Column: “Vrouwen die klagen over misselijkheid zijn mietjes”

Ze staat naast me en heeft het grootste woord. Het geluk straalt van haar af. Ze heeft nergens last van. Alles verloopt vlekkeloos, zegt ze. Ja, ze was wel wat misselijk in het begin, maar ja. Dat hoort erbij toch? Ze lacht. Ik doe echt mijn best om blij voor haar te zijn.

Vrouwen die klagen over misselijkheid tijdens hun zwangerschap zijn mietjes, zegt ze opeens.

Recht in mijn gezicht. Ik wil haar een klap geven. Maar ik houd mijn handen thuis en forceer een glimlach op mijn gezicht.

Nou ja, vlekkeloos loopt het eerlijk gezegd niet helemaal hoor, vertrouwt ze me toe. Ze heeft af en toe last van maagzuur.

Dat is zo vervelend. Ja, daar heeft ze echt last van. Soms wel tien minuten lang. Heel intens vind ze dat.

Als blikken konden doden, was ze nu morsdood.

Ik moet hier weg

Snel mompel ik een excuus en verdwijn uit dit gesprek.

Ik sluit me op in het toilet. Haar woorden klinken weer in mijn hoofd. Ik laat mijn tranen gaan en denk aan mijn eigen zwangerschap.

Dan verman ik me.

Advertentie

Waar maak je je druk om, Cyn?

Zij heeft geen idee. Ze bedoelt het vast niet zo. En voor haar is die maagzuur vast heel erg.

Ja, je wil haar slaan. Maar nee, dat lost niets op. Haal adem. Ontspan.

Ik zucht diep en trek het toilet door.

Snel loop ik naar mijn dochtertje en knuffel haar. Ik ben dankbaar dat ze bestaat.

Voor de zekerheid vermijd ik de rest van de middag de ‘maagzuur-moeder’. Dat is veiliger voor iedereen.

Meer lezen?

Of lees hier mijn verhaal: Hyperemesis gravidarum: Een zwangerschap lang ziek

Blijf op de hoogte van nieuwe columns en artikelen!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

19 gedachten over “Column: “Vrouwen die klagen over misselijkheid zijn mietjes””

 1. Terwijl ik je stukje las prikten de tranen bij mij ook in de ogen, ik weet wat je doorgemaakt hebt! Vreselijk zulke mensen (mag het niet zeggen, maar weet je? Ik doe het toch!)

  Beantwoorden
  • Moeilijk hoor. Zulke opmerkingen kunnen diep terecht komen. Hoe een zwangerschap verloopt is niet eerlijk verdeeld. De ene draagt fluitend een kind 9 maanden rond en voor een andere is de zwangerschap een 9 maanden lange leidensweg.

   Beantwoorden
 2. Tjee, wat een ervaring lieve Cynthia. Het was vreselijk, maar niet meer dan een ervaring. Daarmee wil ik het niet bagataliseren. Ervaringen zijn er om van te leren. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met mensen die totaal andere ervaringen hebben dan jij. Dat je die niet moet vermoorden, zelfs al denk je dat ze dat op dat moment dubbel en dwars verdienen. Ik beloof je: een volgende keer zul je erom kunnen glimlachen…

  Beantwoorden
 3. Natuurlijk is het fijn als je nergens last van hebt.
  Jij en wij weten helaas dat het ook anders kan.
  Leg het naast je neer en denk maar aan Ukkie. Liefs van ons.

  Beantwoorden
 4. Ontzettend wat mensen zeggen en een ander hier mee kunnen kwetsen. Helaas weet ik dit uit eigen ervaring, niet het misselijk zijn maar wel de kwetsende woorden van anderen.

  Beantwoorden
 5. 20 jaar geleden werd er ook tegen mij gezegd dat misselijkheid er gewoon bij hoorde. 6 maanden lang kon ik alleen zoute chips binnen houden. Ik begon mijn dag met gemberthee en een grote zak en als ik veel geluk had, kon ik daarna iets gezonds binnen houden. Door dit “trucje” was ik meer dan 50% aangekomen (van 50 kg naar 78 kg) Ja, sommigen zijn gewoon af en toe een beetje misselijk ’s ochtends, maar sommigen gaan door een hel.

  Beantwoorden
 6. Er zijn jammer genoeg altijd mensen die weinig tact hebben of zich niet kunnen inbeelden dat een ander het zwaarder kan hebben. Ik ben vorig jaar heel ziek geweest en daardoor is het nu voor ons heel moeilijk om opnieuw zwanger te worden. Wat je dan allemaal te horen krijgt, wil je ook niet weten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie