De Spellenkast van Monica Blankestijn

Spellenkast van Monica Blankestijn

In mijn vaste rubriek ‘De spellenkast van…‘ laat ik andere spellenliefhebbers aan het woord en mogen we lekker rondneuzen in hun spellenkast. Vandaag mogen we een kijkje nemen in de spellenkast van docente Monica Blankestijn (31): “Inmiddels hebben onze spellen eindelijk de ruimte die ze verdienen: een hele eigen kamer. Daarin staan twee Kallax kasten van 5 bij 5 met meer dan 300 spellen.”

Stel jezelf voor: Wie ben je en wat doe je als je geen spelletjes aan het spelen bent? 😉

Mijn naam is Monica. Ik ben 31 jaar oud en woon samen met mijn vriend en twee katten in Den Haag.

Monica Blankestijn

Daar geef ik wiskunde op een middelbare school aan klas 4 t/m 6. Helaas zie ik momenteel niet zoveel leerlingen op school, omdat alleen de examenklassen fysiek les hebben.

Lesgeven is mijn passie en ik beleef er dan ook veel plezier aan.

Waar staat jouw spellenkast?

Mijn spellenverzameling begon vroeger bij mijn ouders op zolder en is eigenlijk steeds verder gegroeid. Toen ik op mezelf ging wonen heb ik mijn eerste Kallax kast gekocht.

Inmiddels wonen we in een rijtjeshuis en hebben onze spellen eindelijk de ruimte die ze verdienen: een hele eigen kamer. Daarin staan twee Kallax kasten van 5 bij 5 met meer dan 300 spellen.

Ook aan de decoratie is gedacht. Er zijn pins van Too Many Bones, er hangt een poster van Scythe en een kalender met daarop elke week een foto van een ander bordspel en een spelletjesuitdaging! Op die kalender houden we ook bij welke spellen we die week gespeeld hebben.

Spellenkast van Monica Blankestijn

Elke ochtend en avond loop ik er in ieder geval even naar binnen en word ik weer helemaal gelukkig van het zien van al die mooie spellen.

Wat voor spellen speel je het liefst?

Enkele van mijn favoriete spellen zijn:

Heel verschillende spellen bij elkaar: ik heb dus niet echt één favoriet soort spel.

Juist de afwisseling kan ik erg waarderen. Dat lukt gelukkig goed met onze uitgebreide collectie.

Spellenkast van Monica Blankestijn

Too Many Bones staat niet in de kast, maar deze heeft een prominente plaats in onze woonkamer. Er is onlangs een verzamelbox uitgebracht waarin je al de uitgebrachte content voor dit spel kunt opbergen en deze past precies in één Kallax vak.

In Too Many Bones ben je een avonturier die verschillende dagen doorloopt en daarbij allerlei avonturen beleeft. Lopen die avonturen goed af, dan krijg je daar een beloning voor en wordt je karakter sterker. Uiteindelijk wil je de eindbaas verslaan.

Mijn favoriete mechanisme is deckbuilding. Harry Potter Hogwarts Battle is dan ook één van mijn favoriete spellen. We hebben daarvan ook beide uitbreidingen. De eerste viel mij wat tegen, omdat deze het spel echt flink moeilijker maakt. Maar de tweede uitbreiding weet dit weer beter te balanceren.

Met wie speel jij het liefst spelletjes?

Spellenkast van Monica Blankestijn

Mijn vriend houdt gelukkig ook heel erg van spelletjes, dus daar speel ik regelmatig mee.

Door Corona spelen we momenteel wat minder met vrienden dan gebruikelijk, maar gelukkig zien we goede vrienden van ons nog elke week en dan komt er regelmatig een spelletje op tafel.

Daarnaast kan ik er ook van genieten om een spel in mijn eentje te spelen. Too Many Bones heeft een hele goede solo modus. Net als vele andere spellen uit onze verzameling.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Welk spel is voor jou jeugdsentiment?

Mijn ouders waren niet zo’n fan van spelletjes vroeger. Als er spelletjes op tafel kwamen dan was het vaak Jokeren of Rummikub.

Als ik bij mijn vader ben, is Rummikub ook vaak het spel dat nog op tafel komt. Dit ging ook altijd mee op vakantie.

Welk spel gaat (altijd) mee op vakantie?

Spellenkast van Monica Blankestijn

Als we op vakantie gaan met de auto gaat er een grote plastic bak mee met zo’n 25 spellen. De spelletjes die altijd meegaan op vakantie zijn de compactere spelletjes.

Voor ons zijn het er drie spelletjes die standaard meegaan en allemaal ideaal zijn om ergens in een cafΓ©, hotel of huisje te spelen.: Uno, Boonanza het dobbelspel en Love Letter.

Er zit ook altijd één belachelijk groot spel in dat onpraktisch is om mee te nemen. De laatste keer was dit Too Many Bones en de keer ervoor Scythe.

Helemaal niet nodig, maar gewoon omdat het kan.

Welk spel vond je een grote tegenvaller?

Spellenkast van Monica Blankestijn

Van Fireball Island had ik veel verwacht. Ik was echt onwijs enthousiast toen ik de Duitse versie voor een redelijke prijs kon scoren op Spiel vorig jaar.

Helaas was het materiaal echt superfragiel dun plastic. Daarnaast waren de poppetjes zo scheef, dat ze uit zichzelf al niet bleven staan. Die hebben we dus eerst in een pannetje water verwarmd, zodat we deze een beetje recht konden buigen.

Dit spel hebben we na één keer spelen toch maar doorverkocht.

Wat is het nieuwste spel in je spellenkast?

We hebben deze week weer drie nieuwe spellen binnen gekregen, waarvan we er al twee gespeeld hebben.

Cahoots is een leuk coΓΆperatief kaartspel, waarbij het goed zoeken is wat je wel en niet kunt zeggen over je kaarten. Zorgt daarbij soms wel voor wat frustratie als hints niet begrepen worden…

Met het tweede spel Glasgow – overzichtelijk bordspel voor 2 spelers met eenvoudige regels – ben ik echt dik ingemaakt door mijn vriend, dus deze gaan we binnenkort zeker nog eens proberen voor revanche! Zelfs met het doornemen van de uitleg waren we met een half uur klaar met spelen. Ideaal voor een doordeweekse avond.

spellenkast van monica blankenstijn

Alleen Meeple land is nog niet op tafel gekomen, maar is zo vaak voorbij gekomen op Social Media dat ik heel benieuwd was geworden. Tegels plaatsen en op die manier je eigen pretpark maken, klinkt als een superleuk thema.

Leestip: bekijk hier onze uitgebreide review over Meeple Land.

Welk spel staat nog op je verlanglijstje?

Lost Ruins of Arnak hebben we digitaal gespeeld en uitgelegd gekregen tijdens Spiel Digital en we waren hier erg enthousiast over. Het blijft verbazingwekkend hoe mensen met zoveel bestaande spellen toch nog steeds met een nieuw concept kunnen komen.

Overzichtelijke gameplay met verschillende keuzes die je kunt maken. Twee werkers om te plaatsen en legio mogelijkheden met je handkaarten.

Ook heb ik Unicorn fever voorbij zien komen op Kickstarter, maar ik vond deze toen te duur en was bang dat de gameplay tegen zou vallen. Op Spiel Digital konden we deze echter proberen en hij bleek echt onwijs leuk te zijn.

De eenhoorn miniaturen zijn echt geweldig en de artwork is prachtig. Daarnaast zit de gameplay ook goed in elkaar. Dus ik hoop dat ik deze binnenkort ergens in Europa kan bestellen!

Wat is jouw ultieme quarantaine speltip?

Ik heb er meerdere:

  • Codenames kun je online gratis spellen in allerlei talen via de website codenames.game.
  • Boardgamearena.com is ook een hele fijne site waar je gratis allerlei bordspellen kunt spelen.
  • Via videobellen hebben we ook de dobbelspellen Keer op keer en Clever gespeeld. Als beide partijen dit spel hebben, werkt dit prima.
  • Je kunt 30 seconds spelen met een groep als slechts één iemand het spel heeft. Maak foto’s van de kaartjes en stuur deze steeds even door via Whatsapp. Wel iets langer dan 30 seconden de tijd nemen, want er zit vaak wel wat ruis op de digitale verbinding.
  • Er worden steeds meer escaperooms ontwikkeld die je thuis kunt spelen. De spellen van Unlock zijn hier echt briljant voor, maar ook de escaperoom spellen van Darkpark zijn zeer de moeite waard (Conspiracy19 en Witchcraft).

Welk spel mag volgens jou in geen enkele spellenkast ontbreken?

Spellenkast van Monica Blankestijn

Splendor vind ik een fantastisch spel. Eenvoudige regels, speelt makkelijk weg, niet teveel gedoe. Echt een spel waar je blij van wordt.

Deze nemen we dan ook regelmatig mee als we bij mensen op bezoek gaan en hij wordt eigenlijk altijd enthousiast ontvangen.

Tip! Volg Monica op haar Instagram-account Spellenwereld voor meer van haar leuke spellentips en Nederlandse speluitleggen.

Nog meer spellenkasten bekijken?

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?

Leuk! Meld je hier aan!

Op de hoogte blijven van nieuwe spellenkasten en spellentips?

Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Later nog eens lezen? Bewaar de spellenkast van Monica op Pinterest:

Spellenkast van Monica Blankestijn PIN

In deze blog over de Spellenkast van Monica Blankestijn staan affliate links.

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

Pin op je bord
Deel op Facebook
Bewaar in je Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail
Print direct uit
πŸ”Ž Zoek je iets speciaals?
Search
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘πŸ» Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🀩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘©πŸ»β€πŸ’» Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

10 gedachten over “De Spellenkast van Monica Blankestijn”

  1. een soort van : zeg me wie uw boeken zijn en ik zeg wie u bent,maar dan met spelletjes

  2. Erg leuk artikel, fascinerend om te lezee hoe veel spellen ze heeft, ik ga eens kijken wat Splendor voor spel is.

  3. Leuk om te zien dat sommigen zoveel spellen hebben. Hier worden bijna geen spellen gespeeld, tenzij er vrienden over de vloer komen.

  4. Wat leuk om te lezen. Leuke rubriek om eens een kijkje te nemen in andermans spellenkast! Ik word er alleen zo hebberig van!

  5. Oh leuk artikel weer! Heerlijk om een kijkje te nemen in andermans kaat. Scythe vind ik ook erg goed. Splendor ken ik nog niet. Ik zal eens gaan neuzen naar dat spel.

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? βœ‰ Stuur me een berichtje!

πŸ™ˆ Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. πŸ˜‰

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? πŸ‘©πŸ»β€πŸ’»

Meld je dan snel hieronder aanΒ  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder πŸ˜‰)

Leuk! Stuur mij updates over…