3 Slimme Tips: Zo ga je duurzamer om met kleding

duurzaam kleding

πŸ“…voor het laatst bijgewerkt op:

Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland gemiddeld 29% van onze gekochte kleding dragen. De overige 71% blijft onaangeraakt in de kledingkast hangen of gooien we weg. Een groot deel van onze afdankertjes eindigt op de vuilstortplaats of wordt verbrand. Dat moet toch duurzamer kunnen? In het kader van ‘een beter milieu begint bij jezelf’ deel ik in dit artikel 3 makkelijke, budgetvriendelijke tips over duurzame kleding. Hoe kun je bewuster om te gaan met kledingstukken?

Tip: bewaar deze duurzame tips voor later op Pinterest:

3 Slimme Tips Zo ga je duurzamer om met kleding PIN

Tip 1: Duurzaam nieuwe kleding kopen

Of je nou een nieuwe jurk wilt kopen, op zoek bent naar lekkere warme trui of naar bh’s zonder beugel: hoe kun je bewust nieuwe kleding kopen?

Heb je dit kledingstuk echt wel nodig?

Om te voorkomen dat je impulsief kleding koopt, bijvoorbeeld bestaat er zoiets als The Rule of Three.

Ken je die al?

3x Duurzamer Omgaan met Je Kleding!

Het zijn 3 simpele vragen die je jezelf stelt, voordat je een kledingstuk koopt:

  1. Kun je dit kledingstuk combineren met minimaal 3 kledingstukken die je al hebt?
  2. Kun je dit kledingstuk in 3 seizoenen (in laagjes) dragen?
  3. Is dit kledingstuk geschikt voor 3 verschillende gelegenheden? (zoals je werk, een feestje of tijdens het sporten bijvoorbeeld)

Is het antwoord op (één van) deze vragen nee? Schaf het dan niet aan.

De kans is groot dat dit kledingstuk straks bij de 71% van je kleding hoort dat je nooit zult gaan dragen.

Is het materiaal duurzaam geproduceerd?

Zie je biologisch katoen, hennep en bamboe op de label van je kleding staan? Dan zit je goed. Deze stoffen worden eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerd.

Daarnaast verkopen steeds meer winkels kleding van gerecycled textiel. Laatst kwam ik zelfs kleding tegen die gemaakt waren van gerecyclede PET-flessen. Dat vind ik gave ontwikkelingen.

duurzame kleding kopen

Is het merk van mijn kleding duurzaam?

Eerlijk? Ik vind dat zelf nog steeds niet makkelijk om in te schatten. Zeker niet als ik in de winkel sta.

Ik vind de gratis app Good on You wat dat betreft een aanrader. Daar kun je makkelijk en snel checken hoeΒ  jouw favoriete kledingmerken scoren op het gebied van duurzaamheid.

Tip 2: Ruim je kledingkast eens goed op

Voor mij persoonlijk was het opruimen van mijn kledingkast een goed begin voor het duurzamer leren omgaan met mijn kleding.

Want ik had een aardig volle kledingkast, maar meestal trok ik steevast dezelfde broeken, shirts en truien aan. Herkenbaar?

duurzaam omgaan met kleding

Door Γ©cht goed op te ruimen, bleek ik meer kledingstukken te hebben dan ik dacht, herontdekte ik mooie pareltjes en kan ik nu al mijn kleding (van truien tot bh’s) snel en makkelijk terugvinden.

Wil je weten hoe ik dit heb aangepakt? Lees mijn blog: Je kledingkast Γ©cht goed opruimen in 5 stappen!

Tip 3: Kleding ruilen

Een andere manier om duurzaam om te gaan met je kleding is om kleding te ruilen. Wist je dat er in Nederland ruim 300 kleding ketting ruil tassen in omloop zijn?

Zelf zit ik in een kleding ketting ruil voor kinderkleding in Bennekom en omgeving. Mijn dochter groeit momenteel zo snel uit haar kleding, dat ik het duurzamer vind om met andere moeders kleding te wisselen.

En trouwens: het is niet alleen duurzamer, maar ook een stuk goedkoper.

duurzaam kleding

Hoe werkt een kledingketting?

Wanneer je je aanmeldt voor een kledingketting, kom je in een groep met mensen terecht die kleding delen in dezelfde maten.

Binnen deze groep circuleren meerdere tassen met kleding.

Wanneer je één van deze tassen ontvangt, kun je hier paar dagen rustig in snuffelen. Je mag er uithalen wat bij je past. (of bij je kind in mijn geval)

Daarna vul je de tas aan met jouw eigen overgebleven kleding en geef je deze weer door aan de volgende in de kledingketting.

Tip: Kijk op de website Clothing Loop voor meer informatie over kledingkettingen bij jou in de buurt.

Nog meer lezen over duurzaamheid?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over bewust leven & duurzaamheid!

Schrijf je in voorΒ mijn maandelijkse nieuwsbrief over bewust levenΒ en volg me op social media:

Cynspirerend.nl PinterestΒ Cynspirerend.nl InstagramΒ Cynspirerend.nl Facebook

Dit artikel over duurzamer omgaan met je kleding bevat een samenwerking met Wehkamp en komt daarnaast voort uit mijn liefde voor duurzaamheid.Β 

Heb je een vraag?

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? Leuk! βœ‰ Stuur me een berichtje!

Ik maak op mijn blog gebruik van affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie verdien als je koopt via mijn links. Dat kost jou niets extra. Dus als je bijvoorbeeld shopt via Bol, De Spelletjesvrienden, Spelhuis of je lokale boekhandel (via Libris) help je mij ook een handje verder, zodat ik deze website kan blijven onderhouden en verbeteren. Dankjewel! πŸ˜ƒ

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

πŸ”Ž Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘πŸ» Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🀩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘©πŸ»β€πŸ’» Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

1 gedachte over “3 Slimme Tips: Zo ga je duurzamer om met kleding”

  1. Schokkende cijfers en om te janken he. Die 71% is vooral fast en ultra fastfashion, overspoelt de 2e hands markt, moet weer vervoerd worden of komt via andere kanalen (containers) terecht op dumpsites in chili of elders. Het zogeheten goede doel
    Is een kwaadaardig overvoed monster. De inhoud van de doos doneren dus echt onverhandelbaar maken voor export lijkt me een tip. Kleding van Gerycledle petflessen lijkt ook in veel gevallen greenwashing. Labels checken, de good on you app, en proberen duurzame 2ehands items te scoren. Mijn credo :Wat er niet is hoeft niet te verdwijnen gaat me steeds beter af.

Reacties zijn gesloten.

πŸ™ˆ Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. πŸ˜‰

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? πŸ‘©πŸ»β€πŸ’»

Meld je dan snel hieronder aanΒ  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder πŸ˜‰)

Klik aan welke update(s) je wil ontvangen: