Column: “Mobiele wandelaars”

Ik heb mijn dochter naar school gebracht en wandel mijn dagelijkse wandeling door de buurt. Halverwege besluit ik te gaan zitten. Even luisteren naar de wind en de vogels.

Verderop staat een man in een speeltuin. Ogen gericht op de smartphone in zijn hand. Een meisje van een jaar of 3 rent vrolijk rondjes om hem heen. “Papa, papa, kijk!” roept ze. In de kinderwagen naast de man zit een klein jongetje. Ruim een jaar oud, schat ik. Hij schatert vol overgave om zijn grote zus.

Een mooi moment. Jammer dat hij het mist, denk ik.

Dan ineens vertrekt het gezicht van het dochtertje en geeft ze haar broertje een klap in het gezicht. Ik schrik ervan. Het kleintje in de kinderwagen kennelijk ook. Met open mond en verbaasde blik kijkt hij zijn grote zus aan. Nog een tik. Pats. Midden in het gezicht.

Advertentie

Het jochie in de kinderwagen zet het op het brullen. Het meisje rent snel naar de glijbaan toe. Papa rukt zijn blik van het scherm, kijkt naar de huilende uk en begint daarna de kinderwagen te wiegen. Gelukkig heeft hij nog één hand vrij, want dan kan hij weer terug naar zijn scherm.

Verbouwereerd kijk ik naar het tafereel. Wat zou de man aan het doen zijn? Appen met zijn vrienden? Scrollen door zijn tijdlijn? Swipend zoeken naar een nieuwe partner, omdat de huidige geen aandacht meer voor hem heeft?

Verderop zie ik een vrouw haar smartphone uitlaten. De hond mag ook mee. Kwispelend en blaffend vraagt het om aandacht, maar daar is even geen tijd voor.

Ik zucht en maak me zorgen. Wandelen, je hond uitlaten, even met je kinderen de deur uit. Het zouden heerlijke momenten kunnen zijn om je hoofd tot rust te laten komen.

Wanneer zijn we turen, swipen en scrollen op de smartphone als ontspanning gaan zien? Want nee, het is geen ontspanning. Nou ja, misschien fysiek als je lekker op de bank hangt. Maar mentaal blijft het een (intense) belasting voor je hoofd.

Wist je dat jouw hersenen geen onderscheid maken tussen echte ervaringen en ervaringen die je via een schermpje mee krijgt?

Non-stop input krijgen is daarom een succesrecept voor een burn-out. Tijdens een burn-out schreeuwt je hoofd namelijk om rust (Geloof me, ik weet er alles van). Je hoofd eist tijd om ervaringen te verwerken, je geheugen op te schonen en weer eens écht op te laden.

Alles wat je ervaart is input en alles moet verwerkt worden. En verwerking kost tijd, rust en aandacht. Wanneer neem jij die tijd?

Weet dat als je jouw smartphone aan het uitlaten bent, dat je jouw hoofd nog steeds belast.

Bovendien ben je als mobiele wandelaar offline in de echte wereld. Je krijgt niet mee hoe mooi de vogels fluiten. Hoe de wolken erbij staan vandaag. Dat je hond je aandacht vraagt. Hoe je kind lacht. Of slaat.

Dus ga je binnenkort weer eens naar buiten?

Doe jezelf een plezier. Laat je smartphone thuis aan de oplader. En laad je hoofd eens op.

Meer lezen?

Of ontdek mijn 5 stappen plan: Wat is een Digitale Detox?

Blijf op de hoogte van nieuwe columns en artikelen!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

10 gedachten over “Column: “Mobiele wandelaars””

  1. Ik was laatst in de trein van Amsterdam naar Den Haag en had mijn mobiel in mijn tas gelaten. De zon scheen, het was een mooie dag, ik keek lekker naar buiten. Toen ik naar mijn medepassagiers keek viel het me op dat ik de enige was. Het was één en al scherm.

    Beantwoorden
  2. Ik zie het regelmatig tijdens mijn wandelingen en fietstochtjes. Ook mensen die niet doorhebben dat hun hond aan het poepen is. Of zo tegen iemand opbotsen. Een smartphone is misschien makkelijk, maar ook echt niet handig als je écht contact met iemand wilt. Of met jezelf inderdaad.

    Beantwoorden
  3. ik zou wel willen maar ik mag niet zonder tel de deur uit!! alles staat gekoppeld eraan zoals mijn medische dingen en als er wat gebeurd zien ze dat en weten ze mij zo te vinden

    Beantwoorden

Plaats een reactie