Recept: Lekkere Satémarinade Zonder Pakjes en Zakjes

Recept: Lekkere Satémarinade Zonder Pakjes en Zakjes

Mijn Indische opa maakte de lekkerste saté van de wereld. Vandaag deel ik mijn eigen recept voor satémarinade zonder pakjes en zakjes. Met een heerlijke, zelfgemaakte marinade van kruiden uit je voorraadkast. Lekker voor op de barbecue of voor bij een Indische maaltijd. Selamat makan!

Gek op de saté van mijn opa

Satémarinade zonder pakjes en zakjes

Mijn Indische opa maakte de lekkerste saté op zijn barbecue. Als we bij opa en oma op bezoek waren geweest, kregen we de lekkerste Indische gerechten mee naar huis.

Mijn favoriet was zijn kipsaté en sinds het overlijden van mijn opa heb ik ook nooit meer zulke lekkere saté geproefd.

Het exacte recept heb ik nooit van hem gekregen; wel een lijstje met de kruiden die in zijn marinade gingen. Zonder de exacte verhoudingen natuurlijk, want “Je moet vooral proeven!”

Satémarinade zonder pakjes en zakjes

Satémarinade zonder pakjes en zakjes

Met die kruiden van mijn opa en het kookboek van Bep Vuyk (één van mijn favoriete kookboeken) ben ik de keuken ingedoken.

Ik heb er naar mijn eigen smaak andere ingrediënten aan toegevoegd die ik lekker vind. En ben inderdaad gaan proeven, proeven, proeven. En zo ontstond mijn eigen lekkere marinade voor saté.

Deze satémarinade is natuurlijk niet precies hetzelfde als die van mijn opa, want de herinneringen aan opa zitten vast aan zijn recept. En dat is onvervangbaar.

Maar dit is wel een hele lekkere poging om in de buurt te komen van zijn overheerlijke sateetjes.

En dus ben ik erg tevreden met mijn eigen satémarinade. Je kunt deze marinade gebruiken voor saté ajam (kip), saté babi (varkensvlees) en saté udang (garnaal).

Hoe bak je jouw saté?

Satémarinade zonder pakjes en zakjes

Je kunt het vlees of de garnalen na het marineren rijgen en op de barbecue bakken. Dat deed mijn opa graag en ook wij vinden dat lekker op een zomerse dag als vandaag.

Maar je kunt de gemarineerde spiesjes ook bakken in een grillpan of contactgrill (zie foto).

Wat serveer je bij je saté?

Satemarinade zonder pakjes en zakje

Bij de barbecue kun je de sateetjes natuurlijk serveren met een lekkere salade, groentespiesjes en zelfgemaakte pindasaus.

Zelf maak ik de saté graag bij mijn ‘Indische tapas’, waarbij je allemaal lekkers kan dopen in je pindasaus (Dat recept volgt binnenkort op Food Friday!).

Ook zijn de sateetjes heerlijk bij lekkere nasi goreng of zelfgemaakte boerenfrites.

Recept: Lekkere Satémarinade Zonder Pakjes en Zakjes

Deze satémarinade is geschikt voor één kilo kipfilet, varkensvlees of garnalen.

Satémarinade zonder pakjes en zakjes

Ingrediënten:

  • 4 theelepels suiker
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 8 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel djinten
  • snufje zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel sereh
  • eventueel: 1 theelepel sambal

Bereidingswijze:

  1. Meng de olie, ketjap en suiker in een kom goed door elkaar, totdat het één geheel is.
  2. Voeg alle andere ingrediënten toe aan de kom en roer het door.
  3. Voeg de in blokjes gesneden vlees of de garnalen toe en masseer de marinade goed in.
  4. Laat de marinade het liefst 1 nacht in de koelkast intrekken. En anders minimaal één uur.
  5. Indien gewenst: Rijg de vlees of garnalen aan de satéstokjes.
  6. Leg de gemarineerde saté op een contactgrill, barbecue of grillpan. Bak ze, totdat ze lekker gaar zijn.

Serveertip: Deze sateetjes zijn ook heerlijk met zelfgemaakte pindasaus (recept volgt binnenkort)!

Selamat makan!

(Oftewel: Eet smakelijk!)

Satemarinade zonder pakjes en zakje

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken en bakken. In deze blog staan wel affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
  • 244
  • 18
  •  
  •  
  •  
    262
    Shares

11 gedachten over “Recept: Lekkere Satémarinade Zonder Pakjes en Zakjes”

  1. Dit lijkt me erg lekker, deze ga ik even opslaan om een keer te proberen! Ik maak zelf altijd een pittige marinade of een zoete marinade voor de kip.

  2. Wij zijn allebei gek op saté en meestal maak ik het sausje dan van wat pindakaas met knoflook, ketjap en sambal,maar dit ga ik zeker eens uitproberen want een recept voor marinade heb ik nog niet.

Plaats een reactie