Waarom ik 2 smartphones gebruik om minder online te zijn!

Dat een smartphone behoorlijk verslavend kan zijn, kun je elke dag om je heen zien. Hoe vaak zie je mensen niet staren naar dat schermpje, terwijl ze eigenlijk iets anders van plan waren te doen? Voor mijn werk als online tekstschrijver ligt die verleiding ook regelmatig op de loer. Daarom probeer ik zo bewust mogelijk om te gaan met mijn schermtijd. Door niet één, maar twee smartphones te gebruiken ben ik een stuk minder online. Hoe dat zit, vertel ik je in dit blog.

Tip: Bewaar dit blog voor later op Pinterest

Waarom ik 2 smartphones gebruik om minder online te zijn! PIN (2)

Haat liefde verhouding

Het klinkt misschien raar uit de mond van een online tekstschrijver, maar ik heb een haat liefde verhouding met online zijn.

Ik vind het heerlijk om online te schrijven, te ontwerpen en de reacties van lieve lezers te beantwoorden, maar… het kan soms ook te verleidelijk zijn.

Sinds een jaar of drie is mijn blog steeds meer aan het groeien. Qua bezoekersaantallen, schrijfopdrachten en reacties (zowel via mijn website als social media kanalen).

Dat vind ik superfijn en motiverend, maar er zit voor mij ook een gevaar in. Zeker in de eerste jaren was ik daardoor steeds meer online en steeds vaker afgeleid.

“Nog eventjes dit afmaken, schat”

Een voorbeeld? In die tijd kwam het regelmatig voor dat mijn man ’s avonds zin had om een spelletje spelen, maar ‘ping’ dan kwam er net een melding op mijn telefoon binnen.

“Ik kom zo!” riep ik dan. “Nog heel eventjes dit afmaken, schat”

minder online zijn

En vervolgens verdween ik in mijn Instagram Stories, om daarna nog heel even mijn Cynspirerend mailbox te checken en oh ja! nog snel eventjes op Facebook te reageren.

Voordat ik het wist, was het ruim een uur later. En had mijn (inmiddels geïrriteerde) man ook geen zin meer in dat bordspel dat op tafel lag te wachten.

Al met al merkte ik dus dat ik moeite had om mijn blog los te laten. Ik was steeds vaker ‘eventjes’ met mijn blog bezig. Maar dat ‘eventjes’ waren in de praktijk aardig wat uren.

Bewust een tweede smartphone kopen

Dus toen ik na mijn jobcoaching traject de knoop had doorgehakt om als zelfstandig ondernemer te starten, wist ik dat te veel online zijn een grote valkuil voor mij zou worden.

Daarom was één van de eerste stappen naar zelfstandig ondernemerschap voor mij: de zoektocht naar een  mobiel voor zakelijk gebruik.

Ik wilde bewust een Samsung telefoon kopen, omdat ik bekend ben met Android telefoons. Ook wilde ik graag een smartphone, waarmee ik betere foto’s mee kon maken voor mijn blog.

Uiteindelijk kwam ik uit bij deze fijne, budgetvriendelijke Samsung A40.

Dit is waarom ik bewust twee smartphones heb!
Mijn twee smartphones

Sindsdien heb ik een privé telefoon (die altijd ergens in huis rondslingert) en een zakelijke mobiel die een vast plekje in onze werkkamer heeft.

Wat staat er op mijn privé telefoon? En wat niet?

Mijn privé telefoon gebruik ik voornamelijk om mijn boodschappen bij Picnic te bestellen, privé foto’s te maken en te WhatsAppen.

Ook check ik onze privé mailbox regelmatig, luister ik mijn favoriete podcasts en heb ik een speciale app geïnstalleerd, waardoor mijn dochter mijn mobiel soms als kindertablet kan gebruiken.

smartphone voor zelfstandig ondernemers
Mijn privé smartphone

Ik heb er heel bewust voor gekozen om Facebook, Instagram en de mailbox van Cynspirerend niet op deze smartphone te zetten.

Op die manier kom ik niet in de verleiding om op mijn vrije dagen te ‘verdwijnen’ in mijn blog. Dat werkt voor mij heel goed.

Wat staat er op mijn zakelijke telefoon?

Ik werk momenteel 3 dagen per week als online tekstschrijver voor mijn eigen site Cynspirerend en schrijf ook voor andere websites (o.a. via mijn Blog Abonnement).

Wanneer ik werk, ligt mijn zakelijke smartphone naast me op mijn bureau.

zakelijke smartphone
Mijn ‘blogfoon’ (oftewel: zakelijke smartphone)

Hier check ik op vaste tijden de Instagram, Facebook en Pinterest pagina’s van Cynspirerend.

Ook heb ik er snelkoppelingen naar mijn planning, boekhoudprogramma Bunni en Structuurjunkie Membership op staan.

Daarnaast heb ik een business variant van WhatsApp op deze smartphone gezet, die direct een automatische reactie stuurt op dagen dat ik niet online ben.

Zo zorg ik ook op mijn vrije dagen voor een duidelijke communicatie naar mijn samenwerkingspartners.

Twee smartphones zorgt voor meer focus

Al met al helpt het hebben van 2 smartphones mij enorm om mijn focus te bewaren tijdens mijn werk.

Maar vooral ook om tijdens mijn ‘blogvrije dagen’ echt mijn aandacht bij mijn gezin, bezoek en offline me-time te houden.

Ik ben blij dat ik bewust deze keuze heb gemaakt en kan het elke zelfstandig ondernemer aanraden. Zeker als je – net als ik – veel online bezig bent voor je werk.

Want een smartphone is ontzettend handig, maar ook erg verleidelijk om in ’te verdrinken’.

Meer lezen over bewust omgaan met je focus en smartphone?

Lees dan ook eens:

Blijf op de hoogte van nieuwe gloednieuwe blogs!

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Dit artikel over ‘Waarom ik 2 smartphones gebruik om minder online te zijn!’ bevat een samenwerking. 

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

10 gedachten over “Waarom ik 2 smartphones gebruik om minder online te zijn!”

  1. wat slim om bewust 2 smartphones te gebruiken. als blogger zit ik ook veels te veel op mijn smartphone updates te checken. je wilt toch altijd bereikbaar zijn. maar waarom eigenlijk. inspirerend om te zien hoe jij het benaderd.

    Beantwoorden
  2. Wat een goed idee!! Ook ik besteed echt teveel tijd op mijn telefoon. Vooral omdat het ook nog eens mijn werk is. Al is het lastig om het doelloos scrollen door social media goed te praten…

    Beantwoorden
  3. Dat lijkt mij een fijne oplossing om minder online te zijn. Wekelijks krijg ik van mijn gsm door hoeveel uren ik online zat in zo een rapport voor je android. Wat blijkt ik zit soms 4/5 online, wat best veel is. Wanneer zijn we zo afhankelijk geworden van onze gsm’s?

    Beantwoorden

Plaats een reactie