Mijn Indische opa maakte de lekkerste saté van de wereld. Vandaag deel ik mijn eigen recept voor satémarinade zonder pakjes en zakjes. Met een heerlijke, zelfgemaakte marinade van kruiden uit je voorraadkast. Lekker voor op de barbecue of voor bij een Indische maaltijd. Selamat makan!
Bewaar dit Saté marinade recept op Pinterest:
Gek op de saté van mijn opa
Mijn Indische opa maakte de lekkerste saté op zijn barbecue. Als we bij opa en oma op bezoek waren geweest, kregen we de lekkerste Indische gerechten mee naar huis.
Mijn favoriet was zijn kipsaté en sinds het overlijden van mijn opa heb ik ook nooit meer zulke lekkere saté geproefd.
Het exacte recept heb ik nooit van hem gekregen; wel een lijstje met de kruiden die in zijn marinade gingen. Zonder de exacte verhoudingen natuurlijk, want “Je moet vooral proeven!”
Satémarinade zonder pakjes en zakjes
Met die kruiden van mijn opa en het kookboek van Bep Vuyk (één van mijn favoriete kookboeken) ben ik de keuken ingedoken.
Ik heb er naar mijn eigen smaak andere ingrediënten aan toegevoegd die ik lekker vind. En ben inderdaad gaan proeven, proeven, proeven. En zo ontstond mijn eigen lekkere marinade voor saté.
Deze satémarinade is natuurlijk niet precies hetzelfde als die van mijn opa, want de herinneringen aan opa zitten vast aan zijn recept. En dat is onvervangbaar.
Maar dit is wel een hele lekkere poging om in de buurt te komen van zijn overheerlijke sateetjes.
En dus ben ik erg tevreden met mijn eigen satémarinade. Je kunt deze marinade gebruiken voor saté ajam (kip), saté babi (varkensvlees) en saté udang (garnaal).
Hoe bak je jouw saté?
Je kunt het vlees of de garnalen na het marineren rijgen en op de barbecue bakken. Dat deed mijn opa graag en ook wij vinden dat lekker op een zomerse dag als vandaag.
Maar je kunt de gemarineerde spiesjes ook bakken in een grillpan of contactgrill (zie foto).
Wat serveer je bij je saté?
Bij de barbecue kun je de sateetjes natuurlijk serveren met een lekkere salade, groentespiesjes en zelfgemaakte pindasaus.
Zelf maak ik de saté graag bij mijn ‘Indische tapas’, waarbij je allemaal lekkers kan dopen in je pindasaus.
Ook zijn de sateetjes heerlijk bij lekkere nasi goreng of zelfgemaakte boerenfrites.
Recept: Lekkere Satémarinade Zonder Pakjes en Zakjes
Deze satémarinade is geschikt voor één kilo kipfilet, varkensvlees of garnalen.
Ingrediënten:
- 4 theelepels suiker
- 4 eetlepels ketjap manis
- 8 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
- 1 theelepel ketoembar
- 1 theelepel djinten
- snufje zout
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel sereh (citroengras)
- eventueel: 1 theelepel sambal
Benodigdheden:
- Kom
- Koelkast
- Eventueel: Satéstokjes
- Barbecue, contactgrill of grillpan
Bereidingswijze:
- Meng de olie, ketjap en suiker in een kom goed door elkaar, totdat het één geheel is.
- Voeg alle andere ingrediënten toe aan de kom en roer het door.
- Voeg de in blokjes gesneden vlees of de garnalen toe en masseer de marinade goed in.
- Laat de marinade het liefst 1 nacht in de koelkast intrekken. En anders minimaal één uur.
- Indien gewenst: Rijg de vlees of garnalen aan de satéstokjes.
- Bak de spiesjes totdat ze lekker gaar zijn.
Selamat makan!
(Oftewel: Eet smakelijk!)
Ken je deze recepten al?
- Indische Pindasaus zonder Pakjes en Zakjes
- Heerlijke Indische stoofpot met kip
- Indische Kipgehaktballetjes zonder Pakjes en Zakjes
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:
Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken en bakken. In deze blog staan wel affliate links.
16 gedachten over “Recept: Lekkere Satémarinade Zonder Pakjes en Zakjes”
Heerlijke saté. De beste die ik tot nu toe op de BBQ heb gehad. Gaan we zeker vaker maken.
Vandaag gemaakt, jeetje wat lekker!! Nooit meer anders.
ooooh dit lijkt me heerlijk. Het ziet er super lekker uit
Oh, heerlijk. 10 x beter dan al die e-stoffen in al die kant en klaar zakjes. Dat mag dan wel lekker makkelijk zijn, maar authentiek is anders.
haha, eet een beetje heet van Bep Vuijk, daar heb ik samen met mijn vader Indisch uit leren koken. je vindt het verhaal op mijn website VrouwenPower
Sate is mijn favoriet op de bbq!~Mooi om te lezen dat sate zulke mooie herinneringen heeft bij jou
Wij zijn allebei gek op saté en meestal maak ik het sausje dan van wat pindakaas met knoflook, ketjap en sambal,maar dit ga ik zeker eens uitproberen want een recept voor marinade heb ik nog niet.
Ziet er heerlijk uit alleen eet ik nooit sate. De rest van de familie wel.
heerlijk sate vast onderdeel bij de bbq
met natuurlijk sate saus
Dit lijkt me erg lekker, deze ga ik even opslaan om een keer te proberen! Ik maak zelf altijd een pittige marinade of een zoete marinade voor de kip.
Hmm lekker, heb dit zo vaak op jouw story voorbij zien komen dat ik al de hele week zin in sate heb haha
Satees maak ik eigenlijk nooit, maar op een BBQ vind ik het heerlijk!
I love sate! Ik bewaar dit recept voor de bbq voor volgende week. Thnx!
Jummie ik ben er gek op
Oehh! Dit lijkt me heerlijk, al helemaal op de bbq. Ik ga het eens maken
Saté eet ik eigenlijk nooit. Ik heb het idee dat het heel erg naar pinda’s smaakt en daar houd ik niet zo van. Maar ik zou het eigenlijk eens moeten proberen!
Reacties zijn gesloten.