Duurzaamheid: ik begrijp de noodzaak. Maar er is zoveel informatie, zoveel keurmerken en zoveel dingen die je kunt doen. Maar waar begin je? In je eigen huis natuurlijk! Met behulp van het Groen Huis Detox-programma van Groen Graag werd ik geconfronteerd met mijn niet zo duurzame gewoontes en ben ik mijn huis structureel gaan verduurzamen. In deze review vertel ik je hoe ik deze online cursus heb ervaren en wat het effect is op ons huis en ons leven.
Vandaag vertel ik je in mijn uitgebreide review:
- Mijn doel: duurzamer en bewuster leven
- Wie is Lisanne van Groen Graag?
- Wat houdt een Groen Huis Detox in?
- Hoe verliep mijn online duurzaamheid training?
- Mijn badkamer verduurzamen
- Onze slaapkamer duurzamer maken
- Duurzaamheid in de keuken
- Onze woonkamer verduurzamen
- Wat heb ik aan de Groen Huis Detox gehad?
- Wil jij je huis ook verduurzamen?
Bewaar dit artikel op Pinterest
1. Mijn doel: duurzamer en bewuster leven
Duurzaamheid. Het was al iets wat me bezig hield en waar ik veel over las.
De plastic soep, de opwarming van de aarde en het gat in de ozonlaag zijn zaken die me zorgen baren, maar tegelijkertijd als een ver-van-mijn-bed-show voelen.
- Heeft wat ik in mijn ééntje doe daar echt effect op?
- En vooral: waar begin ik met verduurzamen?
- Wat past bij mij?
Toen ik een oproep van Lisanne tegenkwam over haar Groen Huis Detox- programma was ik al snel getriggerd. Haar programma gaat namelijk niet alleen om duurzaamheid, maar vooral hoe je het toepast in je eigen huis en in jouw eigen leven. Je eigen manier vinden dus.
De afgelopen maanden ben ik in haar programma gedoken. In deze review neem ik je mee in mijn duurzame reis door ons huis.
2. Wie is Lisanne van Groen Graag?
Lisanne Mureau woont samen met haar man, zoon en dochter in Zaltbommel. Door verschillende boeken, cursussen en workshops leerde ze ontzettend veel over duurzaamheid, maar daar bleef het vaak bij.
Voor Lisanne kwam de duurzame omslag pas echt toen ze begon in te tunen op haar eigen omgeving en haar eigen behoeftes.
In 2020 startte ze daarom haar eigen bedrijfje Groen Graag. Haar missie is om je te helpen bij het daadwerkelijk verduurzamen van je huis op basis van jouw persoonlijke situatie. Dit doet ze door middel van haar online Groen Huis Detox programma, maar ook door duurzame brievenbuspakketjes te verkopen.
Lisanne: “Duurzaamheid is veel meer dan alleen plastic verminderen of energie besparen. Door middel van duurzaamheid kan je het optimale uit je leefomgeving halen zonder de leefomgeving van een ander te beschadigen.”
3. Wat houdt een Groen Huis Detox in?

Het Groen Huis Detox-programma is een online cursus waarin je in 5 weken leert hoe je jouw eigen huis op een praktische manier duurzamer kunt inrichten: duurzamer en bewuster leven dus.
Tijdens de cursus ga je aan de slag met het verduurzamen van je badkamer, keuken, slaapkamer en woonkamer. Ook is er een bonus les beschikbaar voor ouders met kinderen tot 6 jaar.
Elke week ontvang je een brievenbuspakketje op je deurmat met fijne duurzame producten en komt er een nieuwe les beschikbaar die past bij het pakketje.

Elke les bestaat uit:
- filmpje van ongeveer 20 minuten, waarbij Lisanne veel uitleg en tips geeft
- lesboek met informatie
- werkboek vol opdrachten
- brievenbuspakketje met duurzame producten om uit te proberen
- shoplist voor als je nieuwe aankopen wilt doen (vaak met korting)
Daarnaast kun je Lisanne altijd mailen als je vragen hebt en is er elke 2 weken een live Q&A, waarbij je vragen kunt stellen aan Lisanne.
4. Hoe verliep mijn online duurzaamheid training?
Les 1: Een frisse start
Wat leer je tijdens deze les?
Tijdens de eerste les legt Lisanne de basis voor de rest van de cursus.
Met behulp van mindful oefeningen en het maken van een moodboard, leer je bewust waar te nemen hoe je kamer nu is, wat je ideaalbeeld is én waar je écht behoefte aan hebt.
Op die manier ga je niet lukraak aan de slag met allemaal random tips, maar ga je verduurzamen op een manier die nu bij jou past. Het sluit meer aan bij jouw behoefte en wensen.
Wat vond ik van deze les?
Ik ben begonnen met de mindfulness oefening in mijn badkamer. Ik ben rustig gaan zitten en ervaren. Wat voel, zie, hoor, ruik en proef ik hier?
Mijn ideaalbeeld van een badkamer. Bron: Pixabay
Vervolgens ben ik gaan zoeken naar een plaatje van een badkamer die me erg aansprak en hier heb ik de oefening nog een keer bij gedaan.
Het besef kwam al snel: ik mis warmte en rust in onze badkamer.
Na deze oefening wilde ik eigenlijk direct aan de tweede les beginnen, maar moest helaas nog een weekje wachten.
Dit vond ik stiekem best jammer, omdat ik door de oefening erg gemotiveerd was om direct aan de slag te gaan.
Les 2: Mijn badkamer verduurzamen
Wist je dat…
- Merken van verzorgingsproducten heel groot ‘natuurlijk’ op hun producten mogen zetten, terwijl er maar één ingrediënt natuurlijk is?
- Er miljoenen plastic microvezels bij een wasmachinebeurt met synthetische kleding naar het riool spoelen? Dit ook een oorzaak is van het plastic soep probleem?
Wat leer je tijdens deze les?
Lisanne zoomt tijdens deze les in op de badkamer. Ze leert je met een duurzame bril op te kijken naar je verzorgingsproducten, wegwerpproducten en neemt de was eens goed met je onder handen.

De badkamer staat vol met plastic flessen en andere verpakkingen. Lisanne legt je uit hoe je simpel verpakkingen kunt minderen, maar ook kunt ontdekken welke verzorgingsmiddelen microbeads bevatten.
Ook krijg je informatie over houdbaarheid en duurzame keurmerken, zodat je bewuster kiest wat je op je lichaam gebruikt.
Daarnaast leer je veel tips en aandachtspunten bij het wassen en drogen van je kleding.
Hoe kun je jouw aandeel aan de plastic soep verminderen?
Ze geeft niet alleen tips qua spullen, maar ook voor je gedrag. Je hoeft niet altijd te wassen: er zijn ook alternatieven.
Wat vond ik van deze les?
Confronterend.
Ik heb mijn badkamerkastjes uitgepluisd en opgeruimd via de methode uit deze les. Het aantal verzorgingsproducten die ik gebruik waar plastic deeltjes (microplastics) in zitten vond ik schrikken.
Ik smeer, was en maak mijn huid dagelijks schoon met kleine plastic deeltjes!

Al met al heb ik besloten om mijn huidige tubes, flesjes en pakjes op te maken (weggooien is ook niet duurzaam) en stap daarna langzaamaan steeds meer over naar plasticvrije, verpakkingsvrije en duurzame artikelen.
Zo gebruik ik inmiddels herbruikbare watjes, body bars, face bars en ben ik onlangs begonnen met shampoobars.
Ook had ik geen idee dat het wassen van mijn kleding zoveel effect heeft op de plastic soep. Ik zag dat eigenlijk meer als een gevolg van grote bedrijven of afval dat in zee wordt gedumpt.
Ik ben bewuster gaan kijken naar wanneer ik was en ben aan het experimenteren met wasnoten in plaats van wasmiddel.
Als gevolg van de mindfulness oefening kwam ik er ook achter dat ik rust en warmte miste in onze badkamer.
Ik ben mijn handdoekenverzameling en accessoires ingedoken en heb meer houten en groene details toegevoegd. Ook heb ik twee zuurstof gevende planten toegevoegd. Ik voel me hierdoor relaxter in onze badkamer.
Leestip: Wat zijn duurzame producten voor je badkamer?
Les 3: Onze slaapkamers duurzamer maken
Wist je dat…
- mensen gemiddeld 29% van hun gekochte kleding ook echt dragen?
- er jaarlijks een miljoen katoenarbeiders in het ziekenhuis belanden door pesticidevergiftiging?
Wat leer je tijdens deze les?
Tijdens deze les duikt Lisanne met je de slaapkamer in. Ze neemt voornamelijk het bed en je kledingkast onder de loep.
Je krijgt tips bij het kopen van nieuwe bedspullen en kleding. Welke grondstoffen zijn duurzaam? Bij welke onderdelen is er vaak sprake van kinderarbeid? Waar let je op?

Daarna geeft Lisanne je – met een beetje hulp van Maria Kondo – praktische tips om duurzaam door je kledingkast te gaan.
Wat vond ik van deze les?
Aan mijn huidige beddengoed was niet superveel op te merken, dus dat was fijn. Maar haar tips voor het kopen van nieuw beddengoed bewaar ik wel voor de toekomst.
Mijn kledingkast hing behoorlijk vol en eerlijk gezegd was ik vooraf bang dat ik de helft niet meer paste. Uiteindelijk ben ik na een paar uitstelrondes toch mijn kledingkast ingedoken.
Als aanvulling op deze opdracht van Lisanne heb ik hiervoor ook de tips uit de opruim workshop van Structuurjunkie gebruikt.

In één uur heb ik álles gepast, zit mijn zomerspul nu in een aparte doos en heb ik kleding die me niet meer paste of waar ik niet meer blij van werd, weggegeven aan familie en aan het goede doel.
Ik heb nu een meer overzichtelijke kledingcollectie (waar ik echt blij mee ben) én heb ik zelfs een positiever zelfbeeld door al die kleding die me zo mooi stond. Win-win dus.
Tip: Lees mijn artikel over Je Kledingkast Écht Goed Opruimen in 5 Stappen!
Les 4: Duurzaamheid in de keuken
Wist je dat…
- 20% tot 30% van de milieubelasting die we veroorzaken komt van onze voeding?
- gemiddeld 1,4 miljard ton van onze voedselproductie per jaar wordt verspild?
Wat leer je tijdens deze les?
In deze les over de keuken gaat Lisanne dieper in op voedsel goed bewaren, je keuken opruimen, nieuwe voeding kopen en ze neemt je schoonmaakspullen onder de loep.
Je onderzoekt of je de spullen in je keukenkastjes ook écht gebruikt en welk keukentextiel je hebt.
Voor schoonmaakartikelen geeft ze je handige DIY tips én handvaten waar je op moet letten bij het kopen van verantwoorde schoonmaakmiddelen.

Qua voeding geeft ze je niet alleen een nieuwe kijk op het kopen van voedingsmiddelen, maar geeft ze ook veel praktische tips over het bewaren van je voeding, zodat je er langer plezier van hebt.
Meer halen uit je voeding en minder verspilling dus.
Wat vond ik van deze les?
Ik ben gek op koken en lekker eten, dus alle tips over duurzame voeding ‘vrat’ ik met plezier op. De praktische tips voor een optimale indeling voor je koelkast vond ik superhandig.
En ook de uitleg van de impact van een paar vegetarische dagen per week hielp me over de brug om hierin verder te gaan (we zijn al bezig met het testen van vegetarische alternatieven, zoals deze vegetarische schnitzels en deze vegan maaltijden van Vood).

Ook ging ik elk kastje in mijn keuken langs en heb ik onnodige keukentools gedoneerd aan het goede doel of op Marktplaats verkocht.
Vooral in de supermarkt merk ik het verschil bij mezelf. Ik ben meer aan het kijken naar verpakkingen en keurmerken. Ik begrijp veel beter waar ik op moet letten.
Les 5: Onze woonkamer verduurzamen
Wist je dat…
- uit onderzoek is gebleken dat planten stress verlagend werken én een positieve werking hebben op onze stemming en zelfvertrouwen?
Wat leer je tijdens deze les?
In deze les ligt de focus op meubels, planten, bloemen en accessoires. Lisanne deelt haar duurzame kijk op de inrichting van je huis.
Ze geeft praktische tips om je huidige meubels te onderhouden, zodat ze langer meegaan. En ook geeft ze handige tips om duurzaam op zoek te gaan naar nieuwe spullen voor je interieur.
Wat kun je prima Tweedehands kopen en wat is handiger om nieuw te kopen?

Zelf kaarsen maken, bloemen kopen en ook de aanschaf van planten wordt uitgebreid behandeld.
Wat vond ik van deze les?
Tijdens de mindfulness oefening die ik in onze woonkamer heb gedaan, kwam ik erachter dat ik rust en licht miste in onze kamer. We hebben een andere lamp toegevoegd en wat geminderd met speelgoed in onze woonkamer.
Maar eigenlijk heb ik de tips uit deze les toegepast in meerdere kamers in ons huis. Zo heb ik door het huis heen meer planten toegevoegd. Heerlijk!
Daarnaast heb ik bij de make-over van mijn dochters slaapkamer zoveel mogelijk geprobeerd te hergebruiken wat we al in huis hadden. Daardoor was het niet alleen duurzaam, maar ook budgetvriendelijk. 😉

Ik kocht al lange tijd met veel plezier via tweedekans websites (ramsj artikelen en internet retouren die anders weggegooid worden), maar heb daarnaast ook de tweedehands winkeltjes herontdekt.
Ik kon er vroeger al met plezier rondsnuffelen, maar was dat in de loop der jaren wat krijtgeraakt. Een fijne reminder dus.
5. Wat heb ik aan de Groen Huis Detox gehad?
Deze cursus heeft me met mijn neus op de feiten gedrukt: ik kan veel meer doen dan ik dacht.
Maar ook: ik hoef niet alles in één keer te doen.
Juist doordat je tijdens deze cursus ook veel focus legt op je eigen wensen en behoeftes, is het niet een cursus vol random tips die maar om je oren gegooid worden.

Ook de duidelijke uitleg over keurmerken, grondstoffen en microplastics heeft me fijne handvaten gegeven, zodat ik in winkels makkelijk meer duurzame keuzes kan maken.
Je huis is het perfecte startpunt voor een duurzamer leven
Al met al (her)ontdek je tijdens de cursus wat je belangrijk vindt in je huis: de plek waar je veel tijd doorbrengt in je leven.
En dus ook de plek waar je (vaak op makkelijkere manieren dan verwacht) veranderingen door kan voeren op weg naar een duurzamer leven.
De mindfulness oefeningen, moodboards en brievenbuspakketten met duurzame producten helpen je om de informatie niet alleen te lézen, maar ook echt uit te proberen en toe te passen.

Een klein kritiekpuntje
Wat mij betreft zouden de mindfulness oefeningen en moodboards wat duidelijker terug mogen komen in de theorie- en werkboeken van module 2 t/m 5, zodat de structuur van het programma nog duidelijker wordt.
Wel vind ik het erg fijn dat je onbeperkt toegang krijgt tot de lessen. Je zit niet aan vaste tijden gebonden, maar kunt aan de slag wanneer jij dat wilt.
Ook na het volgen van de cursus blijft het een prettige databank vol duurzame tips. Ik heb er al een paar keer iets terug gezocht.
Voor wie is deze cursus geschikt?
Ik vind het Groen Huis Detox-programma een aanrader voor mensen die willen ontdekken hoe ze duurzamer en relaxter kunnen leven in hun eigen huis.
Vol rake inzichten en handige praktische tips waar je ook écht iets aan hebt.
6. Wil jij je huis ook verduurzamen?
Ik mocht van Lisanne het Groen Huis Detox-programma volgen voor deze review.
Dit programma kost €157,00.
Dat is inclusief:
- Onbeperkt toegang tot de vijf videomodules
- Wekelijks een brievenbuspakket met fijne duurzame producten op je deurmat (t.w.v. €65,-)
- Vijf werkboeken met meer dan 20 leerzame opdrachten
- Handige shoplists inclusief interessante kortingscodes
- Om de week een Q&A-sessie waarin je al je vragen kunt stellen aan Lisanne
- Extra bonusmodule over kinderen en duurzaamheid
Wil jij ook graag concrete tips om je huis te verduurzamen?
Maak dan gebruik van de exclusieve kortingscode CYNSPIREREND en ontvang tijdelijk 15% korting.
Meld je nu meteen aan via deze link.
Meer lezen over duurzaamheid?
- Ontdek 3 Slimme Tips: Zo ga je duurzamer om met kleding
- Lees meer over Wat zijn écht duurzame producten voor je badkamer?
- Duurzaam spelen en bouwen: Zo werkt LEGO huren bij de Bouwersbende
Of lees hier alle artikelen over duurzaamheid op mijn website.
Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over bewust leven & duurzaamheid!
Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief over bewust leven en volg me op social media:
Deze blog over het Groen Huis Detox-programma bevat een samenwerking met Groengraag en komt daarnaast voort uit mijn interesse in duurzaamheid. In dit artikel staan affiliate links.
16 gedachten over “Mijn Ervaring: Duurzamer Leven met de Groen Huis Detox van Groen Graag”
Heel inspirerend, ik let de laatste jaren steeds meer op duurzaamheid en vind dat ook erg belangrijk!
Het ziet er uit als een leerzame en handige cursus. Heel goed dat je duurzamer wordt.
Opzich valt de prijs voor het hele duurzaam pakket nog best wel mee! Interessant.
Ook hier proberen we er bewuster mee om te gaan, maar er zijn ongetwijfeld nog een hoop punten waar we op kunnen verbeteren.
Tof! Ik probeer zelf ook altijd zo veel mogelijk duurzaam te leven, maar ik zag toch nog wat leerpunten 🙂 Mooie review!
Wat een fijne en uitgebreide review. Ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben. Zo te lezen heb je vele gehad aan deze cursus
Wat een leuke en uitgebreide review! Fijn dat ze zo ruimte per ruimte onder de loep neemt. Ik ben ook geïnteresseerd in wat je zelf echt kan doen
Wat een goede en uitgebreide review! En de prijs vind ik eigenlijk ook alles meevallen. Ik ben al wel bezig met duurzaam leven, maar ik kan nog veel meer doen!
Duurzaamheid; erg belangrijk. Ik was niet op de hoogte van wat je beschrijft.
Dat is een duidelijke review over duurzaam leven en opruimen, een handige groene tip.
Wat een leuke review! Klinkt als een fijne cursus die je echt bewust maakt van veel dingen. Zelf ben ik ook bezig met duurzamer te leven. Toen kwam ik er ook achter dat er best een hoop nog kon veranderen. Maar met kleine stapjes kom je er wel inderdaad.
Wat goed dat je dit bent gaan doen. Ik volg haar ook al een tijdje op instagram, maar heb de cursus nog niet gedaan. Ik denk inderdaad dat het met stapjes beter werkt.
En als eigenaar van een 100% natuurlijke huidverzorgingslijn, wil ik graag op deze zin reageren:
“Merken van verzorgingsproducten heel groot ‘natuurlijk’ op hun producten mogen zetten, terwijl er maar één ingrediënt natuurlijk is?”
Dit is niet het geval wanneer er een erikend keurmerk wordt gebruikt. In mijn gratis mini cursus deel ik veel over hoe je ongezonde en gezonde huidverzorging kan herkennen en waar je die kan vinden. De regelgeving is behooriljk complex en vooral onlogisch voor cosmetica.
Ik vind het een heel leuk en origineel idee om op deze manier je huis te verduurzamen. Zelf doe ik het alleen niet zo goed op online lessen. Dan ga ik steeds ‘even wat anders’ doen. Zoals mijn mail ophalen.
Wat een leuke review om te lezen. Zoals met alles; Met kleine stapjes kom je er ook!
Ja super interessant onderwerp, ik ben ook veel bezig met duurzaamheid. Zowel in voeding als het leven zelf
Fijne, uitgebreide review. Ik snap nu echt wat de cursus in houd. Het klinkt heel interessant. Ik ga ‘m onthouden!
Reacties zijn gesloten.