Recept: De lekkerste zelfgemaakte oliebollen

Recept: De lekkerste zelfgemaakte oliebollen

Niets gaat boven zelf oliebollen maken

Niets is lekkerder dan zelfgemaakte oliebollen eten met oud en nieuw. Daarom deel ik met jou dit heerlijke recept voor oliebollen tijdens de feestdagen!

Gisteren hebben mijn moeder en ik onze krachten gebundeld en hebben we een middagje in de vrieskou in onze schuur gestaan.

Kletsend, bakkend en…vernikkelend. Brrrr!

Maar ja, dan heb je ook wel wat!

Goddelijke, knapperige en toch smeuïge oliebollen!

oliebollen zelf maken
We LOVE zelfgemaakte oliebollen!

Liever een traditioneel recept

Er zijn tegenwoordig wel honderdduizend manieren om deze bollen te maken: in de airfryer of de oven.

En qua vullingen kun je ook je lol op als je daar behoefte aan hebt. Er zijn ook hartige oliebollen met paprika en geraspte kaas, maar eerlijk gezegd zit ik daar niet zo op te wachten.

Ik houd het liever op een vulling van rozijnen, krenten en stukjes appel.

En dus stofte mijn moeder haar frituurpan maar eens af en gingen we ze ouderwets in zonnebloemolie bakken.

Niet te moeilijk en volgens mijn moeders traditionele recept! Zonder pakjes en zakjes natuurlijk!

De meest vreemde vormen

En traditioneel kwamen onze eerste exemplaren in de meest vreemde vormen uit de olie. Ze zijn tenslotte zelfgemaakt!

In het begin was het namelijk nog best even zoeken naar de juiste hoeveelheid beslag en de goede manier vinden om het beslag soepel van de lepel in de olie te laten glijden.

Zo hadden we gisteren een hartjesbol en een kipkluif look-a-like, voordat de home-made baksels echt op oliebollen gingen lijken!

oliebol kipkluifje
Deze oliebol zou liever een kipkluifje zijn geweest, denken wij.

Een voorraadje om te delen

Overigens hebben we een hele voorraad gemaakt. Voor mijn moeder, mijn gezinnetje, mijn schoonouders en nog wat lieve mensen.

De kleine madam heeft er lekker van zitten smullen! En ook ik heb er (iets te veel) van lopen snoepen gisteren.

Maar ze hoeven natuurlijk niet allemaal in één keer op.

Bewaartips voor je zelfgemaakte oliebollen

Je kunt ze een weekje in een afgesloten zak bewaren of ze zelfs invriezen. Ingevroren zijn ze al snel drie maanden houdbaar.

Als je de (bevroren) bollen weer lekker knapperig wil krijgen, verwarm je ze even tien a vijftien minuutjes in een voorverwarmde oven (200 graden). Dan zijn ze weer als nieuw.

Ook jij kunt heerlijke oliebollen zelf maken

Vandaag deel ik met jou ons traditionele recept voor home made oliebollen, zodat je ze ook zelf kunt maken!

Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling en een inspirerend en liefdevol nieuw jaar toe!

Recept: De lekkerste zelfgemaakte oliebollen

oliebollen zelf maken

Recept voor circa 24 oliebollen

Ingrediënten

  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 500 ml verse melk
  • 12 gram droge gist
  • 500 gram bloem
  • 1 snufje (zee)zout
  • 1 ei
  • 1 Elstar appel
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Was de krenten en rozijnen. Laat ze goed uitlekken.
  2. Verwarm de melk, totdat het lauwwarm is. Meng de gist door de helft van de lauwwarme melk.
  3. Kluts het ei.
  4. Pak een grote emmer of bak en doe hier de bloem en het zout in. Meng door elkaar en maak een kuiltje midden in het bloem.
  5. Schenk de melk met gist, het ei en de restant melk in het kuiltje. Vanuit het midden meng je al roerend het geheel tot een glad beslag. (Dit kan enkele minuten duren). Ik gebruikte hier een handmixer voor, maar je kunt het ook met de hand doen.
  6. Voeg vervolgens de krenten, rozijnen en appel toe en meng het goed door het beslag.
  7. Dek de emmer/bak met beslag vervolgens af met vershoudplastic of aluminiumfolie en een theedoek. Laat het beslag circa één uur op een tamelijk warme plek rijzen.
  8. Vul je frituurpan met zonnebloemolie en verhit het tot 180 graden.
  9. Zet een bakje met lauwwarm water naast je friteuse. Doe hier twee lepels in. Haal de lepels eruit en vorm met behulp van de lepels bollen met je beslag en laat de bollen in de olie glijden. (Tip: In plaats van twee lepels kun je ook een ijsschep gebruiken)
  10. Keer na circa drie minuten je oliebollen om (wanneer ze dit nog niet uit zichzelf hebben gedaan), totdat de oliebol aan beide kanten lekker goudbruin is geworden.
  11. Laat de oliebollen goed uitlekken op een bak of vergiet met keukenpapier.

zelf oliebollen maken

Eet smakelijk!

Meer recepten lezen?

Volg op Pinterest mijn online kookboekje met daarin al mijn recepten, mijn favoriete kookboeken en ‘knipsels’ met leuke recepten van anderen!

Advertenties
Baby Deals

Plaats een reactie