Review: 5x shampoo bars van Shampoobars.nl

Per persoon gebruiken we gemiddeld 165 kilo (!) aan plastic. 50% van dit plastic gebruiken we één keer en gooien we daarna in de prullenbak. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een shampoo bar. Van Shampoobars.nl kreeg ik een proefpakketje met 5 mini’s toegestuurd. Samen met mijn dochter, moeder, nichtjes en man ging ik op ontdekkingstocht. Hoe bevalt het om te douchen met een shampoo bar?

shampoobars.nl review
proefpakketje met 5 mini shampoo bars

Ik vertel je in deze uitgebreide review:

 1. Wat zijn de voordelen van een shampoo bar t.o.v. reguliere shampoo?
 2. Hoe werkt een shampoo bar?
 3. Een shampoo bar bewaren: hoe doe je dat?
 4. Hoe lang gaat een shampoo bar mee?
 5. Vijf verschillende shampoo bars getest
 6. Update: mijn ervaring met shampoo bar na 3 maanden
 7. Waar koop je de shampoo bars? (+ exclusieve kortingscode voor jou)

Tip: Bewaar dit artikel voor later op Pinterest!

review shampoo bars van shampoobars.nl

1. Wat zijn de voordelen van een shampoo bar t.o.v. reguliere shampoo?

Een shampoo bar is duurzamer, praktisch op vakantie en beter voor je haar en hoofdhuid. Waarom?

Een shampoo bar is duurzamer dan een reguliere shampoo uit een fles, omdat…

 • Een reguliere shampoo vaak voor 80% uit water bestaat. Een shampoo bar bevat geen water en is daardoor veel geconcentreerder. Met één shampoo bar doe je gemiddeld even lang als 3 flessen shampoo.
 • Ze zijn vegan en proefdiervrij. Er worden dus geen dierlijke bestanddelen gebruikt en ze worden niet getest op dieren.
 • Daarnaast is de verpakking van deze shampoo bars volledig biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot die plastic flessen van je vloeibare shampoo.

review 5x shampoo bars van shampoobars.nl

Een shampoo bar is beter voor je haar en hoofdhuid, omdat…

 • Shampoo bars van shampoobars.nl geen siliconen en parabenen bevatten.
 • Ook bevatten ze geen SLS of SLES. Hierdoor schuimt de shampoo weliswaar minder, maar irriteert het je (gevoelige) hoofdhuid niet.

Enne… ook een praktisch voordeel: als je op vakantie gaat, neemt zo’n kleine shampoo bar veel minder ruimte in dan zo’n grote fles. 😉

2. Hoe werkt een shampoo bar?

review shampoobars.nl

Je haren wassen gaat eigenlijk heel simpel:

 1. Ga lekker douchen en zorg dat je handen nat zijn.
 2. Wrijf de shampoo bar vervolgens tussen je handen, zodat het lekker gaat schuimen.
 3. Masseer de schuim met zorg door je haren.
 4. Laat het eventjes intrekken en spoel de shampoo vervolgens weer uit je haren.
 5. Bewaar je shampoo bar op een droge plaats.

Update: als je lang haar hebt, is het vaak handiger om met je natte shampoo bar over je natte haar te wrijven.

3. Hoe bewaar je een shampoo bar?

Hoe bewaar je een shampoo bar
shampoo bars met zeepzakje

Belangrijk is dat je shampoo bar na gebruik goed droogt, zodat het langer mee gaat.

Ik heb een zeepzakje aan de kraan van onze douche hangen. Voor ons werkt dat prima.

Je kunt ook een zeepschaal of een plankje met kleine smalle openingen gebruiken.

4. Hoe lang gaat een shampoo bar mee?

review 5x shampoo bars van shampoobars.nl

 • Een gemiddelde shampoo bar is 60 gram. Hier kun je gemiddeld 80 keer je haren mee wassen. Dit staat gelijk aan circa 3 flessen shampoo.
 • Met elke mini bar uit dit Shampoo Bars proefpakket kun je gemiddeld 15 keer je haren wassen.

5. Vijf verschillende shampoo bars getest

Samen met mijn man, dochtertje, moeder en twee nichtjes heb ik deze shampoobars getest. Voor ons was het allemaal de eerste keer dat we met een shampoo bar gingen douchen.

Hieronder lees je per shampoo bar voor welk haartype het is, wie het getest heeft en wat onze ervaring is:

Shampoo Bar 1: Lavendel

zilvershampoo bar

 • Geschikt voor welk haartype? Voor elk haartype. Ook geschikt als zilvershampoo voor blond of grijs haar.
 • Wat doet het? Het reinigt je haar op milde wijze. De paarse pigmenten neutraliseren de gele en oranje tinten, waardoor het haar wat lichter zal lijken. Droogt het haar (in tegenstelling tot de meeste zilvershampoos) niet uit.
 • Getest door: mijn dochter (4) en mijzelf (36)

Mijn dochter en ik doken in bad met deze ‘verrukkelijke’ lavendel shampoo bar.

De haren van mijn dochter wassen met de lavendel shampoo bar

Bij mijn dochter streek ik met de shampoobar over haar natte haren. De shampoobar schuimt subtiel, maar je kunt duidelijk zien welke delen je al hebt gehad en welke niet. Na afloop mocht ze zelf ook ‘nog even over haar haren strijken.’ 😉 Ik vond het erg makkelijk en kidsproof in gebruik.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Na het uitspoelen van de shampoo blijft er een subtiele lavendelgeur over. Mijn dochters haar glansde na het drogen duidelijk meer dan met haar normale shampoo.

“Zullen we morgen weer met de shampoo bar in bad, mama?” aldus mijn dochter. Zij is wel tevreden dus. 😉

Mijn eigen haren wassen met de lavendel shampoo bar

Bij het wassen van mijn eigen haren, moest ik wel wennen aan de hoeveelheid schuim in mijn handen. Het is een stuk minder dan met mijn normale shampoo, waardoor ik in het begin dacht dat ik iets verkeerd deed. Maar je hebt simpelweg minder nodig voor hetzelfde resultaat.

Mijn haar voelt na het drogen schoon en prettig aan. Echter, normaal heb ik een 2 in 1 shampoo met conditioner, dus ik mis wel net dat een beetje extra zachtheid van mijn haar.

Shampoo Bar 2: Meloen

shampoo bar voor vet haar

 • Voor welk haartype? Geschikt voor normaal tot vet haar. Zeer geschikt wanneer je veel haarstylingsproducten gebruikt.
 • Wat doet het? Het maakt je haar en je hoofdhuid op milde wijze lekker fris en schoon.
 • Getest door: Mijn moeder (63)

Mijn moeder heeft kort haar en gebruikt dagelijks wax en haarlak. Deze meloen shampoobar is dus duidelijk op haar lijf… eh… haar geschreven.

Mijn moeder over de meloen shampoo bar:

“De eerste keer vond ik het moeilijk om in te schatten hoeveel schuim ik nodig had. Normaal heb je veel meer shampoo en schuim in je handen, voordat je het in je haar doet. Ik heb het voor de zekerheid twee keer gedaan, maar achteraf bleek dit niet nodig.

Mijn haar voelde na het drogen zacht aan, was goed schoon en had een hele subtiele geur. Gelukkig maar, want ik houd niet van heftig geurende verzorgingsmiddelen. Mijn haar en wax pakten daarna goed toen ik het weer ging stylen.

Ook heb ik na een week duidelijk minder last van jeuk op mijn hoofdhuid. Wat fijn.

Ik ben nu aan het overwegen om over te stappen naar shampoobars. Het is me goed bevallen. ”

Shampoo Bar 3: Kokos

shampoo bars

 • Voor welk haartype? Geschikt voor elk haartype. Vooral geschikt als shampoo voor de gevoelige hoofdhuid en geverfd haar. Ook geschikt voor kinderen.
 • Wat doet het? Houdt het haar zacht, glanzend en beheersbaar zonder natuurlijke oliën uit het haar te halen. Het werkt voedend en herstellend. Het prikt niet in de ogen bij normaal gebruik.
 • Getest door: mijn nicht Djalisa (23)

Mijn nicht heeft erg lang haar en wilde best helpen met testen, maar dan wel met een shampoobar die geschikt is voor haar net geverfde haar. Daarom ging deze kokos shampoo bar meteen haar kant op.

Djalisa over de kokos shampoobar:

“Het was even wennen, want het voelt toch anders om een los zeepje te hebben in plaats van de vloeibare shampoo.

Ik heb best dik en lang haar. Daardoor duurde het voor mijn gevoel best lang voordat ik voldoende schuim in mijn handen had voor al mijn haar. Ik heb meerdere keren schuim in mijn handen gemaakt en daarna in mijn haar gedaan.

Al met al vind ik het een fijne shampoo bar. Het ruikt lekker en mijn haarkleur bleef goed zitten.

Maar ik denk dat ik voor mijn lange haar liever mijn gewone shampoo gebruik, omdat het met een shampoo bar best lang duurde om mijn hele haar in te zepen. Shampoo uit een fles gaat toch echt een stuk sneller. ”

Shampoo Bar 4: Jasmijn

antiroos shampoo bar

 • Geschikt voor welk haartype? Geschikt voor normaal tot droog haar. Werkt goed bij een onrustige of gevoelige hoofdhuid, eventueel met (kans op) roos.
 • Wat doet het? Het werkt voedend en hydraterend. Door de toegevoegde natuurlijke extracten werkt het ook effectief tegen roos.
 • Getest door: mijn nichtje Jaymylie (21)

Mijn nicht heeft lang haar en een gevoelige hoofdhuid. Dus toen ik haar de verschillende shampoobars voorlegde, koos ze voor deze jasmijn shampoo bar.

Jaymylie over de jasmijn shampoo bar:

“Ik vond de shampoo bar heel fijn. Ik heb met de shampoo bar over mijn haar gewreven in plaats van het vooraf in mijn handen te laten schuimen. Zo kwam het sop goed vrij. Dat ging heel makkelijk en prettig.

Na het wassen voelde mijn haar ruwer dan ik gewend ben. Ik vraag me af of dit ruwe komt, doordat er geen synthetische toevoegingen in de shampoo verwerkt zitten. Maar ik gebruik altijd conditioner na de shampoo en hierna was mijn haar wel weer glad. Dus dat is voor mij uiteindelijk geen probleem.

Het idee van wat meer duurzame shampoo vind ik fijn en ik speelde vooraf al met het idee om over te stappen naar een shampoo bar. Ik vond het erg chill en makkelijk in gebruik. Dus over het algemeen ben ik zeer tevreden en ga ik me er zeker verder in verdiepen!”

Shampoo Bar Citroen

shampoo bar voor vet haar

 • Voor welk haartype? Haar dat van nature vetter is of door het gebruik van (vette) haarproducten sneller vet wordt.
 • Wat doet het? Door de combinatie van verschillende ingrediënten werkt de shampoo reinigend maar ook verzorgend voor je hoofdhuid en haar. De geur van citroen zorgt voor een heerlijk fris en fruitig gevoel!
 • Getest door: Mijn man (39) en mijzelf (36)

Mijn man heeft kort haar en gebruikt hier dagelijks gel in. Hoewel hij eigenlijk niet zat te springen om een nieuwe shampoo uit te proberen, heb ik hem met een lieve glimlach toch over weten te halen om deze laatste bar uit het proefpakket te testen.

Mijn man over de citroen shampoo bar:

“Het was even zoeken naar de hoeveelheid die ik nodig had voor mijn haar. Als je de shampoobar in je handen laat schuimen, denk je: is dit alles? Maar als de normale, vloeibare shampoos voor 80% uit water bestaan, snap ik dat eigenlijk wel. Het is vooral wennen.

Want mijn haar was na het gebruik wel goed schoon. Er zaten geen gelresten meer in. Ik vind het prima werken zo. Dat had ik van te voren niet verwacht.”

6. Update: mijn ervaring met shampoo bar na 3 maanden

shampoobars gebruiken hoe doe je dat

Waar ik in het begin nog een beetje zoekende was, ben ik na 3 maanden gewend dat ik minder schuim nodig heb.

Al met al ben ik enthousiast over het gebruikersgemak van de shampoo bars. Vooraf had ik een beeld van gladde zeepjes die uit mijn handen glipten onder de douche, maar daar heb ik helemaal geen last van gehad.

Ook merk ik nu pas hoeveel jeuk ik van de reguliere shampoos kreeg. Mijn hoofdhuid is na 3 maanden wassen met shampoo bars een stuk rustiger en ik heb nog amper last van jeuk op mijn huid. Zo fijn!

In het begin had ik het idee dat mijn haar ruwer was na het wassen, maar dit effect verdween na ongeveer een maand wassen met de shampoo bars. Nu is mijn haar weer even zacht als voorheen met mijn vloeibare 2 in 1 shampoo uit een flesje.

Al met al vind ik deze shampoo bars een aanrader. Ze voelen niet alleen fijn aan voor je haar, maar geven je ook een extra fijn gevoel, doordat het veel duurzamer is.

7. Waar koop je deze shampoo bars? (+ exclusieve kortingscode voor jou)

review 5x shampoo bars van shampoobars.nl

 • Een shampoo bar van 60 gram is gelijk aan 80 wasbeurten, oftewel: 3 flessen shampoo. Je betaalt hiervoor €8,95 bij Shampoobars.nl.
 • Wij hebben het shampoo bar proefpakket met 5 mini shampoo bars ontvangen voor deze review. Deze 5 mini’s zijn goed voor circa 75 wasbeurten en kost €8,95.

Bij Shampoobars.nl kun je overigens ook terecht voor andere plasticvrije verzorgingsproducten, zoals body bars, conditioner bars en facebars.

Wil jij ook duurzamer douchen?

 

Meer lezen over duurzaamheid?

Of ga naar het overzicht met al mijn artikelen over duurzaamheid.

Heb jij wel eens een shampoo bar gebruikt?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over bewust & duurzaam leven!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief over bewust leven en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze review bevat een samenwerking met shampoobars.nl en komt daarnaast voort uit mijn nieuwsgierigheid en behoefte om duurzamer en bewust te leven. 

Cynthia Lukassen

17 gedachten over “Review: 5x shampoo bars van Shampoobars.nl”

 1. Ik kon er niks mee worden.. misschien moet ik het nog een kans geven maar ik heb echt stug touwachtig haar en dat werd alleen maar erger door de shampoobar..

 2. Ik vind je blogs altijd zo leuk om te lezen. Je hebt altijd aardig wat informatie verwerkt. Leuk dat jullie ook hiermee flink aan de slag zijn gegaan. Sinds enige tijd gebruik ik ze ook. En ik snap wat je bedoelt als je zegt dat je normaal de 2-1 gebruikt, je haar dan zachter is. Ik heb dat ook en heb daarvoor een speciale conditioner bar besteld. Die doet het erg goed. Met een fijne leave in lukt het prima om nu mijn haar te wassen met enkel de shampoo bars. Ik wrijf de bar trouwens over mijn haar ipv in mijn handen. Dat geeft veel meer schuim. En bij de conditioner haal ik hem een aantal keer langs mijn haar, van halverwege mijn kapsel tot onderaan. Tussen mijn handen werkt het niet echt.

 3. Ik heb het een hele tijd geleden eens geprobeerd, maar om eerlijk te zijn was ik niet echt enthousiast ondanks dat ik al heel veel positieve reviews heb gelezen. Misschien moet ik het nog eens een kans geven met een ander merk.

 4. Handig artikel en leuk om te lezen! Ik heb nog nooit een shampoo bar geprobeerd, maar misschien toch eens doen.

 5. Eindelijk krijg ik antwoord op mijn vraag, namelijk hoe bewaar je de bar shampoo. Voor mij is het nu nog duidelijker.

 6. Wat een uitgebreid en eerlijk artikel. Ik heb er eentje liggen, maar tot nu toe heb ik het nog niet geprobeerd. Na jouw artikel ga ik het meteen proberen vanavond. Ben benieuwd!

 7. Ik kende een shampoo bar niet, beter dat het duurzamer is en over het algemeen vaak uit veel water bestaat. Ook dat de verpakking biologisch afbreekbaar is. Duidelijk uitgelegd hoe je het product gebruikt en het bewaart. Zitten de zakjes erbij? Met een proefpakket doe je al lang eigenlijk!

 8. Ik gebruik inmiddels ongeveer een jaar shampoobars en zou niet anders meer willen. Fijn voor het milieu en voor je haar! Er zijn trouwens ook conditioner bars. Misschien een tip voor je nichtje 😉

 9. Zelf gebruik ik al een paar jaar shampoobars van een ander merk. Ik ben ook heel tevreden. Je doet er lekker lang mee en je haar is echt zacht en schoon. Ik heb nu nog voldoende maar bestel de volgende keer zo’n proeverij!

 10. Wat handig, zo’n proeverij aan shampoo bars. De lavendel lijkt me ideaal voor mijn haar. Ik ben blond en houd van lavendel

 11. Deze heb ik ook! Ik heb de kokos. Heel mild en erg fijn. Ik heb sindsdien geen last meer van jeukende hoofdhuid. Ik ben er echt heel blij mee. En het is nog duurzaam ook.

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!