7x Tips voor een Heerlijke Barbecue

Of het nu winter is of zomer: barbecueën vinden wij altijd wel een goed idee! In dit blog geven mijn man en ik 7 handige tips om een heerlijke barbecue te organiseren. Wanneer gooi jij de BBQ dit jaar weer aan?

Tip: bewaar dit artikel met slimme barbecue tips voor later op Pinterest

7x Slimme Tips voor een Heerlijke Barbecue PIN

Tip 1: Bewaar je vlees zo lang mogelijk gekoeld

Als je gaat barbecueën, begin je natuurlijk met écht lekker BBQ vlees bestellen.

Om het vlees zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk dat je je schalen met rauw vlees zo lang mogelijk goed houdt. Haal je vlees daarom niet allemaal tegelijkertijd uit je koelkast, maar laat ze zo lang mogelijk in de koeling staan.

Je kunt er ook voor kiezen om het vlees in kleine porties naar buiten te halen of om een koeltas in de buurt van de barbecue te zetten. Zorg in ieder geval dat je rauwe vlees niet te lang in de brandende zon staat.

Tip 2: Voorkom plakkend vlees

Keer het vlees en de vis op je barbecue niet te snel om, want dan kan het aan je rooster plakken. Na een paar minuten laat het vlees en de vis vanzelf los.

Heb je toch nog vaak last van plakkend vlees, dan kun je – net als wij – ook gebruik maken van BBQ bakmatten. Hierop bak je het vlees zonder plakken en zonder steekvlammen van het vet.

bbq tips
Mijn man gebruikt tegenwoordig vaak deze handige BBQ bakmatten

Mijn man vindt het een ideale uitkomst. Enne… bovendien kun je deze matten in de vaatwasser afwassen en daarna in je oven gebruiken in plaats van bakpapier.

Tip 3: Week je spiesjes vooraf

Groot favoriet bij onze barbecues zijn de kipspiesjes met opa’s saté marinade.

Deze heerlijke saté marinade kun je overigens niet alleen met kip gebruiken, maar het is ook lekker met varkensvlees, rundvlees (bijvoorbeeld met het heerlijke Japanse Wagyu vlees) of garnalen.

Om te voorkomen dat de houten stokjes niet zwart en verkoold raken tijdens het barbecueën, week ik de spiesjes de avond voor het barbecueën in water.

Op de dag van de barbecue rijg ik ’s ochtends het heerlijk gemarineerde vlees of vis aan de stokjes.

bbq tips
Sateetjes met opa’s Indische marinade

Tip 4: Zorg dat je vlees helemaal gaar is

Vlees dat van de barbecue komt, moet helemaal gaar zijn. Geen discussie mogelijk.

Om voor goed gegaard vlees te zorgen, is het belangrijk om het vlees langzaam te garen. Dit kun je onder andere doen door het vlees op aluminiumfolie of de eerder genoemde BBQ bakmat op de barbecue te leggen.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Check je vlees altijd even, voordat je het aan je gasten serveert. Dit doe je door het dikste stuk vlees doormidden te snijden en aan de binnenkant te controleren.

Nog niet op orde? Leg het dan nog eventjes terug op de barbecue.

Tip 5: Zorg ook voor vegetarische alternatieven

Steeds meer mensen eten vegetarisch of vegan. Vraag van te voren bij je gasten na of je ergens rekening mee moet houden.

Voor mensen die geen vlees eten, kun je bijvoorbeeld deze heerlijke barbecue groentespiesen met knoflookmarinade maken.

barbecue tips
Deze vega BBQ spiesjes maakten we zelfs op vakantie!

Die zijn altijd een succes bij onze barbecues (ook bij de niet vegetariërs trouwens ).

En denk ook eens aan het poffen van zoete aardappels, spiesjes met krieltjes en spiesjes met champignons. Heel simpel, maar zo lekker!

Tip 6: Lekkere bijgerechten voor je barbecue

Een barbecue is niet compleet zonder heerlijke bijgerechten, vinden wij.

Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke zomerse salade. Bij voorkeur ééntje die een tijdje buiten kan staan zonder snel te verkleuren, zoals deze heerlijke zoete aardappel salade.

Ook een lekker stokbroodje met zelfgemaakte kruidenboter is wat ons betreft onmisbaar. Daarnaast zorgen we voor andere koude bijgerechten, zoals komkommer, longtong of worteltjes.

barbecue bijgerechten

Enne… vergeet ook de sausjes niet. Zo is deze Indische pindasaus een vaste kracht bij onze barbecues. En ook knoflooksaus, mayonaise en appelmoes staan bij ons op tafel.

Tip 7: Je barbecue (tussendoor) schoonmaken

Bak je naast vlees ook vis of groentes op je barbecue? Dan wil je natuurlijk niet dat de vis of groente smaakt naar de marinade van het vlees dat je net hebt gebakken.

Je kunt de barbecue tussen de gerechten door makkelijk ontsmetten met een halve citroen. Wrijf hiermee over je barbecue rooster en de barbecue is geurloos en ontsmet. Klaar voor de volgende gang!

Enne… na de laatste gang kun je je barbecue met de andere helft van het citroen makkelijk weer schoonmaken. Als de barbecue nog warm is, wrijf je hiermee over het rooster.

Daarna ga je er met een staalborstel overheen en is het vuil binnen een mum van tijd verdwenen!

Veel plezier met barbecueën!

Nog meer handige foodtips lezen?

Of bekijk alle recepten en keuken tips voor meer food inspiratie!

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Dit artikel met Lekkere Barbecue Tips voor Beginners bevat een samenwerking.

Cynthia Lukassen