Recept: Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden

Deel dit artikel of sla het op
  • 392
  • 15
  •  
  •  
  •  
    407
    Shares

Mijn dochter is gek op kruidenboter. Laatst hadden we geen kant en klare kruidenboter in huis, maar wilden we het toch graag op een broodje smeren. Toen ben ik de keuken ingedoken en heb ik ter plekke een heerlijke kruidenboter gemaakt met kruiden uit de voorraadkast. Dit recept is simpel én lekkerder dan de kant en klare versie. Ook proeven? Vandaag geef ik je mijn simpele recept: zo kun je zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden!

Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden

Zelf kruidenboter maken zonder verse kruiden

Voordat ik de keuken induik om een recept zonder pakjes en zakjes te verzinnen, struin ik steevast even Pinterest af voor wat inspiratie.

Maar de meeste kruidenboters die ik vond, moet je met verse kruiden maken. Natuurlijk superlekker, maar je moet het wel in huis hebben.

Ik verzin liever een kruidenboter recept met de kruiden die ik al op voorraad heb. En dus trok ik mijn kruidenlade open en ben ik lekker gaan proeven en ruiken.

Mijn eigen kruidenboter kruidenmix

Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden

Et voila! Zie hier mijn eigen kruidenmix met kruiden uit mijn voorraadkast.

Naast de kruidenmix heb je alleen nog maar wat boter, citroensap, peper en zout nodig. Een beetje prakken: en smullen maar.

Advertentie

Als je trouwens denkt: euh… die kruiden ken ik niet. Klik even op de link van het kruid op de ingrediëntenlijst van het receptje.

Dan zie je precies hoe de verpakking er uit ziet en herken je het als je er in de winkel naar zoekt. 😉

Improviseren met mijn zelfgemaakte kruidenboter

Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden

Natuurlijk is deze kruidenboter heerlijk op stokbrood of op een toastje tijdens een spelletjesavond.

Maar je kunt het ook prima verwerken in een romige risotto of… in een heerlijk, kruidig kaaskoekje.

Je kunt je zelfgemaakte kruidenboter in de koelkast bewaren of zelfs invriezen. Ingevroren blijft het tot 12 maanden goed.

Recept: Kruidenboter

Recept kruidenboter

Recept voor 100 gram boter

Ingrediënten:

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • peper
  • zout
  • klein scheutje citroensap (vers of uit concentraat)
  • onderstaande kruidenmix

Kruidenboter kruidenmix:

Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden

Benodigdheden

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Bereidingswijze:

  1. Weeg de boter af en laat het even buiten de koelkast op kamertemperatuur komen.
  2. Doe alle ingrediënten voor de kruidenboter kruidenmix bij elkaar in een kommetje. Roer door elkaar en zet even apart.
  3. Prak of mix de boter, totdat het zachter en lekker smeuïg is.
  4. Voeg de kruidenmix en een scheutje citroensap toe. Meng het geheel goed door elkaar.
  5. Maak het op smaak met zout en peper.
  6. Wil je dat de smaken nog meer intrekken? Zet de kruidenboter dan minimaal 3 uur in de koelkast voordat je ervan gaat smullen.

En? Was het lekker? Deel je ervaring en foto’s met me door hieronder een reactie te plaatsen of door @cynspirerend te taggen bij je foto op Facebook en Instagram. Vind ik leuk!

Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Geef je ook op voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt maximaal 1x per maand een update met al het nieuwe leesvoer op mijn site of alleen over lekkere, nieuwe recepten. Dat bepaal jij zelf! Meld je hier simpel zelf aan!

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.

3 gedachten over “Recept: Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden”

  1. Hij is heeel lekker!! Ik heb wel nét wat meer van alles erin gedaan, zodat het nét wat minder boterig smaakt. Bedankt voor het recept!!

    Beantwoorden
    • Hoi Conny, wat fijn om te horen dat je ‘m lekker vind! Ja, smaken verschillen en hoe meer kruiden je toevoegt, hoe kruidiger het wordt natuurlijk! 🙂 Dankjewel voor je leuke reactie!

      Beantwoorden

Plaats een reactie