huis zijn!

Ontspullen? Geen idee waar ik moet beginnen met opruimen

minsgame

Toen ik terugkwam van onze vakantie aan zee, had ik enorm zin om weer te gaan schrijven. Maar… Mijn schrijfkamer was tijdens mijn zwangerschap en na de bevalling langzaam maar zeker veranderd in een enorme rommelkamer. Overal stonden dozen, stoelen en andere troep. En mijn bureau – waar ik eigenlijk wilde schrijven – stond vol met… Tja, van alles eigenlijk.

Ik was er al wel eens vol goede moed naar binnen gelopen met het voornemen om de boel eens goed te ontspullen, maar wist van gekkigheid niet waar ik moest beginnen. Na een paar minuten liep ik alweer moedeloos de deur uit. 

Vol goede moed beginnen met de Minsgame

Ontspullen met de Minsgame

Maar nu kwam deze Mini Mins-game van Miss Pixie dus op mijn pad. En met frisse zeelucht en goede moed besloot ik: Ik ga die kamer eens goed aanpakken.

Ik wil mijn schrijfkamer terug! Hieronder vertel ik je hoe ik het ontspullen in 7 dagen heb aangepakt met behulp van deze gave challenge.

Dag 1: Bye Bye Kraamverband!

Op de eerste dag merkte ik eigenlijk al het eerste voordeel van deze methode: Ik moest deze eerste dag slechts één ding op te ruimen. Dus ik keek niet moedeloos om me heen, maar ging gericht op zoek naar mijn ‘eerste slachtoffer’.

Mijn oog viel op een grote doos. Wat zat er eigenlijk in? Nieuwsgierig opende ik de kartonnen doos en zag: Kraamverband! Aangezien mijn kleine madam ondertussen meer dan een half jaar jong is, heb ik dit gelukkig niet meer nodig.

Hoppa! In de kliko ermee! En dag één van mijn ontspullen challenge was al lekker soepel achter de rug!

Dag 2: Waarom bewaar ik dit eigenlijk?

De volgende dag liep ik weer de schrijfkamer in. In mijn zoektocht naar twee nieuwe slachtoffers vond ik een afdekstrip uit onze hal. Die schoot elke keer los en dus was ie hier beland om.. eh… tja… waarom eigenlijk?

Daarnaast slachtofferde ik een spel die ik eigenlijk nooit leuk heb gevonden. Ik had het alleen van een lieve vriendin gekregen en wilde het daarom maar niet weg doen. Nu – na zo’n tien jaar – heb ik het spel toch de deur gewezen. Eindelijk. Dat luchtte op!

Dag 3: Waarom hebben we een tweede waterkoker?

 

Weer dook ik mijn kamer in. Ik vond drie items die niet meer nodig waren:

Allereerst een waterkoker. Doordat we gingen samenwonen (zo’n twee jaar terug) hadden we ineens twee waterkokers. Eéntje voor in de keuken en daarnaast leek het ons een briljant idee om er één op de schrijfkamer te zetten. Waarom? Geen idee meer. Dus de waterkoker ging via een weggeefhoek op Facebook door naar een moeder, waarvan de zoon op zichzelf ging wonen.

Het boek over Hypnobirthing ging naar kinderen die aan de deur vroegen of we iets hadden voor een ruilspel (goede timing!). En het nachtmaskertje dat niet wilde blijven zitten – heel irritant – ging de kliko in.

Dag 4: Plezier in het ontspullen

Op dag vier merkte ik al verschil in mijn houding naar het opruimen. Sterker nog: Ik kreeg zowaar plezier in het opruimen!

Dit keer kwam ik zelfs enthousiast met een vuilniszak mijn schrijfkamer kamer binnenlopen. Boeken, prulletjes, herinneringen, gedachtes, dozen, schriften en papieren kwamen voorbij en werden geordend. Alle zooi ging linea recta de zak in.

Een paar spullen plaatsten we op Marktplaats en op een weggeefhoek van FacebookMet gemak haalde ik de vier items die ik vandaag moest opruimen. Ik ging ruim over die limiet. Ik had de smaak te pakken!

Dag 5: Ook manlief krijgt het opruimvirus te pakken

Ontspullen met de Minsgame

Hoewel ik eigenlijk in de schrijfkamer bezig was, viel mijn oog op een stapel oude kleertjes van mijn dochter. Opruimen dus! En al snel staan er twee tassen vol babykleding klaar in de gang.

En heerlijk! Mijn man heeft de opruimkriebels ook te pakken en samen pakken we onze eigen kledingkast aan. Alles gaat eruit en wordt op bed gelegd.

Elk kledingstuk wordt kritisch bekeken:

  • Gaan we dit nog dragen?
  • Heeft iemand anders er nog wat aan?

Twee grote vuilniszakken vol worden aan de hal toegevoegd en we hebben zowaar ruimte over in onze kledingkast! Mijn man brengt ze alle zakken direct naar het inleverpunt van de Kledingbank, zodat het allemaal het huis uit is voor middernacht.

Dag 6: Joepie! Mijn opgeruimde schrijfkamer komt in zicht

Deze zesde dag richten we ons weer op de schrijfkamer. Manlief en ik gooien een vuilniszak vol met werkelijk van alles. Deze gaat -hoppa!- de kliko in, terwijl de kleine madam rustig met wat boxspeeltjes speelt in haar campingbedje op de overloop.

Een doos vol boeken staat klaar voor de kringloop. Onze dochter is te oud voor haar babynestje en ook het voedingskussen gebruiken we niet meer. Beide items zetten we op Marktplaats en mogen voor een klein prijsje weg.

Na een uurtje enthousiast ontspullen, kijken we naar de schrijfkamer. Het begint steeds minder op een rommelhok te lijken: Mijn schrijfkamer komt in zicht!

Dag 7: De laatste loodjes

Ontspullen met de Mins Game

Met een voldaan gevoel loop ik de schrijkamer in. 

Ik kom nog wat oude sieraden tegen. Alle oorbellen zonder wederhelft verdwijnen eindelijk de prullenbak in. En ook sieraden die ik nooit heb gedragen, krijgen een enkeltje prullenbak.

Daarna begin ik vol energie aan het ordenen van de spullen die we willen bewaren. Elk boek wordt op thema in de kast gezet. Ook mijn (grote verzameling) schriften en schrijfboekjes krijgt een eigen plek.

Fotoboeken, tijdschriften, kaartspellen, verfspullen, potloden, pennen en de bierflesjes van mijn man: Alles vind zijn plekje. De planten voor het raam maken het geheel af.

Zeven Dagen Ontspullen: Het Resultaat

minsgame

Ik kijk voldaan naar mijn kamer. Ik ben nog niet helemaal klaar (Een krat met boeken moeten nog weg. En wat leuke spullen moeten we nog ophangen aan de wand), maar ik ben heel blij met het resultaat.

Niet alleen in mijn schrijfkamer is het rustiger, maar ook in mijn hoofd. Ik heb weer ruimte om veel nieuws te creëren! En mijn hoofd voelt vrijer aan.

Conclusie: Een Mins-game is ideaal voor een opruimklus die hopeloos lijkt. Je begint klein en rustig, waardoor je langzaamaan het ontspullen opbouwt. En gaandeweg groeit het plezier in het ontspullen! 

Ik kan het iedereen aanraden!

Meer lezen over verduurzamen en ontspullen?

Of lees dit artikel over 5x Waar Kan Ik Mijn Spullen Doneren?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Ontspullen met de Minsgame

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn blog?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel een paar affliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

5 gedachten over “Ontspullen: In 7 Dagen een Opgeruimde Kamer met de Minsgame”

  1. Goed gedaan! Leuk dat je een groot project hebt gekozen. Plus je man mee krijgen om op te ruimen, ga ik hier ook eens proberen! Succes met het schrijven.

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!