8x Tips: Darmkrampjes bij baby’s

De eerste drie maanden had onze kleine madam aardig last van krampjes. Dat vond ik soms best heftig. Ik zag dat ze pijn had, maar kon er niet veel aan doen. Daarnaast was ik zelf best moe van de gebroken nachten en dan is een huilende baby niet altijd het fijnste om je heen. Het test je geduld en uithoudingsvermogen soms flink. Ondertussen zijn we gelukkig door die periode heen, maar voor mama’s en papa’s die er nog middenin zitten deel ik vandaag informatie en 8 tips over darmkrampjes bij baby’s.

In welke periode hebben baby’s meestal last van deze krampjes?

De symptomen beginnen bij een leeftijd van 6 tot 8 weken.

Sommige baby’s hebben al na 3 à 4 maanden geen klachten meer, maar het merendeel van de baby’s is na ongeveer 6 maanden van de krampjes af.

Hoe herken je darmkrampjes bij baby’s?

darmkrampjes bij baby's

 • Doordringend huilen
 • een rood gezicht tijdens het huilen (met gesloten ogen)
 • het ballen van de handjes tot een vuist
 • het optrekken van de beentjes tot aan borst, extreme winderigheid
 • een gespannen buikje
 • schoppen
 • bij het huilen spant de kleine zijn/haar buikspieren erg aan
 • en/of door de klank die de baby maakt tijdens huilen (Lees meer over Baby Dunstan Taal hoe je dit kunt herkennen).
Advertentie

Wat kunnen oorzaken zijn van darmkrampjes bij baby’s?

darmkrampjes bij baby's

 • De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak is: De darmen van je baby zijn nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kunnen er krampen ontstaan wanneer de melkvoeding de darmen passeert.
 • Als baby’s drinken komt er met de melk ook lucht mee. Vooral bij baby’s die gulzig drinken kunnen dit grote hoeveelheden zijn. Lucht in de darmen werkt niet bevorderlijk bij darmkrampjes, omdat de darmen moeite hebben de overtollige lucht kwijt te raken.
 • Teveel of te weinig voeding kan invloed hebben op de darmwerking van de baby. Ouders houden zich strikt aan de voorgeschreven hoeveelheden terwijl de baby misschien wel een kleinere of grotere behoefte heeft.

 • Bij borstvoeding komen stoffen die de moeder gegeten of gedronken heeft bij de baby terecht. Zo kan een baby bijvoorbeeld darmkrampjes krijgen als de moeder kool, spruitjes, knoflook, peulvruchten, scherpe kruiden, ui, te veel koffie of chocolade heeft gegeten.
 • In sommige gevallen kan overstimulatie door prikkels letterlijk voor buikpijn zorgen. Sommige baby’s zijn hier gevoeliger voor dan anderen.
 • In sommige gevallen kan er een medische oorzaak ten grondslag liggen aan darmkrampjes zoals een koemelkallergie of lactose-intolerantie.

8x tips die bij onze dochter hielpen:

darmkrampjes bij baby's

Onderstaande tips hielpen bij onze dochter. Ik kan niet garanderen dat het de klachten van jouw kleintje ook verzacht, maar probeer het gerust. Het kan in ieder geval geen kwaad.

Tip 1: Flessen met een ontluchtingssysteem

Deze tip kregen we van het consultatiebureau.

We zijn overgegaan naar de speciale flessen van Dr Brown met het ontluchtingssysteem. Met dit ontluchtingssysteem komt er stukken minder lucht in de darmpjes van je ukkie.

Bij ons hielp het aanzienlijk.

Tip 2: Vervang het kraanwater in de flesvoeding

Een tip voor moeders die flesvoeding geven: 

In regulier kraanwater kan kalk zitten wat geen fijn effect heeft op je kleintje. Wij vervingen het gewone water door Barleduc. Hele pakken vol Barleduc water gingen er bij ons doorheen! 

Tip 3: ‘Fietsen’ met de beentjes

Een bekende tip voor darmkrampjes bij baby’s, maar zeker een effectieve: Ga fietsen met de beentjes van de kleine.

Dit scheelde enorm als ze last had van krampjes; het huilen ging sneller over.

Tip 4: Het buikje rustig masseren

Als je kleintje last heeft van krampjes, masseer dan eens rustig het buikje.

Let op: Wel met de klok mee! Want anders kun je juist opstoppingen creeëren.

Tip 5: Je baby laten zitten

Deze tip geldt op het moment dat de kleine huilt van de krampjes: Laat je baby even zitten.

Op deze manier kan de kleine zich niet overstrekken tijdens de krampjes. Dat scheelt weer in de pijn en dus in het huilen.

Tip 6: De melkpoeder door de fles roeren

Bij het schudden van melkpoeder door het flesje, komt er meer lucht in de fles en dat kan darmkrampjes bij baby’s erger maken.

Ook dit was een tip van het consultatiebureau.

Tip 7: Meerdere keren laten boeren tijdens de fles

Op het hoogtepunt moest onze kleine meid wel drie keer tussendoor een boertje laten.

Dat maakt het geven van een flesje wel wat intensiever, maar ook het aantal huilbuitjes minder. Dus het was het zeker waard.

Tip 8: Teruggaan naar een kleiner speentje

We zijn op een gegeven moment terug gegaan van speentje twee naar speentje één, omdat de kleine heel gulzig dronk.

Hierdoor werd ze gedwongen het rustiger aan te doen en kregen haar darmpjes minder te verduren.

Uitproberen wat helpt bij jouw ukkie

darmkrampjes bij baby's

Mijn ervaring als mama is dat het een kwestie van uitproberen is wat helpt voor jouw kleintje. Niet elke tip die ik kreeg, hielp bij mijn ukkie.

En er is jammer genoeg niet één geweldig advies die alle krampjes doen verdwijnen. Je ukkie gaat door een natuurlijk proces. En helaas is dat met vlagen een pijnlijk proces.

Wel zijn er tips die de pijn en krampjes wat kunnen verzachten. Vandaag deelde ik de tips die voor onze kleine madam goed hielpen. Probeer het gerust en ontdek wat voor jouw kleintje het best helpt.

Ik ben geen dokter en heb geen medische opleiding, dus ik deel alleen mijn ervaring met je. Twijfel je wat je moet doen, overleg dan met het consultatiebureau of je huisarts.

Lezen op opvoeding

In onze Instagram Stories vroegen wij onze lezers welke boeken over opvoeding zij andere ouders aanraden. Deze boeken kwamen er uit:

Heb jij nog aanvullende tips tegen darmkrampjes bij baby’s?

Darmkrampjes bij baby's pin

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

4 gedachten over “8x Tips: Darmkrampjes bij baby’s”

 1. Ik hoop dat veel jonge ouders iets kunnen met jouw tips.
  Hopelijk zijn er meer mensen die reageren met nog andere tips.
  Zo kun je elkaar door een lastige periode heen helpen.

  Beantwoorden
 2. Wat goed dat je hier een artikel overschrijft. Het komt zo vaak voor! Bij mijn neefje heeft het meer dan 6 maanden geduurd en toen kwamen we erachter dat het koemelkallergie was.. daarna was het velen malen rustiger.

  Beantwoorden
 3. De baby van mijn zus heeft ook veel last van krampjes en ze heeft al veel geprobeerd om er vanaf te komen. Ik ga haar dit artikel meteen even doorsturen. Wellicht staat hier wat informatie in die ze nog niet wist. Ze gaat binnenkort in ieder geval ook even naar de dokter.

  Beantwoorden

Plaats een reactie