Recept: De lekkerste zelfgemaakte Oliebollen zonder pakjes en zakjes

oliebollen zelf maken

Niets is lekkerder dan zelfgemaakte oliebollen eten met oud en nieuw. Mijn moeder en ik maken graag samen oliebollen. Gewoon, zonder pakjes en zakjes. Daarom deel ik met jou dit heerlijke recept voor oliebollen zonder pakjes en zakjes!

Bewaar dit oliebollen recept voor later op Pinterest:

recept de lekkerste oliebollen zonder pakjes en zakjes PIN 2

Zelf oliebollen bakken met mijn moeder

Gisteren hebben mijn moeder en ik onze krachten gebundeld en hebben we een middagje in de vrieskou in onze schuur gestaan.

Kletsend, bakkend en…vernikkelend. Brrrr!

zelf oliebollen bakken

Maar ja, dan heb je ook wel wat! Het is tenslotte wel traditie om zelf oliebollen te bakken.

En… zelfgemaakte oliebollen zijn gewoon veel lekkerder!

Dit basis van ons oliebollen recept komt uit één van mijn favoriete kookboeken ‘Het Nieuwe Kookboek’.

Het recept is in de loop van de jaren door ons iets aangescherpt en bijgewerkt.

Leestip? Benieuwd naar meer van mijn favoriete inspiratiebronnen? Kijk dan hier naar mijn Kookboeken Top 10!

Lekker snoepen met oud en nieuw

oliebollen zelf maken

Tijdens oud en nieuw vind ik het lekker om simpele, lekkere hapjes te serveren.

Deze oliebollen zijn daar één van, maar ook staan de volgende hartige lekkernijen regelmatig op tafel:

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Bewaartips voor je zelfgemaakte oliebollen

Je kunt je oliebollen een weekje in een afgesloten zak of bak bewaren.

Je kunt ze zelfs invriezen. Ingevroren zijn ze al snel drie maanden houdbaar.

Als je de (bevroren) bollen weer lekker knapperig wil krijgen, verwarm je ze even 8 a 12  minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden. Dan zijn ze weer lekker vers en knapperig.

Recept: De lekkerste zelfgemaakte oliebollen zonder pakjes en zakjes

oliebollen zelf maken

Recept voor circa 24 oliebollen

Ingrediënten

  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 500 ml verse melk
  • 12 gram droge gist
  • 500 gram bloem
  • snufje (zee)zout
  • 1 ei
  • 1 Elstar appel
  • zonnebloemolie

Benodigdheden:

  • Vergiet
  • Groet emmer of bak
  • Vershoudplastic of aluminiumfolie
  • Theedoek
  • Frituurpan
  • Twee lepels of een ijsschep
  • Keukenpapier
  • Eventueel een handmixer

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Bereidingswijze

1. Was de krenten en rozijnen. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.

2. Verwarm de melk, totdat het lauwwarm is. Meng de gist door de helft van de lauwwarme melk.

3. Kluts het ei.

4. Pak een grote emmer of bak en doe hier de bloem en het zout in. Meng door elkaar en maak een kuiltje midden in het bloem.

5. Schenk de melk met gist, het ei en de restant melk in het kuiltje. Vanuit het midden meng je al roerend het geheel tot een glad beslag. (Dit kan enkele minuten duren). Ik gebruikte hier een handmixer voor, maar je kunt het ook met de hand doen.

6. Voeg vervolgens de krenten, rozijnen en appel toe en meng het goed door het beslag.

7. Dek de emmer/bak met beslag vervolgens af met vershoudplastic of aluminiumfolie en een theedoek. Laat het beslag circa één uur op een tamelijk warme plek rijzen.

oliebollen zelf maken

8. Vul je frituurpan met zonnebloemolie en verhit het tot 180 graden.

9. Zet een bakje met lauwwarm water naast je friteuse. Doe hier twee lepels in. Haal de lepels eruit en vorm met behulp van de lepels bollen met je beslag en laat de bollen in de olie glijden. (Tip: In plaats van twee lepels kun je ook een ijsschep gebruiken)

10. Keer na circa drie minuten je oliebollen om (wanneer ze dit nog niet uit zichzelf hebben gedaan), totdat de oliebol aan beide kanten lekker goudbruin is geworden.

11. Laat de oliebollen goed uitlekken op een bak of vergiet met keukenpapier.

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

4 gedachten over “Recept: De lekkerste zelfgemaakte Oliebollen zonder pakjes en zakjes”

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!