Column: De Laatste Keer Sinterklaas?

De vraag schiet steeds vaker door mijn hoofd. Moet ik het haar gaan zeggen? Wordt het tijd? Ze is al bijna zeven.

Stiekem hoop ik dit jaar op nog een laatste keer zingen in de gang, gezellig naar Dieuwertje kijken en zorgeloos geloven in een Sint die over daken loopt om cadeautjes in schoenen te stoppen.

Maar ja, zelfs in Ede-Zuid geloven ze er niet meer in en stoppen ze met hun jaarlijkse intocht. “Na de jarenlange pieten-discussie, waarbij wij hebben aangegeven zwart te willen blijven, heeft de anti- zwarte pieten-trend gewonnen” aldus de commissievoorzitter in de Ede Stad.

Ik zucht. Zelf heb ik ook vaak met een paars pak en zwarte schmink kinderen vermaakt rond 5 december. En ook ik vond het onzin toen de eerste geluiden kwamen dat Piet niet zwart mocht zijn. Ik bedoelde er toch niets verkeerd mee?

Advertentie
Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Totdat ik begon te luisteren. Echt aandacht had. En begreep dat mensen zich oprecht gekwetst voelden door de manier waarop de beste vriend van Sint vertolkt werd.

Het is net als je teen stoten en keihard “Godverdomme” roepen. Er zijn genoeg mensen in ons grote dorp die zich enorm gekwetst voelen als je dat zegt. Ook al bedoel je er niets verkeerds mee.

De discussie over de schmink van Piet is wat mij betreft precies dat. Het is geen trend. En al helemaal geen kwestie van winnen of verliezen. Het is een kwestie van naar elkaar luisteren. Oprecht aandacht hebben voor elkaar. En elkaar geen pijn willen doen. Het is een kwestie van samen leven.

En die gedachte past ook veel meer bij de oorspronkelijke Sinterklaas: Nicolaas van Myra. Hij stond bekend als een man die tijdens zijn leven belangeloos geld, hulp en aandacht aan de mensen om hem heen gaf. Een prachtige boodschap. Zeker in deze tijd waarin mensen soms meer naar schermpjes gluren dan dat ze oog hebben voor elkaar.

Columnist Cynthia Lukassen over Sinterklaas

En dus ik ben ik eruit. Als mijn dochter binnenkort thuis komt met de vraag of Sinterklaas bestaat, heb ik mijn antwoord klaar:

“De Sint op tv is niet echt, schat. Maar Sint Nicolaas bestond ooit wel. Elk jaar vieren we zijn leven door elkaar niet alleen cadeautjes, maar ook onze tijd, gezelschap en oprechte aandacht te geven.

Want dat maakt mensen écht blij. En daar mag je je leven lang – net als mama- in blijven geloven.”

Meer lezen?

Of  snuffel hier door al mijn cadeautips voor Sinterklaastijd!

Blijf op de hoogte van nieuwe columns en artikelen!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Cynthia Lukassen

1 gedachte over “Column: De Laatste Keer Sinterklaas?”

Reacties zijn gesloten.