Als ik verkouden of grieperig ben, grijp ik graag terug naar verse kruiden en specerijen. Dus ook toen ik laatst flink verkouden was. Ik deelde een foto van mijn zelfgemaakte thee in mijn Instagram Stories en daar kreeg ik aardig wat vragen over. Wat zit er in? Waarom drink je dat? Is het lekker? De inspiratie om dit met jullie te delen in een blog was meteen geboren! Vandaag deel ik het simpele recept voor mijn Boost-Je-Weerstand-Thee en leg ik je uit waarom ik deze ingrediënten gebruik in mijn thee.
Bewaar dit recept voor Weerstand Thee op Pinterest:
Thee als medicijn?
Kruiden en specerijen hebben de grootste antioxidant-capaciteit van alle voedingsstoffen en bevatten vaak stoffen om ons lijf te beschermen en te ondersteunen. Je kunt je weerstand dus makkelijk ondersteunen met een goede kruidenthee.
Als ik een verkoudheid of griep aan voel komen, ren ik naar de groenteboer om de verse ingrediënten voor mijn Mijn Boost-Je-Weerstand-Thee in te slaan. Je kunt deze thee ook dagelijks drinken voor een structurele ondersteuning voor je lichaam.
Ik gebruik de thee dus om mijn lichaam extra te ondersteunen, omdat ik overtuigd ben van de goede effecten van kruiden en specerijen op je lichaam. Daarom verzin ik ook graag recepten met een eigen kruidenmix, zodat ik me bewust ben wat er in mijn voeding zit.
Mijn Boost-Je-Weerstand-Thee is natuurlijk geen vervanging voor medicatie of een doktersbezoek.
Leestip: Bekijk ook eens dit recept voor soato soep van Jasmina. Zij maakt deze Javaanse soep graag als medicijn als ze griep heeft.
Wat zit er in mijn Boost-Je-Weerstand-Thee?
Mijn Boost-Je-Weerstand-Thee heeft vijf ingrediënten: Verse munt, gember, kurkuma, honing en heet water.
Ik vind de thee zelf erg lekker. Het heeft een frisse, bittere en tegelijkertijd zoete smaak. Ik drink met plezier een hele kan leeg.
Deze thee kun je ook af laten koelen en drinken als water met een smaakje.
Hieronder leg ik je uit waarom dit juist de ingrediënten zijn die deze lekkere thee zo’n oppepper voor je weerstand kunnen geven.
Waarom Gember?
In zowel de Aziatische, Indische als Westerse geneeskunde wordt gember steeds vaker toegepast als ondersteunend middel. Zo kreeg ik zelf gembercapsules voorgeschreven naast de reguliere medicatie tijdens mijn zwangerschap met HG.
Gember kan helpen tegen maagklachten, misselijkheid, het stimuleert de bloedcirculatie en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast helpt het om je concentratie te vergroten en bleek uit recente onderzoeken dat het een anti diabetisch effect heeft.
In de Aziatische keuken wordt gemalen gember (djahé) ook regelmatig gebruikt als smaakmaker. Ik gebruik het bijvoorbeeld in mijn recepten voor nasi goreng, mijn cranberrychutney, maar ook in mijn recept voor pepernoten zonder pakjes en zakjes.
Waarom Verse Munt?
Iedereen kent tegenwoordig wel die lekkere verse muntthee. Doop de blaadjes in je warme water en je hebt een heerlijk geurende thee.
In de zomer heb ik vaak een plantje voor het raam of in de tuin staan. Het is net onkruid! Het groeit altijd lekker snel weer aan, dus je kunt er volop van oogsten.
Maar wist je ook dat verse munt ontstekingsremmend is? Het heeft een bewezen werking tegen verkoudheid, hoofdpijn en hoestbuien. Tevens ondersteunt het je spijsvertering en werkt het ontspannend, waardoor je beter kunt slapen.
Waarom Kurkuma?
Kurkuma is ook wel bekend als geelwortel of koenjit. Het wordt veel in de Indiase keuken gebruikt als specerij.
Daarnaast heeft kurkuma een ontstekingsremmende werking en is het een sterke antioxidant die vrije radicalen (dat zijn ziekteverwekkende deeltjes) opvangt en neutraliseert. In Azië wordt het middel vaak als pijnstiller gebruikt.
In mijn thee gebruik ik maar een klein schijfje kurkuma, omdat een te hoge dosis niet goed kan zijn voor je. Daarnaast wordt het vanuit het Voedingscentrum niet aangeraden om kurkuma te nuttigen door kinderen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en mensen met medicatie tegen kanker. Val jij in die doelgroep of maak je deze thee voor je kind? Laat de kurkuma dan gerust weg.
Waarom Honing?
In honing zit probiotica. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor het immuunsysteem, de darmen en de keel. Ook heeft honing van nature een antibacteriële werking.
Honing verliest een groot deel van zijn werking wanneer het hoger dan 37 graden verhit wordt. Daarom voeg ik de honing pas aan mijn thee toe, wanneer het op drinktemperatuur is.
Een aandachtspunt bij het kopen van honing is dat je kiest voor honing dat EU-gemengd is. Wat veel mensen niet weten is dat bij buiten EU-gemengde honing de bijen worden (bij)gevoerd met suikerwater. De honing bestaat in dat geval vooral uit kristalsuiker en niet uit nectar, waardoor het minder goed is voor je lichaam.
Je kunt honing dat EU-gemengd is, het best kopen bij de imker zelf. Wij hebben goede ervaringen met de website Lekker Honing, waar je makkelijk je honingproducten direct van de imker kan kopen. (Tip: Gebruik de kortingscode beehappy5 voor 5% korting op je bestellingen)
Recept: Mijn Boost Je Weerstand Thee
Dit recept is voor één kan met thee
Ingrediënten:
- 1 liter heet water
- 3 takjes verse munt (te koop als losse takjes of zelf knippen van een plant)
- 2 schijfjes gember
- 1 schijfje kurkuma
- 1 eetlepel honing (bijvoorbeeld Tijmhoning of Koolzaadhoning van de imker)
Benodigdheden:
- Waterkoker
- Waterkan of beker
Bereidingswijze:
- Kook het water en giet het in de kan.
- Voeg de verse munt, gember en kurkuma toe aan het kokende water.
- Wanneer de thee op drinkbare temperatuur is, voeg je de honing toe.
Extra tip: Ik drink zelf alleen het thee water. Wil je de ingrediënten ook nuttigen van deze thee? Schil dan de kurkuma en gember en voeg het in kleine blokjes toe. Voeg alleen de blaadjes munt toe aan je thee en niet de takjes zelf. Als je de thee op deze wijze maakt, is alles gerust eet- en drinkbaar.
Bewaartip: Heb je verse kurkuma en gember over? Bewaar het gewikkeld in een keukenpapiertje in je koelkast. Dan blijft het langer houdbaar.
Geniet ervan!
Ken je deze recepten al?
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:
Deze blog bevat een samenwerking met een Lekker Honing. Het recept komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor kruiden en koken. In deze blog staan wel affliate links.
27 gedachten over “Recept: Mijn Boost Je Weerstand Thee”
Dat klinkt goed, ik had er nooit aan gedacht om zelf thee te maken
In deze tijden van corona is deze thee helemaal actueel denk ik. Alle beetjes helpen tenslotte.
ipv kurkuma gebruik ik altijd citroen, maar dit kan ik ook wel eens proberen!
Ah wat lekker zeg! Drink zelf wel altijd gemberthee als ik voel dat mijn weerstand minder wordt, maar deze mix klinkt helemaal goed. Die ga ik onthouden.
Ben dol op al deze ingrediënten en dit lijkt me ook lekkere thee! Gember vind ik dan minder maar als het met meerdere ingrediënten is, is die smaak ook niet te overheersend
Oeh goed recept. Alleen gember vind ik niet lekker. Maar misschien toch eens proberen.
Ik heb een slecht weerstand. Ik ga vaker gember thee drinken. Ik boost hem nu door te sporten maar dat gaat niet zo simpel..
Ohh dit klinkt als een goede remedie tegen griep! Ik drink sinds kort wel vaak gember thee maar deze combi ga ik ook proberen. Bedankt voor de tip!
Ziet er heel lekker uit! Moet ik ook eens proberen! Nu heb ik een ‘speciale’ thee van Twinings die geboost is met vanalles en nog wat. Heel sterk spul, dus ik drink het alleen als het nodig is.
Oooh deze klinkt ook heerlijk! Ik maak hem altijd met Gember, Kaneel, Citroen , Honing en kurkuma
Dit maak ik ook en doe er dan ook nog vers citroensap doorheen voor wat extra frisheid en smaak
Heerlijk zo’m kruidenthee. Zelf houd ik ook van verse thee dus dit theerecept ook maar eens uitproberen 😉
Klinkt als een goede boost. Ben dol op zelfgemaakte verse thee Kies meestal voor munt, maar ga deze combi zeker ook eens proberen!
Lijkt mij inderdaad leuk om zelf te maken. En erg gezond plus het feit dat je keuken lekker gaat ruiken van deze ingrediënten. Ik denk dat je ook zelf cup-a-soup zou kunnen maken 🙂
Meer weerstand kan nooit kwaad! Dus dankjewel voor dit handige recept.
wat een goed idee, deze thee, ik heb alle ingrediënten standaard wel huis, dus dat is makkelijk. Ik ben dol op thee met verse ingrediënten.
Klinkt als een goede weerstand boost voor je lichaam deze thee! Ik drink ook graag thee met verse ingrediënten.
Wat interessant zeg, dit ga ik zeker een keer proberen!
Het is zo goed maar ik vind het zo niet te drinken, haha. Ik lust alleen kamillethee.
Het idee om een verkoudheid of griep tegen te kunnen houden vind ik altijd erg aansprekend. Op z’n minst hoop ik op een placebo effect!
Amai, dat ziet er iets uit dat ik kan gebruiken…
AL een week keelpijn, maar niets dat deftig door komt. Gember doe ik al regelmatig in mijn thee overigens, dat is ook gewoon lekker.
Zo dat is nogeens een handig recept. Jouw thee, goed boek en lekker het dekbed in zeg ik dan
Deze thee ga ik zeker uitproberen, sws vind ik gember echt een wondermiddel. Helpt ook goed tegen ontsteking.
Ik ben een theeliefhebber, maar als er gember in zit, dan hoef ik het niet. Maar als het helpt tegen verkoudheid, dan zou ik het zeker willen uitproberen. Maar voorlopig houd ik het alleen bij verse muntthee, Pickwick en Tastea.
Een verse thee vind ik eigenlijk altijd wel lekker. Alhoewel ik eigenlijk een koffie drinker ben. Deze thee smaakt niet verkeerd.
ik drink altijd verse groene thee dus van bladeren en verse gember met citroen, honing is een no go vanwege het teveel aan suiker/kh
Klinkt lekker, ga het zeker een keer proberen.
Reacties zijn gesloten.