Zelf roomkaas maken met de gedroogde kruiden uit je keuken? Natuurlijk kan dat! In dit recept laat ik je zien hoe je kwark makkelijk om kunt toveren tot een heerlijke, roomkaas met een volle smaak. Lekkerder dan de kant-en-klare versie uit de supermarkt! Ook vegan en lactosevrij mogelijk!
Bewaar dit Roomkaas Recept op Pinterest:
Hoe kom ik op dit recept?
Ik bel dol op roomkaas, maar omdat mijn dochter en ik niet zo lekker op lactose gaan, zijn de meeste kant-en-klare versies niet zo geschikt voor ons.
Daarom leek het me leuk om mijn eigen variant te maken. En wat blijkt? Het is helemaal niet zo moeilijk.
Door veel te proeven en te experimenteren met kruiden uit onze voorraadkast, heb ik zelfs een variant gemaakt die ik lekkerder vind dan de kant-en-klare kruidenroomkazen uit de supermark!
Zelf vegan roomkaas en lactosevrije roomkaas maken?
Bij de basis ingrediΓ«nten van dit recept gebruik ik reguliere kwark.
Wil je zelf vegan of lastosevrije roomkaas maken.Β Wij hebben goede ervaringen met deze kwark varianten:
- Voor lactosevrije roomkaas: Lactofree kwark van Arla
- Voor vegan roomkaas: Kwark Nature van Alpro
Psst… eet je vegan of lactose vrij?
Neem dan zeker ook eens kijkje bij deze recepten:
- Recept: Romige Champignonsoep zonder Pakjes
- Recept: Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden
- Recept: Heerlijke Vegan Tomatensoep
Bewaartips bij dit recept
Zodra je kruidenroomkaas klaar is, kun je het meteen op een toastje of broodje smeren.
Je kunt het ook in een afgesloten bakje in de koelkast zetten.Β Of je gebruikt -net als ik – een hersluitbare siliconen deksel, die op al je kommetjes past.
In de koelkast blijft het ongeveer 3 dagen goed.
Recept: Zelf Roomkaas Maken met Kwark
IngrediΓ«nten:
- 200 gram kwark
- 1/2 theelepel natuurazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel basilicum
- 1/2 theelepel peterselie
- peper en zout
Benodigdheden
- Schone theedoek
- Vergiet
- Diep bord
- Een kommetje
- een mini garde of vork
Leestip: Bekijk hier het artikel met alΒ mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?
Bereidingswijze:
- Maak een schone theedoek nat met schoon, koud water. Doe de theedoek in een vergiet. Zet een diep bord onder het vergiet om het vocht op te vangen. Doe de kwark in het vergiet.
- Laat het geheel minimaal 4 uur (of een hele nacht) uitlekken in de koelkast.
- Doe de uitgelekte kwark in een kom en voeg alle ingrediΓ«nten toe. Meng goed door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!
Ken je deze recepten al?
OfΒ doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbriefΒ en volg me op social media:
Dit recept voor kruidenroomkaas bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.