Mijn man en ik houden van een lekker stukje vlees op tafel, maar willen ook kijken hoe we onze voedselafdruk in de wereld kunnen verkleinen. Een betere wereld begint bij jezelf, nietwaar? Daarom duiken we de aankomende tijd in de wereld van de vleesvervangers. Als eerste hebben we 5 vegetarische schnitzels vergeleken. Wat is het verschil? Welke lijken op de echte schnitzels? En welke gaan we zeker nog eens kopen?
Bewaar dit artikel over vegetarische schnitzels voor later:
Vleesvervangers eten is duurzamer
De vee-industrie is op dit moment één van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering.
Op dit moment stoot de vee-industrie meer broeikasgassen uit dan al het transport ter wereld samen. Dat is veel!
En in het kader van ‘een betere wereld begint bij jezelf’ hebben mijn man en ik besloten om minder vlees te gaan eten.
Makkelijk starten met vleesvervangers eten: schnitzels
De aankomende periode willen we stap voor stap meer vlees uit ons menu schrappen.Β Niet alles. Als we 3 of 4 keer in de week geen vlees eten, komen we al een heel eind.
Voorheen aten we ongeveer één keer per week een kipschnitzel. Lekker met aardappels en groente. Een ideale makkelijke maaltijd.
Omdat je schnitzels makkelijk kunt vervangen voor een vegetarische variant is dat onze eerste stap.
Vol goede moed gingen we de supermarkt in, maar al snel werden we bedolven onder de verschillende keuzes.
advertentie:
Waarom testen we vegetarische schnitzels?
Vol goede moed hebben we 5 vegetarische schnitzels getest. Ik deel deze zoektocht naar een lekkere vervanger graag met je.
Op deze manier hoop ik je te motiveren om ook eens een keer het vlees te laten staan en een (nieuw) vegetarische alternatief te proberen.
Vandaag is het dus tijd voor de eerste stap: wat vonden wij van de vegetarische schnitzels?
1. Garden Gourmet Schnitzel Escalope
- Bereidingswijze: in de pan of oven
- Vegan of vegetarische schnitzel: vegetarisch
- Hoofdbestanddeel: 21,7% gerehydrateerde soja-eiwitten
- Bekijk hier de overige ingrediΓ«nten en voedingswaarden
De geur en het uiterlijk van deze vegetarische schnitzel:
Tijdens het bakken komt de geur je tegemoet. Het komt erg overeen met de reguliere geur van een schnitzel, al ruik ik in de verte iets van soja. Maar dan moet je er echt met je neus bovenop staan.
Ook het uiterlijk van de schnitzel is niet van een echte schnitzel te onderscheiden.
De smaak en het mondgevoel van Garden Gourmet Schnitzel Escalope:
De schnitzels zijn lekker gekruid en vallen direct bij ons alle drie in de smaak. In de verte proef ik soja, maar dat is minimaal.
Het paneerlaagje is krokant en de binnenkant is vaster dan kippenvlees. Mijn man vind de structuur erg overeenkomen met varkensvlees.
Ons oordeel:
Door deze schnitzel is mijn man meteen enthousiast over deze test en over vleesvervangers. Hij oppert direct om geen schnitzels met vlees meer te kopen.
Met deze schnitzels kun je een echte vleeseter dus prima foppen. Een erg lekkere schnitzel.
- Lijkt het op een echte schnitzel? 9,5
- Algemene beoordeling: 9,0
- Gewicht:Β 2x 90 gram
- Prijs: β¬2,99
2. Vegetarische slager Auf Wieder Schnitzel
- Bereidingswijze: in de pan
- Vegan of vegetarische schnitzel: vegetarisch
- Hoofdbestanddeel: soja-structuur(48%)
- Bekijk hier de overige ingrediΓ«nten en voedingswaarden
De geur en het uiterlijk van deze vegetarische schnitzel:
Tijdens het bakken valt de geur van deze schnitzel niet op. Als je echt je best doet, ruik je in de verte de soja.
Het is een vrij platte schnitzel, zodat het uiterlijk overeenkomt met een platte, gepaneerde wienerschnitzel.
De smaak en het mondgevoel van de Vegetarische slager Auf Wieder Schnitzel:
Tijdens het eten van deze schnitzel proef ik vooral paneermeel en soja. Ik vind dat niet zo lekker.
De paneermeel laag is erg dik in verhouding met de vulling, waardoor het geheel wat droog is in je mond.
Ons oordeel:
Niet supervies, maar ook zeker geen topper. Voornamelijk de hoeveelheid vulling ten opzichte van de korst is voor ons de reden om dit een lager cijfer te geven.
Ik ben eigenlijk wel een beetje teleurgesteld, omdat ik meer verwacht had van deze schnitzel. Zeker gezien de prijs.
- Lijkt het op een echte schnitzel? 7,0
- Algemene beoordeling: 6,0
- Gewicht:Β 2x 90 gram
- Prijs: β¬3,29
3. Vivera plantaardige kipkrokant schnitzel
- Bereidingswijze: in de pan, oven of airfryer
- Vegan of vegetarische schnitzel: vegetarisch
- Hoofdbestanddeel: 65% gerehydrateerd soja- en tarwe-eiwit
- Bekijk hier de overige ingrediΓ«nten en voedingswaarden
De geur en het uiterlijk van deze vegetarische schnitzel:
Bij het bakken komt de geur overeen met die van een reguliere schnitzel.
Bij deze schnitzel kun je aan de vorm zien dat het geen vlees is wat je in de pan hebt. Het laagje is gemaakt van cornflakes.
De smaak en het mondgevoel van Vivera plantaardige kipkrokant schnitzel:
De structuur van het vlees deed ons erg denken aan die van een gehaktschnitzel, maar het jasje lijkt meer op die van een kipkrokant schnitzel.
Je proeft een stevige pepersmaak en als je lang op de schnitzel kauwt, kun je merken dat er soja in zit.
Ons oordeel:
Een lekkere schnitzel met een beetje pit en een goed krokant jasje.Β Persoonlijk vonden wij het nΓ³g lekkerder met een beetje chili saus.
We zouden deze schnitzel zeker aanraden bij anderen.
- Lijkt het op een echte schnitzel? 8,0
- Algemene beoordeling: 8,0
- Gewicht:Β 2x 100 gram
- Prijs: β¬2,69
4. AH Vegan Krokante schnitzel
- Bereidingswijze: in de pan, oven of airfryer
- Vegan of vegetarische schnitzel: vegan
- Hoofdbestanddeel: gerehydrateerd plantaardig eiwit (16% soja, 14% tarwe)
- Bekijk hier de overige ingrediΓ«nten en voedingswaarden
De geur en het uiterlijk van deze vegetarische schnitzel:
De schnitzel lijkt qua uiterlijk erg op de kip krokant schnitzels met cornflakes en ook de geur uit de pan komt hiermee overeen.
De smaak en het mondgevoel van AH Vegan Krokante schnitzel:
De korst is lekker krokant en komt overeen met de reguliere kip krokant schnitzels.Β Je herkent de sojasmaak in deze burger.
De smaak van de schnitzel is niet erg bijzonder en zelfs een beetje saai. Onze dochter is zelfs geen fan. Na een paar hapjes heeft ze genoeg gehad.
Ons oordeel:
We lopen niet jubelend door de straten, maar zullen het ook zeker niet resoluut weigeren als het nog een keer op ons bord ligt.
Het is prima te eten als je er een lading saus bij doet. Maar ja, dat is niet echt wat wij zoeken.
- Lijkt het op een echte schnitzel? 8,0
- Algemene beoordeling: 6,5
- Gewicht:Β 2x 100 gram
- Prijs: β¬2,49
5. Valess vegetarische schnitzel
- Bereidingswijze: in de pan of oven
- Vegan of vegetarische schnitzel: vegetarisch
- Hoofdbestanddeel: 64% magere melk
- Bekijk hier de overige ingrediΓ«nten en voedingswaarden
De geur en het uiterlijk van deze vegetarische schnitzel:
Als je deze schnitzel bakt, zie je direct aan de vorm dat het geen echt vlees is.
Toch ruikt het wel lekker en het jasje bakt mooi bruin.
De smaak en het mondgevoel van Valess vegetarische schnitzel:
Deze schnitzel heeft een lekker sappige, goed gevulde binnenkant. De structuur komt overeen met die van een malse kip,Β al proef je ook in de verte de melk.
Het jasje is lekker knapperig. Ook onze dochter smult ervan. Het liefst met een beetje appelmoes.
Ons oordeel:
Het is niet direct een schnitzel waarmee je iemand kunt foppen, vanwege de vorm. Maar het is er wel ééntje die qua smaak erg op kipschnitzel lijkt.
De combinatie van de sappige vulling met de knapperige korst, maakt dat we zeker enthousiast zijn.
- Lijkt het op een echte schnitzel? 8,0
- Algemene beoordeling: 9,0
- Gewicht:Β 2x 90 gram
- Prijs: β¬2,59
Wat vonden we van deze vegetarische schnitzels test?
We zijn blij verrast door de kwaliteit van de vleesvervangers die we hebben getest.
Zeker mijn man – die toch wel erg gehecht is aan zijn stukje vlees – is om!
Als we wisten dat er zulke lekkere vegetarische schnitzels bestonden, waren we er al eerder aan begonnen.
Onze favorieten
We zijn het meest fan van de Garden Gourmet Schnitzel Escalope, maar vinden de Vivera en Valess schnitzels ook erg lekker.
De andere twee schnitzels uit deze test zal ik niet snel nog een keer kopen.
Doordat mijn dochter en ik op moeten passen met melkproducten is de Valess niet helemaal geschikt voor ons.
Ontzettend jammer, want we vonden ‘m erg lekker.
Wat gaan we veranderen in ons eetpatroon?
Na deze test is het voor ons gemakkelijk om de schnitzels die we eens per week eten te vervangen voor een vegetarische variant.
Wil jij ook (meer) vegetarisch gaan eten?
Dan vind je dit misschien ook interessant:
- Heerlijke Vegan Tomatensoep
- Salade met aardbeien en balsamico dressing
- Salade met geitenkaas, walnoten en honingdressing
Of bekijk alle recepten en keuken tips voor meer food inspiratie!
Heb jij wel eens een vegetarische schnitzel gegeten?
Blijf op de hoogte van nieuwe, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:
Dit artikel over vegetarische schnitzels bevat geen samenwerking, maar komt voort uit onze liefde voor voeding en bewust leven. In deze blog staan affiliate links.
9 gedachten over “Getest: 5x Vegetarische Schnitzels Vergeleken”
Mijn favoriet was de schnitzel van garden gourmet. Ik heb vandaag contact gezocht met NestlΓ©. Direct contact met garden gourmet is niet mogelijk. Er is namelijk iets veranderd met de vegetarische schnitzel. Ze zijn een stuk lichter en smaken niet zo lekker meer…..Het blijkt dat garden gourmet de schnitzel vegan heeft gemaakt. Jammer dat dit niet duidelijk wordt vermeld.
Ik ben toch weer teruggekaatst naar een gewone schnitzel vrees ik. Ik vond de vegetarische versies echt niet lekker…
Als veggie eet ik ook regelmatig die schnitzels, kan me heel goed vinden in de door jullie gegeven cijfers. Ik vind de krokant schnitzels soms wel vrij vet. Wij doen ze altijd ind e oven en het valt me dan op dat er met die krokantvarianten veel meer vet achterblijft
Hoi Henk, Ja, wij hebben ze inmiddels ook een paar keer in de oven gedaan. Dat vonden we ook erg lekker. Ook scheelt het met welk vet je ze bakt, heb ik gemerkt. De reguliere bak en braad wordt veel meer opgenomen dan kokosolie bijvoorbeeld. Misschien is dat ook het proberen waard?
Ik eet regelmatig schnitsel-achtige dingen van Valess. Vind het wel lekker maar ik vind het totaal niet smaken als echte schnitzels. Er is er ook eentje gevuld met iets van tomatensaus. Daar ben ik een beetje verslaafd aan haha
Ik eet 1 a 2 x per week vegentarisch: helemaal geen vlees of een vleesvervanger.
Hele leuke blogpost. Ik ga die van Garden Gourmet een keer proberen. Keep those blogposts coming.
Ja al meerdere malen gegeten en best heel goed te doen. Ik wissel altijd sowieso af: vlees, soya, vis, gevogelte of vegan. Juist de afwisseling maakt het leuk en vleesvervangers vind ik een prima aanvulling op het dagelijks menu. Bij ons thuis komt het ”lust ik niet” echt niet voor in ons vocabulaire. Als je het goed bereidt en met liefde klaar maakt, met de juiste kruiden, verse ingredienten, de juiste kooktijden toepast kun je van elke maaltijd een feestje maken.
Interessant. Wij hebben laatst voor het eerst een veggie hamburger gegeten. Zo vies. Maar misschien moeten we eerst een schnitzel proberen. Ik ben nu toch wel benieuwd. Bedankt voor de inspiratie.
Reacties zijn gesloten.