Column: “Vrouwen die klagen over misselijkheid zijn mietjes”

Ze staat naast me en heeft het grootste woord. Het geluk straalt van haar af. Ze heeft nergens last van. Alles verloopt vlekkeloos, zegt ze. Ja, ze was wel wat misselijk in het begin, maar ja. Dat hoort erbij toch? Ze lacht. Ik doe echt mijn best om blij voor haar te zijn.

Vrouwen die klagen over misselijkheid tijdens hun zwangerschap zijn mietjes, zegt ze opeens.

Recht in mijn gezicht. Ik wil haar een klap geven. Maar ik houd mijn handen thuis en forceer een glimlach op mijn gezicht.

Nou ja, vlekkeloos loopt het eerlijk gezegd niet helemaal hoor, vertrouwt ze me toe. Ze heeft af en toe last van maagzuur.

Dat is zo vervelend. Ja, daar heeft ze echt last van. Soms wel tien minuten lang. Heel intens vind ze dat.

Als blikken konden doden, was ze nu morsdood.

Ik moet hier weg

Snel mompel ik een excuus en verdwijn uit dit gesprek.

Ik sluit me op in het toilet. Haar woorden klinken weer in mijn hoofd. Ik laat mijn tranen gaan en denk aan mijn eigen zwangerschap.

Dan verman ik me.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Waar maak je je druk om, Cyn?

Zij heeft geen idee. Ze bedoelt het vast niet zo. En voor haar is die maagzuur vast heel erg.

Ja, je wil haar slaan. Maar nee, dat lost niets op. Haal adem. Ontspan.

Ik zucht diep en trek het toilet door.

Snel loop ik naar mijn dochtertje en knuffel haar. Ik ben dankbaar dat ze bestaat.

Voor de zekerheid vermijd ik de rest van de middag de ‘maagzuur-moeder’. Dat is veiliger voor iedereen.

Meer lezen?

Of lees hier mijn verhaal: Hyperemesis gravidarum: Een zwangerschap lang ziek

Blijf op de hoogte van nieuwe columns en artikelen!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

19 gedachten over “Column: “Vrouwen die klagen over misselijkheid zijn mietjes””

 1. Wat vreselijk dat je zo ziek bent geweest tijdens je zwangerschap en wat grof dat die moeder zo over de gevoelens van anderen oordeelt. Dit ligt bij haar, maar ik begrijp heel goed dat het pijn doet

 2. Ik las de titel en dacht, pardon? Wat ga je nu schrijven? Maar ik snap hem helemaal na het lezen 😉 Vreselijk dat soort mensen.

 3. Wat vervelend en jammer zijn er nog mensen net als dat. Meestal huilde ik thuis zodat alle verdriet eruit en klaar en probeer niet meer te denken.

 4. Er zijn jammer genoeg altijd mensen die weinig tact hebben of zich niet kunnen inbeelden dat een ander het zwaarder kan hebben. Ik ben vorig jaar heel ziek geweest en daardoor is het nu voor ons heel moeilijk om opnieuw zwanger te worden. Wat je dan allemaal te horen krijgt, wil je ook niet weten.

 5. 20 jaar geleden werd er ook tegen mij gezegd dat misselijkheid er gewoon bij hoorde. 6 maanden lang kon ik alleen zoute chips binnen houden. Ik begon mijn dag met gemberthee en een grote zak en als ik veel geluk had, kon ik daarna iets gezonds binnen houden. Door dit “trucje” was ik meer dan 50% aangekomen (van 50 kg naar 78 kg) Ja, sommigen zijn gewoon af en toe een beetje misselijk ’s ochtends, maar sommigen gaan door een hel.

 6. God zeg, hoe mensen zich zomaar uitlaten over anderen. Ik kan daar ook zo kwaad over worden. Zeker als je zelf door een hel bent geweest.

 7. Leuk geschreven! En waarschijnlijk heb je een goede keuze gemaakt om die dame gewoon uit de weg te gaan … wie is zij om dit soort dingen te zeggen ook.

 8. complimenten voor je schrijfstijl : humoristisch en gevoelig tegelijk.
  Nare ervaring, en dan kan je wel denken: laat maar praten, maar ondertussen is het wel allemaal gezegd….

 9. Ontzettend wat mensen zeggen en een ander hier mee kunnen kwetsen. Helaas weet ik dit uit eigen ervaring, niet het misselijk zijn maar wel de kwetsende woorden van anderen.

 10. Natuurlijk is het fijn als je nergens last van hebt.
  Jij en wij weten helaas dat het ook anders kan.
  Leg het naast je neer en denk maar aan Ukkie. Liefs van ons.

  • Pff wat gemeen.. elke zwangerschap is anders toch en iedereen heeft andere kwaaltjes, zoiets zeggen omdat je het zelf niet gehad is gaat makkelijk.

 11. Tjee, wat een ervaring lieve Cynthia. Het was vreselijk, maar niet meer dan een ervaring. Daarmee wil ik het niet bagataliseren. Ervaringen zijn er om van te leren. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met mensen die totaal andere ervaringen hebben dan jij. Dat je die niet moet vermoorden, zelfs al denk je dat ze dat op dat moment dubbel en dwars verdienen. Ik beloof je: een volgende keer zul je erom kunnen glimlachen…

 12. Terwijl ik je stukje las prikten de tranen bij mij ook in de ogen, ik weet wat je doorgemaakt hebt! Vreselijk zulke mensen (mag het niet zeggen, maar weet je? Ik doe het toch!)

  • Moeilijk hoor. Zulke opmerkingen kunnen diep terecht komen. Hoe een zwangerschap verloopt is niet eerlijk verdeeld. De ene draagt fluitend een kind 9 maanden rond en voor een andere is de zwangerschap een 9 maanden lange leidensweg.

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!