Mijn dochter is gek op kruidenboter. Laatst hadden we geen kant en klare kruidenboter in huis, maar wilden we het toch graag op een broodje smeren. Toen ben ik de keuken ingedoken en heb ik ter plekke een heerlijke kruidenboter gemaakt met kruiden uit de voorraadkast. Dit recept is simpel én lekkerder dan de kant en klare versie. Ook proeven? Vandaag geef ik je mijn simpele recept: zo kun je zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden!
Zelf kruidenboter maken zonder verse kruiden
Voordat ik de keuken induik om een receptje zonder pakjes en zakjes te verzinnen, struin ik steevast even Pinterest af voor wat inspiratie.
Maar de meeste kruidenboters die ik vond, moet je met verse kruiden maken. Natuurlijk superlekker, maar je moet het wel in huis hebben.
Ik verzin liever een kruidenboter recept met de kruiden die ik al op voorraad heb. En dus trok ik mijn kruidenlade open en ben ik lekker gaan proeven en ruiken.
Mijn eigen kruidenboter kruidenmix
Et voila! Zie hier mijn eigen kruidenmix met kruiden uit mijn voorraadkast.
Naast de kruidenmix heb je alleen nog maar wat boter, citroensap, peper en zout nodig. Een beetje prakken: en smullen maar.
Als je trouwens denkt: euh… die kruiden ken ik niet. Klik even op de link van het kruid op de ingrediëntenlijst van het receptje.
Dan zie je precies hoe de verpakking er uit ziet en herken je het als je er in de winkel naar zoekt. 😉
Improviseren met mijn zelfgemaakte kruidenboter
Natuurlijk is deze kruidenboter heerlijk op brood of op een toastje tijdens een spelletjesavond.
Maar je kunt het ook prima verwerken in een romige risotto of… in een kruidige kaaskoekje (Onze nieuwste verslaving).
Over die verslavend lekkere kaaskoekjes vertel ik je over een paar weken meer. Nu eerst maar eens lekker genieten van deze kruidenboter!
Recept: Kruidenboter
Recept voor 100 gram boter
Ingrediënten:
- 100 gram ongezouten roomboter
- peper
- zout
- klein scheutje citroensap (vers of uit concentraat)
- onderstaande kruidenmix
Kruidenboter kruidenmix:
- 4 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel peterselie
- 1 theelepel bieslook
- 1 theelepel uienpoeder
- 0,5 theelepel dille
- 0,5 theelepel tijm
Benodigdheden
- Een kom en een vork
- Of handiger als je lekker veel maakt: een mixer of keukenmachine
Bereidingswijze:
- Weeg de boter af en laat het even buiten de koelkast op kamertemperatuur komen.
- Doe alle ingrediënten voor de kruidenboter kruidenmix bij elkaar in een kommetje. Roer door elkaar en zet even apart.
- Prak of mix de boter, totdat het zachter en lekker smeuïg is.
- Voeg de kruidenmix en een scheutje citroensap toe. Meng het geheel goed door elkaar.
- Maak het op smaak met zout en peper.
- Wil je dat de smaken nog meer intrekken? Zet de kruidenboter dan minimaal 3 uur in de koelkast voordat je ervan gaat smullen.
Bewaartip: Wist je dat je kruidenboter ook in kunt vriezen? Ingevroren blijft het tot 12 maanden goed.
Eet smakelijk!
Bewaar dit recept op Pinterest:
Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten?
Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.
Deze blog bevat geen samenwerking en komt voort uit eigen liefde voor koken. In deze blog staan affliate links.
392 15 - 407Shares
Ik ben geen keukenprinses maar dit lijkt me erg leuk om zelf met mijn kids te maken.